Úvod / Nyitóoldal
   
 
Benkő Timea  2017-05-04   1,971
Az érsekújvári Pázmány Péter Gimnáziumnak jelenleg 3 aktív eTwinning-projektje zajlik. Az egyik többek közt városunk kulturális emlékhelyeit népszerűsíti magyarországi partnereink körében.  


Az Emlékezni és emlékeztetni című projekt a holokauszt témakörében bővíti a diákok tudását. Célunk segíteni és motiválni a diákokat a történelmi információk gyűjtésében és megismerésében. A munka során tökéletesednek a diákok számítógépes készségei is, hiszen kisfilmet, kreatív feladatokat, fényképalbumokat készítenek.     A 12 fős ppg-s csapat 2017. április 28-án Lang Tamással, a helyi zsidó hitközség vezetőjével az érsekújvári zsidó temetőbe látogatott. Bevallottan nemcsak a tudásvágy, hanem a kíváncsiság is hajtotta őket, hiszen a nyilvánosság számára a sírkert zárva van. Ugyanakkor komoly gyalogtúrát jelentett már a megközelítése is, hiszen a városon kívül fekszik.     
 
 
  


 

 

 


A legrégebbi sírkövek még a 19. századból valók, de számunkra az egyik  legértékesebb és legérdekesebb a hidrogénbomba atyja, Teller Ede nagybátyjának sírja volt.  Az atomfizikus szülei két évvel fiuk születése előtt költöztek el Érsekújvárból Budapestre, így az utókor most nem büszkélkedhet vele, mint városunk szülöttjével. A 90´-es években köszönettel és alázattal a díszpolgárságot is elutasította, mondván, érdemei nem ide fűzik.
Számos helyi legendába is beavatta a diákokat Lang Tamás. Megmutatta a temető falában a golyónyomokat, ahol a 2. világháborúban 17 fiatal zsidó férfit végeztek ki a nyilasok. Egyiküket saját kérésére nem a sortűzben, de nagyapja sírján lőtték agyon, állítólag ez a sírkő akkor hasadt ketté. Az elkötelezett kutató személyes emlékekkel átszőtt elbeszélése élményszerűvé tette számunkra a történelmet, és a délelőtt valóban teljes mértékben az emlékezésről és emlékeztetésről szólt.

A munkának még koránt sincs vége, a diákok most feladatokat cserélnek a százhalombattai partnerekkel, akiket júniusban intézményünkben is vendégül látunk. Ekkor közösen a helyi zsinagógát fogjuk meglátogatni, és ugyancsak a hitközösségi vezető kalauzol majd.
 
 
 
 
 

The index.php: SIZE[b]: 20,414 MODIFIED: 2018.06.10 13:28:21.MD5: c02334ce96713ec2382c9504b68e1856 STATUS: OK