Úvod / Nyitóoldal
   
 
Oto Psenak  2017-08-16   514
A kíváló magyar történész (szül. 1930) memoárkötete méltán vált az év egyik könyv-eseményévé. A tisztviselö családba és középosztálybeli jólétbe született történész palánta 1944-ben tapasztalta meg a világháború poklát, amelynek záróakkordjait Budapest egyik pincéjében vészelte át. A családnak szerencséje volt abban is, hogy a családfö 1946 augusztusában éppen hazakerült a szovjet hadifogságból.  


Egy szerencsétlen házasság és két gyermek után csak nehezen sikerült saját lábra állni. A fövárosba való költözés után a karrier végül is az Országos Levéltárban került sínre, majd a Történettudományi Intézetben folytatódott. Ránki György segítségével párizsi tanulmányút következett és a francia nyelv elsajátítása után egy sor francia vonatkozású monográfia - a 30-as évek francia keleteurópa-politikájáról, Magyarország népszövetségben betöltött szerepéröl, stb. A fordulat idején Ormos Mária már a pécsi Janus Pannonius Egyetem rektori székében ült és a MSzMP KB tagja-ként egyengette a reformok útját.
 
A könyvben sok magánjellegü információ kerül megosztásra, a történész-társadalmon belül zajlott viták viszont csak nagyon érintölegesen kerülnek említésre. Andics Erzsébet neve egyetlen-egyszer szerepel a könyvben ekképpen:
... a történettudomány megkapta a maga vezérlö csillagait. Ilyen útmutató lett Andics Erzsébet, egy meglehetösen felkészült és okos asszony, aki azonban legföbb feladatának tekintette  minden "polgári" szemléletü tudós üldözését. Elsörendü céltáblája Kosáry Domonkos lett. Kesöbb felzárkózott mellé Nemes Dezsö, a purifikálás másik nagymestere..

A szerzö elkötelezett baloldaliként véleményét nem rejti véka alá. Már a kezdetek kezdetén megfejtette a kötsei beszéd kódolt üzenetét - egy önkényuralmi rendszer kiépítésének ambícióját. Ugyanakkor nyíltan figyelmeztette Gyurcsány Ferencet a további próbálkozások meddö voltára.
 
 
 
 

The index.php: SIZE[b]: 20,414 MODIFIED: 2018.06.10 13:28:21.MD5: c02334ce96713ec2382c9504b68e1856 STATUS: OK