Úvod / Nyitóoldal
   
 
Benkő Timea  2017-10-05   792
„Az olvasás kognitív felfogása szerint az olvasó nem passzív befogadó, nem egyszerűen megérti, hanem aktívan teremti, konstruálja a jelentést, mégpedig meglévő tudása, tapasztalatai bázisán; vagyis a jelentés szöveg és olvasó együttműködésének, interakciójának eredménye. Mindez pedig egybevág azzal a mindennapi tapasztalattal, hogy ugyanaz a szöveg mást jelent a különböző olvasóknak, sőt egy bizonyos olvasónak is más és más időben olvasva ugyanazt a művet” - ezzel a Wolfgang Iser idézettel nyitotta meg Beták Norbert intézményvezető az érsekújvári Pázmány Péter Gimnáziumban a IX. Szövegértelmezési Anyanyelvi Vetélkedőt.  

Beták Norbert, intézményvezető

Hajdu Andrea, vezetőedző, híres maturánsunk

1. kategória

2. kategória

A verseny a névadó, Pázmány Péter születésének 447. évfordulóján, október 4-én zajlott. A 29 résztvevő és tanáraik megkoszorúzták a Pázmány-emlékoszlopot, és – akárcsak a korábbi években - megismerték egy újabb híres maturánsunkat. Hajdú Andrea, a gútai művészi teremkerékpárosok vezetőedzője elhozta növendékeit is. Körbe-körbe, olykor csak egy keréken előre vagy hátra gurulva, bringájuk kormányán, nyergén, vázán, kézen, lábon egyensúlyozva, sőt egymás nyakában állva tartottak bemutatót tornatermünkben.


 A versenyfeladatok az alapiskolások kategóriájában Karinthy Frigyes: Visszakérem az iskolapénzt című művéhez, a középiskolások kategóriájában  pedig egy Móricz- novellához: A kicsihez kapcsolódtak. A következő eredmény született:

1.    kategória
1.    hely: Šukola Eszter (Csongrády Lajos AI Szőgyén)
2.    hely: Bombicz Ferenc (Jedlik Ányos AI Szímő)
3.    hely: Benyovszky Adél (Czuczor Gergely AI Érsekújvár)
2. kategória
1. hely: Pintes Orsolya (Dunaszerdahelyi Magángimnázium)
2. hely: Essek Attila (Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskola és Kereskedelmi Akadémia Érsekújvár)
3. hely: Bondor Jusztina (Dunaszerdahelyi Magángimnázium)
 

Gútai művészi teremkerékpárosok

Fotók: Benkő Enikő
 
 
 
 

The index.php: SIZE[b]: 20,902 MODIFIED: 2018.09.17 22:30:38.MD5: ff8ed373391f626a1ac54729d082455f STATUS: FALSE