Úvod / Nyitóoldal
   
 
Benkő Timea  2017-10-08   604
Okóber 6-án az érsekújvári Pázmány Péter Gimnáziumban megemlékeztünk az aradi 13 igaztalan haláláról. A tizenévesek gondolkodása a hazáról, történelemről, a nemzet hőseiről nem mindig egyértelmű. A nemzeti gyásznap jó alkalom arra, hogy megértsük, mit is védtek ezek a mártírok olyan elkeseredetten, mi volt az az eszme, amiért érdemes volt harcolni, majd vértanúhalált halni.  


Ennek kapcsán vándorkiállításnak is otthont adott iskolánk. Az átriumban megtekinthető volt Buják Vince tardoskeddi fafaragó Magyar Golgota című alkotása. A 13 faragott emléktábla egy-egy vértanú nevét, születésének és halálának évszámát örökíti meg, és akár egy kálvária egyes stációiként helyezhetőek el.
Beták Norbert megbízott igazgató ünnepi beszédében felelevenítette a történelmi eseményeket, és felhívta a diákok figyelmét a mindennapokban is hasznosítható igazságra, miszerint csatát veszteni még nem vereség. Feladni a harcot – az már igen.

A gimnazisták  irodalmi emlékműsorban idézték fel a vértanúk utolsó mondatait, és mécsesgyújtással rótták le kegyeletüket. A 13 hős és Batthyány Lajos miniszterelnök emlékére gyújtott mécsesek lángja mindazokra emlékeztetett, akik a szabadságharcban megmutatták, hogyan lehet méltósággal meghalni.
 

 

 


Fotók: Szemerédy Renáta
 
 
 

The index.php: SIZE[b]: 20,316 MODIFIED: 2018.01.23 22:11:49.MD5: 261c2f536b3ed3c76a2e24cc5dec0d98 STATUS: FALSE