Úvod / Nyitóoldal
   
 
Oto Psenak  2017-11-20   456
A fenti címmel jelent meg a minap Gál Zsolt politológus cikke a Denník N c. szlovák napilapban. Mondandóját a szerzö következöképpen zárja: "Nehéz ezekröl a dolgokról nyíltan írni. Az idö egyszerüen nem kedvez a jobboldali kissebségi magyar szavazónak. Árulóként tekintenek rád minden felöl... Amolyan kafkai érzés: a kisebbség kisebbsége. Minden oldalról támadnak, nem egy kellemes érzés, de hát az értelmiség felelösége azt kívánja, hogy valaki mondja ki az igazat..."  

Mindenképpen üdvös és hasznos, hogy végre valaki a két párt hatósugarán kívülröl reflektálja a kisebbségi magyarok helyzetét Szlovákiában. Még ha ez a reflexió nagyon is aktuálpolitikai színezetü, hiszen ha a  Kereszténydemokrata Párt nem bukik ki a parlamentböl, akkor a Híd nem pártol át a baloldali populistákhoz és ez a cikk okafogyott lenne.
 
Gál Zsolt arról ír, hogy a a szlovák jobboldal nem igazán tud válazstást nyerni, ill. kormányt alakítani a magyar pártok nélkül, azok azonban illojálisak hozzá és bármikor áttáncolhatnak a SMER-hez. Részletesen leírja a két magyar párt helyzetét és valószínüsíti, hogy a legközelebbi választásokon mindkettö a parlamenti küszöb alá szorul és ezzel nem csupán saját, de a szlovák jobboldal boldogulását is veszélyeztetik.

Mindvégig azonban megválaszolatlan marad az alapvetö kérdés: mennyire volt lojális a szlovák jobboldal a magyar kisebbséghez amely szavazataival sikerült levezényelnie a Mečiar-utáni fordulatot, majd az európai integrációs projektet? Egy elfogulatlan szemlélö csak azt tudja megállápítani, hogy semennyire. Így a magyar fél opportunizmusa teljesen érthetö és indokolt, sött az elmúlt 25 év tanúlságait tükrözi.

Amíg nem lessz eltörölve a nyelvtörvény, nem áll vissza Komárom megye, nem lesznek kárpótolva a benesi dekrétumok kárvallotjai és nem kap a felvidéki magyarság kulturális autonómiát, hiba lenne bármiféle biankó csekket aláírni. Ezek meglehetösen kézenfekvö dolgok... Rejtély, hogy kerülhették el a Komensky-egyetem fiatal tanársegédjének figyelmét ?!

 

 
 
 
 

The index.php: SIZE[b]: 20,301 MODIFIED: 2017.12.20 22:49:16.MD5: bbb14bdc83c06291c16a3a2bb78b2cf0 STATUS: OK