Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  13-09-01   8,296  
0

Az 1980-as évek sikeres zenekarában, a Prognózisban tűnt fel mint billentyűs, és zeneszerző. A zenekar feloszlása után több mint 100 hanglemez készítésében vett részt mint hangszeres, zeneszerző, vagy mint hangmérnök. 1990-ben saját stúdiót alapított, mely a mai napig működik. Az első kereskedelmi televízióban, az A3-ban szerez tapasztalatot a média világában, majd az Msat és a Szív TV után a Satelit TV programigazgatója.  

Számtalan, főleg könnyűzenei műsor rendezője, de munkája reklámfilmeken és játékfilmeken is látható. (A rózsa énekei – Grantfilm, 2003; 56 csepp vér – Grantfilm, 2007.) Jelenleg a Dinamit, Triász, és a B-project zenekarokban játszik. Hamarosan a Dinamit együttessel fellép Szlovákiában is. Nemrégiben pedig Párkányi Wellya Panzió teraszán adot remek koncertet a Triásszal.


- Gondoltad volna gyermekkorodban , hogy egyszer még zenész leszel?

Anyukám, Lőrincz Anikó énekesnő volt, a születésemmel egy picit derékba törtem a karrierjét, de gyerekkoromban a barátai zömében zenészek voltak, a múlt évszázad derekának meghatározó egyéniségei, sokat tanultam tőlük...

- Hogyan indult a pályád?

5 évesen kezdtem a klasszikus zenét, közel 20 évig tanultam, könnyűzenét 6 évig. 16 évesen már rock zenekarokban játszottam, de volt, hogy helyettesítettem zongoristát különböző discókban, 78'-ban ezért 110 forintot kaptam naponta..

- Az emberek mindig a zenekarokból a frontembereket jegyzik meg. Te is annak idején tagja voltál a Prognózis együttesnek, ahol egyszerre több kimagasló tehetség találkozott össze, olyanok mint pl. Vörös István, St. Martin, és Te.

Nemcsak jó zenészek , hanem jó szerzők is.

- Te milyennek látod ezt a társaságot?

Sajnos itthon a zenészek mindig perifériára kerülnek, sokkal nehezebb az érvényesülésük, mint más országokban. Szerintem méltatlanul múlnak el zseniális tehetségek, és ezért most létrehoztunk egy egyesületet, a magyar rockzenészek egyesületét, azaz MAROCK, ami érdekképviseleti funkciót fog betölteni.

- Annak idején Rimaszombatban találkoztunk először, amikor Homonyik Sándort kisértétek. A csapat tagjai koncert után bebizonyitották, hogy ez egy összetartó társaság. A gitáros fiúk zenén keresztül szerették volna meghóditani, az ottani bárban játszó cseh zenekar női tagjait, ami a végén sikerült is. Legyőzték a nyelvi akadályokat a zenén keresztül , és ezzel is bebizonyosodott , hogy a zene univerzális lehet kapcsolat teremtésben  is... Neked erről mi a véleményed?

Ez így van, a gondolatnak nincs nyelve, ahogy az emberi érzéseknek sem.

- Az zenei pályafutásod során sok dal született. Az emberek sokszor nem a szerzőket , hanem az előadókat jegyzik meg. Ha most egy kicsit végigtekintenénk a szerzeményeid között, felsorolnád a zenei előadók neveit, akiknek írtál dalokat, és azt is elárulnád melyik dalt szerezted nekik?.

Ez egy nagy feladat lenne, több, mint 40 előadó, több, mint 120 nagylemez, stb....
többek között: Dinamit, Omega, Vikidál Gyula, Varga Miki, Zámbó Jimmy, Szűcs Judith, Pa-dö-dö, Fenyő Miklós, Dolly Roll, musicalek és mozifilmek sora....

- Ebből a listábol is látható, hogy otthonosan mozogsz a különféle zenei stilusok között. Elárulnád, hogy melyik az a zenei stilus, amely tehozzád a  legközelebb áll?

Én hardrock párti vagyok, abban érzem a legjobban magam, ha tehetem, ilyen zenét is hallgatok, kedvenceim a Foreigner, Journey, Manfrad Mann, Toto, Whitesnake, stb...

- Gondolom az évek folyamán sok dal születik, amelynek többsége sokszor, asztalfiókban hever. Hány olyan dalod van, amit még eddig nem énekelt senki?

Van egy pár, most éppen ezeken dolgozok.

- Phil Collins egy interjúban azt mondta, hogy nála általában a zenei alap készül el először a dalszöveg sokszor  a véletnen müve. De egy másik ismert zenész - Sting azt mondta sokszor a dalszövegek születnek meg először ezekhez készül utána el a zene. S te dalaid, hogyan születnek meg, melyik van meg először a zene és melódia vagy a dalszöveg?

A zene van először, az határozza meg a később megírt szöveg tartalmát, hangulatát. Fordítva nekem nem megy, valahogy annak olyan úgymond  megrendelés formája van, persze lehet, hogy másnak az megy jobban...

- Az évek folyamán sok ismert zenésszel együtt dolgoztál, általában mint session zenész aki bizonyos előadókat kisérnek végig koncerteken, mint pl. Zámbó Jimmy állandó kísérője voltál koncerteken itthon és külföldön is. Te azon zenészek közé tartoztál, aki a népszerű énekessel sokszor együtt volt éjjel nappal...  Egy ismert zenész Falco azt mondta lassan a zenész társaimmal többet vagyok együtt mint a barátnőmmel... Sok titkot ismernek a zenészek egymásról, amiket a közönség nem ismer? Elárulnál nekünk néhány zenész titkot ismert előadókról, amiket te éltél meg?

Persze, hogy tele vagyunk titkokkal, amiket nem osztunk meg, hisz ezek magánügyek. A turnék során rengeteg kaland, történet gyűlik össze, nem véletlen, hisz egy koncert után az "éjszakai országút" tartogat meglepetéseket.

- Az évek során a te studiódban is egmásnak adják  a kilincset a zenészek. Ennek  alapján gondolom a névsor is elég hosszú lessz, de próbáldd  meg összeallítani...

Most épp a Triász nagylemezén dolgozunk, de jön Delhusa Gjon, Mr. Joe, és sokan mások...

- Azt szokták mondani, egy dalról sosem lehet megmondani, sikeres lesz-e. Akkor ezek szerint létezik recept a sikerre?

Az arányérzék. Adott egy jó dal, egy jó énekhang, ezek arányban vannak az előadó stílusával, egyéniségével. Akkor tud erős lenni a dolog, ha valamilyen paraméter nincs szinkronba, abból lehet a bukás.

A magyar daloknál sok esetben a dalszöveg, és annak tartalma is sokat nyomhat a lapban, miért van az , hogy a mostani években kevés olyan dal születik, amelyek megmaradnak évek után is. Mit tudott  Máté Péter, vagy Zámbó Jimmy amit kevés  zeneszerző tud, a  dallam, a dalszöveg mind a kettő egyformán szivhez szólt, ezek a dalok halhatatlanok maradtak. Mint szerző  ezt hogyan látod?

Végül is a válasz az előző kérdésedre ugyanaz. Maradandó olyan dal lessz, ami az emberekre hatással van. Az egykor érzett dolgokat érzik át újra, amikor meghallgatják újra a dalt. Ma azért is nehéz ilyet alkotni, mert az emberek a mai világban nehezebben fogadnak el bármit, tele vannak pénzügyi, munkahelyi feszültséggel, és a maradék kapacitást a túllihegett információ áramlat köti le, reklámok, hírek, internet, média ezerrel. Még nem jöttek rá, hogy egy kicsit saját magukkal is kéne foglalkozni, akkor tudnánk ismét sok szép. Maradandó dalt alkotni. Persze ez más művészeti ágakkal is így van.

- Te nemcsak zenei alapokat készitesz, hanem lemezkiadó is vagy egyben. Eddig kiknek adtad ki a lemezeit?

Elsősorban saját produkciókat: Prognózis, Bulldózer, Triász, de sok mást is, pl. Bangó Margit, de szegény Flipper Öcsinek is mi adtuk ki az utolsó lemezét.

- Miért van az hogy  a határok eltüntek, de a magyar zene valahogy nem tört be a külföldi piacra? Több  próbálkozás is volt, egyesek Király Lindában látták  a magyar világsztárt, de utóbbi  időben  a magyar Viva Starr  késziti világsztárokkal lemezét. Mi kell ahoz, hogy Magyarorszának világsztárja szülessen?

Elsősorban nyelvtudás, de anyanyelvi szinten. Fordítva képzeld el, hogy a Fekete Pákó nem a hülyeségeivel érvényesülne, hanem komolyan szeretne magyarul énekelni. Csak akkor sikerülne, ha tökéletesen megtanulja a magyar kiejtést. Ha sántít, akkor csak mosolygunk rajta....
Sok jó dallam születik, ezeket kellene ismert zenei producerekkel közösen kidolgozni. Sok jó studió van, ahol magyarban  is sok jó zene születik.

- Egyesek félnek megmérettetni magukat, te nem gondoltál arra, hogy zenei dalaidat külföldön is  megmutassad?

Amikor a studiókban elkészül a maszter szallag zenei alapja, azt  fel lehetne használni később, vagy angol szöveget lehetne rá irni. A studiódban készülő lemezek masterszallagait, zenei alapjait ének nélkül elszokták tenni a stúdiók.

- Te nem gondolkoztál el külföldi karierren ?

Egy pár lehetőség mellett elmentem, sokszor voltam Hollywoodban, közel jártam a filmes dolgokhoz, de amikor átgondoltam, hogy évekre kint kéne maradnom, a családom, és barátaim miatt inkább nem vállaltam. Azért sokat dolgoztam kint, de az mind magyar produkció volt, pl. Omega. Felejthetetlen koncertek voltak, tavaly júniusban a B.Project formációval megjártuk Kanadát, egy fergeteges turnét játszottunk végig.

- Annak idején elsőként nyujtottál kezet Szabó Andrisnak, annak a vak kisfiúnak, akinek mind a két lemeze a te stúdiódban készült. Hogy jó választás volt ezt, bizonyítsa az is, hogy mind a két lemez aranylemez lett. Tervezel vele újabb albumot?

Benkő Laci volt a producere az anyagoknak, nem tudom, mit terveznek, egyenlőre nem tudok a  folytatásról.

- Sok zenész annak örül ha, olyan világsztárral hozza össze a sors, akit igazán szeret. Te találkoztál már valamelyik világsztárral, és halotta is a zenédet, ha igen kivel?

Évekig dolgoztam az egyik legnagyobb hangszergyártó cégnek, a Korg-nak. Számtalan bemutatót tartottam külföldi és hazai hangszerkiállításokon, volt szerencsém együtt dolgozni Rick Wackeman-nal, és Joe Zavinul-lal, de színpadon is rengeteg sztárral  dolgoztam, pl. Demis Roussos, vagy Chris Normannal...

Az utóbbi időben  a televiziós tehetségkutatók egymás után fedezik fel a popsztárokat. Ma mindenki  igyekszik kiadni lemezeket, a sok zene között olykor elvesznek olyan zenei értékek akik az évek folyamán lettetek már az asztalra valamit, itt gondolok az ismert nevekre, Homonyik Sándor, Varga Miklós, Vikidál Gyula, Sasvári Sándor, hogy csak néhány nevet emlitsek.
- Te hogyan látod a teherségkutatókat ebből a szempontból?

Ez benne van az előbb említett média őrületben. Ezeket a fiatalokat  a média kihasználja, felfuttatja, kiszedi, ami benne van, a végén kicsavarja, és eldobja. A hirtelen jött látszólagos siker hirtelen múlik el, ezek a gyerekek nem nagyon tudják feldolgozni a történteket, kábítószer, alkoholizmus, volt már öngyilkosság is. Csak a nagyon intelligens és tehetséges tud fent maradni, ezt bizonyítja, hogy több száz megasztárból, pár énekes maradt meg a pályán.

- Jelen pillanatban kinek a lemezén  dolgozol  a stúdiódban?. A tavasz folyamán a közönség milyen koncerteken találkozhat veled ?

Elsősorban most a Triász és a Dinamit  lemezek készülnek, próbálunk felszínen maradni.

- Miért van az, hogy eddig nem hallhattunk arról, hogy megjelent Jankai Béla lemeze.Vagy volt  ilyen, csak hozzám nem jutott  el? Vagy eddig meg  sem  jelent?

Volt egy Magyarország történelmét megidéző szintetizátor lemezem, a Hungarian Fate, azaz magyar sors. Előkészítettünk egy szerzői lemezt, már le volt gyártva, amikor leállítattam, mert a megjelenése előtt halt meg a Jimmy. Úgy gondoltam, nem lenne időszerű....

- Köszönöm a beszélgetést,és további sikereket kivánok
Telek Lajos   
fotók: Telek Lajos és archivEz a Riport nem jött volna létre támogató nélkül. Egy csésze fekete élvezet kóstolja meg Ön is a Organó Gold kavét!
 
 

Posledné čítané / Legutóbb olvasott / Last seen:
11:37:21 Egy csésze kávé Jankai Béla előadóművésszel, zeneszerzővel [2013-09-01; 8,296 x]
11:37:15 Csemadok verzus Kultúrkorzo - Ako to vidím ja [2015-07-10; 5,243 x]
11:37:12 Dr.Valent má pocit, že utrpelo jeho dobré meno... [2020-04-03; 3,532 x]
11:36:43 Spoznajte históriu a súčasnosť Nových Zámkov prostredníctvom jedinečnej mapy [2024-03-29; 548 x]
11:36:38 Relácia Pod lampou s Evou Polereckou a Zsoltom SImonom [2024-03-30; 746 x]
11:36:36 G. Kovács László történész pozsonyi előadása Liszt Ferencről [2024-05-02; 289 x]
11:36:27 Novozámocké výsledky parlamentných volieb - máme dôvod pre optimizmus... [2023-10-03; 1,363 x]
11:36:16 Kam sa podel bod D? Odhalil Anonym ďalší fígeľ v návrhu VZN o zákaze hazardu? [2023-04-25; 1,268 x]
11:36:05 Ako sa nestať kolóniou Západu... [2024-05-30; 538 x]
11:35:55 Egy csésze kávé egy régi arccal a felvidéki médiából - Ernő D. Tok sportújságíró  [2015-08-04; 6,015 x]
11:35:49 Popravy legionárov počas československo-maďarského konfliktu v roku 1919 / Legionáriusok kivégzése a... [2013-07-03; 7,687 x]
11:34:03 Novozámocké príbehy. Ako sa hrdý Novozámčan súdil o svoje 20-eurové topánky a ako to už nikdy nebude... [2023-04-19; 1,096 x]
11:32:57 Korupčná kauza z éry socializmu a jej súvislosti: Prípad Babinský [2023-12-25; 1,325 x]
11:32:46 V Nových Zámkoch práve začal skutočný zápas proti hazardu [2023-03-26; 1,636 x]
11:32:45 Chýbali "chorobní" diskutéri, padli všetky zábrany... Alebo ako to vidím ja. [2016-09-15; 3,948 x]
11:31:48 Nyitravármegye nemes családai / Šľachtické rody Nitrianskej stolice [2011-02-19; 40,865 x]
11:31:33 Hviezdy a outsideri, alebo: Školské rady len pre lojálnych? [2019-08-14; 2,191 x]
11:30:30 Nové Zámky pred 30-mi rokmi / Érsekújvár 30 évvel ezelőtt [2014-04-02; 5,136 x]
11:30:16 Formuje sa primátorská koalícia do komunálnych volieb... [2018-08-29; 4,666 x]
11:30:15 Monitoring vplyvu skládky na podzemné vody Nové Zámky. Technická správa. Geodyn s.r.o. Bratislava 20... [2024-01-17; 519 x]
11:29:07 História sporu o Vodné dielo Gabčíkovo – Nagymaros / A bős-nagymarosi vízlépcsővel kapcsolatos vita ... [2024-01-01; 457 x]
11:28:51 A "Sárai Zoltán" rendőrségi dosszié / Policajný spis "Zoltán Sárai" [2013-04-29; 11,153 x]
11:28:41 Výsledky volieb do Európskeho parlamentu v Nových Zámkoch [2024-06-10; 345 x]
11:27:32 Angyel Miklós: Udvard nevezetességei (1994) [2013-10-20; 4,680 x]
11:27:12 Petíciu proti výstavbe denného stacionáru na Bratislavskej ceste podpísalo za týždeň takmer 2600 obč... [2019-04-05; 2,510 x]
11:25:18 Kniha týždňa: Dvořáková Vladimíra, Rozkládání státu (Universum Praha 2012) [2022-12-18; 728 x]
11:24:53 Ako mesto ušetrilo na občanoch... ako to vidím ja [2017-06-18; 3,100 x]
11:23:32 História Občianskeho združenia Lepšia Šaľa [2023-08-23; 716 x]
11:22:23 Ešte chvíľku strpenia ... a opravíme chodníky. Radnica na Facebooku - alebo ako to vidím ja... [2016-05-12; 4,615 x]
11:22:22 Frideczky János, a mecénás... [2013-09-18; 3,280 x]
11:21:44 Dostihový deň v Šuranoch [2016-04-10; 7,574 x]
11:16:59 Prehľad dotácií z Prvej pomoci/COVID v NZ od marca 2020 do júna 2022 [2022-09-18; 1,326 x]
11:05:51 Neprepadnúť konšpiračným teóriám... [2024-06-10; 192 x]
10:57:24 Kriminalita v kraji podľa hlásení Krajského veliteľstva Policajného zboru za obdobie apríl 2008 - ap... [2018-03-31; 17,785 x]
10:45:10 A (cseh)szlovákiai magyarok lexikona Csehszlovákia megalakulásától napjainkig (2014) / Lexikón Maďar... [2014-11-28; 12,038 x]
10:44:45 Egy csésze kávé: Kollinger Szabolcsal, a magyar Nick Vujicic-el aki kéz és láb nélkül született... [2014-07-06; 6,843 x]
10:41:19 Index daňovej spoľahlivosti novozámockých firiem a živnostníkov [2023-06-04; 3,091 x]
10:35:01 Domino efekt. Po stopách jedného týždenníka [2024-03-11; 674 x]
10:34:51 Egy csésze kávé Zolcer Jánossal [2020-11-22; 3,216 x]
10:34:48 Digitalizované periodiká z obdobia 1914-1918 na portáli Slovenskej národnej knižnice [2021-04-12; 3,179 x]
10:34:44 Spomienky Ivana Stodolu. Bolo ako bolo (1965) Smutné časy, smutný dom (2005) [2015-01-12; 5,779 x]
10:34:43 A magányos harcos: Bósza János [2022-11-13; 1,037 x]
10:34:29 Egy csésze kávé mai Címlaplánya sánkfalvai Ambrús Mónika énekesnő [2022-04-23; 1,368 x]
10:28:45 Kürti Fotóalbum [2013-01-23; 3,777 x]
10:14:46 Bibliografia článkov z denníka Demokratickej strany ČAS z r. 1945-1946 [2014-06-22; 7,427 x]
09:49:01 Zatrpknutí bojovníci: Anton Selecký [2023-12-26; 968 x]
09:47:21 Gratulálunk Prohászka Marcell 100. születésnapjához [2024-06-03; 274 x]
09:45:27 Tezcan: "Prečo ste 110.000 Turkom udelili občianstvo?" [2010-12-08; 4,763 x]
09:45:25 Pozor na nekalé obchodné praktiky spoločnosti UPC Slovensko ! [2011-02-06; 18,937 x]
09:45:23 Magyarnak lenni a nagyvilágban - Gőgh Szilvia, női búvár [2023-05-29; 1,209 x]

The index.php: SIZE[b]: 29,969 MODIFIED: 2024.01.09 22:06:48.MD5: a96b9c14c093fe1384de07847e3e01bc STATUS: FALSE  This window is : x