Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  15-05-31   5,096  
0
Azt szokták mondani, ha az ember eléri a fél évszázadot, gondosan átgondolja az életét és csap egy jó nagy bulit. Nem is olyan régen nagyszabású születésnapi partira került sor a bélai kastélyban, ahová olyan ismert személyiségek voltak hivatalosak, mint Korda György és Balázs Klári, Lagzi Lajcsi, Csocsesz, Aradszky László, Rigó Mónika, a Szőllősy Band, Bugár Béla, Jolly és Suzy, Dóka Zsuzsa, Bősi Szabó László és Kossáry Judit. Az ünnepelt pedig nem volt más, mint Héger Rudolf műsorszervező, aki a fent említett művészek felvidéki fellépéseit szervezi, s akinek receptjeit a magyar olvasók mellett a szlovákok is egyre inkább megkedvelik.  


A következő riport alanyom neve szorosan kapcsolódik Perbete nevezetű kis faluhoz,itt kezdte el a nyolcvanas évek derekán szárnyait bontogatni egy műsorszervező,aki azóta fantasztikus karriert mondhat magáénak .Számos közkedvelt előadóművészt hoz Szlovákiába, telt házas műsorokat szervez országszerte. Legkedveltebb elfoglaltsága a sütés-főzés, eddig sok érdekes receptjét osztotta meg a Vasárnap nevü magazin olvasóival és két receptkönyv szerkesztésében is részt vett.

– Sikerült elérni az álmát és megtalálta-e azt az utat, amelyen járni szeretett volna?
– Igen, részben beteljesültek. Álmaim között szerepelt olyan dolgokat tenni, alkotni, amelyek maradandóak és örömet nyújtanak másoknak. Legyen az a kultúrában, a gasztronómiában vagy a médiákban. Az eltervezett utamat járom 18 éves korom óta, egy napra sem próbálkoztam mással. Ez volt az, ami nekem (el)rendeltetett, és ezt az utat fogom végigjárni. Bízom benne, hogy a Jóisten még sokáig tartja a vigyázó szemét felettem.

– Ha jól emlékszem, az ön  neve a kilencvenes évek derekán a perbetei sporcsarnok nevével fonódott össze, ahol elsőként kezdte el szervezni a magyar előadók fellépéseit. A Neoton, az Edda és sok más rendezvény kötődik az ön nevéhez. Miért sikerült önnek az, ami sok művelődési ház vezetőjének évekig nem sikerült, vagyis hogy a közönségnek jó szórakozási lehetőséget biztosított?
– Talán azért, mert nem vártam másra, sem segítségre, sem noszogatásra. Elindultam Budapestre és mindenhová, ahol volt egy jóravaló együttes, színész vagy produkció. Tárgyaltam és hoztam őket egyre nagyobb sikerrel, ugyanis hatalmas igény volt rá, én pedig ezt az igényt elsőként elégítettem ki, ezzel sikerült egy űrt betölteni. A szervezés egy velem született adottság volt, ezt a harminc év folyamán folyamatosan bővítettem, szélesítettem és próbáltam tökéletesíteni, kihasználni.

– Miért döntött úgy, hogy saját műsorszervező irodát hoz létre, és nem csak a Felvidék magyar városaiba, hanem a fővárosba, Pozsonyba is fantasztikus produkciókat hoz, mint például a 100 Tagú Cigányzenekar, az orosz Alexandrov zenekar, vagy a Modern Talkingból ismert Thomas Anders. Nehéz megnyerni a városokban a művelődési házak vezetőit, hogy megvegyék az ön által felkínált produkciókat?
– Immár 26 éve működik a műsorszervező irodám, s az első tíz évben kizárólag magyarországi produkciókat hoztam Szlovákiába. Később megkerestek külföldről is, és elkezdődött a nemzetközi produkciók szervezése is Szlovakiába. Ma már elmondhatom, hogy több világsztárral dolgoztam, olyanokkal mint José Carreras, Montserrat Caballé, a Buena Vista, a Boney M, Richard Claydermann, Demis Roussos, a Kool and The Gang, Karel Gott, a Szentpétervári Jégbalett, a Kijevi Balett és immár öt éve a 120 tagú, világhírű fenomenális Alexandrov együttes közép-európai menedzsere vagyok.

– Az évek alatt az első számú szervezője lett a Magyar Közösség Pártja és a Most-Híd választási programjainak, és igyekszik a felvidéki magyaroknak igényes és szórakoztató programokat biztosítani. Mi alapján történik a magyar előadók kiválasztása, vagy a programok listáját a pártirodáktól kapja, s ők döntik el, kit szeretnének látni?
– Több alkalommal kértek fel a kampányok kulturális részének a bebiztosítására. Természetesen az igény alapján kell dönteni. Minden réteget meg kell szólítani és szórakoztatni kell az ilyen kampányakciókban. Azt hiszem, minden esetben sikeresek voltak a rendezvények, mert tömegek jöttek el és szórakoztak. Az ügynökség, illetve a szervező javasol és a kampánystáb pedig véglegesít. Ha vannak külön kérések, természetesen azok is bekerülnek a kampányműsorokba. A lényeg, hogy a legtöbb embert kell megmozgatni.

– Az évek alatt nagyon sok előadóval dolgozott együtt, talán fogalmazhatok úgy is, hogy a többségükkel már családias visszony alakult ki. Gondolom, sok érdekes történet is összegyűlt az évek alatt. Elmesélne valamilyen érdekes sztorit az olvasóinknak?
– Különleges sztorikkal nem szolgálhatok, ha volt is néhány, talán arról nem lenne ildomos beszélni. A lényeg az, hogy a munkám és az életem során művészek, sztárok voltak a munkatársaim és közülük rengeteget mondhatok a barátomnak. A Korda házaspár, Lajcsi, Aradszky László, a Záray-Vámosi házaspár, Kabos László, Leblanc Győző, Bozsó József, Csonka Zsuzsa, Gergely Róbert, Jolly-Suzy, Dankó Szilvia, Bangó Margit, Kovács Apollónia, Madarász Katalin, Horváth Pista, Zámbó Jimmy és sorolhatnám… Persze egy részük már az égi színpadon játszik, de a barátságuk és az emlékük itt maradt a lelkemben és a szívemben.

– Több felvidéki előadót indított el a magyarországi úton, s nagyon sokat tett azért, hogy megismerjék őket – említsem csak Rigó Mónikát, a Szöllősy Gipsy Band-et, de mondhatnánk másokat is. A Nótasztár gálaműsor és a Pertu Parti szlovákiai turnéjának megszervezése is az ön nevéhez fűződik.
– Aki megkeres, annak a lehetőségeimhez mérten próbálok segíteni. Útbaigazítom őket, megkeresem a megfelelő kapcsolatot, legyen az menedzser vagy televízió, akinél vagy ahol sikerrel járhatnak. Mindenki bizalommal fordulhat hozzám, és amit tehetek, megteszem, mint ahogy ez a múltban számos alkalommal történt.

– Gondolom, sokat gondolkozott azon, hogy a jubileumi születésnapját hol rendezi meg. Miért a bélai kastélyra esett a választás, és hogyan sikerült megnyerni a neves magyar előadókat, hogy eljöjjenek közösen ünnepelni?
– Nem gondolkodtam sokat, tudtam, hogy ez a félévszázados évforduló méltó helyszínt igényel. Elmentem a bélai kastélyba és a kastély atmoszférája, valamint a kastély vezetésének szíves és készséges hozzáállása meggyőzött, hogy ez a megfelelő helyszín. Hosszas tárgyalások és előkészületek után az ünnepség kimagaslóan jól sikerült. A tervezett névsor legalább 400 fő volt. De a lehetőségek, a helyszín a téli időszakban korlátokat szabott, így 150 vendég maradt a listámon. Győzködni? Nem, azt nem kellett, és nem is tettem volna. Akiket meghívtam, megtiszteltetésnek vették és jöttek.

– A neve összeforrt a főzéssel is, a Vasárnap olvasói gyakran olvashatják a receptjeit, naptárja is megjelent.
– Igen, a főzés és a sütés az, ami kikapcsol a napi munkából. Abban pihenek meg, és elfeledem stresszt, a rohanást és a napi teendőket is. Kikapcsolódok. Több éve küldöm a recepteket a Vasárnapnak és más lapoknak is, mint a Gasztro magazinnak és a Plus 7 dní hetilapnak is. Szívesen és örömmel teszem. Az év végére lesz egy új naptár és tervezek egy saját könyvet is.

– A fellépések szervezése nem kis idejét emésztik el, jut ideje a családra?
– A család a legfontosabb, ugyan nehéz mindig mindent egyeztetni, de ezidáig mindig sikerült. A család az első, ezt követi a munka és a kedvtelések, mint a főzés és az újabb süteménykreációk kigondolása, elkészítése és tálalása. Örökös mozgásban élek. A hónap egy részét Pozsonyban, míg a másik részét Budapesten töltöm.

– Gondolom, az a sok ajándék, jókívánság, virágcsokor, amit kapott a szeretteitől, ismerőseitől, még jobban megerősítették abban, hogy sikeres és boldog ember, akit csak szeretni lehet. Vannak rosszakarói?
– A virágok boldoggá tettek, hisz a virágok a társaim a kertemben is, imádom őket. Nélkülük nincs élet számomra. Igen, a szeretetet érzem, amióta élek, és egyre jobban, de adom is két kézzel. Rosszakarók? Biztosan mint mindenkinek, de nem foglalkozom velük, számomra ők nem léteznek.

– Ha a városok kulturális élete sokkal kevesebb emberrel működne és gyors döntéseket tudnának hozni, ön szerint több és igényesebb programot kapna a közönség?
– Ha minden város vezetésében lennének a kultúrához ertő, tapasztalt szakemberek, akkor ez itt a kulturális kánaán lenne. De sajnos, amíg nem így van, a szervezők hozzák, ajánlják vagy szervezik a programokat. De bizakodó vagyok, egyre több helyen előrelépés mutatkozik, és biztos vagyok benne, hogy a települések önkormányzatai tudatában vannak, hogy a kultúra a lélek tápláléka, és megfelelő embereket keresnek és bíznak meg a munkával. Úgy látom, a kisebb településeken komolyabban veszik a munkát, néhány nagyvárosban kötelességszerűen állnak hozzá, bár van olyan város is, ahol túlzásba viszik a szervezést, ami megint nem egészséges. De amíg nem jönnek rá, hogy a kevés néha több, addig a nézőtér is gyérebb marad, mert ugye mindenkinek csak egy pénztárcája és kerete van a kultúrára.

– Gondolom, már elkészült az idei év programterve is, milyen programokat közvetít az idén a felvidéki településekre?
– Ügynökségünk tervezi a Győri Balett fellépéseit erre az évre, majd a 100 Tagú Cigányzenekar jubileumi koncertjeit is. Lesz nálunk is beatünnep, Illés 50 koncert a négysikerű tavalyi Aréna-beli dupla koncert után, lesz színházi előadás, Mulatós parádé a legnagyobbakkal és az Alexandrov is jön októberben egy ünnepi turnéra.
Köszönöm a tájékoztatást és rendezvényeihez kívánok sok sikert
Telek Lajos, fotók Héger Rudolf albumából


 
 

Posledné čítané / Legutóbb olvasott / Last seen:
20:13:11 Egy csésze kávé Mgr. Héger Rudolffal a Music Art Művészközvetitő Ügynökség ügyvezető igazgatójával... [2015-05-31; 5,096 x]
20:12:27 Znepokojujúce správy z mestského úradu... [2014-12-10; 12,169 x]
20:12:16 Cesta konopí. Výstava v Múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch [2024-05-26; 151 x]
20:11:50 Ako byť aktívnym občanom v Nových Zámkoch? Diskusia v Hollywood Café v Kine Mier v stredu o 18:00... [2024-03-26; 711 x]
20:11:34 Határtalanul magyarul [2024-05-26; 199 x]
20:11:32 Kniha týždňa/A hét könyve: Ölvedi János, Napfogyatkozás. Magyarok Szlovákiában / Zatmenie slnka. Maď... [2011-04-10; 4,309 x]
20:11:00 Logportál: "V databáze sa nenachádza žiaden záznam!" [2011-12-19; 3,668 x]
20:10:57 Koncert moskovskej skupiny Nogu Svelo v Bratislave 28. mája 2024 [2024-05-25; 145 x]
20:10:52 Volanie SOS z Hurbanova / SOS hívás Ógyalláról [2024-04-24; 780 x]
20:10:52 Digitalizované periodiká z obdobia 1914-1918 na portáli Slovenskej národnej knižnice [2021-04-12; 3,138 x]
20:10:32 Mnohé obce sa snažia zamestnať chudobných. V Nových Zámkoch sa poslanci snažia zamestnať predovšetký... [2016-06-16; 3,981 x]
20:09:21 Ach, vykľulo sa šidlo z vreca. Za primátorovým ťažením proti hazardu je pokus vyčistiť terén pre chy... [2020-11-16; 2,237 x]
20:09:15 Slávnostné otvorenie Vzdušných Zámkov [2020-01-26; 1,739 x]
20:08:30 Prejavy na podporu RTVS a slobody slova na 5. protestnom zhromaždení v Nových Zámkoch [2024-03-21; 807 x]
20:08:28 Zmluva podpísaná za prítomnosti médií 18. januára 2008 Walterom Brantnerom, sa nenašla [2014-05-12; 5,185 x]
20:07:30 Kriminalita v kraji podľa hlásení Krajského veliteľstva Policajného zboru za obdobie apríl 2008 - ap... [2018-03-31; 17,584 x]
20:07:04 5. protestný míting v Nových Zámkoch sa uskutoční v stredu 20.03.2024 o 18:00 na Hlavnom námestí... [2024-03-18; 651 x]
20:06:13 Za 4 dni má nový dokumentárny film ruského opozičného politika 6 miliónov zhliadnutí [2017-03-06; 2,603 x]
20:06:10 Výsledky 2. kola prezidentských volieb v novozámockom okrese [2024-04-08; 727 x]
20:05:50 Pred 70-mi rokmi bola podpísaná Dohoda o výmene obyvateľstva medzi Československom a Maďarskom [2016-02-27; 8,616 x]
20:05:36 Posl. Schwarz o zmluve s Brantnerom: "Vážení, my sme nikdy neboli za tú zmluvu! Nikdy!..." [2015-10-07; 3,748 x]
20:05:11 Az "Egy csésze kávé" 2015 utolsó Címlaplánya: Király Evelin, a Miss Felvidék 2015 Szépének párkányi... [2015-12-31; 4,242 x]
20:04:53 Galán Géza (1942. május 4 - 2012. dec. 17) [2012-12-18; 2,984 x]
20:04:36 Videozáznam z posledného zasadnutia novozámockého mestského zastupiteľstva je neúplný [2012-04-09; 3,710 x]
20:04:29 Solúnski bratia a Veľkomoravská ríša. Beseda s J. Steinhübelom 27. októbra v knižnici A. Bernoláka... [2010-10-24; 4,667 x]
20:04:16 Bezdomovci sú späť na Kasárenskej. Vari nemá krám pána? Zdanie však klame... [2017-01-05; 4,050 x]
20:04:07 "Mesto nadobudlo presvedčenie, že prevod vlastníckych práv je najvhodnejšie riešenie" [2010-10-11; 8,255 x]
20:03:27 Hová lett Szent István király? / Kam sa podel Sv. Štefan? [2011-08-19; 6,226 x]
20:02:52 Avantúra s parcelou pre kamoša pri gymnáziu získava reálne obrysy. Pripraví primátor Klein obyvateľo... [2019-04-07; 5,223 x]
20:02:19 Mestský pozemok pri gymnáziu, ku ktorému nevedie žiadna cesta, si kúpila bratislavská firma, ktorá n... [2019-06-02; 2,729 x]
20:02:14 Podujatie sa konalo ako promoakcia - Prvý ročník footgolfu na golfovom ihrisku v Šuranoch [2016-05-08; 3,102 x]
20:01:14 Ako by sa o histórii nemalo písať II. U F. Vrábela pretrváva záujem o novozámockých legionárov... [2012-08-28; 5,229 x]
19:59:56 Relácia Pod lampou s Evou Polereckou a Zsoltom SImonom [2024-03-30; 694 x]
19:59:08 Agócs Béla nádszegi tanító (1962 - 2001) [2013-06-14; 4,478 x]
19:57:46 Egy Csésze Kávé MuDr. Zámola Ferenc testépítővel [2015-08-14; 5,174 x]
19:57:37 Výzva na odstránenie nehospodárneho a nezákonného nakladania s majetkom mesta Nové Zámky [2023-07-11; 1,526 x]
19:57:26 Priatelia hazardu v Nových Zámkoch [2021-08-07; 1,165 x]
19:57:18 Chýbali "chorobní" diskutéri, padli všetky zábrany... Alebo ako to vidím ja. [2016-09-15; 3,934 x]
19:55:08 Primátor Klein si kruto zahral s drobnými subdodávateľmi rekonštrukcie kina Mier. Nedostali zaplaten... [2018-06-07; 7,094 x]
19:53:41 Legionársky pamätník na hroboch vojakov c.k. armády ? [2016-11-12; 3,667 x]
19:53:27 Jubileumi emléklap Érsekújvár jeles szülöttjének Prohászka Marcellnak [2012-09-30; 2,329 x]
19:52:50 Az érsekújvári magyarságnak az idén sem sikerült méltóképpen megünnepelnie Augusztus 20-át / Ani v ... [2013-08-20; 3,830 x]
19:52:25 A szlovák nyelvészek és a szlovák nyelvtörvények: A szlovák nyelvpolitika elemzése / Slovenskí jazyk... [2012-09-16; 6,904 x]
19:52:13 Dôvod pochváliť samosprávu: Mestský úrad začal pracovať s podnetmi občanov zadávaných cez portál Od... [2014-06-15; 4,615 x]
19:52:03 Už nie sme bojovníci proti hazardu. Najnovšia herňa vyrástla priamo na námestí oproti kostolu...... [2021-05-21; 2,036 x]
19:50:43 Beseda o publikácii Ferenca Kovácsa „Študenti v búrke“ / Beszélgetés Kovács Ferenc "Diákok a viharba... [2012-05-07; 1,819 x]
19:50:37 Egy csésze kávé a Little Symphony együttes tagjaival [2017-07-21; 4,288 x]
19:50:11 Črepiny z histórie Tvrdošoviec - obecná heraldika [2010-10-12; 4,071 x]
19:49:30 Systémové zlyhávanie slovenskej historiografie. ÚPN usporiadal diskusný večer o J. Esterházym... [2011-05-03; 5,945 x]
19:49:23 Transparency uverejnilo rebríček transparentnosti samospráv. Ako je to s umiestnením Nových Zámkov?... [2018-10-17; 3,632 x]

The index.php: SIZE[b]: 29,969 MODIFIED: 2024.01.09 22:06:48.MD5: a96b9c14c093fe1384de07847e3e01bc STATUS: FALSE  This window is : x