Úvod / Nyitóoldal
   
 
Zilizi Kristóf  16-11-01   1,919  
0
Augusztus 15-20. között Budapesten, a Magyarok Világszövetsége székházában, a Semmelweis Ignác utcában, mely a Rákóczi útról nyílik, ötnapos előadássorozatra, világkongresszusra került sor több témakörben.  

Nyitó eseményként még ezt megelőzően augusztus 14-én, vasárnap 11 órakor az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban emlékfák ültetésére került sor a Magyar Nemzetért Érdemérem ezüst fokozatával kitüntetettek számára, köztük például Kassai Lajos hagyományőrző-lovasíjászéra, prof. Dr. Alekszej V. Tyivanyenko burjátországi orosz Petőfi-kutatóéra, Bogyay Elemér Kanadában élő '56-os szabadságharcoséra.
A kitüntetetteket Patrubány Miklós, MVSZ-elnök méltatta. A rendezvényen részt vett Zombory István, a Magyarok IX. Világkongresszusa főszervezője, Kertész Péter, az Emlékpark igazgatója, valamint számos küldött és érdeklődő.

Másnap, Nagyboldogasszony ünnepén, hétfőn Nyitó-konferenciára és Nagyboldogasszony-napi Kegyeleti Zarándoklatra került sor Székesfehérváron délelőtt 10 órától. Ünnepélyes megnyitóval kezdődött a Magyar Király Szálló Kupola termében. Beszédet mondtak Patrubány Miklós, MVSZ-elnök, dr. Bárki Éva Mária nemzetközi jogász, dr. Orbán Szabolcs OFM, az Erdélyi Ferences Rendtartomány tartományfőnöke, Kassai Lajos lovasíjász, valamint prof. dr. Balogh Sándor, aki bizonyította korábban, hogy Amerika (Amerigo – Emericus - Imre) Szent István fia, Imre után nyerte a nevét. Ezt követően a konferencia-elnökök előadásaira került sor. Délután volt a Nagyboldogasszony-napi Kegyeleti Zarándoklat, szertartás a hajdani Koronázó Bazilika romjainál, a Romkertben. Fél héttől szentmise volt a Szent István-bazilikában, majd lehetőség adódott a Bory vár meglátogatására és a nap fogadással zárult Végh Lajos, a Rákóczi Szövetség megyei elnöke portáján és pincéjében.

Kedden, augusztus 16-án öt különböző tematikában voltak előadássorozatok, immár a budapesti székház különböző előadótermeiben.

Jövő a Szent Korona jegyében címmel nemzetstratégiai konferencia volt Bottyán Zoltán konferencia-elnök felügyelete mellett. Az előadók közül többek között kiemelném Bottyán Zoltán konferencia-elnökét "Nemzet, állam, haza - Trianon, Párizs és az alapfogalmak" címmel. Utána dr. Popovics Tibor adott elő "A ruszin Trianon" témakörben. Hallhattunk előadásokat Jéga Szabó Ferenctől a Magyar Szent Korona lényegi valójáról, Kocsis Istvántól a Szent Korona-tan kialakulásának rejtélyeiről, prof. Tanka Endrétől pedig arról, hogyan szerezheti vissza hazánk az EU-ban a földtulajdon feletti önrendelkezését.

Párhuzamosan ezzel a Kárpát-medencei magyar vértanúság címmel történeti konferenciára került sor, melyben az 1784-es magyarellenes román felkelés volt a székely nemesség megdöntésére előadásának témája Kocsis Istvánnak, Délvidéki S. Attila az elhallgatott rácjárásokról szólt, akik immár az I.rigómezei csatától számítva több 100 ezer magyar kiirtásában részt vettek. Domonkos László az erdélyi magyar vértanúságról szólt 1848-49-ből. Dupka György a kárpátaljai magyarságot ért '44-es meghurcoltatásról. Kiss Igor Tito partizánjainak Délvidéken történt '44-45-ös magyarirtásairól. Kosztyó Gyula Romzsa Tódor kárpátaljai görög katolikus püspök Hruscsov parancsára történt meggyilkolásáról adott elő.

"Hamvaidnak elhozása végett..." címmel Petőfi-konferencia volt Fuksz Sándor, az MVSZ alelnöke elnöklete alatt. Szász Zoltán pedig a Fény üzenete címet viselő kulturális konferencián elnökölt.
Egy további történelmi konferencia foglalkozott Trianonnal "Trianon 100 - Hiszek Magyarország feltámadásában“ címmel. Előadók közt volt Botos László, az amerikai Világszövetség elnöke, dr. Balogh Sándor, Király B. Izabella, Felvidékről Mihályi Molnár László, Bene Gábor, a" székely Trianon"-ról Borsos Géza, v. Siklósi András és Kocsis István.

17-én, szerdán a Szent Koronával foglalkozó nemzetstratégiai konferencia folytatódott, párhuzamosan az 1956-os konferencia, mely egyedüliként a záró napon nem lett befejezve, hiszen ez tart megszakításokkal egészen november 4-éig. Ennél az került kihangsúlyozásra, hogy kerüljön visszaállításra az ereklyés országzászló és a Trianon-szoborcsoport és a szovjet emlékművet távolítsák el Budapesten. Továbbá, hogy a magyar televízió minden évben közvetítse a párizsi október 23-ai díszfelvonulást az '56-os forradalom tiszteletére, amikor is a Champs Elisés-en nyolc sávban leáll a forgalom a magyar forradalom tiszteletére.
Folytatódott a Petőfi-konferencia és egy újabb folyt le a rovásírásról. Ugyancsak a Trianon 100-as címet viselő, előző nap megkezdett konferencia és egy másik helyszínen, a közeli Szent Rókus Kórházban, mely magyarországi viszonylatban az első - 1710-ben alakult, de meg kell jegyezni, hogy világviszonylatban is nagyon előkelő, csupán harmadik helyen van a keletkezés sorrendjében London és Washington után. Szó volt az idegsebészetről, az öregedésről, a magyar védőnői szolgálatról, a liberalizmus kártételéről az egészségügyben, végül, de nem utolsó sorban az első magyar tüdőtranszplantációról.
Csütörtöki napon a Szent Korona jegyében zajlott konferencia harmadik, záró előadássorozata volt, előadott többek között a Kölnben élő Czigány Imre a családközpontú életfelfogásról, Zsigmond Emese a magyar nyelvben, gondolkodásmódban és világképben fellelhető mellérendelésről. Dr. Téglásy Imre a bölcsők háborújáról, Bertha Szilvia szintén az érzelmi alapú családról és teremtő munkáról.
A csütörtökön is zajló rovásírás-konferencián Felvidékről az érsekújvári Salgó Gabriella a felvidéki rovásírás-oktatás helyzetéről és módjairól.

Ezen a napon kezdődött "Radványi Jenő" nevével fémjelzett borászati konferencia  Borbély Zsolt Attila elnöklete mellett. Az előadások végeztével borkóstolóra is sor került a felvidéki, jókai MVSZ-es lovag dáma, Radványi Viola jóvoltából.

Pénteken, az utolsó előtti napon, ahogy ezzel a témával a Világszövetség rendszeresen foglalkozik, így idén sem maradt el az őstörténeti konferencia dr. Aradi Éva elnökletével. Két szekcióra volt felosztva, mégpedig az ősvallásra és -nyelvre valamint magára az őstörténetre. Két előadót kivéve az eredeti program szerint jelen volt mind a 14. Molnár V. József az 1700 éve született Szent Mártonról adott volna elő, azonban betegsége miatt nem lehetett ott. Dr. Dani Pál Hódmezővásárhelyről az István előtti magyar Nagykirályokról. Előadásában kitért Tudum, azaz Tegídium vagyis Pannónia fejedelmére, aki hasonló volt az erdélyi Gyulához.
Augusztus 20-án, vasárnap a záró konferenciára került sor délelőtt kilenc órai kezdettel. Elhangzottak a Himnuszok, majd a konferencia-elnökök beszámolói, értékelői, összefoglalói az egyes témákörök szerint. A konferencia mottója nagyon is cselekvésre, aktív bekapcsolódásra kell, hogy késztessen minden magát igaz magyarnak valló embert, hiszen Petőfi verscímét idézve így szólt: "Élet, vagy halál."
Felvidékről nem jött el előadást tartani Balassa Zoltán Kassáról és Dunajszky Géza Pozsonyból.
A zárónyilatkozatba bekerült a küldöttszavazás után a javaslatok jóváhagytával többek között, hogy javasolni kell, hogy a magyar nyelv és az  ősmagyar rovásírás kerüljön föl az Unesco világörökségi listájára; hogy június 4-e nem nevezhető mindaddig a "magyar összetartozás napjának", amíg megaláztatott, hányatott sorsban élnek a Kárpát-medencei magyarok és nincs önrendelkezésük; hogy Trianon 100.évfordulójára vissza kell állítani a Szent Korona-tagságot; hogy a magyarság megmaradásához erős nemzetállamra van szükség, annak ellenére, hogy jelen pillanatban az európai nemzetállamok felszámolása folyik. Egyedül a kereszténységben kapaszkodhatunk, mert ez az a vallás, mely elfogadja az emberiség egyenlőségét. Közösen, közös erővel kell ellenállnunk a pénzhatalmi elitnek, mely az európai nemzetállamok felszámoltatását tűzte ki célul, továbbá Európa ún. fehértelenítését.

A záró konferencia végén Publik Antal elszavalta Dömötör Tibor "A harcnak még nincsen vége" című versét Trianonról és megkapta Patrubány Miklós elnöktől a magyarok Világszövetsége Arany Érdemrend kitüntetését. Az eseményen jelen volt a szibériai Ajuna hölgy is, aki az egyes kutatások és bizonyítások szerint 1856-ban Szibériában elhunyt Petőfi Sándor Frankfurtban élő és ott kelet-ázsiai kapcsolatok tanulmányait folytató szépunokája.

A Magyarok Világszövetsége négyévente rendezi ezeket a világkongresszusokat, legközelebb 2020-ban kerül sor rá Budapesten és további vidéki helyszíneken.

Ajuna Petőfi-szépunokával a záró napon a Székházban
 
 

Posledné čítané / Legutóbb olvasott / Last seen:
10:53:27 Magyarok IX. Világkongresszusa Budapesten [2016-11-01; 1,919 x]
10:49:43 Egy csésze kávé: mai címlaplányunk Zsiga Melinda fitnesz modell, boksz királynő és a Főiskolák Szépe... [2015-08-09; 12,330 x]
10:48:40 Novozámocká samospráva a čierne stavby II. [2024-01-02; 624 x]
10:47:34 Majetkové priznania primátora a poslancov MsZ v Nových Zámkoch za rok 2022 [2024-01-13; 1,134 x]
10:45:46 Traja z aktérov kauzy Zúgov stále zasadajú v mestskom zastupiteľstve... [2024-01-27; 925 x]
10:45:17 Dôstojný priebeh pietnej spomienky na zavraždného novinára a jeho snúbenicu [2024-02-22; 351 x]
10:45:11 Vnútroblok sídliska Bašty sa revitalizovať nebude. Prednostkino vysvetlenie: vzhľadom k tomu že konč... [2024-01-22; 984 x]
10:44:36 Článok o zrušených odborných komisiách v DenníkuN/Napunk [2024-02-02; 558 x]
10:43:27 Kontinuita úpadkových žánrov v Nových Zámkoch - uskutočnil sa 11. ročník klobáskového festivalu... [2015-11-08; 3,532 x]
10:43:27 Kniha týždňa / A hét könyve: Prager Frühling, Das internationale Krisenjahr 1968 / Пражская весна и ... [2015-06-16; 6,593 x]
10:43:25 Po stopách kauzy podpáleného auta seredského novinára z roku 2016 [2024-02-28; 123 x]
10:39:45 A Nobilitas Carpathiae sikeres bemutatkozása az érsekújvári kolbászkészítő versenyen / Úspešná premi... [2011-11-09; 3,020 x]
10:38:27 Menoslov zosnulých, ktorých popol bol uložený do spoločného hrobu na novozámockom cintoríne / Az érs... [2017-02-15; 4,082 x]
10:37:12 Telek Lajos utolsó interjúi.../ Posledné rozhovory Lajosa Teleka... [2023-11-25; 661 x]
10:36:35 Viktor Kubal zomrel pred 15 rokmi. Velikán slovenského výtvarného humoru by sa tento rok bol dožil 8... [2012-05-10; 4,872 x]
10:35:21 Zdá sa, že tentokrát sa Novozámčania ošklbať tak ľahko nenechajú. Pripravujú petíciu proti zvyšovani... [2023-12-01; 1,095 x]
10:34:41 Mesto reagovalo na náš článok o sánkovačke a zatopenej záhradkárskej osade. Spýtali sme sa umelej in... [2024-01-14; 1,262 x]
10:34:04 A hét könyve: Iratok a nemzetiségi kérdés történetéhez Magyarországon a dualizmus korában I.-VII. (B... [2020-12-18; 1,338 x]
10:33:25 Z histórie priemyselných a poľnohospodárskych podnikov novozámockého okresu II. Elitex Šurany / Az é... [2013-06-11; 8,552 x]
10:31:22 Vo štvrtok o 18.00 občianske zhromaždenie My nikam neodchádzame [2024-01-22; 524 x]
10:30:42 Na štvrtok zvolané štvrté protestné zhromaždenie [2024-02-07; 420 x]
10:29:21 Kniha týždňa: Peter Šoltés, Premeny slovenskej/uhorskej spoločnosti od Jozefinizmu po revolúciu 1848... [2022-02-13; 1,402 x]
10:26:57 ppl. v.v. Štefan Zupko: Dni, keď z oblohy padala smrť. Bombardovanie Nových Zámkov 7. a 14. októbra ... [2013-03-10; 13,692 x]
10:25:51 Kriminalita v kraji podľa hlásení Krajského veliteľstva Policajného zboru za obdobie apríl 2008 - ap... [2018-03-31; 15,586 x]
10:25:10 A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki Vadkerty Katalint [2018-08-20; 1,746 x]
10:24:29 Protižiovské násilnosti v Nových Zámkoch dňa 4. augusta 1946. Článok Pavla Makynu v poslednom čísle ... [2018-07-02; 2,343 x]
10:21:51 Juraj Smatana: Moje najmilšie civilizačné kolapsy (2011) [2024-02-28; 72 x]
10:21:45 4. protestný míting v NZ v znamení triezveho civilného dialógu... [2024-02-09; 463 x]
10:21:03 Aktuálny vývoj v oblasti trafík (aktualizované) [2024-02-08; 701 x]
10:20:17 Pozor na nekalé obchodné praktiky spoločnosti UPC Slovensko ! [2011-02-06; 18,533 x]
10:19:32 Mapa sociálnych inovátorov [2023-08-20; 1,528 x]
10:18:05 Test Borbélyom [2024-02-07; 731 x]
10:17:19 Ešte raz o hrdom Novozámčanovi, ktorý sa súdil o svoje topánky... [2023-07-25; 1,061 x]
10:16:34 História populačného alarmizmu [2023-11-26; 698 x]
10:15:48 Ako skončila moja snaha učiť sa po maďarsky. O knihe, z ktorej sa ešte nikto po maďarsky nenaučil.... [2010-09-02; 21,573 x]
10:14:14 Ako by sa to robiť nemalo - obnova povrchov mestských komunikácií [2022-07-10; 1,545 x]
10:12:42 Demokracia je aj o hľadaní kompromisov. Kompromisov s kým? [2023-12-03; 1,173 x]
10:12:14 Zatrpknutí bojovníci. Prípad Juraja Draxlera [2022-04-27; 2,774 x]
10:09:40 Digitalizované periodiká z obdobia 1914-1918 na portáli Slovenskej národnej knižnice [2021-04-12; 2,693 x]
10:08:51 Ján Samuel-Szabó - Novozámčan v kresle ministra kirgizskej a neskôr maďarskej vlády / Samuel-Sza... [2011-02-06; 2,999 x]
10:08:01 Prehľad pohrebných obradov v Nových Zámkoch / Temetési szertartások Érsekújvárban [2013-09-07; 18,544 x]
10:07:10 A (cseh)szlovákiai magyarok lexikona Csehszlovákia megalakulásától napjainkig (2014) / Lexikón Maďar... [2014-11-28; 11,554 x]
10:06:18 Zatrpknutí bojovníci: Petr Cibulka [2024-01-15; 398 x]
10:05:22 Cena útechy pre bývalého viceprimátora - N. Kádek je od 1. januára konateľom mestskej firmy Bytkomfo... [2023-06-06; 1,711 x]
10:04:09 Príbeh Európskej charty menšinových a regionálnych jazykov [2024-01-30; 247 x]
10:02:56 Anonymný ochranca zvierat sa pustil do antikampane proti O. Kleinovi [2024-01-02; 739 x]
10:02:11 Čo Vám vaši krajskí poslanci zabudli povedať: do konca septembra sa môžete uchádzať o dotácie NSK... [2020-08-07; 1,810 x]
10:00:58 Bizarné stavby regiónu - Hotel Gbelce [2018-04-07; 25,026 x]
10:00:37 Cimlaplány: Vigmann Bernadett, a Miss Universe Hungary 2016-os szépségverseny résztvevője [2023-07-03; 1,339 x]
10:00:01 Katarína Vadkertyová: Poľnohospodárstvo na Slovensku v rokoch 1900-1914 (1975) / Vadkerty Katalin: ... [2013-08-24; 4,411 x]

The index.php: SIZE[b]: 29,969 MODIFIED: 2024.01.09 22:06:48.MD5: a96b9c14c093fe1384de07847e3e01bc STATUS: FALSE  This window is : x