Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  17-07-21   4,288  
0
Egyszer egy ismerősöm azt mondta ,hogy ha létezne Csodaország elvinné a gyerekeket  oda. Én pedig most arra vállalkoztam hogy a  zene hercegnőkkel készitsek  interjút aki elragadóak, bájosak és kedvesek játékukkal  pedig elbűvölik  a közönséget, de kik is ők ismerjék meg őket.  - Hogyan jött a Little Symphony név?
- A nevünk hosszas ötletelés után született, az 5 éves jubileumi CD-nk elkészítése alkalmából. Mi akkoriban játszottuk Haydn Meglepetés-szimfóniáját, ami angolul Surprise Symphony. A „symphony” szónak több jelentése is van, amely többek közt harmonikus összhangot is jelent. A regionális Kézfogás Szimfonikus Zenekart, aminek páran már tagjai voltunk, akkoriban Big Symphonynak becéztük. Összehasonlítva a nagy vonószenekart a mi akkori ki s gyerekzenekarunkkal még 2005-ben, azon nevettünk, hogy a miénk nem” Big”, csak „Little”. A viccelődésből végül megszületett a nevünk, a „Little Symphony”, amit máig szeretettel használunk.

- Mutassuk be az együttes tagjait név szerint, ki a kedvenc magyar és külföldi zenészünk és ki hogyan került be a zenekarba?
- A Little Symphony kamaraegyüttes gyökerei 2005-ig nyúlnak vissza. Akkoriban tanárnőnk, Danis Alica, az egész osztályát bevonva felállított egy gyerek vonószenekart, amelynek nagy sikere lett. A 20 emberből folyamatosan lemorzsolódott egy-egy tag, amíg végül a vonószenekar kamaraegyüttessé alakult. A próbák mindig jó hangulatban teltek/telnek, hajlandóak voltunk/vagyunk a szabadidőnket is feláldozni a közös zenélés öröméért. Voltak évek, amikor veszendőben volt a sok éves munkánk, mert többen a zeneiskola befejeztével abbahagyták a heged& uuml;lést. A „mag” megmaradt és azóta a Little Symphony 6 fős kamaraegyüttesként folytatja munkáját. Hárman (Flóra, Zsuzsi és Évi) Kéméndről származnak, a többiek Párkányból (Alica és Kitty), valamint Viki Garamkövesdről. Ki a kedvenc zenészünk? Szinte lehetetlen egyet kiemelni, mert nagyon sok kedvenc zenészünk van. Rengeteg jobbnál jobb hegedűs, akiket szeretünk, tisztelünk, és akiktől tudunk tanulni.
Kiss Flóra: – Nyolc éves koromtól hegedülök. Tanulmányaimat Danis Alica „tanító néninél“ kezdtem, majd konzervatóriumban folytattam Mgr. art. Rikoň Sándor osztályában.  Jelenleg a besztercebányai konzervatóriumban Mgr. art. Róbert Drago Karvay diákja és a besztercebányai zeneakadémia elsőéves hallgatója vagyok, prof. Jela Špitková osztályában. Különböző mesterkurzusokon, nemzetközi ifjúsági zenekari turnékon és hegedűversenyeken is részt veszek.
Klacsán Kitty: - Szintén nyolc éves koromban kezdtem el hegedülni Danis Alica tanárnőnél, majd szintén Mgr. art. Rikoň Sándor osztályában folytattam tovább a zenei tanulmányaimat. Jelenleg a pozsonyi Komensky Egyetem harmadéves közgazdaságtan hallgatója vagyok. Szintén tagja voltam az egykori zeneiskolai zenekarnak, amely mély hatással volt rám. Innen indult a kamarazene iránti szeretetem. Az idei évtől kezdve részt veszek az egyetemen működő zenekar munkájában is, amelyet Mgr. art. Blanka Pavlovičová, ArtD. vezet.
Lengyel Zsuzsanna: – A hegedülést óvodásként, a zenekar másik tagjával, Évivel egy időben kezdtem. A nagytapolcsányi Dezider Kardos Magán Konzervatórium (tanárom Mgr. art. Rikoň Sándor) és a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem pedagógiai karának harmadéves hallgatója vagyok. Zenét, angol nyelvet és angol irodalmat tanulok. Tavaly féléves külföldi tanulmányi ösztöndíjat kaptam az egyetemtől. Nagyon szeretem Csehországot és a cseh klasszikus zenét, ezért célországként Csehországot, és azon b elül a brünni Masaryk Egyetemet választottam.
Petrovics (Baranyai) Éva: – A hegedülést másodikos alapiskolásként kezdtem, azóta változó intenzitással folyamatosan foglalkozom vele. Jelenleg a Komensky Egyetem végzős diákja vagyok spanyol és zene szakon. Mgr. art. Blanka Pavlovičová, ArtD. osztályában hegedülök, mellette végzem a konzervatóriumot Mgr. art. Gyöpös István osztályában. A Little Symphonyba akaratlanul csöppentem bele, amikor Danis Alica, az akkori hegedűtanárnőm az ünnepi hangversenyekre begyakorolt az egész osztályával egy közös darabot. A zene álland&oacut e; része az életemnek, a hegedüllésen kívül zongorázok, éneklek és kántorkodom.
Mgr. Alica Danišová, DiS. art.: - Jelenleg a zselízi Franz Schubert Zeneiskola hegedűtanára vagyok, emellett a  Kézfogás Regionális Szimfonikus Zenekarban tevékenykedek, valamint a Little Symphony vonós együttes vezetője és aktív résztvevője vagyok. Már 19 éves koromban elkezdtem tanítani, így korán tapasztalatot szereztem a pedagógia terén. Folyamatosan motivációt gyűjtök, hogyan lehetne jobbá ten ni a hegedűtanítást. Nagy élmény a gyerekeknek, ha zenetáborokat szervezek nekik. Sok volt diákom a zenei pály át választotta, és az évek folyamán kialakult belőlük egy tehetséges kamaraegyüttes, a Little Symphony.
Galbavá Viktória: - Már közel 7 éve Garamkövesden élek, előtte Párkányban laktam. 9 éves koromban kezdtem csellózni. Utamat Alžbeta Ganzerová tanárnőnél kezdtem, aztán hegedűtanárokhoz kerültem. A Little Symphony tagja vagyok, amióta csellózom. Mindig bíztattak. Ők tudták, hogy zene nélkül hiányzik valami az életemből. Nem ítéltek el, pedig voltak lemaradásaim. Köszönettel tartozom művészeti vezetőnknek, Danis Alicának, mivel általa ismertem meg jelenlegi tanárnőmet, Gáspár Csillát, aki a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián tanult és egy nagyon tehetséges gordonkaművész. A párkányi gimnázium 3. osztályos tanulója vagyok. Az iskola mellett, délutánonként zeneóráim vannak az esztergomi Zsolt Nándor Zeneiskolában már ötödik éve.- Milyen zenei stílusok találhatóak a repertoárotokban? Előnyben részesítitek a klasszikus zenét vagy szívesebben játszotok mai slágereket, filmzenét vagy világzenét?
- Mindenféle zenei stílus megtalálható a repertoárunkban, a barokk zenétől kezdve a mai ismert pop- és filmzenéig. Folyamatosan újítjuk és bővítjük programunkat. Próbálunk mindig olyan műsort összeállítani, amely elnyeri a közönség tetszését, de azért olyan műveket is belecsempészünk, amelyek esetleg ismeretlenek számukra, de értékesek.

- Könnyű ismert dalokat játszani vonós hangszereken?
- Ha az ember jól akarja csinálni, akkor semmi sem könnyű. A kamarazene részben még nehezebb is, mint a szóló játék, hisz több embernek (a mi esetünkben 6) kell közösen hozzájárulnia egyetlen produkcióhoz. Intonáció, ritmus, dinamika, ezeket mind együtt kell kigyakorolnunk, hallgatva a többieket és alkalmazkodni egymáshoz. Az ismert dalok esetében nehézséget jelent, hogy mindenki ismeri a melódiát, így nehezebb megfelelni az elvárásoknak.

- Eddig hol léptetek fel és milyen sikereket könyvelhettek el?
- A környező falukban már többször is megfordultunk, különböző falunapok vagy hasonló rendezvények alkalmából. Ezen kívül játszunk esküvőkön, bálokon, fesztiválokon, templomi eseményeken, vagy újabban szülinapi rendezvényeken is. A nagyobb fesztiválok közül a Tűzvirág fesztivált tudnánk említeni, továbbá a karvai Hídverő napokat, a dunamocsi Burcsák fesztivált, a madari Gasztro- és borfesztivált, a párkányi Bubble Day-t, a Szikince fesztivált, a helembai Őszi fesztivált, a kisgyarmati Szent Korona ünnepsé ;get, a garamkövesdi Veltelini Bajnosk&aac ute;got vagy a zselízi Schubert Festet. Már több éve együttműködünk a regionális Kézfogás Szimfonikus Zenekarral, amelyet Gáspár Csilla vezet.

- Milyen terveitek vannak és hol léptek fel a közeljövőben?
- Rengeteg tervünk van, ami megvalósításra vár. Köztük egy új album létrehozása, közös kirándulások egybekötve különféle fellépésekkel pl. Prágában és Balaton környékén. Nyaranként új repertoárt tanulunk be, ami többnapos intenzív gyakorlást igényel. Erre többnapos zenetáborokat szervezünk. Továbbá próbálunk élni azokkal a lehetőségekkel, amiket az élet elénk sodor. Bár ez néha bonyolult, különböző városokban tanulunk, a zenekaron kívül mindenki nek más elfoglaltsága is van. Így nagyon nehéz összeegyeztetni a közös próbákat és a fellépéseket is, de a zene szeretete és az egymás közti baráti kapcsolat összetartja a zenekart.

- Schubert városában, Zselízen már játszottatok a Schubert Fest keretén belül. Milyen volt a Városi Múzeum falai közt játszani, ott ahol egykor Schubert is tanított és zenélt?
- Megtiszteltetés volt számunkra, hogy részesei lehettünk a Schubert Fest színvonalas programjának. Nagy élmény volt Schubert házában játszani, ahol a ház légköre visszarepített minket a múltba, és átérezhettük a zeneszerző korának hangulatát. Az említett koncert érdekessége az volt, hogy programunk egyik darabját, a Katonaindulót ebben a házban komponálta. A világ minden táján játsszák ezeket a műveket, de úgy gondoljuk, hogy az októberi zselízi koncertünkön ezek a zeneművek igazán „ hazaérkeztek“. Nagyon szerencsésnek   tarthatjuk magunkat, mert nem minden zenész életében adatik meg ehhez hasonló lehetőség. Nemrégiben másodszor is meghívtak Zselíz városába, ahol pedagógusnap alkalmából adtunk egy újabb sikeres hangversenyt.

- Kinek mit ad a zene és Little Symphony? Egy új életforma vagy inkább zenei kifejezés, ahol önmagatokat és elképzeléseiteket tudjátok megvalósítani?
- A zene mindenképpen egyfajta önkifejezés. Számunkra a Little Symphony több mint egy egyszerű zenekar, motivál minket a további munkához, érzelmi támaszt nyújt és önbizalom-növelő erővel is bír. Nagy szerepe van a mindennapi rohanó életből való kiszakadásban. Ezt az élményt más embereknek is szeretnénk átadni koncertjeinkkel. Mottónk: „én vigyázok rád, te vigyázol rám és mi vigyázunk egymásra”, amit az életben és a zenei játékunkban is alkalmazunk.
Flóra: - A Little Symphonyval való együttműködés számomra nagyon sokat jelent, nem csak hivatásként tekintem, hanem kikapcsolódásként is. Örömmel tölt el, mikor együtt játszhatok zenésztársaimmal, akiket szinte kiskoruk óta ismerek. Különleges kapcsolat a miénk, mostanra már nem csak „kollégákként” tekintünk egymásra, hanem barátnőkként is. Szó szerint „egy húron pendül” az agyunk! Remélem, játékommal még nagyon sokáig gazdagíthatom a Little Symphony életét.
Kitty: - Nekem a Little Symphony legfőképpen kikapcsolódást jelent a rohanó mindennapokból. Mindemellett úgy gondolom, hogy egy új perspektívát nyújt számomra. Teljesen más egy kamarazenekarban játszani, mint szólóban. Véleményem szerint a legjobb dolog a kamarazenelésben és egyben a Little Symphonyban az, hogy egymástól tanulunk, itt mindenki elképzelései megmutatkoznak az egyes zeneművek előadásában. Továbbá mindig boldogsággal tölt el egy-egy pozitív visszajelzés a fellépések után. Olyank or úgy érzem, hogy a zene á ;ltal örömet okoztunk a közönségnek egy egyedi és sokszínű történet „elmesélésével“.
Zsuzsi: - Csodálatos élmény, amikor a Little Symphonyban 6 különböző egyéniség és vélemény találkozik és abból egy különleges, egyedi hangzás jön létre. A kamarazene lényege, hogy meghallgassuk egymást. Gyerekkorunk óta ismerjük egymást, ezért ez nálunk nem jelent problémát. Sok év alatt jól kiismertük egymás elképzeléseit és zenei stílusát, ezért jól tudunk együttműködni.
Évi: - Mindig is szerettem a közös zenélést és azt, hogy a játékom hozzájárul valami többhöz, kialakítva így valami gazdagabbat. Amikor csak időm engedi, próbákra, fellépésekre járok. Egyre több ötletünk lett, hogyan is folytathatnánk tovább, és amíg csak tehetem, szeretném is folytatni ezt a tevékenységet.
Viki: - A Little Symphonyban való részvétel, valamint az ott eltöltött idő számomra nem egy kényszer, hanem kikapcsolódás. Élmény velük minden pillanat. Valójában a lányokkal már igazi barátnők lettünk, mindent megbeszélünk egymással. Támaszt nyújtunk egymásnak, együtt sírunk és nevetünk. Mikor játszunk, a szívünk együtt dobban. Az összhang a legfontosabb egy kamaraegyüttesben. Szerintem, a sok év ismeretsége által, ez már megvan köztünk. Sokat köszönhetek nekik és ezt egy él eten át se tudom viszonozni. Hála nekik, soha nem engedtem ki szívemből a zenét.
Alica: - Valójában a Little Symphony összes tagja a volt tanítványom, akikre nagyon büszke vagyok. A zenekar fenntartása nem egyszerű dolog és nagy áldozatokkal jár, mivel a lányok különböző városokban tanulnak (Pozsony, Párkány, Besztercebánya, Brünn, Esztergom). Nagyon jó emberi kapcsolat van köztünk, mindig meg tudjuk beszélni. A tanár – diák viszony barátnő kapcsolattá alakult. Sőt, a lányok szüleivel és nagyszüleivel is nagyon jó kapcsolatom van, akiknek nagyon sokat köszönhetek. Rengetegszer seg ítették és segítik munkámat, és nekik is köszönhető, hogy idáig fejlődtünk. Mondhatni a „második családom“. Fontosnak tartom, hogy a déli régió tehetségei ne kallódjanak el, és hogy értékes zenei anyaggal gazdagítsuk kultúránkat.

- Minden sikeres zenész előadó mögött egy manager áll, aki az előadó fellépéseit, média szerepléseit és más ügyeit intézi, így leveszi az előadó válláról ezeket a terheket. Nem hiányzik egy ilyen személy a csapatból?
- A szervezési feladatokkal művészeti vezetőnk, Danis Alica foglalkozik a legtöbbet, de igyekszünk közös erővel dolgozni. Mindig az segít, akinek épp a legtöbb ideje van és leveszi ezzel a terhet a többiek válláról.

- Azt mondják a zenekarok akkor sikeresek, ha maguk intézik az ügyeiket, mert így látják hogyan halad a szekerük. Miért van az, hogy valaki tehetséges, csinos és jól zenél, mégsem hívják sok helyre fellépni? Ti már játszottatok templomban is. Nem erre kellene építeni inkább? Templomi fellépéseket szervezni, ahol a zene és a hit találkozna Isten bárányaival?
- A mai világban a kultúra szinte a legutolsó helyet foglalja el az emberek értékrendjében. Próbálunk rámutatni a zene szépségére, amit a mai modern világ próbál elfojtani. Sok ember szerint a klasszikus zene már divatjamúlt, de tapasztalatunk azt mutatja, hogy ahol megfordulunk az emberek szívesen fogadnak minket és meglepődnek a klasszikus hangszerek által nyújtott zene szépségén. Templomokban is szívesen lépünk fel, ha alkalom adódik, de nem szeretnénk a zenekar tevékenységét csak templomi játékra leszűkíteni, mivel populá ris zenét is játszunk.
 
Elérhetőségeink: www.facebook.com/littlesymphonysturovo, email: dalica26@gmail.com
- Köszönöm a beszélgettést  Telek Lajos
- Köszönjük szépen az interjút!Fotók: Little Symphony együttes fotóalbuma
 
 

Posledné čítané / Legutóbb olvasott / Last seen:
19:50:37 Egy csésze kávé a Little Symphony együttes tagjaival [2017-07-21; 4,288 x]
19:50:11 Črepiny z histórie Tvrdošoviec - obecná heraldika [2010-10-12; 4,071 x]
19:49:30 Systémové zlyhávanie slovenskej historiografie. ÚPN usporiadal diskusný večer o J. Esterházym... [2011-05-03; 5,945 x]
19:49:23 Transparency uverejnilo rebríček transparentnosti samospráv. Ako je to s umiestnením Nových Zámkov?... [2018-10-17; 3,632 x]
19:48:48 6. novozámocký protestný míting [2024-04-08; 581 x]
19:48:10 Egy csésze kávé JUDr. Nagy Dávid jogásszal, érsekújvári városi képviselővel, a Felvidéki Labdarúgó E... [2015-06-07; 5,512 x]
19:47:48 Súdna dohra jednej kauzy z roku 2018... [2024-05-20; 497 x]
19:47:44 Správa hl. kontrolóra o výsledku kontroly oprávnenosti vyradenia majetku mesta za takmer 60 tis. Eu... [2015-02-25; 6,089 x]
19:47:31 Smutné naťahovačky nad hrobmi obetí 1. svetovej vojny... [2013-05-27; 5,207 x]
19:47:23 Ani tretí štátny orgán v poradí nezistil porušenie zákona v prípade ilegálneho znovuotvorenia mestsk... [2023-08-24; 890 x]
19:47:05 A teljes Holbay László életmű a Watson.sk-n [2013-01-13; 126,442 x]
19:46:58 Díjazott pázmányosok [2018-12-14; 1,840 x]
19:46:55 Beszámoló: A Mosoni Esperesi Kerület híveinek és papjainak zarándoklata Győrött [2023-08-24; 791 x]
19:45:31 Vyhodnotenie 4. ročníka mládežníckeho futbalového turnaja Móder Cup 2013 [2013-08-13; 4,015 x]
19:45:29 Reakcia p. F. Vrábela na článok o šurianskej konferencii [2011-03-29; 5,545 x]
19:44:37 Dokumentumfilm Magyarországról az Al Jazeera tévéadón / Dokument o Maďadrsku v televízii Al Jazeera... [2013-05-27; 1,533 x]
19:44:09 Brantner nebude informovať o svojom hospodárení [2012-02-09; 5,383 x]
19:44:08 Magyar pártalapítási kísérletek Felvidéken 1989 után I. - Magyar Népi Mozgalom a Megbékélésért és a ... [2012-07-08; 7,250 x]
19:43:59 Saša Borik: Bol, či nebol komunizmus zločinecký? II. [2011-01-17; 3,454 x]
19:43:23 Kto sú najpopulárnejší slovenskí YouTuberi? [2020-11-17; 2,537 x]
19:42:08 Mesto má novú kronikárku a Matica sa zubami-nechtami drží budovy, ktorú dostala do daru a na údržbu ... [2023-05-26; 1,187 x]
19:41:28 "Fennmaradni" - M. Nagy László fotókiállítása a Klebersberg Kúriában Budapesten, 2013. március 26 - ... [2013-03-13; 2,044 x]
19:40:48 Szabó László: Érsekújvári albumok [2013-01-28; 7,536 x]
19:40:47 Herne a ich prevázkovatelia v našom meste. Zoznam, ktorý Vám bojovník proti hazardu zabudol ukázať..... [2020-10-10; 2,779 x]
19:40:08 Zmluva podpísaná za prítomnosti médií 18. januára 2008 Walterom Brantnerom, sa nenašla [2014-05-12; 5,184 x]
19:40:07 Kriminalita v kraji podľa hlásení Krajského veliteľstva Policajného zboru za obdobie apríl 2008 - ap... [2018-03-31; 17,583 x]
19:40:07 Esztergomi meghívó / Pozvánka do Ostrihomu [2013-09-26; 2,776 x]
19:39:40 Könyvújdonság - megjelent Strba Sándor érsekújvári trilógiájának második része [2017-11-26; 3,830 x]
19:38:42 Postapokalyptická fontána na Hlavnom námestí odovzdaná verejnosti [2022-06-30; 1,845 x]
19:38:27 Cynická hra na predaj strechy sponad hlavy Rómov pokračuje / Folytatódik a cinikus játék, amelynek ... [2012-05-24; 3,520 x]
19:37:19 Mesto chce pomôcť najohrozenejším... Ale nie takto! - vraví petičný výbor proti budovaniu útulku med... [2019-03-31; 2,621 x]
19:36:30 Ján Kollár - prorok, ktorý sa pomýlil / Egy próféta aki tévedett... [2017-05-07; 3,977 x]
19:36:04 Kto zradil Rusko. Trojdielny film Marie Pevčich vyvoláva ostré spory v radoch ruskej opozície [2024-05-02; 383 x]
19:36:02 Pedagógovia zo ZŠ na ul. G. Bethlena presadzujú tradičné hodnoty. Azda len nechcú rozpútať vojnu?... [2023-08-06; 1,390 x]
19:35:17 História sporu o Vodné dielo Gabčíkovo – Nagymaros / A bős-nagymarosi vízlépcsővel kapcsolatos vita ... [2024-01-01; 430 x]
19:34:47 "Ďakujeme, neprosíme si!" Týždeň pred odhalením kontroverznej sochy v Nových Zámkoch začína facebook... [2011-06-27; 5,017 x]
19:34:25 Novozámocký príbeh - kauza Psí útulok [2014-10-27; 6,306 x]
19:34:21 Parcela mne, parcela tebe... Mestský pozemok rodičom viceprimátora za 15 €/m2 [2015-06-30; 6,538 x]
19:34:18 Egy csésze kávé Fekete Gáborral a Skorpió együttes dobosával [2021-03-28; 4,590 x]
19:34:10 "Prečo nevznikol československý národ?" [2014-01-13; 2,449 x]
19:34:08 Ukončenie spolupráce s BRANTNEROM ušetrilo v Rimavskej Sobote takmer polovicu nákladov za komunálny... [2014-09-23; 10,979 x]
19:33:24 Pani poslankyňa sa pokúsila opustiť krúžok priateľov hazardu. Neúspešne [2023-07-02; 1,198 x]
19:32:34 "Ne-občania jednej demokracie. Ako komunistický prevrat zachránil maďarskú menšinu v Československ... [2014-01-06; 6,603 x]
19:32:29 Egy csésze kávé Botos Palival, a Guru Brothers egyik alapítójával: „Azt hiszem, hogy mi zenésznek sz... [2015-03-02; 4,032 x]
19:31:51 Volanie SOS z Hurbanova / SOS hívás Ógyalláról [2024-04-24; 779 x]
19:31:31 Správne konanie voči štatutárom mestských podnikov vo veci neposkytovania informácií bolo zastaven... [2013-07-16; 3,394 x]
19:30:50 Idén is nagyot durran a Tatai Patara! Európa legrangosabb történelmi fesztiválja máj. 22.-24. [2015-05-08; 3,028 x]
19:29:28 Novocentrum nebude informovať o svojom hospodárení [2012-02-16; 3,622 x]
19:29:23 Železná dáma je späť! [2023-05-28; 1,135 x]
19:28:40 Egy csésze kávé/Šálka kávy: dnes je našim hosťom Ing. Marta Mesárošová, manažérka a fotografka inter... [2015-10-31; 2,970 x]

The index.php: SIZE[b]: 29,969 MODIFIED: 2024.01.09 22:06:48.MD5: a96b9c14c093fe1384de07847e3e01bc STATUS: FALSE  This window is : x