Úvod / Nyitóoldal
   
 
Oto Psenak  24-02-01   768  
0
Aj v dnešný upršaný večer sa zišlo na námestí do 200 občanov protestujúcich proti politike vládnej koalície zameranej na demontáž demokratických inštitúcií. Mimoriadnym na dnešnom mítingu bolo vystúpenie performera Rokkó Juhásza, jedného z aktérov novozámockých demonštrácií 26. a 27. novembra 1989. V jeho osobe súčasné protesty symbolicky nadväzujú na odkaz nežnej revolúcie. Dnes rovnako ako pred 35-mi rokmi občania zhromažďujúci sa na hlavnom námestí píšu dejiny. Prejav Rokkó Juhásza na dnešnom zhromaždení prinášame nižšie.  
 
 
 

01. február 2024

Kedves Érsekújváriak!

Immár harmadik alkalommal gyűltünk össze itt Érsekújvár főterén, hogy elégedetlenségünket fejezzük ki azzal kapcsolatban, ami az országban történik. Eddig én Pozsonyban vettem részt a tüntetéseken és a hangotok odáig hallatszik. Onnan tudom, hogy régi városom, ahol harminc évet töltöttem és ahol sok barátom van, szintén megelégelte azt amit Fico és bandája művel. Úgyis mondhatnám, hogy nekünk, civileknek kell helyrehoznunk azt, amit a politikusok elrontanak. És azért vagyunk itt és jövünk össze újra és újra, hogy figyelmeztessük őket arra, hogy nem tehetnek meg akármit. Az autoriter politikai garnitúra hatalmát senki más nem tudja ellenőrizni csak mi civilek. És ami ma történik az országban az ijesztő. Csak egyetlen példa erre, hogy a büntető törvénykönyvet egyetlen éjszaka alatt próbálták meg úgy módosítani, hogy a korrupt, sok esetben elítélt, vagy bírósági eljárás alatt álló politikusokat és kiszolgálóikat felmentsék. Azokat akik Ficó regnálása idején maffia módszerekkel építették ki a hatalmukat. Azokat az embereket próbálják meg felmenteni akik felelősek többek között a Kuciak gyilkosságokért. Egyszer már elsodorta a népharag Ficót és bandáját. Nem volt még elég Ficóból?

Nem először állok itt. 1989-ben is szóltam az akkori tüntetéseken. A négy évvel ezelőtti tüntetéseken is részt vettem Pozsonyban, amikor a nép haragja elsöpörte Ficót és csatlósait. És hajlandó vagyok bármikor kiállni és elmondani a véleményemet, mert ez az egyedüli fórum, ahol civilként tehetek valamit azért, hogy unokáim egy jobb világban nőjenek fel. Minden héten többen vagyunk az egész országban, akik nemtetszésünket fejezzük ki. Minden egyes hanggal erősebb a tiltakozás, ami reményeink szerint elhallatszik majd a parlamentig.

Ficónak van kitől tanulnia. A szlovákiai magyar emberek pontosan látják, hogy ha nem vagyunk elég határozottak és nem tiltakozunk az hová vezet. Ma a magyar kormány Európa szégyene és Ficó Orbán partnere. Nem akarunk megosztott korrupt társadalomban élni. Nem akarunk arrogáns politikusok foglya lenni.
Ki szeretne olyan országban élni, ahol a miniszterelnök Ukrajnát teszik felelőssé a háborúért és az agresszor Putyint partnerének tekinti. Ki akar olyan országban élni, ahol maffia módszerekkel vezetik az országot, ahol a korrupció elfogadott, a bűnösök szabadon és büntetlenül garázdálkodhatnak. Ki szeretne olyan helyen élni, ahol hozzá nem értő emberek vezetik az országot. Ki szeretné olyan emberekre bízni a háza felépítését, akik ehhez nem értenek. Én egész életemben a kultúrával foglalkoztam. Jelenleg is egyik elnöke vagyok a Bázis irodalmi és művészeti egyesületnek. Annak az egyesületnek, akivel sokat tettünk és teszünk a szlovákiai magyar kultúráért. Azért, hogy ne a magyarországi politika, hanem egyedül szakmai szempontok mentén szerveződjön az itteni kulturális élet.

Sokszor emeltem fel a hangomat, amikor úgy éreztem, hogy nem jó irányba mennek a dolgok. Ilyen eset volt amikor 2014-2015-ben szintén a Ficó kormány regnálása idején a nacionalizmus és extrémizmus ellen szólaltunk fel és az akkori Ficó kormány minket művészeket büntetett azért, mert a magunk eszközeivel el mertük mondani, hogy baj van. Akkor a művésztársadalom kiállt mellettünk, az Érsekújvári galériától a Nemzeti galérián keresztül több Cseh művészeti intézmény is tiltakozott a minket ért retorziók miatt.
Ficó és koalíciós partnerei Martina Šimkovičovát ültették a Kulturális minisztérium élére, akinek a kijelentései, hozzá nem értése és tervezett intézkedései egyetlen dologban értek el eredményt. Több mint 189 ezren írtuk alá a lemondására felszólító petíciót. Ez Szlovákia történetének legtöbb támogatóját felvonultató petíciója. És biztos vagyok benne, hogy az itt jelenlévők közül is többen aláírtátok.

Tudjuk milyen károkat okozott a Mečiar rezsim a kilencvenes években. Tudjuk hová vezetett Ficó korrupt állama a 2010-es évek végén. Itt az idő, hogy összefogjunk és elmondjuk, nem akarunk soha többé korrupt, maffia államban élni. Itt az idő, hogy figyelmeztessük Ficót, hogy nem tehet meg akármit. Minden héten egyre többen fogunk összegyűlni és tiltakozni, mindaddig, amíg Fico, Pellegrini, Danko, Šimkovičová és az egész korrupt politikai intézményrendszer el nem távozik.

Hát nem volt még elég Ficóból?


Milí novozámočania!

Už po tretíkrát sme sa zišli na hlavnom námestí, aby sme vyjadrili svoju nespokojnosť so súčasným dianím v krajine. Doteraz som sa zúčastňoval na demonštráciách v Bratislave a to, že sa protestuje aj v Nových Zámkoch, sa vedelo aj tam. Takže viem, že aj moje  mesto, v ktorom som strávil tridsať rokov a kde mám veľa priateľov, má plné zuby toho, čo stvára Fico a jeho kumpáni. Je na nás, občanoch, aby sme napravili to, čo politici robia zle. A preto sme tu a preto sa znovu a znovu stretávame, aby sme ich upozornili na to, že si nemôžu dovoliť hocičo. Moc autoritárskej politickej elity nemôže kontrolovať nik iný ako my, občania. A to, čo sa dnes v krajine deje, je desivé. Jedným príkladom za všetky je pokus zo dňa na deň znovelizovať trestný zákonník s cieľom oslobodiť skorumpovaných politikov a ich prisluhovačov, spomedzi ktorých mnohí už boli odsúdení, alebo sú súdení. Tých, ktorí si za Ficovej vlády vybudovali svoju moc mafiánskymi metódami. Snažia sa oslobodiť ľudí zodpovedných okrem iného aj za vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Fica a jeho bandu už raz zmietol hnev protestov. Nemáme už Fica dosť?

Nie je to prvýkrát, čo tu stojím. Vystúpil som tu aj na protestoch v roku 1989. Zúčastnil som sa aj na demonštráciách v Bratislave v roku 2019, keď Fica a jeho prisluhovačov zmietol hnev ľudí. A som tu ochotný kedykoľvek vystúpiť a povedať svoj názor, pretože toto je jediné fórum, kde môžem ako občan urobiť niečo pre to, aby moje vnúčatá vyrastali v lepšom svete. Z týždňa na týždeň je nás v celej krajine viac, čo vyjadrujeme svoj nesúhlas. S každým hlasom je protest silnejší a dúfame, že sa prenesie aj do parlamentu.
Fico sa od nás má čo učiť. Maďari na Slovensku presne vidia, kde končí nedostatok rozhodnosti a neprotestovanie. Maďarská vláda je dnes hanbou Európy a Fico je Orbánovým partnerom. Nechceme žiť v rozdelenej a skorumpovanej spoločnosti. Nechceme byť zajatcami arogantných politikov.

Kto chce žiť v krajine, kde premiér obviňuje Ukrajinu z vojny a agresora Putina považuje za svojho partnera. Kto chce žiť v krajine, kde sa na riadenie krajiny používajú mafiánske metódy, kde sa akceptuje korupcia a vinníkom sa umožňuje voľne a beztrestne vyčíňať. Kto chce žiť v krajine, ktorú riadia nekompetentní ľudia. Kto by chcel zveriť stavbu svojho domu ľuďom, ktorí stavať nevedia. Celý život sa venujem kultúre. V súčasnosti som jedným z predsedov literárneho a umeleckého združenia Bázis. Združenia, s ktorým sme urobili a robíme veľa pre maďarskú kultúru na Slovensku. Snažíme sa o to, aby sa u nás kultúrny život neorganizoval podľa diktátu maďarskej politiky, ale výlučne na základe odbornosti.

Často som pozdvihol svoj hlas, keď som mal pocit, že sa veci neuberajú správnym smerom. Jedným z takýchto prípadov bolo, keď sme v rokoch 2014 - 2015, tiež počas Ficovej vlády, vystúpili proti nacionalizmu a extrémizmu.  A vtedajšia Ficova vláda nás umelcov, za to, že sme sa odvážili vyjadriť svoj názor svojimi prostriedkami, potrestala. Vtedy sa za nás postavila umelecká obec a proti represiám voči nám protestovalo vyše 40 umeleckých inštitúcií, od novozámockej Galérie Umenia Ernesta Zmetáka až po Národnú galériu.
Fico a jeho koaliční partneri dosadili na čelo ministerstva kultúry Martinu Šimkovičovú, ktorá svojimi výrokmi, nekompetentnosťou a plánovanými opatreniami dosiahla jediné. Viac ako 189 000 ľudí podpísalo petíciu, ktorá ju vyzýva, aby odstúpila. Ide o najviac podpisov pod jednou petíciou v histórii Slovenska. A som si istý, že ju podpísali aj mnohí z vás, ktorí ste tu dnes prítomní.

Vieme, aké škody napáchal Mečiarov režim v 90. rokoch. Vieme, kam viedol Ficov skorumpovaný štát koncom roka 2010. Je čas zjednotiť sa a povedať, že už nikdy nechceme žiť v skorumpovanom, mafiánskom štáte. Je čas pripomenúť Ficovi, že si nemôže robiť čo sa mu zachce. Každý týždeň sa nás tu bude schádzať viac a viac a budeme protestovať, kým Fico, Pellegrini, Danko, Šimkovičová a celá skorumpovaná politická garnitúra neodíde.
Nemáme už Fica dosť?


27. november 1989  Foto: András Berta
 
 
 

Posledné čítané / Legutóbb olvasott / Last seen:
14:43:12 Do 200 ľudí na treťom novozámockom protestnom zhromaždení [2024-02-01; 768 x]
14:43:11 Bizarné stavby regiónu - Hotel Gbelce [2018-04-07; 26,414 x]
14:43:04 Pozor na nekalé obchodné praktiky spoločnosti UPC Slovensko ! [2011-02-06; 18,987 x]
14:42:41 Címlaplány - Szeredy (Sztredová) Krisztina énekművész, szoprán operaénekes [2022-10-14; 2,754 x]
14:40:34 Zatrpknutí bojovníci: Petr Cibulka [2024-01-15; 556 x]
14:39:36 Egy csésze kávé Bregyán Gáborral [2021-03-07; 2,535 x]
14:39:22 Kriminalita v kraji podľa hlásení Krajského veliteľstva Policajného zboru za obdobie apríl 2008 - ap... [2018-03-31; 18,237 x]
14:38:40 Michal Matunák, Nové Zámky pod tureckým panstvom (1663—1685) [2013-09-18; 11,152 x]
14:36:15 Katarína Vadkertyová: Poľnohospodárstvo na Slovensku v rokoch 1900-1914 (1975) / Vadkerty Katalin: ... [2013-08-24; 4,549 x]
14:35:49 Poslanec Borbély v konflikte záujmov? [2020-08-03; 2,536 x]
14:35:04 Az Egy Csésze Kávé mai vendége Ludovic Maquet, Makki Lajos, Jan Mesensky [2023-01-22; 3,333 x]
14:34:59 Index daňovej spoľahlivosti novozámockých firiem a živnostníkov [2023-06-04; 3,292 x]
14:31:49 Exekúcia mestu po nezákonnej Pischingerovskej dražbe nehrozí [2022-08-24; 1,400 x]
14:30:57 Popturmix: Vendégségben a Kárpát-medence Mulatós Királyánál - Mulatós Sancinál és barátainál - akikk... [2017-09-23; 5,498 x]
14:30:47 Z histórie priemyselných a poľnohospodárskych podnikov novozámockého okresu II. Elitex Šurany / Az é... [2013-06-11; 8,794 x]
14:30:42 Správy zo zastupiteľstva 26.02.2020 [2020-02-28; 2,568 x]
14:29:56 Ako sa vyvliecť zo slučky menom Brantner, alebo takto to vidím ja... [2015-10-16; 3,547 x]
14:29:18 Zostávajúci dražitelia Holotovho domu ponúkajú mestu dohodu o urovnaní. Žiaľ ich situácia nie je dob... [2018-07-10; 2,848 x]
14:28:48 6. Novozámocká súťaž vo výrobe klobás 6.11.2010 / 6. Érsekújvári kolbászfesztivál [2010-10-27; 2,444 x]
14:28:18 Kauza mestskej skládky: Vyjadrenie žalovaného v 2. kole [2023-05-03; 1,516 x]
14:25:38 Kauza mestskej skládky: Vyjadrenie žalobcu v 2. kole [2023-05-13; 1,112 x]
14:25:00 Občan všeličo vidí a všeličo si pamätá - alebo ako to vidím ja... [2016-07-15; 4,011 x]
14:24:55 Vysoké hry novozámockých lokálpatriotov - Kauza Novocentrum I. / Érsekújvári lokálpatrióták fortélyo... [2012-08-03; 5,186 x]
14:19:08 List bratislavskej advokátskej kancelárie primäl primátora k činu: Po roku otáľania podpísal dohodu ... [2023-07-13; 1,473 x]
14:18:36 Finále privatizačného príbehu a.s. Elektrosvit Nové Zámky [2013-05-27; 10,243 x]
14:18:00 Spoznajte históriu a súčasnosť Nových Zámkov prostredníctvom jedinečnej mapy [2024-03-29; 609 x]
14:17:24 Uskutočnil sa 20. ročník workshopu Verejná kontrola samosprávy [2023-07-31; 831 x]
14:17:18 Konečne sa podarilo zvýšiť plat primátora - alebo ako to vidím ja... [2016-06-15; 5,764 x]
14:15:16 Egy Csésze Kávé MuDr. Zámola Ferenc testépítővel [2015-08-14; 5,190 x]
14:15:08 Doba uťahovania opaskov? Ako pre koho... [2021-02-25; 2,911 x]
14:12:06 Novozámocké príbehy / Érsekújvári történetek: Neuskutočnená dražba Holotovho domu / A Holota-ház meg... [2015-02-27; 5,994 x]
14:07:44 Primátor vie čo a prečo predáva - môžeme kľudne spávať... ako to vidím ja [2017-04-26; 5,731 x]
14:07:38 Krátke úvahy nad rozpočtom 2021... [2020-12-03; 1,648 x]
14:07:08 Az Egy csésze kávé mai címlaplánya Hervay Viki, a Sk Talent U8 lánycsapatának volt tagja, a Karpátok... [2016-04-16; 4,130 x]
14:06:32 Tak predsa. Rodí sa nám priemyselný park? - alebo ako to vidím ja... [2015-11-13; 3,323 x]
14:05:14 Vo veci trestného oznámenia viceprimátora Štefánika: výsluch skončil, otázniky zostávajú...... [2018-11-20; 4,313 x]
14:03:22 Protižiovské násilnosti v Nových Zámkoch dňa 4. augusta 1946. Článok Pavla Makynu v poslednom čísle ... [2018-07-02; 2,403 x]
14:02:47 Ani v tomto volebnom cykle sa nám nepodarilo kúpiť služobné auto pre primátora pod milión korún... A... [2016-04-11; 3,503 x]
14:02:44 Kniha týždňa / A hét könyve: Jitka Rožňová, Zhasínanie svetiel / Lámpaoltás [2011-05-15; 3,689 x]
14:02:11 Kým občania nevedeli čo podpisujú, tak aktéri obchodu zjavne áno... ako to vidím ja [2017-03-01; 4,023 x]
14:01:35 Kniha týždňa/A hét könyve: Borovszky Samu, Magyarország vármegyéi. Nyitra vármegye / Nitrianska župa... [2011-01-24; 10,588 x]
14:00:20 Dnes na námestí v Nových Zámkoch už viac ako 150 ľudí [2024-01-25; 1,380 x]
14:00:14 Ako sa nehádzať zbytočne pod bager (časť prvá) [2022-03-16; 2,007 x]
13:58:03 Prejavy na podporu RTVS a slobody slova na 5. protestnom zhromaždení v Nových Zámkoch [2024-03-21; 913 x]
13:57:43 Čo vytiahol kúzelník z klobúka - návrh rozpočtu mesta na r. 2018 [2017-12-05; 4,199 x]
13:57:36 Kauza opatrovateľského centra na Andovskej: Spýtali sme sa umelej inteligencie čo si myslí o priebeh... [2024-07-13; 254 x]
13:55:13 Chýbajúce kamienky v mozaike kauzy Pokazenej dražby Holotovho domu III. [2022-06-19; 949 x]
13:54:23 Plán hospodárskeho a sociálneho rozvoja nášho mesta je nám zrejme ukradnutý, alebo takto to vidím ja... [2015-11-04; 10,159 x]
13:53:07 Za 3 roky využilo osobný bankrot 433 Novozámčanov [2020-06-07; 3,589 x]
13:52:28 Z histórie priemyselných a poľnohospodárskych podnikov novozámockého okresu I. Elektrosvit / Az érse... [2013-06-09; 6,703 x]

The index.php: SIZE[b]: 29,969 MODIFIED: 2024.01.09 22:06:48.MD5: a96b9c14c093fe1384de07847e3e01bc STATUS: FALSE  This window is : x