Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  14-01-11   6,697  
0
Olyan hihetetlen és furcsa olykor az élet - csak egy pillanat kell ahhoz, hogy életünk megváltozzék valami hatásara
- legyen az egy dallam, egy dal, egy levél, de akár egy egyszerű  őszinte EMBER is..  


Sok esetben kiderül, hogy az ember, akit ismertünk, csak álca és frázisok voltak, és valójában ö valaki más... Ma viszont egy olyan embert mutatunk be, akinek szívében ott lakozik a mosoly és derű. Egy sok oldalú tehetséget, zeneszerzőt, szóvégírót,  énekest egy személyben. A zene számara részben önkifejezés, de ugyanakkor  egy felvállalt társadalmi célú misszió eszköze is.
Dalaival küzd az életükkel vak vágányra került fiatalok lelkeikért. Lényegében minden ami emberi, belefér dalainak tartalmába, szövegeibe, a társadalom elesettjeinek problémáitól kezdve egészen a környezetvédelemig. És természetesen a szerelem is. Életereje,vidámsága példaértékű. Optimizmust, elhivatottságot sugárzó tekintetével sok-sok művésztársát tudta megnyerni különböző produkciókra. Dolgozott Bradányi Ivánnal, Jankai Bélával, Janza Katával, Kaszás Péterrel, Komomyi Zsuzsaval, Koós Jánossal, Kovács Katival, Muck Ferenccel, Zámbó Jimmyvel, Szulák Andreával, Pintér Tiborral és még sok mindenki mással.      
Mindezek mellet egyszerű és őszinte ember.  Ő Dr. Komáromi Pisti. Az, hogy milyen ember is ö valójában, remélem kiderül az alábbi beszélgetésből, amelyben érintettünk sok más érdekes dolgot is…


- Számomra a mai napig hihetetlen sikertörténet a  tiéd, rendőrből lett zenész, zeneszerző, és énekes. Talán ez is bizonyíték arra, hogy micsoda ügyes rendőrök vannak a Magyar Rendőrségnél?
Hamarább zenéltem, mint rendőrködtem és mint tudjuk ez tovább is tart. Már gyermekkorom óta írok dalokat, gitározok, énekelek. A mai napig sosem hagytam abba, bárhol is dolgoztam közben. Ezt a zenélést nem lehet egyik napról a másikra kitalálni, hosszú gyakorlat és munka van mögötte.

-Évekig alig lehetett rólad hallani, mint zeneszerzőről, zenészről, és aztán egyik napról a másikra berobbansz a köztudatba...  Már gyermekkorodban is  készültél a zenei pályára, vagy ez úgy jött az egész magától?
Gyermekként 5 évesen kaptam az első hangszeremet, egy banjo-t. Egész nap csépeltem, szegény szüleim hogy is bírták? A középiskolában suli zenekarunk volt és minden munkahelyemen is volt lehetőségem zenélni. Azután Zámbó Jimmy meghallotta a dalaimat és elkért egyet. Később  elkezdtünk közösen turnézni…

- Sok zenész küzd azzal  a mámorral, hogy esetleg dalai, nem a legjobbak, így nem egyszer, kották, dalszövegek az asztalfiókban hevernek... Sok esetben mások győzik meg a szerzőt hogy amit csinnál, nagyon is jó. Te hogy voltal ezzel?
Járom a saját utam, nem utánzok senkit, csak saját magamra akarok hasonlítani. Ez a nehezebb út, de ez a hosszabb távú és a maradandóbb. A „divat”sztárok felbukkannak, eltűnnek, én meg maradok. Egyébként engem mások győzködtek, hogy jók a dalok. Ha lehetőségem van előadni, akkor már nyert az ügy. Jártak így néhányan rajtam kívül is már. Nem  játszotta őket a rádió sokáig. Én is így voltam. A vidéki bulikra eljárva érzékeltem a sikert, média ide, vagy oda.

-Egy szerző gyakran sokkal több dalt készít, mint ami ráfér egy lemezre. Mi alapján történik a dalok kiválasztása? Ha több dal van, nem lenne jobb rá bízni a közönségre a választást?
Ez nehéz kérdés: mi tetszik nekem és mi a közönségnek. Most például kiadtam egy 19 dalos válogatás albumot. Hetekig törtük a fejünket, mi kerüljön rá és mi maradjon le. Azután az erdélyi kiadó is elkérte, de ott még egy dalt rátettek huszadiknak. Én legszívesebben mindig mindent kiadnék. 106 dalom van levédve és ebből a fele sem jelent még meg.

-Sok zeneszerző sok esetben háttérben marad és csak a dalait ismeri a közönség, meg azokat  a művészeket  akik a dalokat éneklik. Az évek folyamán gondolom sok előadónak írtál dalokat. Kiknek?
Például Lui, Janza Kata, Pintér Tibor, Bodrogi Gyula, Muck Feri, Zámbó Jimmy stb. Volt egy időszak mikor úgy nézett ki, hogy elkéregetik a dalaimat és maradok a háttérben. Közben itt-ott megmutattam, hogy mit írtam és a Jimmy rábeszélt: öregem, ezt Te érzed igazán, hogy mit írtál csináljunk neked egy szóló albumot mi meg kísérünk.

-Úgy tudom zenészkörökben egy zenész sokszor igazi barátokra társakra lel. Te megtaláltad az igazi barátokat?
Meg bizony. Kaszás Péter és Muck Feri nekem olyanok a stúdióban, mint az ikertestvéreim. Nagyon értjük egymást. Szinte nincs is olyan a hazai zenei életben, akivel ne lennék jó viszonyban.

- Említteted, hogy sokszor milyen furcsa az élet és a sors keze - hogy Erdélyben sokat jársz, az összes lemezed ki van adva ott. Már ott tartasz, hogy a sepsiszentgyörgyi világrekorder Ida Aerobic Studio táncol mögötted, nem is kell innen vinni lányokat.Tehát a kapcsolatokat ki kell építeni, de a másik (és nehezebb) dolog ápolni kell őket. Az Erdélyi magyarság nyitottabb a kapcsolatteremtésben mint a Szlovákiában élő magyarok?
Ezt igazán így nem tudom! Talán ott szerencsésen alakult, hogy volt egy Helga nevű négy éves kislány aki balhézott, hogy találkozni akar velem. A szervezők utána jártak és meghívtak. Ott ragadtam. Személyeken múlik az egész. Lehet, hogy pont Rajtad.

- Említetted, hogy Szlovákia viszont eddig teljesen kimaradt. Pedig anyukád Pozsonyban született! Soha nem gondoltál arra, hogy egyszer meglátogasd a felvidéki magyar városokat, falvakat?
Hidd el, megyek ha hívnak. Egyébként Kassa mellett egyszer már felléptem, az nagyon sikerült. Most az egyik polgármester kérte el a CD-met és a főtéren az megy náluk a hangszóróban.

- Most, hogy az Európai Unióban vagyunk, gondolom nagyobb teret és lehetőséget kapnak a zenészek, előadók a közös együttműködésre. Egy zeneszerző általában annak ír dalokat aki öt ismeri, vagy felkéri. Ha most egy szlovák énekes fiú keresne meg, hogy írjál dalt készülő lemezére,  elvállalnád a felkérést? Milyen kritériumokat kell nálad egy énekesnek teljesítenie, hogy szóba kerüljön egy  közös projekt?
Nincs kritérium. Ő viszi a vásárra a bőrét. Ugy kell előadnia a dalt mintha ő írta volna, hitelesen. Szóval az egyéniségének megfelelő nótát kell választania. Szerencsére van miből.

- Ha felkérnének egy segélykoncertre, Románia annak keretén belül Erdély
megsegítésére, elvállalnád?
Már volt ilyen.

- Mára sikeres ember lettél a Budapest TV zenei műsorának házigazdája vagy
sok esetben, lehetőséget adsz új tehetségeknek a bemutatkozásra. De úgy vettem észre, sok esetben olyan magyar előadók nem kapnak lehetőséget, akik már valamit lettetek az asztalra, pl. Téli Márta, vagy Nikola Parov, Yello Rebel, Kamy István, Hajdu, de sorolhatnám tovább...
Épp ezért szoktam a nagy sztárok és a tehetségek egyvelegét műsorra tűzni. Ha van javaslat, várom a CD-t. Meghallgatom, ha beleillik, akkor mehet.
- Egy újságíró és egy TV műsorvezető feladata egy dologban megegyezik. Ha tudja, bármilyen formában támogassa azokat az értékeket, amelyre egy nemzet lehet büszke... Sok esetben büszkék lehettünk olyan zenészekre, előadókra akik merik vállalni a  megmérettetést külföldön, mint pl Király Linda,vagy Leslie Mandoki, vagy mások. Egy biztos, ha TV műsort vezetnék megpróbálnék a néző szemével is azonosulni, valamiben mindig mást,  különlegeset adni...
Ez így van, különleges produkciókat érdemes felkutatni, de attól is különlegesek a nálam szereplők, hogy nem ők folynak a csapból is…
Szabó Gyula a Nemzet színésze is dolgozott velem. Együtt csináltuk a Karácsonyi regét...
Van élő nagyzenekarom most szilveszterkor Marosvásárhely főterén mi voltunk a fő műsor... most tettem fel a képeket a facera sőt egy kis filmrészletet is a koncertvégéről. Ezt az élő nagyzenekaros dolgot szeretjük a legjobban.

- Miért nincsenek a Felvidéken fellépései?
Romániában van jó szervezőm ott jól megyünk... ez hiányzik Szlovákiában - sajna nincs.
- Sok esetben úgy vettem észre hogy mindazokra a zenei stílusokra amelyeket a kritikusok nem tudnak besorolni, rásütik, hogy "világzene". Ön mit gondol erről? Lehetne sokat vitatkozni már azon is, hogy szerintem eleve csak jó és rossz zene létezik....
Csak jó meg rossz zene van a számomra is. Ezért nincsenek kedvenc előadóim, csak kedvenc produkciók. Ami jó az jó!

- Egyszer, ha lehet, szívesen vezetnék majd műsort Önnel. Szeretném ha a műsor keretén belül teret és lehetőséget tudnánk biztossítani Szlovakiai magyar új tehetségeknek a bemutatkozáshoz. Nagyon örülnék, hogyha együtt tudnánk dolgozni, bármilyen formában,bízom abban hogy  sok új és érdekes tehetséges arcot sikerül majd az  Ön műsorában is be mutatni.
Meglátjuk, mit lehet csinálni, én nyitott vagyok az együttműködésre és remélem eljutunk odáig is, hogy ha Szlovákiába megyek fellépni, helyiek táncolnak majd mögöttem.

- Egy biztos, egy értékes embert ismertem meg. Bízom benne, hogy dalai üzenete eljutnak majd a közönséghez, a rádióba, És hogy tavasszal egy koncertkörút keretében eljut majd hozzánk is és a dalokat már vele együtt énekli majd a közönség. Hiszen dalai őszinte vallomások..


A beszélgetést készítette: Telek Lajos
Fotók-Komáromi István  archiv


Ez a Riport nem jött volna létre támogató nélkül. Egy csésze fekete élvezetért kóstolja meg Ön is a Organó Gold kávét! 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,706 MODIFIED: 2021.01.22 22:13:44.MD5: f5341ba7412a090aa762cfdb4916ed98 STATUS: OK  This window is : x