Úvod / Nyitóoldal
   
 
Zilizi Kristóf  19-06-17   1,734  
0
Június 11-én, szent Iván, avagy nyárelő havának második keddjén szemeszterzáró misét és könyvbemutatót tartottak a nagyszombati és környékbeli magyarok találkozási helyén, a Fő utcai szent Ilona templomban és annak udvarában. Ismét elszállt egy esztendő, befejeződőfélben az iskolév, lezárult a szemeszter, a vizsgaidőszak is a vége felé közeledik az egyetemisták esetében. Ezért hát volt miért hálát adni a jó Istennek, immár hetedszer a nagyszombati misék történetében, 2013 hamvazószerdája óta. Köszönetet mondani a Szűzanyának közbenjárásáért, hogy megsegítette a diákokat helytállni, a megmérettetéseken jól teljesíteni.  


Ez alkalommal nem voltak jelen az ifjúsági énekekkel a szentmisét színesítő dunaszerdahelyi Új család tagjai, így szintetizátorral kísért templomi énekek csendültek fel a mise keretében. Az áldozás után a Te Deum, vagyis a Téged, Isten, dicsérünk kezdetű háladás egy részlete hangzott el.
A két tucat résztvevőt Kiss Róbert kanonok, nagyszombati vikárius áldásadás előtt a templomkertbe invitálta, és köszöntötte Szalay Ladislav urat, aki az est vendége volt. Szalay úrral folytatódott a beszélgetés legújabb könyve, a Triumf propagandy megjelenése alapján, mely tavaly év végén látta meg a napvilágot, az 1918-as Csehszlovákia létrejöttének, mondhatni akár összetákolmányolásának centenáriumán. Mivel elég kritikus szemmel írja meg a tényeket, korlátozottan, csak a Fény és a szent Adalbert egyházi könyvkiadók boltjaiban kapható.



A szentmise résztvevői, celebrál Kiss Róbert kanonok, nagyszombati vikárius;

A 168 oldalas könyv három alapvető idézetre támaszkodik: „Imádkozom, hogy kitartson a bátorságod“ (mons. Adamkovič Anton), „Elemezni kell az okokat, miért mennek a szlovák evangélikusok más úton, mint a szlovák katolikusok“ (Jankovič Vendelín történész), végezetül pedig „Számolj azzal, hogy hamarább megegyeznek az ír protestánsok az ír katolikusokkal, mint a szlovák luteránusok a szlovák katolikusokkal.“ (Lazarová Katarína írónő). Elgondolkodtató mondatok.


„Kezdetben volt az ige. Ez az ige Stúrnál volt“ – írja Vladimír Mináč Dúchanie do pahrieb könyvében, a szlovákok történelméről. Stúrékhoz további nemzetiek csatlakoztak, a bátor Hurban és a körültekintő Hodža. Együtt a további nemzetiekkel a 19. század közepén megalakították a Szlovák Nemzeti Tanácsot, és ennek zászlaja alatt Hurban vezette önkénteseit a forradalmi harcba a szlovák nemzet szabadságáért. Ezt a célt azonban csak két generációval később, 1918 októberében, az ún. Turócszentmártoni nyilatkozat keretében sikerült elérniük. Utána a jól ismert triász, Masaryk, Stefánik és Benes létrehozza Csehszlovákiát, 1939 márciusában létrejön az önálló Szlovák állam Tisóval az élen, 1945 után újból Csehszlovákia, majd kommunizmus 1948-tól, ´68-tól emberarcú szocializmus, végül jön 1989. november 17-e. Az önálló Szlovákia kihasználta a diktatúra megszűntét, és jelentkezett nemzeti jogaiért, ez 1993. január 1-jével, önállósodásával csúcsosodott ki – írja Szalay bevezetőjében.



Zilizi Tihamér mutatja be Szalay Ladislavot a templomkert udvarában;

Szlovákia ismeri ezt a történelmét. Sok év után céltudatosan egy olyan közösség formázta, amely kisajátította magának a jogot határozni a nemzetről, mely tagjának azonban nem érezte magát. Nézzük csak, hogy tér el  a propaganda a tényektől. A propaganda tudja, hogy Stúrral kell kezdeni  a történetet.

Ezen a vonalon megy aztán minden simán tovább. Azonban Stúr szavai előtt voltak másokéi is, azok viszont nem a „kiválasztott“ közösségtől érkeztek. Ötven évvel korábban Bernolák a Szlovák Tudós Társaságot hozta létre Nagyszombatban, amelynek célja volt a szlovákok kulturális szintjét  felemelni, művelni a népet a saját nyelvén. Tagjai között művelt személyiségek, egyházi elöljárók, így mások mellett Rudnay Sándor esztergomi érsek is ott volt.



Az érdeklődő közönség körbeülve figyel;


Ahogy Szalay fogalmaz, a csehek Szlovákia színterén csak a kezdet kezdetén a stúri idézet jóvoltából érezték magukat. Ezidáig a csehekkel való rokonság, az együvé tartozás, avagy az egységes csehszlovák nemzet nem volt elterjedve Szlovákiában. Csak a cseh származású protestánsok kreáltak a szlovákokból és a csehekből egy nemzetet. Száz évre sikerült nekik, sőt még többre is, szétosztani a valódi szlovák nemzetet csehszlovákra és szlovákra, ami mellett a csehszlovákok hosszú éveken át Szlovákia egyedüli lakosainak hirdették magukat, szerintük ugyanis a szlovák nemzet nem létezett. Mely igazságokat kellett a propagandának kitörölnie? – teszi fel a kérdést művében a szerző, aki Viktor Gabriel álnéven az 1848-49-es időszakot is feldolgozta az 1998-ban megjelent Legenda rokov meruôsmych című könyvében.  



Szemben a 90 éves Szalay Ladislav, balra Kiss Róbert atya, Nemcsek József és Zilizi Tihamér a hallgatóságból;


A cseh befolyás a szlovák protestantizmusba csak a 17. század közepén a cseh száműzöttekkel  jött. A fehérhegyi csata után a leigázott cseh protestánsok menedéket kerestek Porosz-, Szászországban, Hollandiában, Lengyelországban és Magyarországon is. Felső-Magyarországon telepedtek le, közel a morva határhoz, Mijava környékén, valamint Liptóban. Vallásukkal hozták a nyelvüket is. Cseheknek maradtak meg, s habár az idők múltával megtanulták a nép nyelvét, irányultságukat nem változtatták meg. Maga Hurban – ükapja Morvaföldről jött Sobotište, azaz Ószombat településre, a 17. század végén – támaszkodhatott törzse tagjainak gazdag örökségére, akik valóban csak a cseh nemzet tátraalji ágának számítottak. A liptószentmiklósi kérvényükben 1848 májusában, melyet 30 evangélikus vázolt fel, utalás van a „szlovák“, azaz cseh, fehér-piros zászló használatára. Ahogy utal Jamrichová Ružena könyvére a szerző (Z rodinnej kroniky), leírja benne családja sorsát a vele kapcsolatos további egyaránt evangélikus családokkal: Stoldola, Žuffa, valamint további családok Liptóba, Szentmiklósba jöttek a fehérhegyi csata után a 17. század derekán.
Hogy is volt ez Csehszlovákia „megalakulásával“? A propagációs igyekezet egyik fázisa volt a létrehozatala, meggyőzni a nyilvánosságot, hogy a szlovák nemzet ujjongva üdvözölte az együttélést a csehekkel, ahogy erről határozott a sorrendben második Szlovák Nemzeti Tanács. Itt van ám két bökkenő: a turócszentmártoni gyülekezetnek nem volt gyakorlatilag miről határoznia, hiszen Csehszlovákiát Benes hatására találták ki Párizsban anélkül, hogy ismerték volna a szlovák lakosság nézetét. Ha ez a száz ember Turócszentmártonban összejött, vagy ha nem is jött volna össze, akkor is már el volt döntve Szlovákia Csehországhoz való csatolása. Aki meg akart, az eljött, s mind Turócból, Liptóból jött, hiszen itt itthon voltak, mindnyájan az evangélikus nemzeti párt tagjai és szimpatizánsai, a tátraalji csehszlovák nemzeti törzsből.



Štibraný Miroslav jobb oldalon, aki 2015-től igazságtalanul volt 42 hónapra börtönre ítélve, a Szent Jobb ünnepségen Érsekújvárott 2019. április 27-én a Nobilitas Carpathiae Szervezet kitüntette;


Szuverén módon nemzeti, össznemzeti szervezetnek kezdték hívni magukat.

Ma nem a nemzet megosztásáról van szó, ez egy próba a történelemszemléletre, melynek keretében a csehszlovák és a szlovák nemzet egyesül a valódi létezésének reális alapján.  Az evangélikusok által forszírozott politika felsőbbrendűségének korszaka az és marad is a szlovák történelem része. Az egész szövegben nincs még csak jele sem annak, hogy a különbségek lényege vallási lenne, habár úgy tűnhetne, hogy vagy a katolikus, avagy evangélikus evangéliummagyarázatból eredne. Éppen az átélt politikai különbségek a tevékenyek eredetéből adódóan befolyásolva, fékezik az utat a hiteles, őszinte, valódi, ökumenikus együttéléshez. Ahogy ismert a gyakorlatból, a személyes viszonyok a polgárok között nem különböztetnek meg evangélikusokat, katolikusokat, cseheket és szlovákokat, magyarokat és szlovákokat, stb. Ezen különbségek kiváltsága csak a politikusokban van és a hozzájuk hasonuló történészekben. A háttérben csak a hosszú éves politikai ambíciók vannak, a csehül érző lakosság részéről, aki ezt az érzetet igyekezett szétterjeszteni az egész társadalomra.



Kötetlen beszélgetés;


Ezzel függ össze a hosszú évekig tartó elválasztása Szlovákiának valódi saját történetétől. A 2018-as esztendő, száz év Csehszlovákia megalakulása után. Végtelen terv a propaganda prezentálására. Szembesítsék...zárja sorait Szalay Ladislav.


A könyvismertetés után felköszöntötték a május 23-án 90. születésnapját ünnepelt szerzőt, sok erőt, energiát kívántak neki, hogy több helyre meghívják, magyar körökbe is terjeszteni ezt a művét, mert nagyon fontos, nekünk, magyaroknak is. Habár ő azt vallja, elsősorban a szlovákokkal szeretné megértetni, elfogadtatni ezt az eszmefuttatását. Majd beszélgetésre, kérdésekre került sor a szerző irányába és sötétedéssel, kellemes hangulatban, a szellős templomkertben zárult a júniusi nagyszombati találkozó.
 
 

Posledné čítané / Legutóbb olvasott / Last seen:
05:57:18 Nagyszombat, Szalay Ladislav könyvbemutatója [2019-06-17; 1,734 x]
05:54:32 Kedy oplatíme návštevu trnavského primátora? Niekoľko tipov na čo sa pýtať... [2018-08-15; 3,195 x]
05:50:50 Ako byť aktívnym občanom (diskusia v Nových Zámkoch) [2024-03-29; 403 x]
05:49:32 Reakcia čitateľa na článok o veternych elektrárňach [2024-04-11; 391 x]
05:46:14 Správa hl. kontrolóra o zmarených kontrolách v mestských firmách Brantner a Bytkomfort [2019-12-13; 2,628 x]
05:37:40 Podunajsko - Štúrovský raj! [2010-09-23; 5,856 x]
04:34:51 Rukoväť pre výber kandidátov do komunálnych volieb v Nových Zámkoch [2018-11-04; 6,807 x]
04:34:11 Publikácie Inštitútu slavistiky Ruskej akadémie vied [2019-03-31; 2,654 x]
04:26:19 Címlaplány - Szeredy (Sztredová) Krisztina énekművész, szoprán operaénekes [2022-10-14; 2,405 x]
03:45:49 A hét könyve / Kniha týždňa: A Felvidék múltja és jelene (1940) / Minulosť a súčasnosť Horniakov (19... [2017-11-21; 2,642 x]
03:18:57 Egy csésze kávé Répásy Zsolt fotóssal [2015-09-29; 4,897 x]
03:01:35 Prejavy na podporu RTVS a slobody slova na 5. protestnom zhromaždení v Nových Zámkoch [2024-03-21; 649 x]
03:01:26 Po stopách kauzy podpáleného auta seredského novinára z roku 2016 [2024-02-28; 394 x]
03:01:21 Pokud někdo poradí, jak donutit Bytkomfort aby plnil své povinnosti, budu vděčná... [2024-03-03; 688 x]
03:01:11 Juraj Smatana: Moje najmilšie civilizačné kolapsy (2011) [2024-02-28; 254 x]
03:01:06 Zatrpknutí bojovníci - Miroslav Dolejší [2024-03-18; 316 x]
03:01:00 V poradí 6. protestný míting v Nových Zámkoch v stredu 3. apríla o 18.00 na Hlavnom námestí [2024-04-01; 590 x]
03:00:52 Zúgov 2? Veterným elektrárňam sme zatiaľ unikli o vlások [2024-04-04; 716 x]
03:00:46 Autor týždňa: Nassim Nicholas Taleb (nar. 1960) [2024-02-26; 240 x]
03:00:40 Vágovits Gyula albumai / Albumy Gyulu Vágovitsa [2013-01-30; 8,496 x]
03:00:28 6. novozámocký protestný míting [2024-04-08; 416 x]
03:00:23 Ak ma zabili, je to dôkaz toho že sme silní. Nevzdávajte sa! [2024-02-18; 420 x]
03:00:11 Historické názvy novozámockých ulíc / Történelmi utcanevek Érsekújvárban [2012-11-27; 11,148 x]
03:00:05 Novým lídrom ruskej opozície je Júlia Navaľná [2024-02-27; 301 x]
02:59:59 Návšteva u Vladimíra Pavlíka v Považskej Bystrici [2024-02-18; 379 x]
02:59:48 Krátka správa z prvého tohtoročného zastupiteľstva [2024-02-29; 1,007 x]
02:59:41 A teljes Holbay László életmű a Watson.sk-n [2013-01-13; 126,356 x]
02:59:35 Egy csésze kávé... Telek Lajos rovata a Watson.sk-n [2013-11-18; 14,708 x]
02:59:23 Novozámocký hokej v problémoch a čo všetko s tým súvisí... [2024-03-02; 1,222 x]
02:59:15 A "Sárai Zoltán" rendőrségi dosszié / Policajný spis "Zoltán Sárai" [2013-04-29; 11,033 x]
02:59:10 Dôstojný priebeh pietnej spomienky na zavraždného novinára a jeho snúbenicu [2024-02-22; 531 x]
02:58:57 Výsledky 2. kola prezidentských volieb v novozámockom okrese [2024-04-08; 540 x]
02:58:48 Výsledky prvého kola prezidentských volieb v novozámockom okrese [2024-03-25; 600 x]
02:58:33 Egy nádszegi tanító, aki nem értett a szóból. Az Agócs Béla dosszié (61 cikk) [2013-08-27; 15,477 x]
02:58:26 Senki sincs elfeledve. A holokauszt érsekújvári áldozatainak névsora / Nikto nie je zabudnutý. Zozna... [2011-06-19; 11,422 x]
02:58:21 Szabó László: Érsekújvári albumok [2013-01-28; 7,454 x]
02:58:15 Spoznajte históriu a súčasnosť Nových Zámkov prostredníctvom jedinečnej mapy [2024-03-29; 342 x]
02:58:10 Známy prieskumník Ivan Donoval natočil videá o dvoch strašidelných objektoch v Nových Zámkoch... [2024-02-20; 631 x]
02:58:04 Pázmány Péter Gimnázium évkönyvei, közlönyei és értesítői / Ročenky, výročné správy a oznamy novozám... [2013-01-27; 7,020 x]
02:57:56 Štb v Nových Zámkoch v rokoch 1980-1990 [2024-02-21; 769 x]
02:57:50 Kniha týždňa: Svet podľa Filka (Slovart Brat. 2016) [2024-03-10; 279 x]
02:57:41 Relácia Pod lampou s Evou Polereckou a Zsoltom SImonom [2024-03-30; 531 x]
02:57:35 Časopis Index hodnotil najväčšie agroprojekty podporené za október 2023 z eurofondov - dve firmy bol... [2024-03-23; 445 x]
02:57:29 Az Érsekújvárból 1947-ben elűzött és kitelepített lakosok névsora / Menný zoznam Novozámčanov vyhnan... [2012-11-07; 14,093 x]
02:57:23 Archív okresných novín Chýrnik od r. 2008 [2013-04-13; 7,568 x]
02:57:00 Novozámocký týždenník Slobodný občan (1990) / Szabad Polgár c. érsekújvári hetilap (1990)... [2013-09-26; 6,860 x]
02:56:50 Po stopách kauzy Stacho vs. Klub Strážov [2024-02-19; 498 x]
01:55:36 Akiről elfelednek megemlékezni - Steiner Gábor (1887. szept. 9. Komárom - 1942. okt. 8 Buchenwald)... [2017-10-06; 2,333 x]
01:41:47 Az érsekújvári munkásmozgalom történetéböl. Pálenyik Ferenc, Pék Vendel: A Párt katonái ... [2011-09-10; 4,522 x]
01:26:02 Bizarné stavby regiónu - Hotel Gbelce [2018-04-07; 25,545 x]

The index.php: SIZE[b]: 29,969 MODIFIED: 2024.01.09 22:06:48.MD5: a96b9c14c093fe1384de07847e3e01bc STATUS: FALSE  This window is : x