Úvod / Nyitóoldal
   
 
Peternai Zsuzsa  19-11-20   517  
0
A Pázmány Péter Gimnáziumban novemberben, a bársonyos forradalom ünnepének környékén hagyományosan avatással egybekötött diáknapot tartunk. Idén az avatás a nemzeti gyász miatt elmaradt, a tragikus baleset áldozataira közösen emlékeztünk meg aznap reggel és feketébe öltözve fejeztük ki együttérzésünket hozzátartozóikkal.  


Az idei diáknapra is sikerült érdekes előadókat megszólítani. Az iskola egyik legrégebbi diákja, Kovács Feribácsi, aki áprilisban tölti be 90. életévét, a rá jellemző lebilincselő előadásmóddal ragadta meg a fiatalok figyelmét. Felelmelő, egyben félelmetes volt beszámolójának számos eleme, mondanivalója. A 20. század borzalmai, embertelen, hamis ideológiák gazságai köszöntek vissza az előadás során.
 


Az egyén túlélésért folytatott elkeseredett harcával, illetve a tipikus közép-európai sorssal ismerkedhetett meg a mai generáció. Míg Feribácsi élményeit mesélte, két párhuzamos foglalkozás folyt a termekben, melyeket a FEMIT (Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulás) biztosított. Az egyik egy interaktív előadás volt, melynek központi fókuszában az iskolai zaklatás állt. Az előadás első felében megismerkedtek diákjaink a zaklatás fogalmával, megtudhatták mi az, ami zaklatásnak számít, mi az, ami nem. Nagyon jó volt tőlük hallani, hogy iskolánkban nem tapasztalták semmilyen formáját a zaklatásnak.Az előadás végére mindenki megtanulhatta, hogyan kell viselkedni ha zaklatást lát vagy él át, illetve azt is, ki mindenkihez fordulhat ilyen problémával. A másik foglalkozás is nagyon érdekes volt a maga nemében, hiszen a diákságot érintő mindennapi témát dolgoztak fel – a tanulást és a tanulási praktikákat. A témakör az iskola aktuális Erasmus+ projektjének részét képezi, amelyet a diákok nemzetközi csoportokban az eTwinningben dolgoznak fel. Az érdekes foglalkozások szüneteiben a diákok az elősök által üzemeltetett hangulatosan berendezett teaházban fogyaszthattak finomabbnál finomabb sütiket.


 
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,591 MODIFIED: 2020.06.02 00:09:45.MD5: c6ad8206bdc603ae024c3c247da15b9c STATUS: FALSE  This window is : x