Úvod / Nyitóoldal
   
 
Peternai Zsuzsanna  20-06-08   508  
0
A Fórum Régiófejlesztési Központ a járvány alatt versenyt hirdetett meg a szlovákiai magyar középiskolásoknak, amelyre 8 szlovákiai magyar középiskolából 46 diák jelentkezett. A kezdeményezés célja a fiatalok társadalmi problémák iránti figyelemfelkeltése volt. Az Egyesült Nemzetek Szövetsége 17 fenntartható fejlődési célt határozott meg világunk számára 2030-ig. A Start(up) Suli keretében az egészséges jólétre, minőségi oktatásra, nemek közötti egyelőségre, fenntartható városok és közösségekre, felelős fogyasztás és termelésre és az éghajlatváltozás elleni fellépésre fokuszáltak a versenyzők.   
A felhívás elején motivációként és figyelemfelkeltés céljából a diákok megtudhatták, mennyire aktív polgárok. Majd csapatokat alakítva 2020. május 15-én egy egynapos online workshopon vettek részt. Ennek célja az volt, hogy az említett fejlődési célokkal összhangban megfogalmazzanak pár konkrét ötletet társadalmi problémák oldására. Egy tapasztalt startup vállalkozó, Réti Virág, saját amerikai cégén keresztül, de más vállalkozások bemutatásával is megmutatja, hogyan kezdhetnek a diákok társadalmi vállalkozást építeni egy ötletből. A diáktársakkal alkotott csapatok a műhelymunka során Virág vezetésével ötleteltek, majd az ötleteket kidolgozták és az eredményeket elő is adták többek között olyan hangzatos címekkel mint Egyesült Diákok Szervezete, Naprakoli, Palackba zárt jövő vagy Szürkén élünk, zöldet kérünk. Ötleteikkel díjakat is nyerhettek mint “kezdőtőkét” a megvalósításhoz.

Hogy pontosan melyik csapatok, azt egy tapasztalt szakemberekből álló zsűri értékelte: Filip Mónika, a Szlovák Köztársaság Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztériumának államtitkára, Bindics Zsolt, több logisztikai és mezőgazdasági vállalkozás társalapítója és igazgatója, Melisek Blanka, az udvardi Majthényi Adolf Alapiskola tanára, Bedő Beatrix, nemzetközi mentor és vállalkozásfejlesztési tréner, Huszár Zsuzsanna, a Wand startup társalapítója és termék fejlesztője és Lelovics Andrea, nemzetközi projektmenedzser, konzultáns és főiskolai pedagógus. A közönségdíjról diákok döntöttek online szavazás útján.

Csapatunk:

Az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium képviseletében indított Csanda Tamás, Benyovszky Adél és Bárczi Laura összetételű csapat Újszerű ifjúsági online médium elnevezésű ötletükkel megnyerte a 400 euróval járó 1. helyezést. A csapatnak gratulálunk a kiváló ötlethez és annak megvalósításához kitartást és sok sikert kívánunk!
 
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,593 MODIFIED: 2021.01.18 06:41:18.MD5: 692520d66ccfc8e289cef303fcd56767 STATUS: FALSE  This window is : x