Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  20-12-17   210  
0
- Hogyan kerültél kapcsolatba a zenével?
- A zene mindig ott volt, ahol én. Édesapám mandolinon játszott és már óvodás koromban vele muzsikáltam. Én énekelve. Később húgom is beszállt, ez volt a "Légy Torok és szúnyog orr" zenekar. (Lsd. Shakespeare: Szentivánéji álom - Arany János fordításában)  


- Hogyan jött létre a KFT együttes és hogyan született meg a Bábu vagy c dal amelyel indultatok a Táncdalfesztiválon?
- A KFT együttes létrehozása előtt Laárral már hét éve zenéltünk együtt. Úgy döntöttünk, viszünk egy kis új fényt a hazai könnyűzene sötét alagútjába. A Bábu vagy dalt Ács Enikőnek írtuk. Az utolsó pillanatban alakult úgy, hogy mi játszottuk a fesztiválon. Ha nem így történt volna, most Enikő lenne híres.
 - Kubában Koncz Zsuzsával turnéztatok együtt?
- Koncz Zsuzsa kísérőzenekarába 1978-ban kerültem. A KFT csak 1980- végén alakult. Az, hogy kinek írtam dalt, mindig valamilyen barátság következménye volt. Nagyon büszke vagyok rá, hogy lehettem Bródy szerzőtársa, hiszen ő az egyik legnagyobb. (A másik Dusán.) És mindenkire büszke vagyok, akivel együtt dolgozhattam. Csupa öröm volt az életem.

- Annak idején egy világsztárral is együtt dolgoztatok közös felvételeket készítettek Hazel O'Connorral hogyan esett a választás éppen a KFT együttes?
- Amikor Hazel közép-európai turnét tervezett, bennünket ajánlottak a figyelmébe. Mi húzódoztunk. Sosem voltunk kísérőzenekar. Végül azzal a feltétellel mentünk bele, ha születik egy közös kislemez. Így lett. Én írtam a zenét, Hazel a szöveget. Abban bíztunk, világsztárok leszünk. Nem lettünk.  - Zenélsz, zeneszerző vagy, szöveget és könyveket írsz, filozofálsz, és kiderült, hogy festesz is...
- Nem tudom, mi inspirál. Dübörög bennem egy motor. Talán egyszerűbb lenne az életem, ha csak egy irányban dolgozna ez a motor, de így meg nagyon változatos. Sok lehetőséget kaptam a Sorstól és úgy érzem, csúnya lenne tőlem, ha ezekből akár csak egyet is parlagon hagyni. Sikerből jutott nekem elég, ma már mindent csak emiatt a belső motor miatt csinálok. Remélem, nem áll le hamarabb, mint amennyi időm van ezen a világon, mert akkor mit csinálnék a maradék alatt... halálra unnám magam.  

- Volt egy időszak amikor létrejött egy nemzetközi produkció a Baba Yaga együttes zeneszerző-billentyűse voltál. Hogyan született ez a formáció ?
- Az orosz énekesekkel egy szicíliai fesztiválon találkoztam, ahová a KFT-vel mentem. Ott, helyben elhatároztuk, létrehozunk valami különlegeset. Sok szenvedés, sok reménykedés, két nagylemez, sok európai utazás lett a dologból. Már több mint tíz éve nem léptünk fel - nem egyszerű a szervezés, mert négy tag Moszkvában él - de ha jönne felkérés, biztosan összeszedtünk magunkat.

- Hogyan szerzel zenét, mi a sorrend, zene vagy szöveg van meg elöbb ?
- Nálam a zene születik először. Nagyon-nagyon ritka, hogy fordítva történik. Sokáig elsősorban zenésznek tudtam magam, csak mostanában, hogy egyre több verset írok, gondolom, hogy talán költő vagyok. Nem jobban, mint zenész, de legalább ugyanannyira.  

- A KFT együttesen kivül milyen formációkban zenélsz még ?
- A KFT együttes folyamatosan játszik, fellép - amikor nincs karantén - és emellett csináltam egy amolyan utcazenekart, a neve Komoly Férfiak, ahol gitározom, a fiam tangóharmonikázik és van velünk egy bőgős meg egy perkás. Fontos még, hogy két éve találkoztam Karinthy Verával, Frigyes dédunokájával, aki nagyon szépen énekel. Vele létrehoztunk egy duót, egy szál gitár, két ének, és a Karinthy-s estünk sikere után már új műsoron törjük a fejünket.

- A Baba Yaga Secret Combination dala megtetszett egy szlovák együttesnek aki szívesen feldolgozna ezt a dalt te mint szerzó beleegyezzel a feldolgozásba ?
- Persze, hogy feldolgozhatja egy zenekar . Beleegyeznek.
 


 
- Néhány évvel ezelőtt festményeidből volt egy kiállítás Esztergomban. Felvidékre elhoznád a képeket?
- A festményeimmel egyre több helyre hívnak kiállítani. Ilyenkor egyórás megnyitó-műsort is adok, mert én tudok legtöbbet és legérdekesebbeket magáról a festőről - azaz rólam. Ez zenés önálló est. Viszont van egy elvem és ahhoz ragaszkodom: csak oda megyek, ahova meghívnak.  

- Ma gombamódra szaporodnak az új tehetségek, a tv társaságok gyártják az új műsorokat és playback sztárokat...
- Az úgynevezett "zeneipar" mára nagyon összetett, sokszínű, sok funkciójú őserdő vé változott. Nem érzem feladatomnak, hogy bármelyik liányát is minősítsem ennek a dzsungelnek. Válogatósan vagyok hallgatósága, és sokszor hűtlen is hozzá, amikor komolyzenét hallgatok inkább. Nem kritizálni, panaszkodni kell, hanem csinálni, és élvezni belőle azt, ami számomra élvezhető. A többiről pedig annyit: varázslatos ereje van a bekapcsoló gombnak.  

- Min dolgozol mostanában?
- Jelenleg új lemezen dolgozom, Karinthy Verával új műsoron, a regényemet részletekben videóra olvasom, hogy majd kitehessem a youtube csatornámra és sok verset írok. Szóval semmi különös.  


Köszönöm az interjút. Telek Lajos
 
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,706 MODIFIED: 2021.01.22 22:13:44.MD5: f5341ba7412a090aa762cfdb4916ed98 STATUS: OK  This window is : x