Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  21-03-28   445  
0
Az Egy csésze kávé Popturmix rovatának mai vendége egy zenei legenda, Fekete Gábor. A Skorpió együttes dobosával a zenei múltjáról, Amerikáról, valamint a jelenlegi terveiről beszélgettem.
- Kezdjük a legelején! Mondd, mikor miként kerültél kapcsolatba a zenével és a dobbal?
- Zenei általánosba jártam, csellózni tanultam. 8-os koromban Dobogókőn táboroztunk, ahol felkértek pergődobosnak. Reggelihez menetelést én doboltam. ..és jött a Beatles, Ringo Starr…  

- A sok tagcserén átesett Hungária együttesben doboltál egy ideig. Hogyan csöppentél a csapatba, kik voltak akkor a tagjai? És hogyan született meg aztán 1973-ban a Skorpió együttes Magyarország harmadik "nagy" csapataként (az LGT és a Taurus mellett)?
- Zé-Gé, Új-Atlantis, Új-Hungária, Teátrum után alakult a Skorpió. Frenreisz kilépett az LGT-ből. Papp Gyulával, Szűcs Antallal és velem megalakítottuk a Skorpió-t. Több nagy csapat volt; Syrius, LGT, Omega, Hungária, Bergendy, Generál, később a Taurus, de amíg ezek a zenekarok kivétel nélkül a Ki-Mit-Tud vagy a Táncdalfesztivál által váltak ismertté, addig a Skorpiót a „Rohanás” LP érkeztette az élvonalba.


 
-  Ha jól tudom, olyan hangszerparkkal rendelkeztetek, amilyennel a nyugati együttesek közül sem sokan büszkélkedhettek akkortájt. Hogyan tudtatok szert tenni ezekre a komolyabb, ráadásul az akkori viszonyok között itthon nehezen beszerezhető és meglehetősen drága eszközökre?
- Vállalkozó szellem, Frenreisz Károly zenekarvezető utazási tapasztalata, mindannyiunk tájékozottsága és igénye minőségi hangszerek iránt, megtakarított vagy kölcsön kapott pénz eredménye volt a profi felszerelésünk.
 
- A zenekart gyakran érte kritika a dalszövegei miatt. Ezt hogyan kezeltétek? Foglalkoztatok vele és figyelembe vettétek a soron következő dalok írásánál, vagy kizárólag az volt a fontos számotokra, hogy a közönség jól szórakozzon, és nem törődtetek a kritizálókkal?
- Frenreisz Károly jó barátja volt S. Nagy István szövegírónak. Hozzá hasonlóan szövegei történeteket meséltek el. Sokkal több jó szöveget írt, mint gyengét. De ne felejtsük el, hogy a Skorpió koncert turnéinak legalább 70%-át NDK-ban, Lengyelországban, Szlovákiában, Jugoszláviában, egyszer az USA/Kanadában játszotta, ahol a szövegek nem játszottak nagy szerepet. A Skorpió koncert turnék sikere a progresszív hangszeres összjátékban rejlett, smely párosult az erőteljes színpadi show előadásmódjával és a banda megjelenésével. A kritikákat elnyomta a tapsvihar.
 
- 1976-ban távoztál a zenekarból, külföldön folytattad zenei pályafutásod, a Skorpióban pedig az Apostol addigi dobosa, Németh Gábor vette át a helyed. Miért léptél ki, milyen terveket dédelgettél, és hol kötöttél ki végül?
- 16-tól 24 éves koromig kb. 2000 teltházas koncerten, 6 LP-n és számos kislemezen doboltam. Elvégeztem a jazz konzit. 8 év után ugyanott tartottam, ahol elkezdtem. A zenészgázsi alig fedezte az önköltségeket, és nem volt kilátás arra, hogy jobb lesz. Szerettem volna utazni, világot látni, szerencsét próbálni. Londonban a Foundations nevű bandával turnéztam és megtanultam angolul.
 
- Anglia után Amerika következett. Mihez kezdtél ott, és mikor indult be a zenei pályafutásod Los Angelesben?
 - Hollywoodban, Las Vegasban zenéltem saját zenei anyagot készítő és cover band formációkban,
 
- Mi kell ahhoz, hogy egy tehetséges zenész innét a keleti blokkból sikeres tudjon lenni kint?
- Pénz, kitartás, tudás és szerencse.
 
- A kinti éveid alatt sok ismert zenésszel, producerrel kapcsolatba kerültél. Kik voltak az első hírességek, akikkel találkoztál? Melyik találkozás volt számodra a legmeghatározóbb élmény?
- Heatwave (dobosuk Ernest Berger Kassáról való) Stevie Wonder, Jackson Brown, Eagles, Bonnie Rait, Nina Hagen, Jeff Porcaro, Steve Lucater, Floyd Sneed, Jim Keltner. Steve Gadd. Mindnyájan fantasztikus élmények voltak a maguk módján.
 
- Nehéz a sztárok közelébe férkőzni? Úgy értem, igazán megismerni őket, szóba elegyedni velük, munkakapcsolatot építeni, stb.?
- Alkalom, szerencse és a sztár hangulata. Ezektől függ.
 
- Miután hazatértél, mihez kezdtél itthon, hogyan sikerült újból beilleszkedni a magyar zenei életbe?
-Testvéreimmel, Fekete Gyulával és Istvánnal sok felvételt készítettünk, volt néhány sikeres koncertünk. Akkoriban a magyar zenei élet, a kiadók és a lemez eladások hanyatlóban voltak. Új stílusok váltak divatossá. Az elmúlt néhány évben időnként a Fekete Skorpió formációval itthon és Szlovákiában koncerteztünk, melynek több tagja felvidéki magyar, de ez jelenleg a Covid-19 miatt nem lehetséges.

- Ki szoktál látogatni Amerikába? Vannak olyan zenésztársak, akikkel a mai napig tartod a kapcsolatot?
- 2000-től 2008-ig évente 8 hónapot USA-ban zenéltem saját magyar zenészekből álló bandámmal. Most már ritkán utazom oda, az USA teljesen megváltozott, negatív értelemben.

- Rengeteg tapasztalatot szereztél a külföldi nagy stúdiókban. Azon nem gondolkoztál, hogy ezt latba vetve itthon segíts a feltörekvő tehetségeknek producerként, zenészként, vagy egyéb módon?
- Ehhez nincs meg az itthoni kapcsolatrendszerem, kültagnak számítok.

- Köszönöm a beszélgetést!
Az interjút készítette: Telek Lajos
Társszerkesztő: Branyiczky Rita
A fotók Fekete Gábor fotóalbumából valók.
 
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,706 MODIFIED: 2021.01.22 22:13:44.MD5: f5341ba7412a090aa762cfdb4916ed98 STATUS: OK  This window is : x