Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  22-07-23   879  
0
Gúta-i lány fényképezőgéppel a világ körül... Munkái tükrözik az utazási szenvedélyt és gyönyörű bolygónk féltését... Képei üzenetek unokáink számára - ha nem figyelünk oda a természetre, néhány év múlva nem fogjuk látni ezeket a helyeket...  


 
- Mielőtt erre az interjúra készültem,  igyekeztem minden veled kapcsolatos infót átnézni. Van egy régi dal "Álmodtam egy világot magamnak itt álok a kapui előtt." Úgy tudom te is tíz évvel ezelőtt álmodtál magadnak egy világot...
     
Mindig szerettem utazni és új helyeket felfedezni.
A vállalat döntött helyettem, ez pontosan tíz éve történt. Megszüntették a menedzseri pozíciómat, és két lehetőségem volt: vagy találok egy új, hasonló munkát, vagy valami újba kezdek. Én az utóbbit választottam. A végkielégítés adott némi pénzügyi szabadságot. Kényelmes cipőre cseréltem a magassarkút, és elkezdtem utazni. Soha nem tértem vissza a régi életemhez. Elismerem, nem volt könnyű. Minden új kezdet tele van kihívásokkal, és én is sokat tanultam a saját hibáimból. Önfejű és elszánt vagyok, és ha valamibe belevágok, akkor mindent beleadok. Megvettem az első DSLR fényképezőgépemet, és elkezdtem dokumentálni az utazási élményeimet.

- Mikor fogalmazódott meg benned, hogy mit is szeretnél fotóidon keresztül közvetíteni?

Sokféle stílust kipróbáltam - az ételfotózástól kezdve az esemény- és konferenciafotózáson át a portrékig. A táj energiával tölt fel, ugyanakkor megnyugtatja lázadó természetemet. Nem kell szigorú határidőket betartanom az ügyfeleknek, és koordinálhatom a képszerkesztésre fordított időmet. Mielőtt kiveszem a fényképezőgépemet a hátizsákomból, élvezem a taj szépségét - magamba szívom a természet színeit, illatait és hangjait. A legszebb bolygón élünk, én ezt a szépséget szeretném megosztani a közönséggel.
 


 
- A weboldaladon a következőket írod "A fotózásnak köszönhetően szabadtéri ember lettem, igazi természetfüggő. Munkám tükrözi az utazás iránti szenvedélyemet és a gyönyörű bolygónk iránti rajongásomat. Vonz a varázslatos sarkvidék, és szeretek mindenféle jeges tájat és tengeri tájat fényképezni. Nem habozok feláldozni az alvást, vagy megtenni az extra mérföldet egy egyedi felvételért. Végtelen kíváncsiságom és új készségek fejlesztésére való vágyam az utóbbi időben arra késztetett, hogy több időt szenteljek az éjszakai fotózásnak."
     
Bár nem a saját kalandjaim miatt, kiscsoportos túrákat szervezek azoknak, akik saját szemükkel szeretnék megnézni és lefényképezni ezeket a csodálatos helyeket.

- Tehát igyekszel másokkak is megosztani a lehetőséget, hogy lefotózhassák a természet kincseit...

Sajnos a világjárvány több tervemet keresztülhúzta, és számos együttműködésem nem valósult meg. A közelmúltban a Czech Photo Travel utazási irodával több érdekes utazást készítettünk fotósok számára. Az első út egy hosszú hétvége volt Budapesten, majd egy fotós kirándulás a Feröer-szigetekre. Tegnap tértem haza egy fotóexpedícióról a Seychelle-szigetekről. A következő úti célok Grönland és Norvégia lesznek. Nem kell fotósnak születni. Egy kis gyakorlattal új szemmel lehet látni a világot - én ezt szeretném átadni a tanítványaimnak.

- Te nemcsak természet szeretted, hanem az állatokat is. Ezt mi sem igazolja jobban, hogy készíttettél egy naptárt, amelynek bevételét az állatok javára ajánlottad fel meséljél erről?

Amikor 2020 elején kitört a világjárvány, a Seychelle-szigeteken nyaraltam. A tervezett két hét helyett öt teljes hónapig ragadtunk a paradicsomban. A legközelebbi barátaim a kóbor kutyusok voltak. Sokan azt gondolják, hogy a tengerparti kutyáknak nyugodt életük van, elvégre a turisták ételmaradékot dobálnak nekik. Ennek az ellenkezője igaz. A Seychelle-szigeteken nagy problémát jelentenek a kóbor állatok, amit sokan úgy oldanak meg, hogy megmérgezik őket. A nem kívánt kiskutyákat gyakran egyenesen a szemétládába dobják. Van ott két állatmenhely, mindkettő reménytelenül tele van. A naptáram nyereségének 100%-át az állatok ivartalanítására fordítom. Nemrég tudtam meg, hogy a kutyusokat, akikre a tartózkodásom alatt vigyáztam, megmérgezték. Ez a hír összetörte a szívemet. További tevékenységeket tervezek, amelyek az oktatásra és a ivartalanítás szükségességére összpontosítanak. Szeretnék szponzorokat találni egy újabb menhely építéséhez. Amikor 14 éves voltam, az volt az életem álma, hogy egyszer egy állatmenhelyem lesz. Még nem késő megvalósítani egy újabb álmot.
 
 - Az elmúlt években több utazóval beszélgettem, akik a járvány miatt valahol ott rekedtek egy idegen országban. Te hogyan tudtál megbirkózni az előre nem látható veszéllyel?

Nem volt könnyű. A Seychelle-szigeteken töltött öt hónap rengeteg pénzbe került. A szememmel is voltak egészségügyi problémáim, vizsgálatokra kellett járnom. Nagy meglepetésemre a helyi kórház szemorvosa folyékonyan beszélt velem szlovákul. Tanulmányait a pozsonyi és a brünni egyetemen végezte. Kicsi a világ. Visszatérésünk után a barátom sajnos elvesztette a munkáját. Örültünk, hogy otthon lehetünk és láthatjuk a családunkat. Abban a pillanatban semmi más nem volt fontosabb.
 
- Több országban jártál, ahol igyekeztél a táj szépségét megörökíteni. Egy ismerősöm mesélte, hogy aki nem kóstolt meg helyi ételeket-, italokat az nem is igazán ismeri a tájat...

Egyetértek! Szeretem megkóstolni a helyi specialitásokat. Bár én vegán vagyok, sok ország már teljesen elfogadta ezt az életmódot, és növényi alapú ételek széles választékát kínálja. Vannak vicces történeteim is. Láttam egy képet cuki kis pockokról egy perui faluban - kíváncsivá tett, így a hölgy készségesen hozott nekem egy grillezett tengerimalacot. Udvariasan elutasítottam. Az italokkal többnyire nincs gond:)
   
- Meséljél egy kicsit az útjaidról. Milyennek ismerted meg azokat a helyeket, ahol jártál volt esetleg valami nem midennapos élményed, amit szívesen megosztanál olvasóinkkal?
     
Utazásaim legszebb élményei közé tartozik többek között a teljes napfogyatkozás es a varázslatos sarki fény. Grönland határozottan egyike volt azoknak az országoknak, amelyek lenyűgöztek természeti szépségükkel. Egy másik felejthetetlen élmény volt a kínai Csengtu térségében található óriáspanda-központok fotózása. Legizgalmasabb utazási kalandjaim közé tartozik a chilei Húsvét-sziget, az ausztráliai Karácsony-sziget és egy kéthetes hajós expedíció az UNESCO Világörökség részét képező, szinte érintetlen Aldabra korallszigetre. Hihetetlennek hangzik, de alig néhány hónappal ezelőtt, februárban a szibériai Bajkál-tónál jártam. Nagyon sajnálom, ami a világban történik.
    
- Van e kedvenc helyed a világon?

- Izland minden út során valami újat kínál, igazi paradicsom a fotósok számára. A kedvenc helyeim közé tartoznak a Seychelle-szigetek, és már alig várom, hogy visszamenjek Chilébe. Szeretem Gútát és Prágát, mert mindkét város az otthonom.

- Abszolút megtiszteltetés számomra hogy gratulálhatok neked az EZÜST KAMERA díjhoz - Természet kategóriában a 2. helyezéshez, amit Európai Professional Fotográfusok Szövetségének Díjátadóján 2022. Rómában át is vehettél. Meséljél kicsit erről,  találkoztál ismert fotográfusokkal?

Köszönöm szépen. Minden díj nagyon boldoggá tesz, mert megkoronázza a munkámat. Megtiszteltetés volt számomra, hogy részt vehettem a döntőben, az eredményt a helyszínen tudtuk meg, nagyon izgalmas volt. A második hely csak hab volt a tortán. Találkoztam Thorarinn Jonsson izlandi tájfotóssal, akinek a munkáját már évek óta követem. Megismerkedtem a Cseh Köztársaság jól ismert fotósaival is - Jan Pohribnyvel és Marian Benessel. 


- Ahhoz képest, hogy csak tíz éve foltozol nem ez az első díj, amit át vehettél. Úgy tudom több díjban is  részesültél?

A FEP (Európai Professional Fotográfusok Szövetsége) által júniusban Poprádon rendezett minősítésén elnyertem a QEP titulust. Ez egy hatalmas elismerés számomra több évnyi kemény munka után.

- Ha egy fotós egy ilyen díjat kap a díjhoz jár pénzjutalom is?

2016-ban beneveztem az első fotópályázatomra. Aranyérmet nyertem az amatőr kategóriában. Ez adta meg a szükséges erőt ahhoz, hogy folytassam az utamat. Azóta számos díjat nyertem nemzetközi versenyeken. Némelyikért oklevelet kapok, másért anyagi nyereményt. A Sony Világ Fotográfiai Díjban (Sony World Photography Award) fényképezőgépet nyertem. Sajnos nagyon kevés olyan verseny van, ami pénzjutalommal jár. A versenyeken való részvételért általában fizetni is kell.

- Fotóidat meglehet vásárolni is, hiszen fotótapéta formájában a világon bárki hozzá juthat. Milyen érzés megosztani a csodát?

- Nagyon hálás vagyok minden érdeklődőnek, aki megvásárolja a fotóimat. A munkám iránti érdeklődés arra ösztönöz, hogy folytassam az alkotást. Így legalább megoszthatom bolygónk szépségét másokkal is.
 
- Köszönöm az interjút, Telek Lajos
Fotók: Erika Valkovicová
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,706 MODIFIED: 2021.01.22 22:13:44.MD5: f5341ba7412a090aa762cfdb4916ed98 STATUS: OK  This window is : x