Úvod / Nyitóoldal
   
 
Zilizi Kristóf  22-11-09   156  
0
A napokban emlékeztek meg egy elfeledett színész-rendezőről, Scherhaufer Peter professzorról. Az említett személyiség előtt tisztelegtek Dévényújfaluban, az Istrocentrum kulturális központban. Az említett neves személyiség sajnos elfeledett a kultúrakedvelő nagyérdemű előtt is eléggé, de eme akció révén sikeresen felidézték emlékét, életét, kulturális tevékenységét széles e régiónk, tájaink szerte. 1942. július 31-én született Pozsonyban, s aránylag fiatalon, 1999.június 29-én, 57 éves korában hunyt el Brünnben. Brünnben tanult, ahol néhány társával az 1970-es években megalapította a „Lúd a húron“ színtársulatot is.  
balról Stanek Stanislav harmonikás, Rovenský Matúš - Scherhaufer Ľubomír unokája, Scherhaufer Ľubomír és neje, Valika asszony;
 

balról Vrlík Peter és Stanek Stanislav harmonikás;
 

Scherhaufer Peter rendező-professzor megidézve a Lúd a húron színtársulatával Brünnből egy lúddal lefestve.

Unokatestvére, Scherhaufer Ľubomír, aki a Zsolnai Egyetemen szerzett mérnöki diplomát, ugyancsak ebben az évben töltötte be 80.életévét. Nem mellesleg az illető volt a kulturális est iniciátora, megvalósítója, kiötlője, fő lebonyolítója. Meghaladott kora ellenére kitartó, aktív, tevékeny, nem ismer fáradságot a nem kis egészségügyi problémái ellenére sem. Mindennek ellenére tesz, alkot, gyarapít, s hat. Mondhatjuk nyugodtan a költő után szabadon. Az, hogy szavalhat, énekelhet, felléphet, ad neki energiát, erőt, kitartást, löketet, újjászületést.

Szívügye Országh Pál Hviezdoslav poétikája, de szívesen szenteli az idejét a prózának is. Legutóbb egy gyorsan összeszervezett kulturális rendezvény keretében emlékeztek meg Scherhaufer Peterre, az ő unokatestvérére. A programban közreműködött  annak kiötlője mellett a Pozsony-rózsavölgyi Kastély utcában székelő Selavi Színtársulat, mely nyugdíjasokból áll, olyanokból, akik azonban aktívak, és szeretik a színházat, szeretik szórakoztatni a közönséget.

Velük működik együtt nemrégtől és lép fel Scherhaufer Ľubomír, aki nem mellesleg a „Visszatérés a kincsekhez“ polgári társulás megalapítója és vezetője.

A már említetett Selavi Színtársulat a Cultus Rózsavölgy, r.t. támogatása és együttműködése jóvoltából jött létre néhány éve. Ők bocsátottak a Selavi Színtársulat rendelkezésére helyszínt, teret a fellépésekre a főrévi Közösségi központban Pozsony-Rózsavölgyben. Aktív, színészetre nagyon is hajló nyugdíjasok a tagjaik, akik aktív dolgozó éveikben dolgoztak mint kémikus, laboráns, marketingspecialista, tanítónő, ketten alkalmazottak az állami szférából, újságíró, közgazdász, s egy ma is aktív vállalkozó hölgy.

Az est moderátora Kalina Vladimír volt a Selavi részéről. Az ő színtársulatuk három hölgytagja közreműködött a legutóbbi, Scherhaufer Peter meg nem élt 80.születésnapja apropóján rendezett dévényújfalusi esten; név szerint Stellerová Darina, Švitelová Ida és utánpótlás gyanánt az ő lányunokája, a gimnazista Nika, aki elmondható, hogy így pályaválasztás előtt állva érezi magát közelinek és a szívügyének a színjátszást.
Ők adtak elő Scherhaufer Peter (1979-) rendező, színész, Ľubomír fia által feldolgozott abszurd drámai műből részletet a a liptószentmiklósi Vrlík Peter rendezésében, aki maga is szerepelt a darabban.
Az est zenei részét Stanek Stanislav harmonikás biztosította, aki gyönyörűen szóló harmonikajátékával emelte még a már amúgy is fokozott kulturális hangulatot. Egyik, saját maga által írt műve Pozsonyról, a koronázó városról szól, s dallama Petőfi Sándor: A Dunánál című költeménye énekelt verziójának dallamára íródott.

A remekül sikeredett este megdobogtatta a nézőközönség szívét, s el nem múló tapsáradattal köszönte meg az előadók, amatőr színészek igyekezetét, előadását. Örömmel ígérték meg, hogy 5 éven belül könyvet is megkísérelnek kiadni Scherhaufer Peter rendező emlékére, aki Brünnben alapított színtársulatot „Lúd a húron“ névvel.
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,706 MODIFIED: 2021.01.22 22:13:44.MD5: f5341ba7412a090aa762cfdb4916ed98 STATUS: OK  This window is : x