Úvod / Nyitóoldal
   
 
Zilizi Kristóf  22-11-17   246  
0
November 11-én emlékezünk meg az első világháború végéről, amikor is a 11 óra 11 perckor az ún. Compiègne-i fegyverszünet keretében aláírt békével véget értek az első világháborús harcok a nyugati fronton. Ebből  az alkalomból emlékeztek meg hagyományosan a Pozsony-vereknyei temetőben a több száz német katona sírkeresztje előtt és a központi emlékműnél vasárnap délelőtt 10-kor. Egyik szervezőként az egykori Séta, ma Hviezdoslav Országh Pál téren székelő Német Követség vette ki részét az eseménynek.  


 


A főhajtás a nagykövet asszony, Barbara Wolf jelenléte mellett történt meg. Emlékező beszédet is ő mondott az elesett hős katonák sírjai előtt.

Magyarország Pozsonyi Nagykövetségét, annak is Véderő-, katonai és légügyi attaséhivatalát Leskó László Tamás alezredes, véderő-, katonai és légügyi attasé képviselte, aki elhelyezte a piros-fehér-zöld szalaggal ellátott koszorút is az emlékmű előtt.

Jelen voltak különböző német szervezetek képviselői, egyének, így Nürnberger Peter, prokurista; az ifjú Liesener Oliver, a Volksbund Deutsche Kriegersgräberfürsorge - Gemeinsam für den Frieden szervezet képviseletében. Szervezetük Sároseperjesen székel, s a német katonai temetők karbantartása, felügyelete, védelme tartozik többek között feladatkörükbe. Liesener  Oliver elődje, Tomko úrtól vette át a stafétát. Mint az kiderült, a Dévényújfalu és Dévénytó (Devínske Jazero) közti vonalon közel a Pozsony – Jókút fő vasútvonalhoz található 42 lelőtt német katona – köztük kettő név szerint, 40 ismeretlen – emlékművéről nem nagyon tudtam közelebbi infomációkat nyújtani. Ezt a 42 katonát már több mint egy hónappal a 2.világháború befejezés után gyilkolták le tulajdonképpen, hiszen a táblán feltüntetett dátum 1945.június 10.

Az emlékezést követően a temetőben a résztvevők kötetlenül beszélgettek, felidézték a terhes, keserves háborús éveket, amiket elődeik, szüleik, nagyszüleik mesélhettek el, avagy éltek át, s jobb esetben túl. Néhányuk felső ruháján nem hiányozhatott a piros rózsa is, a háborút követő béke közismert szimbóluma.
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,706 MODIFIED: 2021.01.22 22:13:44.MD5: f5341ba7412a090aa762cfdb4916ed98 STATUS: OK  This window is : x