Úvod / Nyitóoldal
   
 
Zilizi Kristóf  22-12-19   426  
0
December, azaz karácsony havának második keddjén, a hónap 13.napján, Luca-napkor került megrendezésre az idei polgári esztendő utolsó havi magyar miséje, melyek sorozata immár a 10.évét tapossa.
Negyedszáz résztvevő volt jelen a megszokott, családias, nagyon barátságos, otthoni hangulatot teremtő Fő utca 47-es száma alatt található szent Ilona templomba, akik kedden este fél hét utánra sereglettek össze, hogy együtt dicsőíthessék az Urat.  
 
Éppen a Guadalupe-i, azaz mexikói Mária liturgikus emléknapja volt aznap, így róla is megemlékezett a szentmise celebránsa, szónoka, Kiss Róbert, a Nagyszombati Főegyházmegye általános érseki helynöke, kanonok, komáromi esperesplébános.

A misében ahogy kérték a mexikói Szűzanya közbenjárását, úgy fohászkodtak Szent Lúcia szűz és vértanúhoz is, hogy a közeledő vizsgaidőszakban jól teljesítsenek a szép számban jelen lévő, Nagyszombat különböző egyetemein tanuló diáklányok, diákok. Ők garanciát jelentenek, hogy a nagyszombati magyar misék, baráti találkozók még sokáig, s annál is tovább fennmaradjanak, bebiztosítva legyen a folytonosság.

Gonoszjáró napnak tartották Luca napját a magyar nyelvterületen. Ezen időszakban különösen védekezni volt tanácsos  a rossz és ártó hatalmak, a boszorkányok rontása ellen. Fokhagymával rajzoltak keresztet. Időjósló - hagymakalendárium, termésjósló - lucabúza, szerelemjósló - kivirágoztatott ág, haláljósló - tollaspogácsa eljárások voltak ismertek.

A decemberi alkalom kiemelt és rendkívüli vendégei voltak 4-en a Dél-afrikai Köztársaságból a nagyszombati Szlovák Műszaki Egyetem Anyagtechnológiai Kara és az ottani egyetem közreműködése révén nemzetközi együttműködés keretében. Az iskolájuk neve Vaal University of Technology. A kedves, barátságos vendégeink, akikkel kevés idő kellett, hogy megismerkedjünk, megbarátkozzunk, megérdemlik, hogy név szerint is megemlítsük őket: Rynette, Reynard, Given és Godfrey.
 
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,706 MODIFIED: 2021.01.22 22:13:44.MD5: f5341ba7412a090aa762cfdb4916ed98 STATUS: OK  This window is : x