Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  23-04-02   1,701  
0
Rovatom újabb vendége egy kivételes tehetség, Sávolt Karolina festőművész. A tizenkét éves alkotó olajfestményein az elmúlt évszázadok lenyűgöző technikáit ötvözi saját XXI. századi stílusával, létrehozva azt, amit a műelemzők mágikus realizmusnak vagy egyszerűen Karolina-stílusnak neveznek. Az igen fiatal autodidakta festő mindemellett országos bajnok teniszező a saját korosztályában, és kiválóan beszél angolul és spanyolul. Számomra pedig igazi megtiszteltetés, hogy ma rovatomban vele beszélgethetek. Karolina 2010-ben született, korunk egyik legfiatalabb alkotó művésze. A festészettel 9 éves korától kezdett el foglalkozni, teljesen önállóan, internetről, online módon sajátította el tudásának alapjait.  


- Soha nem járt rajztanárhoz művészeti iskolába?

- Nem jártam soha tanárhoz, nincs mesterem sem oktatóm.

- Önálló kamara-kiállítása nyílt már 11 éves korában, számos kiállítással egybekötött aukción vettek részt festményei nagy sikerrel, amelyet még ebben az évben követett egy dubai immersive kiállítása is. Aztán volt Barcelonába kiállítása milyenek sikerültek a kiállításai? Hol lesz legközelebb kiállítása?

- Áprilisban kezdődig Budapesti helyszínnel, majd Nizza és Barcelona lesz egészen július közepéig.

- Egy remekmű megalkotása fejben dől el, hogy mi kerül a képre, amelyet kigondol megrajzol és kifest egy kép megszerkesztése elkészítésé mennyi időt vesz igénybe?

- Körülbelül egy hónap, de több képet festek egyszerre.

- Karolina, az Ön céljai között van, hogy festményeivel felhívja a figyelmet a természetvédelemre, a fenntarthatóságra, a környezetünk védelmére, az állatvédelemre, valamint, hogy hátrányos helyzetű gyerekeknek tudjon segíteni művészetével, és mindenkinek legyen lehetősége képzőművészetet tanulni. Olyan nemes célokat tűzött ki zászlójára, amely előtt én csak tisztelegni tudok ilyen fiatalon ilyen nemes célokra fokuszálóik mi veszi önt rá, hogy festészetével felhívja az emberek figyelmét céljaira?

- Szeretném, hogy mindenkihez eljusson mindaz az üzenet, amelyet már a cikkben ki is fejtett.

- Festészetében visszatérő motívumok a madarak az állatok és egy titokzatos hölgy alak. Ez tiszteletadás a természet és állatok iránt? Érezhető egyfajta tudatos figyelmeztetés a jövő nemzedék számára...

- A mai fiataloknak ez a feladatuk is egyben, felhívni a Figyelmet a Környezetünk védelmére.
 


- Képei világa más termékeken is megjelentek textíliákon és más tárgyakon ez tudatos volt, hogy képeit mások is megismerjék?

- Ezzel is örömet tudok szerezni másoknak.

- A selyemkendői, több mint 20 féle CarolynArt kollekció. Mi alapján kerültek kiválasztásra a képei?

- A kedvenc motívumaim kerülnek a tárgyakra és a selyemkendőkre.

- Milyen tervei vannak, lesz-e festmény kiállítása Felvidéken?

- Remélem.

- Édesanya Dr. Szabó Tünde olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes úszó is büszke önre, ön is kiveszi a részét a sportból, nagyon jó teniszezik. Gondolkozott már azon, mi lesz, ha nagy lesz?

- A sport is az életem része.

- Tudjuk, a képzeletnek nincsenek határai. A képeket elnézve - Égi Csodák, Az én Margarétámmal. Kakadu, Vörös Szirmok, Jégmadár, Csillagvirágom, A színek kavalkádja, Csend hangjai, Hóbagoly világa, Nagymacskáim, Univerzum. Egy szavakban és mondatokban elmondhatatlan utazásban volt részem, ahol a kifinomult alkotásokat láttam. Hiszek abban, hogy ezeket a csodás alkotásokat önök is megtekinthetik ennek az interjú keretén belül míg a művésznő el nem hozza felénk is alkotásait. "Fontos céljaim között van, hogy segíthessek a hátrányos helyzetű gyerekeknek, hogy képzőművészetet tudjanak tanulni, éppen ezért a Nemzet Fiatal Művészeiért Alapítvánnyal karöltve, egy olyan programon dolgozom, amely mindezt valóssággá tudja tenni." Mikor ezeket a mondatokat olvastam, el sem akartam hinni, hogy ezek egy 12 éves lány mondatai, aki azt szeretné, hogy másoknak is megadathasson a lehetőség... Ezért is választottam őt riport alanyul, sokak szemében lehetne a mai világban példakép...

Köszönöm az interjút Telek Lajos
Fotók Sávolt Karolina CarolynArt K
 
 
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,706 MODIFIED: 2021.01.22 22:13:44.MD5: f5341ba7412a090aa762cfdb4916ed98 STATUS: OK  This window is : x