Úvod / Nyitóoldal
   
 
Oto Psenak  24-02-01   548  
0
Aj v dnešný upršaný večer sa zišlo na námestí do 200 občanov protestujúcich proti politike vládnej koalície zameranej na demontáž demokratických inštitúcií. Mimoriadnym na dnešnom mítingu bolo vystúpenie performera Rokkó Juhásza, jedného z aktérov novozámockých demonštrácií 26. a 27. novembra 1989. V jeho osobe súčasné protesty symbolicky nadväzujú na odkaz nežnej revolúcie. Dnes rovnako ako pred 35-mi rokmi občania zhromažďujúci sa na hlavnom námestí píšu dejiny. Prejav Rokkó Juhásza na dnešnom zhromaždení prinášame nižšie.  
 
 
 

01. február 2024

Kedves Érsekújváriak!

Immár harmadik alkalommal gyűltünk össze itt Érsekújvár főterén, hogy elégedetlenségünket fejezzük ki azzal kapcsolatban, ami az országban történik. Eddig én Pozsonyban vettem részt a tüntetéseken és a hangotok odáig hallatszik. Onnan tudom, hogy régi városom, ahol harminc évet töltöttem és ahol sok barátom van, szintén megelégelte azt amit Fico és bandája művel. Úgyis mondhatnám, hogy nekünk, civileknek kell helyrehoznunk azt, amit a politikusok elrontanak. És azért vagyunk itt és jövünk össze újra és újra, hogy figyelmeztessük őket arra, hogy nem tehetnek meg akármit. Az autoriter politikai garnitúra hatalmát senki más nem tudja ellenőrizni csak mi civilek. És ami ma történik az országban az ijesztő. Csak egyetlen példa erre, hogy a büntető törvénykönyvet egyetlen éjszaka alatt próbálták meg úgy módosítani, hogy a korrupt, sok esetben elítélt, vagy bírósági eljárás alatt álló politikusokat és kiszolgálóikat felmentsék. Azokat akik Ficó regnálása idején maffia módszerekkel építették ki a hatalmukat. Azokat az embereket próbálják meg felmenteni akik felelősek többek között a Kuciak gyilkosságokért. Egyszer már elsodorta a népharag Ficót és bandáját. Nem volt még elég Ficóból?

Nem először állok itt. 1989-ben is szóltam az akkori tüntetéseken. A négy évvel ezelőtti tüntetéseken is részt vettem Pozsonyban, amikor a nép haragja elsöpörte Ficót és csatlósait. És hajlandó vagyok bármikor kiállni és elmondani a véleményemet, mert ez az egyedüli fórum, ahol civilként tehetek valamit azért, hogy unokáim egy jobb világban nőjenek fel. Minden héten többen vagyunk az egész országban, akik nemtetszésünket fejezzük ki. Minden egyes hanggal erősebb a tiltakozás, ami reményeink szerint elhallatszik majd a parlamentig.

Ficónak van kitől tanulnia. A szlovákiai magyar emberek pontosan látják, hogy ha nem vagyunk elég határozottak és nem tiltakozunk az hová vezet. Ma a magyar kormány Európa szégyene és Ficó Orbán partnere. Nem akarunk megosztott korrupt társadalomban élni. Nem akarunk arrogáns politikusok foglya lenni.
Ki szeretne olyan országban élni, ahol a miniszterelnök Ukrajnát teszik felelőssé a háborúért és az agresszor Putyint partnerének tekinti. Ki akar olyan országban élni, ahol maffia módszerekkel vezetik az országot, ahol a korrupció elfogadott, a bűnösök szabadon és büntetlenül garázdálkodhatnak. Ki szeretne olyan helyen élni, ahol hozzá nem értő emberek vezetik az országot. Ki szeretné olyan emberekre bízni a háza felépítését, akik ehhez nem értenek. Én egész életemben a kultúrával foglalkoztam. Jelenleg is egyik elnöke vagyok a Bázis irodalmi és művészeti egyesületnek. Annak az egyesületnek, akivel sokat tettünk és teszünk a szlovákiai magyar kultúráért. Azért, hogy ne a magyarországi politika, hanem egyedül szakmai szempontok mentén szerveződjön az itteni kulturális élet.

Sokszor emeltem fel a hangomat, amikor úgy éreztem, hogy nem jó irányba mennek a dolgok. Ilyen eset volt amikor 2014-2015-ben szintén a Ficó kormány regnálása idején a nacionalizmus és extrémizmus ellen szólaltunk fel és az akkori Ficó kormány minket művészeket büntetett azért, mert a magunk eszközeivel el mertük mondani, hogy baj van. Akkor a művésztársadalom kiállt mellettünk, az Érsekújvári galériától a Nemzeti galérián keresztül több Cseh művészeti intézmény is tiltakozott a minket ért retorziók miatt.
Ficó és koalíciós partnerei Martina Šimkovičovát ültették a Kulturális minisztérium élére, akinek a kijelentései, hozzá nem értése és tervezett intézkedései egyetlen dologban értek el eredményt. Több mint 189 ezren írtuk alá a lemondására felszólító petíciót. Ez Szlovákia történetének legtöbb támogatóját felvonultató petíciója. És biztos vagyok benne, hogy az itt jelenlévők közül is többen aláírtátok.

Tudjuk milyen károkat okozott a Mečiar rezsim a kilencvenes években. Tudjuk hová vezetett Ficó korrupt állama a 2010-es évek végén. Itt az idő, hogy összefogjunk és elmondjuk, nem akarunk soha többé korrupt, maffia államban élni. Itt az idő, hogy figyelmeztessük Ficót, hogy nem tehet meg akármit. Minden héten egyre többen fogunk összegyűlni és tiltakozni, mindaddig, amíg Fico, Pellegrini, Danko, Šimkovičová és az egész korrupt politikai intézményrendszer el nem távozik.

Hát nem volt még elég Ficóból?


Milí novozámočania!

Už po tretíkrát sme sa zišli na hlavnom námestí, aby sme vyjadrili svoju nespokojnosť so súčasným dianím v krajine. Doteraz som sa zúčastňoval na demonštráciách v Bratislave a to, že sa protestuje aj v Nových Zámkoch, sa vedelo aj tam. Takže viem, že aj moje  mesto, v ktorom som strávil tridsať rokov a kde mám veľa priateľov, má plné zuby toho, čo stvára Fico a jeho kumpáni. Je na nás, občanoch, aby sme napravili to, čo politici robia zle. A preto sme tu a preto sa znovu a znovu stretávame, aby sme ich upozornili na to, že si nemôžu dovoliť hocičo. Moc autoritárskej politickej elity nemôže kontrolovať nik iný ako my, občania. A to, čo sa dnes v krajine deje, je desivé. Jedným príkladom za všetky je pokus zo dňa na deň znovelizovať trestný zákonník s cieľom oslobodiť skorumpovaných politikov a ich prisluhovačov, spomedzi ktorých mnohí už boli odsúdení, alebo sú súdení. Tých, ktorí si za Ficovej vlády vybudovali svoju moc mafiánskymi metódami. Snažia sa oslobodiť ľudí zodpovedných okrem iného aj za vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Fica a jeho bandu už raz zmietol hnev protestov. Nemáme už Fica dosť?

Nie je to prvýkrát, čo tu stojím. Vystúpil som tu aj na protestoch v roku 1989. Zúčastnil som sa aj na demonštráciách v Bratislave v roku 2019, keď Fica a jeho prisluhovačov zmietol hnev ľudí. A som tu ochotný kedykoľvek vystúpiť a povedať svoj názor, pretože toto je jediné fórum, kde môžem ako občan urobiť niečo pre to, aby moje vnúčatá vyrastali v lepšom svete. Z týždňa na týždeň je nás v celej krajine viac, čo vyjadrujeme svoj nesúhlas. S každým hlasom je protest silnejší a dúfame, že sa prenesie aj do parlamentu.
Fico sa od nás má čo učiť. Maďari na Slovensku presne vidia, kde končí nedostatok rozhodnosti a neprotestovanie. Maďarská vláda je dnes hanbou Európy a Fico je Orbánovým partnerom. Nechceme žiť v rozdelenej a skorumpovanej spoločnosti. Nechceme byť zajatcami arogantných politikov.

Kto chce žiť v krajine, kde premiér obviňuje Ukrajinu z vojny a agresora Putina považuje za svojho partnera. Kto chce žiť v krajine, kde sa na riadenie krajiny používajú mafiánske metódy, kde sa akceptuje korupcia a vinníkom sa umožňuje voľne a beztrestne vyčíňať. Kto chce žiť v krajine, ktorú riadia nekompetentní ľudia. Kto by chcel zveriť stavbu svojho domu ľuďom, ktorí stavať nevedia. Celý život sa venujem kultúre. V súčasnosti som jedným z predsedov literárneho a umeleckého združenia Bázis. Združenia, s ktorým sme urobili a robíme veľa pre maďarskú kultúru na Slovensku. Snažíme sa o to, aby sa u nás kultúrny život neorganizoval podľa diktátu maďarskej politiky, ale výlučne na základe odbornosti.

Často som pozdvihol svoj hlas, keď som mal pocit, že sa veci neuberajú správnym smerom. Jedným z takýchto prípadov bolo, keď sme v rokoch 2014 - 2015, tiež počas Ficovej vlády, vystúpili proti nacionalizmu a extrémizmu.  A vtedajšia Ficova vláda nás umelcov, za to, že sme sa odvážili vyjadriť svoj názor svojimi prostriedkami, potrestala. Vtedy sa za nás postavila umelecká obec a proti represiám voči nám protestovalo vyše 40 umeleckých inštitúcií, od novozámockej Galérie Umenia Ernesta Zmetáka až po Národnú galériu.
Fico a jeho koaliční partneri dosadili na čelo ministerstva kultúry Martinu Šimkovičovú, ktorá svojimi výrokmi, nekompetentnosťou a plánovanými opatreniami dosiahla jediné. Viac ako 189 000 ľudí podpísalo petíciu, ktorá ju vyzýva, aby odstúpila. Ide o najviac podpisov pod jednou petíciou v histórii Slovenska. A som si istý, že ju podpísali aj mnohí z vás, ktorí ste tu dnes prítomní.

Vieme, aké škody napáchal Mečiarov režim v 90. rokoch. Vieme, kam viedol Ficov skorumpovaný štát koncom roka 2010. Je čas zjednotiť sa a povedať, že už nikdy nechceme žiť v skorumpovanom, mafiánskom štáte. Je čas pripomenúť Ficovi, že si nemôže robiť čo sa mu zachce. Každý týždeň sa nás tu bude schádzať viac a viac a budeme protestovať, kým Fico, Pellegrini, Danko, Šimkovičová a celá skorumpovaná politická garnitúra neodíde.
Nemáme už Fica dosť?


27. november 1989  Foto: András Berta
 
 
 

Posledné čítané / Legutóbb olvasott / Last seen:
08:23:39 Do 200 ľudí na treťom novozámockom protestnom zhromaždení [2024-02-01; 548 x]
08:23:19 Juraj Smatana: Moje najmilšie civilizačné kolapsy (2011) [2024-02-28; 59 x]
08:22:46 Po stopách kauzy podpáleného auta seredského novinára z roku 2016 [2024-02-28; 100 x]
08:22:06 Címlaplány - Szeredy (Sztredová) Krisztina énekművész, szoprán operaénekes [2022-10-14; 2,223 x]
08:21:56 Pred 70-mi rokmi bola podpísaná Dohoda o výmene obyvateľstva medzi Československom a Maďarskom [2016-02-27; 8,351 x]
08:07:49 Megújult a tardoskeddi tájház [2010-08-31; 2,956 x]
08:02:02 Analýza nákupov novozámockej samosprávy v roku 2023 [2024-01-03; 935 x]
07:58:07 Zoznam rodín presídlených z Maďarska do Nových Zámkov v r. 1947 / Magyarországról az 1947. év folya... [2012-11-18; 9,126 x]
07:44:25 Egy csésze kávé Juhász Katalin íróval, költővel, szerkesztővel [2014-10-30; 3,070 x]
07:14:23 Nagymagyar: szent Rita ünnepe [2020-06-07; 1,700 x]
07:10:39 ÉRSEKÚJVÁR Készülj fel... 2023. nov. 17-én jön a NAGY MAGYAR RETRO PARTY! [2023-10-16; 1,442 x]
07:09:00 Dôstojný priebeh pietnej spomienky na zavraždného novinára a jeho snúbenicu [2024-02-22; 350 x]
07:00:40 Tezcan: "Prečo ste 110.000 Turkom udelili občianstvo?" [2010-12-08; 4,721 x]
07:00:23 Ak ma zabili, je to dôkaz toho že sme silní. Nevzdávajte sa! [2024-02-18; 263 x]
06:54:17 Spravodajstvo o pripravovanom referende v Kolárove na stránkach týždenníka MY/Naše Novosti [2012-01-16; 2,850 x]
06:52:00 Finále privatizačného príbehu a.s. Elektrosvit Nové Zámky [2013-05-27; 10,106 x]
06:50:32 Zápisnica z návštevy ved. odboru živ. prostredia OÚ na novozámockej mestskej skládke dňa 15.02.2022... [2022-10-06; 1,279 x]
06:40:18 Zoznam občanov pochovaných na náklady mesta od roku 2015 [2024-02-11; 765 x]
06:39:21 Mesto skúša na obyvateľov Gogoľovej ulice ďalší fígeľ [2022-06-02; 2,036 x]
06:22:48 Autor týždňa: Nassim Nicholas Taleb (nar. 1960) [2024-02-26; 74 x]
06:14:30 Náročný 14 hodinový rokovací maratón. Primátorský krúžok sa cíti byť ukrivdený kritikou na facebooku... [2019-03-20; 4,419 x]
06:11:51 "Kesanka kerá sprivatizuvala tabačáreň a paprikuvý mlyn..." alebo krása dialektu [2011-02-02; 2,734 x]
06:03:20 62 dní do konania komunálnych volieb a 100 dobrých dôvodov prečo nevoliť O. Kleina... [2022-07-10; 8,397 x]
05:53:42 Pred rokom bola na náš portál podaná žaloba p. Martinku a fy Limestone v kauze Mestská skládka... [2023-12-27; 429 x]
04:21:30 Článok na AKTUALITY.SK o bizarnej stavbe Hotela Gbelce. V pozadí majú byť mnohomiliónové daňové podv... [2019-05-13; 1,787 x]
04:21:25 Bizarné stavby regiónu - Hotel Gbelce [2018-04-07; 25,023 x]
04:03:37 Obrat v kauze Zúgov: Primátorovi nedovolili skolaudovať pomocnú stavbu elektrárne na Zúgove [2021-07-16; 2,047 x]
03:46:18 Kniha týždňa: Ján Lukačka a kol., Chronológia starších slovenských dejín, Prodama Brat. 2008... [2021-02-19; 2,662 x]
02:09:45 Magyarnak lenni a nagyvilágban: Flaskay Dániel a magyar Maugli története [2023-03-16; 1,255 x]
01:35:25 Novým lídrom ruskej opozície je Júlia Navaľná [2024-02-27; 141 x]
01:33:00 Michal Matunák, Nové Zámky pod tureckým panstvom (1663—1685) [2013-09-18; 10,967 x]
01:25:55 Odišiel Ondrej Csanda (1948-2023) prvý ponovembrový primátor NZ / Elhunyt Csanda Endre (1948-2023) v... [2023-10-24; 1,229 x]
01:11:23 Egy csésze kávé: Omotunde Komolafe úrral a "Miss Afro Hungary" szépségverseny szervezőjevel [2014-02-07; 6,777 x]
00:45:20 Az Érsekújvárból 1947-ben elűzött és kitelepített lakosok névsora / Menný zoznam Novozámčanov vyhnan... [2012-11-07; 13,991 x]
00:36:32 Kniha týždňa / A hét könyve: Martin Vietor, Dejiny okupácie južného Slovenska (1968) / Dél-Szlo­vák... [2013-10-26; 5,545 x]
00:29:18 Anonymný e-mail vysvetľuje pozadie primátorovej piruety ohľadom hazardu... [2020-11-17; 3,084 x]
00:25:47 A horvátjárfalui férfikar koncertje és CD-bemutatója [2022-11-26; 758 x]
00:18:29 Otvorený list hlavnému kontrolórovi Mesta Nové Zámky Ing. Štefanovi Rovňaníkovi [2018-09-26; 8,156 x]
23:52:23 A hét könyve: Vigh Károly, A 19. század szlovák hírlaptörténete (1945) [2019-02-03; 1,418 x]
23:39:51 Zomrel slovenský historik Jozef Jablonický / Meghalt Jozef Jablonický slovák történész [2012-12-13; 6,122 x]
23:37:21 Zápas novozámockých veriacich o pátra Cirilla / Az érsekújvári hívők kiállása Cirill atya mellett... [2023-05-11; 1,482 x]
23:30:04 Egy csésze kávé Bregyán Gáborral [2021-03-07; 2,253 x]
23:11:48 Index daňovej spoľahlivosti novozámockých firiem a živnostníkov [2023-06-04; 2,223 x]
23:10:14 Tajomstvo prázdnej budovy býv. Hypernovy v Nových Zámkoch [2021-05-22; 2,879 x]
23:05:31 Világutazó rovatom újabb vendége: Erika Valkovičová fotográfus [2022-07-23; 1,292 x]
23:01:58 Rekordné zvyšovanie daní a poplatkov, ďalšia degradácia samosprávy [2023-12-14; 1,392 x]
23:01:33 Popturmix: Vendégségben a Kárpát-medence Mulatós Királyánál - Mulatós Sancinál és barátainál - akikk... [2017-09-23; 5,365 x]
23:00:09 Az "Egy csésze kávé" mai címlaplánya Zellei Dóra, a Meglepetés c. lap újságírónője  [2015-10-11; 4,255 x]
22:56:44 Nová Kasárenská tesne pred štartom [2020-07-11; 3,121 x]
22:51:01 Kriminalita v kraji podľa hlásení Krajského veliteľstva Policajného zboru za obdobie apríl 2008 - ap... [2018-03-31; 15,581 x]

The index.php: SIZE[b]: 29,969 MODIFIED: 2024.01.09 22:06:48.MD5: a96b9c14c093fe1384de07847e3e01bc STATUS: FALSE  This window is : x