Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  22-04-23   1,384  
0
- Nyolc éve a Felvidék Szépe szépségversenyen indultál és az Internet szépe cím birtokosa lettél- Idézzük fel dióhéjban milyen emlékeid vannak arról a szépségversenyről és mit adott neked ez a verseny?
Számomra a szépségverseny és az Internet szépe cím egy nagyon pozitív élmény volt, amire még mai napig is örömmel gondolok vissza. Társasági emberként nagyon szeretek új embereket megismerni. A szépségverseny lehetőséget adott már a kezdetektől egészen a döntő napjáig, hogy örök barátságok szülessenek. Egy olyan világ nyílt meg előttem, amire addig nem is gondoltam.  

A döntős lányokkal részt vettünk reklámfilm forgatáson, fotózásokon és interjúkat készítettek velünk.Oda kellett figyelnünk az étkezésre és a testedzésre is. Kemény és fárasztó munka volt az összes koreográfia pontos megtanulása, de végül megérte a sok erőfeszítés.

A tábor és a döntő folyamán több ismert emberrel dolgozhattunk és egy olyan stábbal, akikre mindig számíthattunk. Gyönyörű ruhákban, ékszerekben és cipőben vonulhattunk végig a kifutón. A sminkek és a frizurák a természetességet hangsúlyozták.

A szépségversenyen induló lányok nagyon szimpatikusak, okosak, gyönyörűek és szerethetők voltak. Saját tapasztalataim által csakis azt tudom mondani, hogy aki érez magában egy kis pluszt vagy imádja a kihívásokat, az bátran nevezzen be szépségversenybe, mert nagyon sok energiát és önbizalmat tud adni.
Ne feledjétek lányok, asszonyok "A szépség belülről fakad és szeressétek önmagatok"- A harkácsi alapiskolában kezdtél énekelni, igaz, hogy népdalokat, de később, mint az Unicum zenekar énekesnőjeként a szórakoztató zenét is kipróbáltad, így gondolom sok fellépés van a hátad mögött mesélj kicsit ezekről a fellépésekről?

Nagyon közel állnak a szívemhez a népdalok és imádom őket énekelni, mert mély érzelmek rejtőznek a dalok soraiban. Mikor népdalt éneklek, elképzelem az akkori életet, melyben az emberek egyszerűbben éltek és mégis sokkal jobban szerették és tisztelték egymást.

Az Unicum zenekarral több mint 7 évig énekeltem bálokon, lakodalmakon, szalagavatókon, fogadásokon, falunapokon. Több helyszínen és eseményen már visszatérő zenekarként vettünk részt. Nem csak Szlovákia területén, hanem Magyarországon is előszeretettel kaptunk felkérést a zenekarral.
A zenekar tagjaival nagyon jó volt a kapcsolatom, igaz, hogy mindenki sokkal idősebb volt nálam és ezért is hangzott el minden alkalommal egy kérdés a rendezvényeken, hogy ,, Melyik zenész társam az apukám? ,,
Énekeltem sok ifjú párnak a lakodalmukon s még több táncolni szerető embernek a már hagyományként megszervezett rimaszombati ICS és Csemadok bálon a tornaljai gimi és magyar bálon. Minden egyes fellépésünkre szeretettel és jó érzéssel gondolok vissza.

Az emberek szerették azt a zenét és a hangulatot, amit oda varázsoltunk nekik minden egyes alkalommal. Egy szó, mint száz, nem bántam meg, hogy vendéglátós énekesnőként ismertek meg az emberek, mert ezáltal átadhattam magamból az embereknek azt a boldogságot, amit én érzek, amikor énekelhetek nekik.

- Fellépés fellépést követve volt egy repertoár, amit előadtatok, de te kevésnek érezted azt hogy egy sikeres csapat tagja vagy te egy énekesnő szeretnél lenni saját dalokkal és saját dalaid örömet bánatot történeteket hordozzanak?

Az Unicum zenekar énekesnőjeként belekóstolhattam a zenészek világába, ami egy részt nagyon izgalmas, másrészt viszont elég fárasztó volt. Idővel éreztem, hogy kezdek kiégni és ezért döntöttem úgy, hogy szóló karrierbe kezdek. Elhatároztam, hogy összeállítok egy albumot, ami saját dalokból áll és a bennem rejlő érzelmeket fejezik ki.
Mi volt nehezebb, eldönteni azt, hogy saját dalokat szeretnél vagy megtalálni a megfelelő szerzőket, akik megírják dalaidat?

Mivel minden kezdet nehéz, ezért nekem is sok mindenen keresztül kellett mennem, hogy megtudjam valósítani az álmom és eljussak a kitűzött célomig. Számomra mindig is nehézséget okozott a szöveg és a zene írás, ezért ebben inkább segítséget kértem.

- Te egy Gömör országi lány vagy. Saját dalaid szerzői, az Arizona együttes zeneszerzője Gasparik Fecó, a dalszövegíró pedig Haizok Melinda akik dunaszerdahelyiek. A két tájegység „Messze van, mint Makó Jeruzsálemtől.,,

Ízig-vérig gömöri, palóc nő vagyok és ez büszkeséggel tölt. Sosem akartam más lenni vagy máshol élni, mert szeretem a szülőföldem. A sors keze viszont kiszámíthatatlan, mert végül is az életem úgy alakult, hogy Dunaszerdahelyre költözök, mivel oda mentem férjhez. 6 évet éltem Dunaszerdahelyen és így találtam rá Gasparik Fecóra és Haizok Melindára. Figyelemmel kísértem a zenei életüket, sikereiket. Akkor határoztam el, hogy felkeresem őket és megkérdezem, tudnának e nekem egy bemutatkozó dalt írni, ami rólam szól. A felkérést elfogadták és ekkor született meg az első dal, mely a Magam adom címet kapta. Melinda segítségével még két dal jött létre. Fecóval a mai napig együtt dolgozunk és őszintén mondhatom, hogy mint emberrel és zeneszerzővel is nagyon megvagyok elégedve. Ezúttal is szeretném megköszönni nekik az eddigi közös munkát.

- Hogyan tudtatok együtt dolgozni? Ők megírták a dalt, megkaptad a zenei alapokat,  dalszöveget, ezt megtanultad és utána felénekelted stúdióban? Mindent magad fizettél?

Az igazat megvallva, a közös munka elején adódtak problémák, mert eközben véget ért a házasságom és vissza költöztem a szüleimhez Sánkfalvára. A távolság okozott némi nehézséget, de az internet segítségével a továbbiakban is együtt tudtunk dolgozni.

Mindig leírom a dalok témáját, hangulatát és végül olyan dalok születnek, amik pontosan visszatükrözik az elképzeléseimet. Nagyon aprólékos egy dal megírása. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk és ha a dal egyes részein változtatni szeretnék, akkor addig formáljuk, amíg minden részlet a helyére nem kerül.
A dalok feléneklése egy rimaszombati stúdióban történik, melynek Zachar Tibor a vezetője.Az eddigi végeredmény csakis pozitív mint az én és az emberek részéről. Ez a tény azonban nem változtat azon, hogy a dalok születése nem olcsó mulatság.Minden egyes dalomat önerőből kellett kifizetnem, mert nincsenek olyan támogatóim, akik tudnának segíteni anyagilag.  Ebből a szempontból nagyon nehéz az énekesi pálya, ha semmilyen jövedelem nincs belőle. Bízom benne, hogy ez hamarosan változni fog.

- Körforgás, Veled vagy a Magam adom dalaid Dunaszerdahelyen készültek amelyeket a Pátria Rádió is bemutatott. Nemrég a Szlovák Televízió Magyar adása is vetítette a Magam adom c. dal videó klipjét.Mesélnél erről milyen sikereket értek el dalaid a médiákban?

Az első dalom a Magam adom volt, ami még 2018-ban íródott meg Dunaszerdahelyen, viszont 2020 augusztusáig senki sem tudott erről a dalról, mert még nem volt hozzá videoklip. Egy új szerelem kellett hozzá, hogy ez a dal ne heverjen a fiókom mélyén, mivel a szerelmem biztatott és segített a videoklip létrehozásában.

Az eddigi összes dalom megtalálható a saját Youtube csatornámon. Igyekszem minél több lehetőséget kihasználni a médiában, hogy az emberekhez eljussanak a dalaim. Ekkor kerestem fel a Pátria rádió zenei dramaturgját Puha Józsefet.Elküldtem a dalaim és mivel elnyerték tetszését, lejátszásra kerültek a Pentaton 5 csillagos dalok c. adásában.Pár hónappal ezelőtt a Szlovák Televízió Magyar adásába is bekerült a Magam adom c. dal. Erre a lehetőségre Fecó hívta fel a figyelmem. Későbbiek folyamán a Sláger Tv  Magyar Sláger c. műsorában  is szerepeltek a dalaim. Büszkeséggel tölt el, amikor pozitív visszajelzéseket kapok olyan emberektől, akik valahol látták vagy hallották a dalaim.

- Dalaidhoz ki készíti a forgatókönyvet, ki választja ki a helyszíneket?Ki a felelős a klipek képi világáért?

A dalaim ötletgazdája én vagyok, mivel minden dalomhoz igyekszem olyan helyszíneket találni, amik a szülőföldem rejtett szépségeit mutatják be és a szívemhez közel állnak. A helyszíneket és a dal témáját összehangolom a ruhákkal, kiegészítőkkel, sminkkel, hajviselettel. Imádom ezt csinálni, mivel ilyenkor kiélhetem a kreatív vágyaim.
Ami a klipek képi világát illeti, eddig már 3 különböző forgató stábbal dolgoztam. Szeretek kipróbálni több stábot, mert mindegyiknek más a stílusa. Az eddigiekkel nagyon meg vagyok elégedve. Utólag is nagy köszönet az Abi stúdiónak a Style Photonak és a Tmoovies & Photonak.

- A Felvidéki dalban szép nő, szép népviseletben, gyönyörű tájakon énekel. A dal szövegét párod Ambrúzs Balázs írta, gyönyörű gondolatok, engem elsőre megfogott. Mi adta az ötletet a dalra és a klip hol készült?

A Felvidéki dal kimondottan azért született, hogy azoknak az embereknek a figyelmét is felkeltsük, akik nem ismerik Gömörország történelmét, látványosságait és természeti adottságait. Szerencsés vagyok, hogy olyan párra leltem Balázs személyében, aki támogat mindenben és nagyon sokat segíti az énekesi pályámat. Megismerkedésünk elején kezdett verseket írni s a későbbiekben már dalszövegekkel is próbálkozott. Annyira csodálom azokat az embereket, akik ki tudják írni magukból az érzéseiket vers, dal vagy zene formájában.
A videoklipben négy helyszín szerepel, melyek Gombaszög, Krasznahorkaváralja, Rozsnyó és Aggtelek. Mivel sokáig énekeltem népdalt és egy időben néptáncoltam is, ezért szerettem volna megmutatni ezt az énemet is. Igaz, ez a népi vonal elsőként a Magam adom c.dalomban volt látható, most pedig a Felvidéki dalban.- Aztán jött a kis Bence az anyaság és karácsonykor újabb dal, Karácsonyi élet című dalod .Minden a helyén van, jó a zene, jó a szöveg, ének, akkor egy ilyen dalt miért nem játsszák a rádiók?

Nos, igen, anyuka lettem ezért is nagy a boldogság a családban. Bence a mi szerelmünk gyümölcse. Számomra az anyaság egy teljesen új feladat,  amitől picit tartottam, de szerencsére sok segítséget és tanácsot kapok szerelmemtől, szüleimtől, nővéreméktől és anyósoméktól. Emiatt nagyon hálás vagyok nekik.
A Karácsonyi élet c.dalt már 2020-ban megírta Balázs, elkészültünk a stúdiómunkákkal, de a videoklipre már nem jutott idő. A dal szövegét azok a karácsonyi és téli élmények ihlették, amelyeket átéltem gyermekkoromban. Ezért is volt kitűzve célnak a 2021 évre, hogy a dal videoklipjét elkészítjük és még időben eljuttatjuk a Pátria rádióba. A rádió karácsonyi adásban lejátszásra is került.

Ez a klipforgatás már picit nehézkesebben ment, mivel Bence is ott volt velünk és amíg ébren volt, addig kellett felvenni azokat a részeket, amikben ő is szerepelt. A videoklipben szereplő faházikót Tóth Zsuzsa volt osztálytársnőm biztosította. Neki köszönhetően, olyanra sikerült a végeredmény, amilyenre megálmodtam.
Most már egy új útra léptél, csak jó zenék kellenek és a párod lelkében sok gyönyörű gondolat rejtőzik. Bízom benne, hallhatunk még tőled új dalokat.

Az anyaság szerintem nem azt jelenti, hogy a gyerek születése után, minden álmunkról le kell mondani. Sokszor nehéz beosztani úgy a szabadidőmet, hogy a zenével is tudjak foglalkozni. Új dalok vannak kilátásban, melyeknek a dalszövegeit szintén a szerelemem írta. Remélhetőleg az egyik dal már anyák napján hallható lesz, mivel a témája az anyaság.

- Hogyan születnek a dalaid, először megvan a zene és aztán készül el a dalszöveg?

Minden dalomnak először a szövege készül el, majd a szövegre találja ki Fecó a dallamot és végül megszületik a teljes dal.- Hallottam két szép duettre is kaptál felkérést. Kivel szeretnéd együtt énekelni a dalokat?

Nemrég kaptam egy felkérést, két különböző duettre. Mindkét dalnak eltérő a stílusa, hangulata, témája. Elfogadtam a felkérést, mivel számomra ez nagy megtisztelés. Nagyon örültem neki, hogy rám gondoltak a lehetséges duett partnereim. Úgy gondolom, már elárulhatom, hogy László Attiláról és Bacsó Mátyásról van szó.

- Milyen terveid vannak a 2022-es évre? Fellépések, koncertek, CD lemez kiadása? Mit gondolsz a sikerről, a sztársárgól, a tv-s szereplések hatalmáról?

A 2022-es évre, többek között tervezek egy saját dalokból álló CD lemez kiadását és ha minden jól alakul, akkor fellépéseket is.

A siker számomra elismerést jelent, mindazokért a dolgokért, amiket azért teszek, hogy megvalósítsam az álmaim és a kitűzött céljaim. Minden embernek szüksége van sikerélményre, mert anélkül azt érezhetjük, hogy értéktelenek vagyunk, még ha jó dolgokat is viszünk végbe. Akár a gyermekeknek úgy a felnőtteknek is szükségük van dicséretre.

Az én szempontomból a sztárok, vagyis az ismert emberek élete sosem volt könnyű és ma sem az. Mivel nagyon sok negatív kritika, atrocitás éri őket és sajnos egyáltalán nincs magánéletük. Itt persze az igazán elismert emberekre gondolok, legyenek azok énekesek, színészek, írók, rendezők és még sorolhatnám. Szóval, nem lehet könnyű sztárnak lenni. Viszont sokan szeretnek kimondottan a nyilvánosságnak élni. Ez is egy életforma, de tőlem ez már eléggé távol áll. Azt elismerem, hogy nekem is vannak különböző internetes oldalaim, melyekre olykor posztolok élményeket, újdonságokat, örömteli híreket, de nem vagyok rabja az internetes világnak. Vannak dolgok, amiket meg hagyok magamnak és a családomnak.
A médiában való szereplésről többnyire pozitív véleményem van, mert sokat segíthet például egy kezdő énekesnek, ha kap egy esélyt, hogy megmutassa magát és a dalait. Ebből kifolyólag kaphat félkéréseket vagy támogatást zenei produkciós irodáktól.

- Hiszel-e meg nem magyarázható dolgok létezésében? Mit gondolsz az asztrológiáról, meghatározó szerepe van a csillagok állásának a jellemünk kialakulásában?

Biztos vagyok benne, hogy létezik lélekvándorlás, újjászületés, őrangyal és működik a karma elmélet is. Azért is hiszem hogy léteznek ezek a jelenségek, mert az életem során már tapasztaltam olyan dolgokat, amiket csakis ezekkel tudnék megmagyarázni.

Voltam már két alkalommal jósnőnél és mindkettő teljesen másképpen jósolt. A kettő közül, az egyik jósnő olyan dolgokat tudott rólam az elmondásom nélkül, amik már régebben megtörténtek, de még mindig kihatnak az életemre s az akkor megjósolt jövőbeli dolgok azóta már teljesültek is.

Bevallom, szoktam horoszkópot olvasni, de csakis érdekesség képpen, nem a horoszkóp szerint élem az életem. Az én csillagjegyem a Halak és ahogyan a horoszkóp jellemzi ezt a jegyet, én  teljesen magamra ismerek a tulajdonságok alapján. Szerintem, az egyéniségünk kialakulásában nagy szerepe van, hogy milyen csillagjegyben születünk.- Mit gondolsz a mai fiatal feltörekvő énekes generációról? Nehezebb vagy könnyebb nekik az érvényesülés ?

Manapság már több lehetőség adódik a feltörekvő énekesek részére, viszont az érvényesülés már sokkalta nehezebb. Ezt arra értem, hogy nagyon sok énekes, együttes van most a zenei platformon, akik próbálnak olyan arculatot, irányzatot kitalálni, ami érdekessé és szerethetővé teszi őket vagy a dalaikat. Az internet és a média segítségével ismert és befutott énekes lehet bárkiből, aki eléri azt a célközönséget, nézettségi számot amit kitűzött maga elé.

Nemrégiben két dalt kaptál amelynek zenéjét Bacsó Mátyás - Angyal c. dalszöveget pedig: Branyiczky Rita (BraRit) írta amely egy férfi imája haldokló kedveséhez aki búcsúzni készül. A másik dal zenéjét szintén Bacsó Mátyás szerezte Titkos álom, dalszövegét szintén: Branyiczky Rita (BraRit): írta: amely egy szerelmi vallomás.

Mind a két dal eredetileg Sárközi Ricconak íródott és Opitz Barbival lett volna duett de nem jött össze így új előadó után kellet nézni. Téged találtak meg, mit gondolsz a duettről? Eddig igaz, csak a dal szövegét olvashattad.

Nagyon megtisztelő, hogy rám gondoltak a duettek női részének éneklésére. Számomra ismeretlen mindkét dal, de szeretem a kihívásokat és új embereket, zenészeket megismerni. Hozzám közel állnak a lírai dalok, balladák, mert szeretem a romantikát és imádok szerelmes lenni. A szerelem viszont sokszor fájdalmas és könyörtelen tud lenni. Sajnos a halál is az élet része, de a szívnek nagyon nehéz feldolgoznia a szeretteink elvesztését. Gyönyörűek a dalszövegek és annyira igazak.

- Duett László Attila a Csillag születik nyertesével aki romániai magyar te felvidéki magyar vagy a zeneszerző angliai magyar és magyar a szövegíró. Most úgy tudom Attila is meg lett keresve, ha ő is igent mond a dalra elkezdődhet a közös munka?

De addig is Bacsó Mátyás írt egy remek zenét, Aludj, kisfiam (Sleep, My Boy ehhez a dalhoz is készült magyar dalszöveg: Branyiczky Rita (BraRit) tollából. Lehet, hogy ez lesz a következő dal amelyet elénekelsz?
László Attila munkásságát már ismerem és egyszerűen imádom a dalait, a hangját, azt ahogyan át tudja élni a dalokat éneklés közben. Tisztelem azért, ahonnan elindult és amiért már olyan sokat elért az énekesi pályán. Számomra már azzal is bizonyította tehetségét és elhivatottságát, hogy megmaradt önmagának és nem felejtette el, honnét indult. Az énekesek közül nagyon sokan nem ismerik az alázatot, pedig ebben a szakmában ez elkerülhetetlen.

Ha sor kerülne a duettre László Attilával, akkor úgymond egy nemzetközi dal születne meg a hármas magyarság miatt. Ez a dal összekötne három országot, ahol élnek magyarul beszélő emberek. Én büszke vagyok a származásomra és a palóc tájszólásomra.

Bacsó Mátyásról tudni illik, hogy egy tehetséges zeneszerző és csodálatos dalokat ír. Bár még sosem találkoztunk, de már nagyon várom a közös munkát. Bízom benne, hogy mihamarább elkezdjük és nemsokára már hallható lesz a közönség számára is.- Sok énekesnő vált taók show műsorvezetővé, ahol beszélget ismert emberekkel, művészekkel, zenészekkel, írókkal, mellette pedig előadja saját dalait: Nem gondolkoztál hasonló terveken?

Eddig még valóban nem foglalkoztatott ez a kérdés, de ha adódna egy ilyen lehetőség, élnék vele. Az embernek jót tesz a megmérettetés, ha több területen is kipróbálja magát, tapasztalatot gyűjt. A kihívások erősítik az embert és ha sikerélményt is szerez belőle, akkor már megérte az energiát.

Köszönöm a beszélgetést Telek Lajos
Fotók Ambrús Mónika
 
 

Posledné čítané / Legutóbb olvasott / Last seen:
12:44:30 Egy csésze kávé mai Címlaplánya sánkfalvai Ambrús Mónika énekesnő [2022-04-23; 1,384 x]
12:40:47 Chýbali "chorobní" diskutéri, padli všetky zábrany... Alebo ako to vidím ja. [2016-09-15; 3,953 x]
12:37:19 Kniha týždňa: Pozemková reforma na Slovensku Úradné výsledky PPPK s úvodom povereníka pôdohospodárst... [2020-09-20; 1,412 x]
12:36:14 Krátke úvahy nad rozpočtom 2020 [2019-11-26; 2,754 x]
12:36:07 Júniustól újra indult a Ludas! [2023-10-30; 768 x]
12:36:00 Čo vytiahol kúzelník z klobúka - návrh rozpočtu mesta na r. 2018 [2017-12-05; 4,200 x]
12:34:55 Magyarnak lenni a nagyvilágban - Fodor Barbara (Cleaning with Barbie) [2023-10-26; 987 x]
12:34:02 Film týždňa: Máme, čo sme chceli (SR, 2023) [2023-10-26; 993 x]
12:33:55 Ad neuskutočnené zastupiteľstvo: 12 poslancov by predsa len rado prediskutovalo niektoré návrhy...... [2019-02-02; 2,348 x]
12:33:19 Magyarnak lenni a nagyvilágban: Camejo Anna utazássegítő [2023-04-29; 1,039 x]
12:33:11 Ako primátor so svojim krúžkom rozhodli o predaji dôležitej mestskej parcely, znemožnili výstavbu op... [2024-07-06; 1,024 x]
12:32:59 Kriminalita v kraji podľa hlásení Krajského veliteľstva Policajného zboru za obdobie apríl 2008 - ap... [2018-03-31; 18,246 x]
12:32:21 Galéria umenia pozýva na výstavu Ernest Zmeták – Talianske cesty [2024-07-03; 366 x]
12:31:57 Kniha týždňa: Ivana Havranová, Som Jozef Majský (Marenčin PT Brat. 2013) [2024-06-16; 341 x]
12:31:44 Prenájmy v Nových Zámkoch [2024-07-03; 391 x]
12:31:29 Fóliasátras kertészkedés Dél Szlovákiában 1970-1990 / Pestovanie zeleniny pod fóliovníkmi na južnom ... [2023-09-17; 1,024 x]
12:31:12 Situácia na realitnom trhu v Nových Zámkoch [2024-07-01; 605 x]
12:30:55 Bibliografia článkov z denníka Demokratickej strany ČAS z r. 1945-1946 [2014-06-22; 7,516 x]
12:30:35 Realitný biznis pána primátora... [2024-06-25; 724 x]
12:30:13 Zmeny v územnom pláne mesta Nové Zámky [2023-10-14; 1,592 x]
12:29:52 Krátka správa zo zastupiteľstva... [2021-06-10; 1,928 x]
12:29:29 Do zastupiteľstva kandiduje aj predseda Novozámockého bytového družstva [2022-09-24; 1,315 x]
12:28:20 Začne rekonštrukcia hororového domu na Hradnej ulici [2024-05-25; 1,301 x]
12:28:09 Poplašná správa je realitou - okresná šéfka Smeru vyhrala výberové konanie na riaditeľku knižnice. M... [2020-08-24; 2,516 x]
12:27:55 Egy csésze kávé: Kollinger Szabolcsal, a magyar Nick Vujicic-el aki kéz és láb nélkül született... [2014-07-06; 6,893 x]
12:27:37 Ste už na pokraji šialenstva zo zlých správ? Niekto odviedol svoju prácu a zinkasoval za Vás svoje 4... [2024-07-12; 208 x]
12:27:28 S košíčkom a malou dušičkou medzi trhovníkmi. Prineste bločky, nemôžem uveriť, že mi Brantner nehovo... [2018-07-13; 3,231 x]
12:27:02 Jaroslav Nemeš, Pohnuté osudy troch obcí v časoch tureckej nadvlády. Sonda do dejín katastra Palárik... [2015-03-27; 6,092 x]
12:26:49 Benkő Timea: Tanári (részlet a hamarosan megjelenő regényből) [2022-09-01; 1,394 x]
12:26:37 Krátka správa zo zastupiteľstva... [2020-11-26; 2,119 x]
12:26:11 Tvrdošovské šľachtické rody I. - Zemiansky rod Benke de Tardoskedd [2010-11-06; 4,745 x]
12:25:41 Ako by sa o histórii nemalo písať... [2012-03-03; 9,536 x]
12:25:10 Spomínate si ešte na cyklochodník, ktorý mesto muselo zaplatiť, hoci nemuselo? Vysvitlo, že v skutoč... [2018-08-01; 2,864 x]
12:24:37 Ako sa tri statočné ženy postavili mafii... [2024-06-22; 618 x]
12:23:58 Index daňovej spoľahlivosti novozámockých firiem a živnostníkov [2023-06-04; 3,295 x]
12:19:51 Ako Castrum Novum informuje o kapitulácii primátora pri schvaľovaní územného plánu... [2022-02-01; 1,707 x]
12:19:36 Kauza opatrovateľského centra na Andovskej: Spýtali sme sa umelej inteligencie čo si myslí o priebeh... [2024-07-13; 294 x]
12:18:20 Olgyay Csaba állandó diakónussá szentelése Rév-Komáromban [2016-11-07; 2,526 x]
12:15:26 Emlékezés Bornemisza Istvánra halála 10. évfordulóján Sároseperjesen [2017-02-02; 2,104 x]
12:14:46 Verejné diskusie á la Nové Zámky - alebo ako to vidím ja... [2016-02-05; 2,987 x]
12:14:11 Az Egy csésze kávé mai címlaplánya Nagy Viktória, a Felvidék Szépe 2016 első udvarhölgye és a Miss G... [2016-05-10; 5,513 x]
12:13:35 Zrekonštruovaný atletický štadión na Sihoti... [2024-06-18; 929 x]
12:12:49 Mojzes Tímea, Nyelvi kölcsönhatások vizsgálata egy „vérbeli" alternatív iskolában / Slovensko-maďars... [2010-12-26; 3,630 x]
12:12:23 Zákazníkom Jednoty, ktorí si nevyberú úspory z vernostných kariet do 30.06.2024, tieto prepadnú... [2024-06-29; 622 x]
12:10:34 Po stopách dávnych udalostí: Únos 66 čsl. príslušníkov v Angole v marci 1983 [2024-07-09; 232 x]
12:09:58 Egy csésze kávé virtuállis szépségverseny: Szőcs Annamária fitness modell [2017-09-27; 9,981 x]
12:09:21 Vo veci trestného oznámenia viceprimátora Štefánika: výsluch skončil, otázniky zostávajú...... [2018-11-20; 4,315 x]
12:08:42 Erdélyi Magyar Adatabank [2014-06-07; 6,736 x]
12:08:01 Novozámocká verejnosť je prvýkrát konfrontovaná s utečencami zo severnej Afriky [2023-06-10; 2,221 x]
12:07:41 Bizarné stavby regiónu - Hotel Gbelce [2018-04-07; 26,432 x]

The index.php: SIZE[b]: 29,969 MODIFIED: 2024.01.09 22:06:48.MD5: a96b9c14c093fe1384de07847e3e01bc STATUS: FALSE  This window is : x