Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  22-07-23   1,377  
0
Gúta-i lány fényképezőgéppel a világ körül... Munkái tükrözik az utazási szenvedélyt és gyönyörű bolygónk féltését... Képei üzenetek unokáink számára - ha nem figyelünk oda a természetre, néhány év múlva nem fogjuk látni ezeket a helyeket...  


 
- Mielőtt erre az interjúra készültem,  igyekeztem minden veled kapcsolatos infót átnézni. Van egy régi dal "Álmodtam egy világot magamnak itt álok a kapui előtt." Úgy tudom te is tíz évvel ezelőtt álmodtál magadnak egy világot...
     
Mindig szerettem utazni és új helyeket felfedezni.
A vállalat döntött helyettem, ez pontosan tíz éve történt. Megszüntették a menedzseri pozíciómat, és két lehetőségem volt: vagy találok egy új, hasonló munkát, vagy valami újba kezdek. Én az utóbbit választottam. A végkielégítés adott némi pénzügyi szabadságot. Kényelmes cipőre cseréltem a magassarkút, és elkezdtem utazni. Soha nem tértem vissza a régi életemhez. Elismerem, nem volt könnyű. Minden új kezdet tele van kihívásokkal, és én is sokat tanultam a saját hibáimból. Önfejű és elszánt vagyok, és ha valamibe belevágok, akkor mindent beleadok. Megvettem az első DSLR fényképezőgépemet, és elkezdtem dokumentálni az utazási élményeimet.

- Mikor fogalmazódott meg benned, hogy mit is szeretnél fotóidon keresztül közvetíteni?

Sokféle stílust kipróbáltam - az ételfotózástól kezdve az esemény- és konferenciafotózáson át a portrékig. A táj energiával tölt fel, ugyanakkor megnyugtatja lázadó természetemet. Nem kell szigorú határidőket betartanom az ügyfeleknek, és koordinálhatom a képszerkesztésre fordított időmet. Mielőtt kiveszem a fényképezőgépemet a hátizsákomból, élvezem a taj szépségét - magamba szívom a természet színeit, illatait és hangjait. A legszebb bolygón élünk, én ezt a szépséget szeretném megosztani a közönséggel.
 


 
- A weboldaladon a következőket írod "A fotózásnak köszönhetően szabadtéri ember lettem, igazi természetfüggő. Munkám tükrözi az utazás iránti szenvedélyemet és a gyönyörű bolygónk iránti rajongásomat. Vonz a varázslatos sarkvidék, és szeretek mindenféle jeges tájat és tengeri tájat fényképezni. Nem habozok feláldozni az alvást, vagy megtenni az extra mérföldet egy egyedi felvételért. Végtelen kíváncsiságom és új készségek fejlesztésére való vágyam az utóbbi időben arra késztetett, hogy több időt szenteljek az éjszakai fotózásnak."
     
Bár nem a saját kalandjaim miatt, kiscsoportos túrákat szervezek azoknak, akik saját szemükkel szeretnék megnézni és lefényképezni ezeket a csodálatos helyeket.

- Tehát igyekszel másokkak is megosztani a lehetőséget, hogy lefotózhassák a természet kincseit...

Sajnos a világjárvány több tervemet keresztülhúzta, és számos együttműködésem nem valósult meg. A közelmúltban a Czech Photo Travel utazási irodával több érdekes utazást készítettünk fotósok számára. Az első út egy hosszú hétvége volt Budapesten, majd egy fotós kirándulás a Feröer-szigetekre. Tegnap tértem haza egy fotóexpedícióról a Seychelle-szigetekről. A következő úti célok Grönland és Norvégia lesznek. Nem kell fotósnak születni. Egy kis gyakorlattal új szemmel lehet látni a világot - én ezt szeretném átadni a tanítványaimnak.

- Te nemcsak természet szeretted, hanem az állatokat is. Ezt mi sem igazolja jobban, hogy készíttettél egy naptárt, amelynek bevételét az állatok javára ajánlottad fel meséljél erről?

Amikor 2020 elején kitört a világjárvány, a Seychelle-szigeteken nyaraltam. A tervezett két hét helyett öt teljes hónapig ragadtunk a paradicsomban. A legközelebbi barátaim a kóbor kutyusok voltak. Sokan azt gondolják, hogy a tengerparti kutyáknak nyugodt életük van, elvégre a turisták ételmaradékot dobálnak nekik. Ennek az ellenkezője igaz. A Seychelle-szigeteken nagy problémát jelentenek a kóbor állatok, amit sokan úgy oldanak meg, hogy megmérgezik őket. A nem kívánt kiskutyákat gyakran egyenesen a szemétládába dobják. Van ott két állatmenhely, mindkettő reménytelenül tele van. A naptáram nyereségének 100%-át az állatok ivartalanítására fordítom. Nemrég tudtam meg, hogy a kutyusokat, akikre a tartózkodásom alatt vigyáztam, megmérgezték. Ez a hír összetörte a szívemet. További tevékenységeket tervezek, amelyek az oktatásra és a ivartalanítás szükségességére összpontosítanak. Szeretnék szponzorokat találni egy újabb menhely építéséhez. Amikor 14 éves voltam, az volt az életem álma, hogy egyszer egy állatmenhelyem lesz. Még nem késő megvalósítani egy újabb álmot.
 
 - Az elmúlt években több utazóval beszélgettem, akik a járvány miatt valahol ott rekedtek egy idegen országban. Te hogyan tudtál megbirkózni az előre nem látható veszéllyel?

Nem volt könnyű. A Seychelle-szigeteken töltött öt hónap rengeteg pénzbe került. A szememmel is voltak egészségügyi problémáim, vizsgálatokra kellett járnom. Nagy meglepetésemre a helyi kórház szemorvosa folyékonyan beszélt velem szlovákul. Tanulmányait a pozsonyi és a brünni egyetemen végezte. Kicsi a világ. Visszatérésünk után a barátom sajnos elvesztette a munkáját. Örültünk, hogy otthon lehetünk és láthatjuk a családunkat. Abban a pillanatban semmi más nem volt fontosabb.
 
- Több országban jártál, ahol igyekeztél a táj szépségét megörökíteni. Egy ismerősöm mesélte, hogy aki nem kóstolt meg helyi ételeket-, italokat az nem is igazán ismeri a tájat...

Egyetértek! Szeretem megkóstolni a helyi specialitásokat. Bár én vegán vagyok, sok ország már teljesen elfogadta ezt az életmódot, és növényi alapú ételek széles választékát kínálja. Vannak vicces történeteim is. Láttam egy képet cuki kis pockokról egy perui faluban - kíváncsivá tett, így a hölgy készségesen hozott nekem egy grillezett tengerimalacot. Udvariasan elutasítottam. Az italokkal többnyire nincs gond:)
   
- Meséljél egy kicsit az útjaidról. Milyennek ismerted meg azokat a helyeket, ahol jártál volt esetleg valami nem midennapos élményed, amit szívesen megosztanál olvasóinkkal?
     
Utazásaim legszebb élményei közé tartozik többek között a teljes napfogyatkozás es a varázslatos sarki fény. Grönland határozottan egyike volt azoknak az országoknak, amelyek lenyűgöztek természeti szépségükkel. Egy másik felejthetetlen élmény volt a kínai Csengtu térségében található óriáspanda-központok fotózása. Legizgalmasabb utazási kalandjaim közé tartozik a chilei Húsvét-sziget, az ausztráliai Karácsony-sziget és egy kéthetes hajós expedíció az UNESCO Világörökség részét képező, szinte érintetlen Aldabra korallszigetre. Hihetetlennek hangzik, de alig néhány hónappal ezelőtt, februárban a szibériai Bajkál-tónál jártam. Nagyon sajnálom, ami a világban történik.
    
- Van e kedvenc helyed a világon?

- Izland minden út során valami újat kínál, igazi paradicsom a fotósok számára. A kedvenc helyeim közé tartoznak a Seychelle-szigetek, és már alig várom, hogy visszamenjek Chilébe. Szeretem Gútát és Prágát, mert mindkét város az otthonom.

- Abszolút megtiszteltetés számomra hogy gratulálhatok neked az EZÜST KAMERA díjhoz - Természet kategóriában a 2. helyezéshez, amit Európai Professional Fotográfusok Szövetségének Díjátadóján 2022. Rómában át is vehettél. Meséljél kicsit erről,  találkoztál ismert fotográfusokkal?

Köszönöm szépen. Minden díj nagyon boldoggá tesz, mert megkoronázza a munkámat. Megtiszteltetés volt számomra, hogy részt vehettem a döntőben, az eredményt a helyszínen tudtuk meg, nagyon izgalmas volt. A második hely csak hab volt a tortán. Találkoztam Thorarinn Jonsson izlandi tájfotóssal, akinek a munkáját már évek óta követem. Megismerkedtem a Cseh Köztársaság jól ismert fotósaival is - Jan Pohribnyvel és Marian Benessel. 






- Ahhoz képest, hogy csak tíz éve foltozol nem ez az első díj, amit át vehettél. Úgy tudom több díjban is  részesültél?

A FEP (Európai Professional Fotográfusok Szövetsége) által júniusban Poprádon rendezett minősítésén elnyertem a QEP titulust. Ez egy hatalmas elismerés számomra több évnyi kemény munka után.

- Ha egy fotós egy ilyen díjat kap a díjhoz jár pénzjutalom is?

2016-ban beneveztem az első fotópályázatomra. Aranyérmet nyertem az amatőr kategóriában. Ez adta meg a szükséges erőt ahhoz, hogy folytassam az utamat. Azóta számos díjat nyertem nemzetközi versenyeken. Némelyikért oklevelet kapok, másért anyagi nyereményt. A Sony Világ Fotográfiai Díjban (Sony World Photography Award) fényképezőgépet nyertem. Sajnos nagyon kevés olyan verseny van, ami pénzjutalommal jár. A versenyeken való részvételért általában fizetni is kell.

- Fotóidat meglehet vásárolni is, hiszen fotótapéta formájában a világon bárki hozzá juthat. Milyen érzés megosztani a csodát?

- Nagyon hálás vagyok minden érdeklődőnek, aki megvásárolja a fotóimat. A munkám iránti érdeklődés arra ösztönöz, hogy folytassam az alkotást. Így legalább megoszthatom bolygónk szépségét másokkal is.
 
- Köszönöm az interjút, Telek Lajos
Fotók: Erika Valkovicová
 
 

Posledné čítané / Legutóbb olvasott / Last seen:
09:28:49 Egy csésze kávé virtuális szépségverseny mai vendége Molnár Melyssa fitnesz modell [2017-10-02; 3,730 x]
09:28:49 Világutazó rovatom újabb vendége: Erika Valkovičová fotográfus [2022-07-23; 1,377 x]
09:28:48 Nová Kasárenská tesne pred štartom [2020-07-11; 3,177 x]
09:28:46 Opatrenia v súvislosti s koronavírusom / Intézkedések a koronavírus miatt [2020-03-10; 1,650 x]
09:28:46 MsÚ sa nedarí spočítať náklady na prevádzku materských škôl [2011-05-10; 3,666 x]
09:28:27 Egy csésze kávé Répásy Zsolt fotóssal [2015-09-29; 5,040 x]
09:28:27 Meghívó Párkányba... néhány megjegyzéssel / Pozvánka do Štúrova [2013-11-21; 2,605 x]
09:28:26 Cserkész ereklyék, várábrázolások és egzotikus rovarok a Füleki Vármúzeumban / Výstava o histórii s... [2013-10-09; 2,496 x]
09:28:26 Egy csésze kávé: Kis Györggyel, a Cool Club CC elnökével és a TAT tehetségkutató verseny ötletgazdá... [2013-12-05; 9,407 x]
09:28:26 Egy csésze kávé a Svédországban élő Gerák Andrea énekesnővel / Šálka kávy so speváčkou Andreou Gerák... [2013-08-24; 4,483 x]
09:28:15 Ste už na pokraji šialenstva zo zlých správ? Niekto odviedol svoju prácu a zinkasoval za Vás svoje 4... [2024-07-12; 202 x]
09:28:07 Prehľad dotácií z Prvej pomoci/COVID v NZ od marca 2020 do júna 2022 [2022-09-18; 1,374 x]
09:28:02 Čím viac hláv, tým menej kapusty, alebo načo platíme za právne služby nitrianskej firme? [2016-10-13; 4,066 x]
09:28:01 Egy csésze kávé virtuális szépségverseny - Megismertük a Miss Spinner 2017 nyerteseit [2017-04-29; 4,011 x]
09:28:01 Egy csésze kávé: Zárug Zita és Harkányi Árpád ifjú házaspárral, akik nászútjukon körbebiciklizik a F... [2014-02-15; 7,502 x]
09:27:58 Futbalové A-mužstvo sa rozutekalo, funkcionári sa okydávajú špinou. Na toto šli státisíce z našich d... [2018-07-23; 6,452 x]
09:27:51 Rozhovor s kapelou 3+2, nekorunovanými kráľmi svadobného rocku zo Srbska [2018-10-15; 2,851 x]
09:27:51 Egy csésze kávé virtuállis szépségverseny: Szőcs Annamária fitness modell [2017-09-27; 9,980 x]
09:27:51 Egy csésze kávé JUDr. Nagy Dávid jogásszal, érsekújvári városi képviselővel, a Felvidéki Labdarúgó E... [2015-06-07; 5,547 x]
09:27:51 Radics Gigi Párkányban [2013-11-05; 3,026 x]
09:27:30 Fergeteges "Leningrád" koncerttel indult az idei Sziget Fesztivál / Fenomenálnym koncertom skupiny ... [2014-08-12; 1,927 x]
09:27:18 Cynická hra na predaj strechy sponad hlavy Rómov pokračuje / Folytatódik a cinikus játék, amelynek ... [2012-05-24; 3,535 x]
09:27:12 Egy csésze kávé Fejes Gábor kerékpárversenyzővel [2021-12-31; 1,035 x]
09:27:12 Címlap lány: a párkányi Janszó Orsolya operaénekesnő [2023-08-13; 822 x]
09:27:12 Egy csésze kávé: "Címlaplány" rovatunk vendége a párkányi fitness lady Andrea Andi Heumann [2015-03-10; 3,301 x]
09:27:11 A párkányi Hencz Róbert újabb trófeát szerzett -két magyar világbajnokot ünnepeltek Monacóban... [2014-04-13; 4,014 x]
09:26:58 Vysoké hry novozámockých lokálpatriotov - Kauza Novocentrum II. / Érsekújvári lokálpatrióták fortély... [2012-08-09; 6,592 x]
09:26:42 Ak Vám nie je ľahostajný osud novozámockých štadiónov, príďte vyjadriť svoj názor na Hlavné námestie... [2019-08-07; 2,411 x]
09:26:42 Egy csésze kávé: Omotunde Komolafe úrral a "Miss Afro Hungary" szépségverseny szervezőjevel [2014-02-07; 7,101 x]
09:26:42 Egy csésze kávé Somogyi György képregény-íróval, Kittenberg-kutatóval [2019-05-26; 1,855 x]
09:26:39 Film týždňa: Putinovi svedkovia, rež. Vitalij Manskij 2018 [2019-01-02; 1,689 x]
09:26:39 Mierový pochod aj v Nových Zámkoch [2023-02-23; 1,182 x]
09:26:32 Občan všeličo vidí a všeličo si pamätá - alebo ako to vidím ja... [2016-07-15; 4,012 x]
09:26:30 Informácia o uskutočnených výberových konaniach... s otáznikmi [2015-04-02; 5,629 x]
09:26:17 Egy csésze kávé Kicsindi Melindával az Első Felvidéki Tacskó találkozó főszervezőjével [2017-05-20; 6,706 x]
09:26:17 Egy csésze kávé Pintér Gyulával, az egykori érsekújvári Radio Star alapítójával [2015-10-07; 2,669 x]
09:26:17 Érsekújvárban ad koncertet a legendás skót Nazareth zenekar, vendég a Republic [2018-04-13; 4,003 x]
09:26:14 Poslanci slovenskej koalície sa po dvoch rokoch opäť pokúšajú zlikvidovať materskú škôlku na Cyrilom... [2013-02-24; 2,674 x]
09:26:01 Primátor Klein si kruto zahral s drobnými subdodávateľmi rekonštrukcie kina Mier. Nedostali zaplaten... [2018-06-07; 7,148 x]
09:25:57 5 dní do konania komunálnych volieb a 100 dobrých dôvodov prečo nevoliť O. Kleina... [2022-10-25; 1,899 x]
09:25:46 Egy csésze kávé mai Cimlaplánya Hung Lam Dzsulia modell - a 2011-es Miss CoD győztese és a Face of A... [2016-02-13; 6,315 x]
09:25:46 Po výrube stromov v areáli i mimo areálu starej nemocnice zostala holá pláň... [2019-02-24; 2,814 x]
09:25:30 Sonda do duše putinskej elity - na internet unikla nahrávka dvoch ruských vplyvných mužov [2023-03-29; 870 x]
09:25:18 Denný stacionár pre bezdomovcov realitou - mesto si prenajalo priestory býv. Športhotela na Sihoti, ... [2020-05-02; 2,722 x]
09:25:16 Egy csésze kávé a bényi Kremmer Dezső tojásfaragóval [2013-09-28; 3,955 x]
09:25:16 Egy csésze kávé mai Címlaplánya Barthalos Andrea a Felvidék Szépe 2015 I. udvarhölgye, a Miss Talent... [2016-02-03; 3,991 x]
09:25:16 Ízek, korok, hangulatok. Kulturális és gasztronómiai fesztivál Esztergomban Szeptember 7-9. között... [2013-08-29; 3,388 x]
09:25:16 Preč s plavkami! - rozhovory s návštevníkmi nudistickej pláže v Štúrove [2016-09-04; 2,483 x]
09:25:08 Nová vlna Covidu aj v Nových Zámkoch [2023-11-28; 918 x]
09:24:54 Kiállítás a Párkányi csata és Esztergom visszafoglalásának 330. évfordulója alkalmából [2013-09-22; 2,828 x]

The index.php: SIZE[b]: 29,969 MODIFIED: 2024.01.09 22:06:48.MD5: a96b9c14c093fe1384de07847e3e01bc STATUS: FALSE  This window is : x