Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  16-09-24   3,376  
0
- Hogyan kezdődött a fitnesz iránti vonzalmad?
- Van egy barátnőm, akit egy évvel ezelőtt ismertem meg, és egy hónapban maximum kétszer tudunk találkozni. Minden találkozásunkkor azt hallgatom tőle, hogy nem hiszi el, hogy mindig valami új infót tud meg rólam, amit eddig nem is említettem. Ez azért van, mert nagyon sok minden érdekelt és érdekel a mai napig és nagyon sok dologba vágtam már bele életem során.  

Van ami mellett kitartok és van olyan is, amit elengedtem, mert úgy éreztem nem az a végcél.
Öt évig tanultam építészetet, aztán egy egy éves kurzuson a lakberendező képesítést is megszereztem, amivel később foglalkoztam is pár évig. Görcsösen ragaszkodtam ahhoz, amit már 12 évesen megálmodtam, hogy az építészet valamely szakirányában fogok elhelyezkedni, de annak ellenére, hogy sikereket és nehézségeket is megéltem a szakmában, azt éreztem, nem ez a végállomás.
12 éves kézilabdás sportmúlttal úgy gondolom nem volt nagy csoda, hogy a sport, mint szakma is elkezdett érdekelni, így hát megkerestem a megfelelő tanfolyamokat és embereket, majd beleástam magam a szakma rejtelmeibe. Személyi és trx edző kurzusokon vettem részt. A személyi edző végzettséget az IFBB Akadémián szereztem, ahol minden szükséges alaptudást elsajátítottam, majd olyan profi személyi edzőktől is tanulhattam, mint Váradi Judit, Kökény Béla, vagy Vörös Zoltán, akiknek a nevét mindenki ismeri, aki kicsit is ko molyabban foglalkozik a testépítéssel. Sokat tanultam tőlük és sokat köszönhetek nekik, hiszen a gyakorlati tudást nem lehet az iskolapadból elsajátítani. Nagyon szerettem a személyi edzéseket, mert rengeteg új gyakorlatot, praktikát tanultam el az edzőimtől, amiket a mai napig fel tudok használni és be tudok építeni az mindennapos edzéseimbe.

- Mi a titkod, hogyan motiválod magad?
- A sok minden mellett, amit tanultam és amivel foglalkoztam, lehetőséget kaptam arra is, hogy kipróbáljam magam a modellszakmában.
2 éve ismertem meg a mostani párom, aki már a vőlegényem, és közös megegyezéssel úgy döntöttünk, hogy fotózásokat, illetve bármilyen modellmunkát, mint a reklámfilmek, videoklipek, statisztamunkák nem fogok elvállalni, csak és kizárólag Budapesten, illetve Magyarország területén. Hál’ Istennek így sem panaszkodom, nagyon sok megkeresést kapok, bár hozzáteszem, nem minden megkeresésből születik végül profitot hozó, valóban kézzel fogható végtermék.
Ennek ellenére minden egyes nap topon kell lennem, hiszen nem tudhatom, mikor esik be egy casting, egy fotózás vagy bármilyen nagyobb lehetőség, amikor is akárhogy is nézek ki, oda kell állnom és azt mondanom: “tessék itt vagyok, ez vagyok én, így nézek ki!”
Ez az egyik fő motivációm, de természetesen a visszajelzések is nagyon jól esnek mind a páromtól, a barátaimtól, a környezetemtől és a “követőktől”.

- Miből áll egy átlagos napod?
- Reggel fél 7-kor kelek és legjobb esetben fél 9 és 9 óra között már az edzőteremben vagyok.
2 órát edzem átlagosan, ebből 1 óra súlyzós edzés és 1 óra a kardióedzés. Az utóbbi néha kevesebbre sikerül, ha például sietnem kell valahova vagy nincs annyi erőm vagy kedvem, de a 30 percet minden esetben beintegrálom valahogy az edzésembe. Edzés után, ha van rá időm, beülök szaunázni, de sajnos erre elég ritkán van alkalmam.
Ezután szoktam a kis mindennapi dolgaimat intézni, ami lehet éppen a kozmetikus, fodrász, banki, postai ügyek, egy ebéd a párommal és a kisfiával vagy a randim az angoltanárommal heti két alkalommal. Ezután a bevásárlás, majd az otthoni teendők, főzés, mosás, takarítás, tanulás, illetve nyáron a kerti munkák. Általában este 6-7 körül végzem mindezekkel, de ha éppen vizsgák előtt állok, ez kitolódhat este 9-ig.
7 és 10 óra között pihenünk, vacsorázunk, szaunázom a párommal vagy megnézünk egy filmet, illetve könyvet olvasok.
10 órakor már minden esetben ágyban vagyok és a legtöbb esetben el is alszom, mivel a korai kelés miatt a nap végére elfáradok.
 


- A lányok általában szeretnek sütni főzni. Ez rád mennyire jellemző?
- Abszolút jellemző. Magamnak a legtöbb esetben teljesen más menüt főzök, mint a családnak, így ez is dupla munka, de ennek ellenére nagyon élvezem, mert szeretik a főztöm és nagyon hálásak minden közös ebédért vagy vacsoráért.
Az én szervezetem már hozzá van szokva az egészséges és természetes élelmiszerekhez, nagyon sok étel-intoleranciás reakciót veszek észre magamon, ha nem megfelelő táplálékot veszek magamhoz, így sokminden teljesen ki van zárva az étrendemből. Ilyen például a liszt, a zab, a tejtermékek, a cukor, az alkohol, de még sajnos a gyümölcsök és túlzott koffeinfogyasztás is.
Természetesen ezeket se vonom meg magamtól 100%-ban, hiszen nem mindig tudok olyan helyen enni, ahol allergén ételek is vannak, illetve ki nem szeret egy jó vacsora mellé meginni néha 1-2 deci bort? Mint mindenben, itt is a mértékletességen van a hangsúly.
Azt hinné az ember, ha ennyi mindent nem ehetek, akkor kb. nem is eszem semmit, pedig rengeteg féle ételt el lehet ezen alapanyagok hiányában is készíteni. Sőt azt mondom, ez nem átok számomra, hanem áldás, hiszen rá vagyok kényszerülve az egészséges ételek fogyasztására és nagyon sok új receptet találok ki, mert ki is kell találnom annak érdekében, hogy ne essek az egyhangú és egyoldalú táplálkozás csapdájába.

- Mi volt az eddigi legnagyobb teljesítményed, amire nagyon büszke vagy?
- Mondhatnám, hogy a lakások, amiket berendeztem, a fotók, amik készültek rólam, a sikeres vizsgáim vagy a szakmák a kezemben, de a legnagyobb teljesítményem, amire nagyon büszke vagyok, a folyamatos fejlődés és tanulás. Az, hogy van erőm ahhoz, hogy saját magamban tartsam a lelket minden egyes nap az aktuális cél eléréséhez.
Azok a dolgok, amikre büszke lehetek, nem csak a nagy dolgokban nyilvánulnak, nyilvánultak meg, hanem a mindennapi életemben. Büszke vagyok minden egyes kis sikeremre, legyen az egy étel, amit tökéletesen készítettem el, vagy a párkapcsolati apró örömök, sikerek vagy a visszajelzések a környezetemtől és a családomtól, hogy jó úton járok. De a sikerek akkor is sikerek, ha senki nem dicsér meg értük. Nekem kell tudnom, mi okoz örömöt és mi az, amire büszke vagyok. Sok emberen látom, ahogy hajszolják a pénzt, a gazdagsá got,  a dicsőséget, a népszerűséget úgy, hogy fogalmuk sincs, vajon az majd boldoggá teszi e őket, hiszen soha nem volt még benne igazán részük.
Közhelyesen hangzik, de nem véletlenül tanította már az ókorban Horacius a ‘Carpe diem’-et, aminek sokan tévesen az ‘élj a mának’ jelentést (és téves mögöttes tartalmat) tulajdonítják, holott ‘tépd le a napot’, vagyis hozd ki a napjaidból és magadból is a legtöbbet, vagyis hogy értelme legyen annak, hogy erre a világra születtél és úgy feküdj le minden este, mint aki megtett mindent, hogy azzal az egy nappal is több emberré váltál.


- Milyen kérdésekkel szoktak téged bombázni a rajongók illetve a fogyni vágyó hölgyek?
- Amikor elkezdtem az edzős képeket posztolni, nem is gondoltam, hogy ennyi ‘rajongóm’ lesz hirtelen. Általában az étkezéssel kapcsolatos kérdésekkel bombáznak, hogy mit kell enniük ahhoz, hogy így és így nézzenek ki, de van, amikor képeket küldenek magukról és megkérdezik, szerintem mire és hogyan kéne edzeniük. Nagyon jól esnek ezek a visszajelzések és örömmel válaszolok minden kérdésre, hiszen nem más, hanem az én véleményem érdekli őket, ami nagyon jól esik.

- És mit mondasz akkor, ha nem jönnek az eredmények?

- Olyan még nem volt, hogy kemény munkával és akaraterővel ne jöttek volna az eredmények. Semmi sincs ingyen, mindenért meg kell dolgozni, legyen az egy jól működő házasság, egy formás, szexi test vagy bármilyen kitűzött cél. Kellő odafigyeléssel, fókuszálással és belevetett energiával biztos a siker!

- Mennyi idő és munka kell ahhoz, hogy a Tiedhez hasonló formát építsen egy nő?
- Ez egy nagyon összetett kérdés, hiszen beszélhetünk egy 120 kilós nőről, akinek sok zsírt kell égetnie, de szó lehet egy abszolút vékony (ektomorf) alkatú nőről, akinek viszont izmot kell építenie. Az sem mindegy, hogy valaki edz vagy köze nincs a sporthoz, hiszen utóbbi esetben az egészséges életmódra és mozgásra szoktatás is időbe telik. Nagyon fontos még, (és ezzel sajnos a személyi edzők 80%-a sincs tisztában) hogy nincs két egyforma ember vagy genetika. Egy magas, vékony nőt, aki izmos akar lenni, nem állítom a futópadra, illetve neki való gyakorlatokat fogok vele végeztetni. Egy 100 kilós nőnek nem mondom azt, hogy ne kardiózzon, mert leépül tőle az izma és hasonló hülyeségek, amiket a saját fülemmel hallok néha szakmabeliek szájából. Fel kell mérni az igényeket, meg kell állapítani a genetikai adottságokat és személyre szabott edzéstervet kell készíteni. Ami jó A-nak, nem biztos, hogy jó B-nek is. Nem beszélve arról, hogy állhatnak egészségügyi problémák a háttérben, amiket csak szakorvos segítségével lehet kezelni.
De fontos, és napjainkban egyre nagyobb probléma az étel-intoleranciák gyakorisága is, ami pedig az étrend összeállításánál lesz fontos. Összességében tehát arra a kérdésre, hogy milyen hamar lesz jó formája valakinek, nincs válasz. Rövidebb idő alatt, ha kitartó és szorgalmas, illetve odafigyel, de sokkal később, ha hanyag és lusta.


- Női testépítés helyzete? Népszerű sport Magyarországon?
- Azt kell mondjam, hogy egyre népszerűbb, ami nem feltétlenül jó. Én egyszer estem bele majdnem egy versenyfelkészülésbe, de hál’ Istennek lebeszéltek róla. Az ügynököm azt mondta, nem fog tudni nekem majd munkát adni, ha testépítő combokat növesztek, illetve a párom sem díjazta annyira az ötletet, így letettem róla. Most úgy látom utólag, hogy nagyon jól tettem. Egyre többen esnek bele ugyanis abba a csapdába, amit én úgy hívok férfiasodás. Először csak jól akarnak kinézni, aztán belezúgnak a testépítésbe, rendben, akkor indulnak egy versenyen, amivel még azt mondom, nincs is semmi gond. Aztán jön a következő, majd a következő verseny, aztán már azon kapják magukat, hogy nem fitneszmodell kategóriában, hanem sportmodellben indulnak, majd a végén már akkorára nőnek, mint egy pasi. Nem beszélve arról, hogy verseny forma csak addig és abban a pár órában van, amíg kiállnak a színpadra, kiéhezett, kiszáradt testtel. Aztán jön a zabálás és mindegyik úgy fog kinézni, mint egy puffasztott rizs szelet, hiszen a kiéhezett izom és test mindent meg akar tartani. Félreértés ne essék, én rendkívül tisztelem és csodálom az akaraterejüket és van az az izmos test szint, ami nekem is nagyon bejön, de ahogy nem álltunk be anno katonának sem vagy nem űztük a vadat a férfiakkal együtt, most ugyanúgy meg kéne maradnunk a női szerepeinknél és arra is ügyelnünk kéne, hogy ne egy férfi gladiátorok, hanem szexi nők maradjunk. A másik nagyon elszomorító tény, amit a versenyző nőknél látok, hogy már huszonéves korban elkezdik a szteroidok használatát. Csörgő Adrienn személyi edző facebook oldalán olvastam a minap: “az, hogy beveszek egy oxát, olyan természetessé vált, mint amikor én anno azt mondtam, iszom egy edzés utáni turmixot”. Igen, én megértem, hogy ki akarják hozni a testükből a maximumot, de ne minden áron… Népszerű sport lett Magyarországon, igen… A kérdés az, hogy vajon egy átlagos fiatal, aki lejár edzeni minden nap és még az étkezésére is odafigyel, de ezeket a testeket látja minden nap a teremben, mennyire fog vajon megváltozni a női testről alkotott képének az ideája??? Milyen irányba viszi ennek a sportnak a népszerűsége a fiatalok gondolkodását a női testről? Ezek azok a kérdések, amikre nagyon sok válasz születne, ha feldo bnánk egy Psziché magazinban új témaként, de most inkább ne fejtsük ki, mert nagyon hosszúra nyúlna a beszélgetés…


- Mik a jövőbeli terveid?
- Szeptembertől a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen fogok Kommunikáció és Médiatudományt tanulni. Azt még nem tudom, mire szakosodom majd, de leginkább az újságírás felé húz a szívem. Ezen kívül egy interaktív egészség-szépség blog elindításán gondolkozom, hogy legyen egy felület, ahol megoszthatom a szépségtrükkjeimet, illetve népszerűsítsem az egészséges életmódot és a gyógynövények helyes használatát.  A dédszüleim gyógynövényekkel foglalkoztak és az édesanyám is belevetette magát a dologba, így nem kell messzire mennem, hiszen kellő háttérrel rendelkezem ahhoz, hogy továbbadjam a tudásunkat, ezzel segítve nő társaimnak az egészségük és szépségük megőrzésében.

Köszönöm a beszélgetést Telek Lajos

Fotók :Horváth Beus fotó albumából valók
 
 

Posledné čítané / Legutóbb olvasott / Last seen:
13:23:50 Egy csésze kávé virtuállis szépségverseny: Horváth Beus modell fitnesz oktató [2016-09-24; 3,376 x]
13:23:17 Érik az alpolgármesteri kinevezés / Dozrieva vymenovanie 2. viceprimátora [2016-10-09; 4,037 x]
13:22:44 Képtelen történetek Érsekújvárból / Hlúpe historky z Nových Zámkov [2016-09-24; 2,741 x]
13:22:11 Kniha týždňa: Soňa Kovačevičová-Žuffová, Preskakovanie polienok (Logos Bratislava 2001) [2019-02-20; 2,135 x]
13:21:37 Systémové zlyhávanie slovenskej historiografie. ÚPN usporiadal diskusný večer o J. Esterházym... [2011-05-03; 5,957 x]
13:21:04 Videozáznam z posledného zasadnutia novozámockého mestského zastupiteľstva je neúplný [2012-04-09; 3,722 x]
13:20:29 Futbal v Nových Zámkoch bol a kým som primátorom, aj bude - sľúbil som to otcovi... postrehy z dnešn... [2018-08-01; 2,797 x]
13:19:54 Telek Lajos Popturmix - Indul a Tehetség a Tét XI. sorozata [2017-09-14; 2,533 x]
13:19:19 Hazai diák a dobogón [2011-04-14; 2,722 x]
13:18:45 Nechcete zaplatiť, čo ste si kúpili? Vari sa toto robí? Ďalší zúfalý list subdodávateľa ktorý nedost... [2018-06-11; 3,676 x]
13:18:11 Galán Géza (1942. május 4 - 2012. dec. 17) [2012-12-18; 3,043 x]
13:17:36 Magyarnak lenni a nagyvilágban: Sisi, alias Zombori Szimonetta ételszobrász [2023-04-09; 998 x]
13:17:01 Mai mesénk: Rózsaszín [2012-11-30; 1,429 x]
13:16:25 Kto povie STOP hazardu v Nových Zámkoch? [2019-07-07; 2,376 x]
13:16:04 Kniha týždňa: Ivana Havranová, Som Jozef Majský (Marenčin PT Brat. 2013) [2024-06-16; 109 x]
13:15:52 Akčný plán pre riešenie situácie bezdomovcov vypracovali ešte v r. 2008. Mesto oň neprejavilo záujem... [2011-05-05; 5,255 x]
13:15:29 Kürti Fotóalbum [2013-01-23; 3,795 x]
13:15:16 Watson.sk sa ospravedlňuje poslancom J. Huršanovi a R. Schwarzovi za uvedenie klamstiev a neprávd v ... [2013-06-21; 5,071 x]
13:15:11 Kriminalita v kraji podľa hlásení Krajského veliteľstva Policajného zboru za obdobie apríl 2008 - ap... [2018-03-31; 17,850 x]
13:14:41 Primátor Klein si kruto zahral s drobnými subdodávateľmi rekonštrukcie kina Mier. Nedostali zaplaten... [2018-06-07; 7,131 x]
13:14:05 Zúfalé pomery na novozámockých štadiónoch... A peniaze pritom vyhadzujeme von oknom [2018-06-05; 4,426 x]
13:13:28 Ako funguje samospráva na Slovensku [2012-11-29; 4,372 x]
13:12:50 O veľkých plánoch a krátkej pamäti I. / A nagy tervekről és rövid emlékezetről I. [2013-03-31; 4,382 x]
13:12:12 Magyar pártalapítási kísérletek Felvidéken 1989 után II. - Magyar Néppárt / Pokusy založenia menšino... [2012-07-10; 3,164 x]
13:11:35 Magyar pártalapítási kísérletek Felvidéken 1989 után I. - Magyar Népi Mozgalom a Megbékélésért és a ... [2012-07-08; 7,317 x]
13:10:57 Odišiel ruský politik, ktorého na Slovensku nikto nepoznal. Vladimír Žirinovskij [2022-04-17; 1,064 x]
13:10:19 A KultúrKorzót megint kisemmizték a Csemadok és a Matica javára... Vagy mégsem? [2012-11-28; 3,203 x]
13:09:43 Kniha týždňa / A hét könyve: Ladislav Deák, Viedenská arbitráž. Dokumenty I.-III., MS Martin 2002-20... [2017-11-15; 2,322 x]
13:09:07 Novozámocké horizonty: za škandálom s "Mýtnou bránou" pri hale Millénium bola snaha bývalej firmy dv... [2013-06-02; 7,461 x]
13:08:33 Kontrola NKÚ nezistila v LOKI podstatné nedostatky [2013-01-28; 3,010 x]
13:07:53 Stav (ne)zverejňovania videozáznamov a zápisníc zo zasadnutí mestského zastupiteľstva [2013-08-01; 3,731 x]
13:07:46 Digitalizované periodiká z obdobia 1914-1918 na portáli Slovenskej národnej knižnice [2021-04-12; 3,198 x]
13:07:14 Bezdomovci sú späť na Kasárenskej. Vari nemá krám pána? Zdanie však klame... [2017-01-05; 4,067 x]
13:06:34 Veríme, že správy o nominácii Ing. Bohátovej sú fámy [2011-05-03; 3,159 x]
13:05:46 Slowár Antona Bernoláka [2011-11-23; 6,957 x]
13:04:54 Poďakovanie petičného výboru občanom za podporu [2019-04-19; 2,017 x]
13:04:13 Ešte raz o hrdom Novozámčanovi, ktorý sa súdil o svoje topánky... [2023-07-25; 1,171 x]
13:04:04 Tak nakoniec predsa: novozámocký McDonalds otvorený [2022-02-04; 1,940 x]
13:03:14 Ožívajú tie najhoršie reflexy - poslanci VÚC v čase pandémie na PR návšteve nemocnice... [2020-03-27; 2,276 x]
13:02:26 Bernolákovské polemiky I. Daniel Rapant, K pokusom o novú historicko-filozofickú koncepciu slovenské... [2013-07-18; 4,116 x]
13:01:32 Kniha týždňa/A hét könyve: Katalin Vadkerty, Maďarská otázka v Československu 1945-1948 [2010-09-26; 3,644 x]
13:00:52 Odsťahoval sa primátor Klein z Nových Zámkov? (Aktualizované) [2021-12-24; 1,701 x]
13:00:12 Petícia proti koncentrácii bezdomovcov v okolí železničnej stanice [2019-03-25; 3,334 x]
12:59:33 Nagyboldogasszony, avagy a Szűzanya mennybevételének ünnepe az őrvidéki Boldogasszonyban [2023-08-21; 870 x]
12:58:52 Mélyinterjú Sidó Zoltánnal 2003-ból [2013-07-06; 4,234 x]
12:58:18 Kniha týždňa: Ružena Jamrichová, Z rodinnej kroniky (2002) [2013-09-27; 6,494 x]
12:57:42 O riaditeľke okresnej knižnice bude krajská samospráva hlasovať 19. októbra [2020-10-14; 1,771 x]
12:56:15 Čoho sa bojím a koho nenávidím. Manifest Alexeja Navaľného [2023-08-17; 859 x]
12:55:37 Do zastupiteľstva kandiduje aj predseda Novozámockého bytového družstva [2022-09-24; 1,300 x]
12:54:51 A Medvetánc folyóirat története (1981-1990) [2020-09-12; 1,425 x]

The index.php: SIZE[b]: 29,969 MODIFIED: 2024.01.09 22:06:48.MD5: a96b9c14c093fe1384de07847e3e01bc STATUS: FALSE  This window is : x