Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  14-11-19   3,254  
0

- A mai világban minden sikeres zenekar mögött egy manager áll,aki mindent megtesz azért,hogy védencei sikeresek legyenek koncerteken, médiákban, fesztiválokon. De mit ér egy zenekar, ha felvidéki, milyen esélyei vannak a bizonyitásra?  



Mindegy hogy egy zenekart ''felvidéki'' nek vagy dél Szlovákiainak nevezzük, ha nincs tehetség s akarat, vagy alázat akkor nagyon nehéz tovább lépni. A sikeres továbbjutáshoz természetesen sok apró részletre van szükség. Ismeretség bevonása, pénz s még sok sok dolog melyeknek sokszor semmi köze a zenéhez és persze nem szabad kifeledni egy csipetnyi szerencsét sem.

- Kezdjük talán azzal,hogy hogyan csöppentél Te bele ebbe a manageri posztba,hogyan indultál? 

Tulajdonképpen ez már egy nagyon régi dolog. Már kis srác korom óta szeretem a zenét. Legyen ez akár komoly zene, blues, jazz, jazz rock, pop vagy rock. Természetesen a rock zene több irányzata az amely legközelebben áll a szívemhez. Ezzel azt akartam mondani hogy élő zene áll nálam az előnyben. Az amit hús - vér emberek adnak át a színpadról a közönségnek hangszereiken és hangszálaikon keresztül. Igaz régen DJ is voltam, jótékonysági s egyéb fesztiválokat szerveztem. Rengeteg zenekarral, művésszel voltam kapcsolatban. Ami a MadDogX-ot illeti, leültünk egy kávéra a basszusgitárossal Simon Krisztiánnal, kit már régebben ismertem persze akkor még nem az MDX tagjaként. Hozott nekem egy demó lemezt, mely annyira megtetszett, hogy úgy döntöttem leülök a srácokkal s kitaláljuk mi legyen tovább. Hát innen indult az együttműködés mely a mái napig sikeresen tart.


-Annak idején segitettél a Párkányi TV-nek akreditációkkal s több interjút készitettél, hoztál össze ismert emberekkel és volt több olyan zenész,akit el is hoztál ide Párkányba. Hogyan jöttek ezek a kapcsolatok,nehéz volt őket felépiteni? Említenél neveket?

Hát igen, régen volt, szép is volt. Rengeteget utaztunk akkoriban a párkányi tévésekkel. Muszka Robival bejártuk Prágát, Pozsonyt, Beszterce Bányát, Budapestet stb. Minden egyes kapcsolat épitése rengeteg időt igényel. Természetesen nem működne a barátság ha ezek az emberek nem bíznának meg bennem. Ezt bizonyitani kell. Áz embernek mindig állni kell a szavát ez a legfontosabb dolog. Semmisem hullott csak úgy az ölembe, minden egyes kapcsolatért meg kellett keményen dolgoznom. El kellett hogy fogadjanak az emberek. És persze a bizalmukat meg is kell tartani

-Hogyan lettél Te a MadDogX és a Gilotin managere? Azt szokták mondani, hogy egy manager megérzi azt, hogy védenceikben megvan-e az a tűz, az a zenei stilus, amelyekkel sikereket érhet el, hogyan választottad ki ezeket a zenekarokat?

Végképp nem tartom magam akkora sztár managernek s nem is szálok el magamtól. De annyit elmondhatok hogy amikor 2009 november végén meghallgattam a MadDogX demó lemezét, azonnal leesett a tantusz. Kimagaslóan eltérő másfyajta zenét hallottam mint amit megszoktam szlovákiai zenekaroktól. Ritka jó nyugati hangszínnel rendelkező frontember énekelt a korongon. Ezt megerösitette nekem a Desmod énekese Mário''Kuly''Kollár is. Összeszokott, pontos, inteligens, technikailag igényes zenét nyújtottak a fiúk. Szinte profi csapattal álltam szemben. 2010 januárjában volt az első közös akciónk a pozsoni Aligátor klubban. Onnantól együtt nyomjuk az MDX szekerét. Ami a Gilotint illeti, ez egy tehetséges fiatal rock zenekar Ímelyről. 2011 júliusától együttműködök a bandával. Igaz, sokat kell még gyakorolniuk, tanulniuk, de van bennük alázat a nagy akarat szívből zenélni. Ez nagy deviza. Sokra viheti még a zenekar, csak kitartásra és türelemre lesz szükségük. 2014 júniusában megjelent az első lemezük. Sikerült még az év elején megbeszélnem Benkő Lászlóval hogy Párkányban megkereszteli az új lemezt. Meghívásomat elfogadta Ján Oravec, Párkány polgármestere is. Tudni illik, hogy ezen a lemezen egy számban bemutatkozott Berek ''Ketch Up'' Tibor a MadDogX énekese.

- A Te személyiségedhez köthető, hogy kapcsolataidat felhasználva, segited azokat a zenekarokat, akiknek tolod a szekerét - kapcsolatokat építesz ki a médiával, fesztiválszervezőkkel, kiadókkal, rádiókkal, tévé-állomásokkal. Neked milyen idő alatt sikerült felépitened ezt a kapcsolrendszert?

Mivel több éve kapcsolatban álok sok zenésszel s egyébb művésszel, így egy kissé könnyebb a dolog de lehetne jobb is. Nem haragudnék meg ha egy Slovnaft esetleg SPP szintű támogató hozzánk vágna egy táska pénzt. :) Azonnal könnyebb lenne a dolgom. Köztudott, hogy pénz nélkül ne mássz a kocsmába ez esettel a show business-be! Mindenhol lesik a lehetőséget hogy tudnának rajtad élősködni. Bárhová mész, mindenhol ''cálolsz''! Orvoshoz mész, nincs pénzed, levágják valamelyik végtagod. Mindegy. Ezért is van sok zenekar rossz helyzetben, mert nincs aki segitene. Pénzzel mindent el lehet érni. A MadDogX s a Gilotin is saját fedezetből álitotta elő lemezeit sőt a video klippeket is. Pénzel könnyű de pénz nélkül csinálja valaki úgy mint ez a két zenekar. Majd ha ismertek lesztek akkor beszálunk, többször hallotuk ezt a zagyvaságot. Hát ebből nem kérünk. Ha meg lesz a siker akkor már nem fogy kelleni a segitség. Az indulásnál van rá szükség. Viszont ahol most vagyunk jelenleg, saját erőnkből jutottunk el kemény munkával. Senkinek nem kell hálából a földi hajolnunk. 

- Sok ismert személyiséggel nagyon jó kapcsolatot épitettél fel, gondolom nem volt könnyű...Vegyük csak szép sorban,vannak előadók akiket a Te közreműködésével jutottak el ide Párkányba, de a fellépésről mégis szűrték le a tejfelt... 

Ez érdekes kérdés. Hogy jutottál ezekhez az információkhoz? :) Én tudom hogy ki mindenki volt már itt általam Párkányban, sőt más városokban, falvakban is. Ezzel nem kell különösen dicsekednem. Az hogy mások nem így tudják s gondolják az nálam nem igen tépi a húrokat. Ne az legyen a téma ki mit, hol és hogyan szervez a lényeg az legyen, hogy működjön a kulturális élet. Több média is felkeresett az évek során, de annak ellenére mindig csak azt tudom mondani, hogy a kultúrált viselkedés és a kultúra maga tudja összetartani az embereket. Ezen kell épiteni.

- Eltudnálak képzelni, mint népművelőt, akinek az volna a feladata, hogy védencei érdekeit képviselje, mellette városának hirnevét is karbantartsa... E helyett napi harcokat kell megküzdened a védenceid érdekében, fesztivál szervezőkkel és kultúrházak vezetőivel, hogy eladjad előadóidat, míg hazai politikusaink a kampányukhoz Mmagyarországi előadókat hivnak fellépni többszörös pénzért és a közönség sokszor play-back produkciót kap. Te sosem kináltál play-back produkciót? Mindig élő zenét adtál elő a muzsikusokkal?

Igen. Ez is egy nagy fájó pont. Nagyon nehéz feladat amig az ember szívből őszintén akarja csinálni. Rengeteg időt telefonálást, e-mailezést kell beleáldozni napjaiba. Egyesek még akkor sem értékelik. Nagy az irigység, sokan azt hiszik zsákszámra viszik haza a zenészek a pénzt. Csak senki nem vesz tudomást arról, hogy mennyibe kerül egy zenésznek a felszerelése, nembeszélve a gyakorlásról, komponálásról, szövegírásról, gyakorló terem fenntartásáról s egyéb fontos dologról ami egy zenekar életében előfordul. A zenekar s a koncert is egy termék ahogy például a kenyér. Azt sem osztogatják ingyen a boltokban. Amíg a kompetens város vezetők nem veszik észre magukat, nem térnek észhez s nem kezdik el támogatni a hazai művészeket a kultúrát, addig nagy bajban leszünk. Hiszen aki lokálpatriotának nevezi magát, annak főleg a régióját kellene támogatnia, fejlesztenie. S az ott élő emberek sorsát kéne ápolgatni. Semmi kifogásom nincs a külföldi műveszek iránt. Ők is élni akarnak. Csak az a gond, hogy a polgároktól kipréselt pénzekről a kispolgár valójában semmit sem tud s esélye sincs befolyásolni hogy neki is jusson valami belőle. Így több alkalommal láttuk hogy jóval drágább de semmivel sem jobb produkciót kapott a megrendelő. Ismétlem, csak akkor fogunk fejlődni ha az itthon kitermelt pénzt itthon is fogjuk elkölteni. Itt rengetegen verik a mellüket magyarságukkal de amikor lehetőségük volna bizonyitani, még véletlenül sem adnak lehetőséget a hazai művészeknek. Négy évente nagyon szeretnek bennünket néhány nap erejéig. Utána meg minden ugyanúgy megy a régi sineken. Pedig nálunk is vannak jó zenekarok és olcsóbbak is talán. Miért is kell akkor a drágább. Ezt a kérdést válaszolja meg mindenki magának. Nem elég csak a kocsmákban verni az asztalt. Figyelni kell a városok vezetői döntéseit, s számon kell kérni őket. Erre mindenkinek joga van. Csak így lesz rend. Egy kicsit elpolitizálódtam, de ezt el kellett mondanom. Tudom hogy nem jó ha a politika bele szól a kultúrába s egy fecske nyarat nem csinál, de legalább elgondolkodtatom az embereket. Vagy is nagyon remélem. S a végszó? Igen. Mindig élő zenét kínáltam fel a szervezőknek, sosem play-back-elő haknizókat. 

-Sok esetben mégis a szervezők vagy nem hívnak fel titeket vagy elvárják azt, hogy sokkal kisebb pénzért lépjetek fel vagy esetleg jótékony alapon...

Természetesen nem zárjuk ki a jótékonysági rendezvényeket sem. Sőt, rengetegen részt is vettünk. A vörös iszap károsultakért a Krasznahorka váráért a fogyatékos gyermekekért a Szilicei óvodáért a búcsi kultúrházért s még sorolhatnám. Felléptünk már kétszer is a legnagyobb rock fesztiválon Szlovákiában a Topfest-en. Nagyon nehéz ezekre a helyekre bejutni. De ha az ember nem nyomul, nem ér el célokat. Nagyon sokat segitett nekünk a Topfest tulajdonosa Dušan Drobný. És vannak kedves barátok, kik szívükön viselik a zenekaraim sorsát. Igyekeznek segiteni, nem dobálnak akadályokat a lábaink alá. Környi Csaba ügyes borász barátom szervezésében már két alkalommal fellépett a MadDogX. Egyszer akusztikus koncert változattal, egy évre rá viszon a rock dübörgött Garam Kövesden a Garammenti nyitott pincék fesztiválon. Ezért hálából meghívtam az első bulira Kóbor Jánost, ki hajlandó volt egy közvetlen baráti interjúra a párkányi TV-nek. Többekközt elfogadta meghívásomat Trunkos Andrást és Vlado Juhanesovič is. Az utólag nevezett komoly műsoroknak volt a producere az országos Szlovák Tv-ben és rádióban s köze volt az Eurovíziós dalfestiválhoz Szlovákiában.

- Én úgy látom, hogy itthon is nehéz bekerülni fesztiválokra, fellépni idehaza, de Magyarországon még nehezebb a felvidéki zenekarnak a koncertezés, talán egyedüli kivétel a Rómeó Vérzik. Ők miért tudtak kiépiteni sokkal jobb kapcsolatokat fesztivál szervezőkkel, médiákkal. Te hogyan láttad ezt?

Kissé utopisztikus kérdés. Én nem láthatok bele más együttesek működésébe. Mindenki általában védi a saját forrását. Lehetnek ezek külömböző szerencsék vagy esetleg támogatók, pénzek kérdései. De ezek csak feltételezések. Hogyha valaki többet vagy kevesebbet koncertezik, ismertebbé válik, az nem mindig azt jelenti hogy a jobb minőséget szolgáltatja vagy forditva. Több magyarországi fesztivállal kapcsolatban megtörtént az hogy én bereklámoztam a fesztivált díjmentesen a rádióban. Megigérték nekünk a fellépést. Viszont amikor lezajlott a rádiós reklám, hirtelen már betelt a nevezés. Nem fogom ezeket a fesztiválokat megnevezni. Nem oszt nem szoroz. Ezek az emberek esetleg magukra ismernek. Az élet megy tovább. de az biztos, hogy ök már nálam labdába nem rúgnak. Ezeket a lépcsőket is végig kell egy managernek járni. Nagyon hasznos élettapasztalat. Az út végén rá jön, ki állt mellette őszintén. Étverni csak egyszer lehet.

- Több nagyobb fesztivál van idehaza, amelyen az idén felléptek, mint Topfest, Martfest, Gombaszög, de Párkányban a Rock Zone fesztivál szervezésében is kivetted a részedet. Szerinted mi a probléma a hazai fesztiválakkal?

Igen. Az idei évad jól összejött. Több sikeres fellépése volt a zenekaraimnak. A Rock Zone fesztivál Párkányban nagyon jól sikerült. Mind kihangositásban mint a zenekarok szereplésében. Sikerült meg egyezni a VMK igazgatónőjével Szabó Bernadettel. Szabad kezet kaptam a Rock nap szervezésében. Természetesen az első napról van szó. A második napot a VMK szervezte. Persze hogy voltak elégedetlenségek, de ez már megszokott dolog Párkányban. Sajnos nem értékelik idehaza az önzetlen munkát. Greksza Zoltán barátom szolgáltatta az együtteseim étkeztetését, erről Te is sokat tudsz mivel interjükat készitettél a zenekarokkal. Ugyan úgy ahogy a Motoroshang rádió élőben sugározta le az első nap eseményeit. Riportere jó barátom Sándor Imre volt, ki magával hozta közös barátunkat Nokta''Seagal''Lajost, ki a Route66 Baráti klub tulajdonosa Budapestről. Ahogy már emlitettem Benkő Laci is jelen volt nagy örömünkre. Megtisztelte jelenlétével kedves kis városunkat. Sajnos az éjszaka folyamán keresnünk kellett Őt, mivel valaki pofátlanul a tudtom nélkül elhívta személyes vendégémet Lacit egy találkozóra. Senkinek sem szóltak, mi viszont rettegtünk, hogy mi történhetett vele a telefonja ugyanis az autóban maradt, így hiába hívogattam Őt. Ez nem szép húzás volt az illető emberektől. Ami viszont nagy örömöt okozott hogy több zenész is hozzánk látogatott ezen a napon, Sőt meglátogatták a Parkan múzeumot, hol rengeteg pozitív élményben volt részük. Nagy köszönet jár ezért Sklenár Péternek. Nem szabad kifelednem a Private Colt együttes énekesét Juhász''Elvis''Jánost és barátait s ezen úton még egyszer szeretném nekik megköszönni közös ajándékukat melyet kaptam tőlük. Ez egy gyönyörü basszus gitár volt. Elfogadta meghívásomat a Flashback zenekar is. Ez a formáció sikeres koncertet adot egy hétre rá a sétáló utcán. A Rock Zone napon fellépő zenekarok pozitív élményt hagytak maguk után. JS-Ystem Budapestről, ebben a bandában fellépett ismert párkányi zenész Hain Józsi aki ezen a zenekaron kívül jelenleg a lévai D-Blues band tagja egyaránt. Hazai közönség a Molmie - ból ismeri. Jelen volt az Osztrák Easy nevezetű glamrock zenekar show műsorukkal, Az Aces Pozsonyból. Utánuk lemezt keresztelt a Gilotin együttes Benkő Laci és Ján Oravec keresztapákkal. Lemezbemutató koncerttel. Főzenekarként a MadDogX együttes lépett a színpadra s végül de nem utolsó sorban kedves vendégként a budapesti Patriots Rock Band híres dobosukkal Glancz ''Papa'' Istvánnal dübörgött az Omegás Benkő László virtuozitásával kiegészitve. Sosem fogom elfelejteni ezt a szép napot. Nagyon remélem, hogy a jelenlévő rajongók sem.

- A MadDogX-al sikeresen szerepeltetek az X-Factorban, több sikeres bemutatkozás volt Budapesten, mégis elmaradtatok a Magyarországi nagy fesztiválokról mint pl. a Volt, Sziget vagy sorolhatnám... Te hogyan láttad azt, hogy miért nem sikerült ilyen helyekre bekerülnötök?

Ezt már elmondtam. Mindennek meg van a maga ideje. Semmit nem szabad el sietni. Az X-faktoros bemutatkozás nagyon sikeres volt. Itt be is lehet fejezni. Mi főleg a rock pályán szeretnénk maradni. Ez a TV szereplés egy megmérettetés volt. Több TV s rádió műsorban mutatkozott be a csapat. Újságokban jelentek meg róluk cikkek. A híres Arnold Schwarzeneggerről készült dokumentum kisérő zenei témáját a MadDogX szolgáltatta. Ez nagy megtiszteltetés számunkra. Rengeteg klubbot végig zenélt a csapat idehaza és külföldön is. Nekünk már ez nagy pozitívum.

- A Motoroshang nevű rádióban eddig több felvidéki bandát mutattál be. Nagyon jó kapcsolatokat épitettél ki az Omegával,az Olympic-kel és részt vettél Benkő László és Peter Janda évtizedes nagy találkozásának, amelyröl videófilm is készült. Miért nem láthattuk ezt a produkciót eddig?

Így van. 2008-ban Komárno ban fellépett a prágai nagymúlttal rendelkező Olympic együttes. Sikerült az utolsó percig titokban tartanom a nagy meglepetést. Ezek az uriemberek 33 éve nem találkoztak. Ezt a hosszú korszakot sikerült elvágnom és összehoznom Őket az emlitett helyszinen. Érzelmekkel teli találkozás volt. Rengeteg öleléssel, beszélgetéssel. nevetéssel teltek el ezek a percek. Ezt a dokumentumot a párkányi TV sek s a komáromi Pézman Zoli segitségével sikerült videóra venni. Tobb TV társaság megkapta tőlem bérmentesen az anyagot. Miért nem látta a nagy közönség, azt viszont már nem tudom. Annyi biztos, hogy az esztergomi KTV s a párkányi TV akkoriban leadták az anyagot. Természetesen az Omega tagjai is kaptak belőle egy egy példányt. Ez az anyag megrendelhető a párkány TV székhelyén. Ha valakit esetleg szeretné megtekinteni az ebédlő szobája kényelmében.

- Rólad köztudat, hogy több produkcióban benne vagy. Rádió,koncertszervezés, menedzselés ,valamint résztveszel egy válogatás CD összeállitásában amelyen több banda helyet kap. Hogyan indult el ennek az ötlete és eddig hány lemez jelent meg, milyen előadók kaptak rajta helyet s milyen visszajelzések érketek?

Ez tulajdonképpen egy pozsonyi kiadó produkciója. Slavomír Bachratý az az ember aki belefogott ebbe a válalkozásba. Mivel a MadDogX-ot is a lemezbe foglalta, úgy döntöttünk közösen Slavoval, hogy együtt csináljuk a többit. Immár a kilencedik sorozatnál tartunk. ez a CD Karácsony elött látja majd meg a napvilágot. Az ötödiktől csináljuk együtt. Az amerikai Top40-charts is írt róla recenziót. Több pozitív visszajelzést kaptunk.

- A legközelebbi CD-én két olyan előadó is helyet kapott, akik külön-külön is igyekeznek helytálni. Mészáros Tamás és a Gilotin mindketten az idén indulnak egy-egy dallal a Dal- c. Euroviziós dalválogató versenyen. Elképzelhetőnek tartod azt, hogy felvidékiek képviseljék Magyarországot 2015 Euroviziós fesztiválon?

Minden elképzelhető. Ha a zenekarok nem bíznának magukban, nem léptek volna erre az útra. Sajnos tudjuk, hogy nagy nyomások vannak a szervezők részéről. Nem szeretnék senkit sem vádolni de akárhogy is vesszük a hazai, azaz magyarországi versenyzőknek nagyobb az esélyük, mivel ők vannak otthon. Ezzel nem azt akarom mondani hogy a mieinknek nincs. Sajnos Szlovákia nem vesz részt ezen a versenyen. Erről csak annyit, hogy sok sikert kívánok mindkét zenekarnak egyaránt. Ahogy Mészáros Tominak, úgy a Gilotinnak is. Már így is nagyon büszke vagyok rájuk úgy ahogy a MadDogX-ra is. Ezek után a zenekarok után nem állnak erős támogatók szponzorok. Ezért nekik sokkal nehezebb a sorsuk.

- Milyen terveid még vannak 2015-ben, milyen fesztiválokon szeretnétek résztvenni?

Természetes hogy minden művészcsoportnak kellenek célok. A lényeg nálam az, hogy minél többet zenéljenek a fiúk. Melyik rendezvényre sikerül Őket bejuttatnom az mellékes. Az a fő cél, hogy sokan kedveljék a zenéjüket s még többen látogassák meg fellépéseiket.

- Tudom, hogy közremüködöje vagy a Motoroshang cimű rádiónak. Hogyan jött ez a felkérés, milyen feladataid vannak ott, bemutatnád kicsit a rádiót és mesélnél arról, hogy milyen zenekarokat, előadókat sikerült a Te közreműködéseddel bemutatni a rádióban?

Erről csak annyit, hogy felkerestem Sándor Imrét, akkoriban Ő volt a Trendetlen Gitár Pont café vezetője. Azt szerettem volna, hogy csináljunk egy nemzetközi megállapodást melynek az lenne a célja hogy a határ mindkét oldaláról toborozzunk zenekarokat, klubokat, médiákat. Próbáljuk megcáfolni azokat akik nem hisznek abban, hogy lehet kulturálisan együttműködni a két szomszédos ország között. Mivel ez a klub együttműködött több klubbal, rádióval és zenekarral, támadt az ötlet, hogy ne csak zenéljenek a fiúk de mutatkozzanak be rádiókban is. A Motoroshang vezetője Pick Róbert nem volt ellene s így kaptam egy lehetőséget tolmácsolni a külföldi zenekarok beszélgetéseit. Így hát ott is maradtam. Nagyon szivélyes fogadtatásban volt részem a budapesti best Of Rock FM rádióban is, mely Spanyol Tibor vezetése alatt állt. Rengeteg kedves embert ismertem meg. Hálás vagok nekik a lehetőségért. Természetesen nem tudok mindenkit megnevezni. Nagyon remélem elnézik ezt nekem. A Motoroshang rádióban bemutattam nem csak mint tolmács, de késöbb mint műsorvezető szerkesztő tobb zenekart Szlovákiából : MadDogX, Gilotin, Flashback, Metropolis-Jimi Cimbala gitárossal, Bank Of Joe, JS-Ystem, Mészáros Tamás, Revoltage, Aces, Nautilus, Stripless, Aylen's Fall, Persona Grata, Black Clouds, Ginger-Csehországból, Easy-Ausztiából, Expand-Németországból. Rengeteg zenekar jelentkezett már időközben. Tudni kell, hogy ennek a rádiónak három stúdiója van. Egy rock stúdió s kettő a testvéri Muzsikus rádióban.

- Úgy tudom,hogy van Budapesten egy rockklub, ahová gyakran viszel zenekarokat bemutatni, hogyan jött ez a megkeresés?

Igen, az előző kérdésben már vázoltam hogy is jött létre ez az együttműködés. Akkoriban a híres Stress együttes koncertjén lépett klubszínpadra külföldi vendégként a MadDogX. Lőrinc Tibi a Stress énekesének születés napját ünnepelve. Ezen az eseményen ismét ott volt régi barátom Muszka Róbert kameráival, Rengeteg interwiev-t készitett a pozsonyi Pátria rádió riportere Lacza Gergely, ki szintén elfogadta meghívásomat. Nagyon barátias hangulatban zajlott az ünneplés. Többekközt Som Lajos is megtisztelt minket jelenlétével. Természetesen ahogy már emlitettem több budapesti klubbal együttműködünk, főleg a Route66 Baráti klubbal és persze a megújult Gitár Pont Caféval melynek új vezetője Bozsó Anett.

- A zene iránti szeretetedet és tiszteletedet kinek köszönheted?

Főleg a nagyapámnak, ki szájharmonikázott. Sokszor zenélt otthon. A hosszu téli estéken a nagymamám ének kíséretével. Nagyon jól éreztem magam velük. A nagypapám sajnos túl korán 1981-ben meghalt a nagymamám viszont 2013-ban hagyott el bennünnket 93-éves korában. Mindketten nagyon hiányoznak nekem. Ők az anyukám oldalárol voltak de az apukám szülei is nagyon szerették a zenét. Ők már régen nincsenek közöttunk. Nagyon szerettem Őket is.

-Úgy tudom, hogy a testvéred nemcsak jól énekel, de zenét is szerez, több hangszeren játszik. Tehát ebből adódik a kérdé,s tanultál-e vagy tudsz-e valamilyen hangszeren játszani?

Leginkább a feleségem idegrendszerén próbáltam zenei tudásom gyakorolni :) A felségem is szerencsére rock zene imádó. Természetesen ő is bír zenetudással a családban. Ugyanis apukája is zenész volt fiatal korában, emellett még képeket is festett. Akkoriban zenélt egy dixieland zenekarban. Anyukája is nagyon kedvelte a zenét s imádott táncolni, Emellett hatalmas humor érzéke volt. Sokat vesztettünk a családban azzal, hogy sajnos itt hagyott bennünket. Tehát több oldalról is zenész család vagyunk. De visszatérnék a feladott kérdésre ami a Milan Špaňo-t illette. Szülővárosában Párkányban járt alapiskolába s gimnáziumba az egyetemi éveit Pozsonyban töltötte. Megfordult néhány zenekarban. Ahogy emlitetted több hangszeren játszik. Munkálkodott rengeteg amerikai stúdióban Miami-tól Los Angeles-ig melyekben világhírü hangmérnökökkel dolgozott. Több ismert hazai és külföldi művésszel együttműködött s együttműködik. Csak hogy néhányat soroljak, kik a hazai zenei piacon ismertek : Henry Tóth, Marian Greksa, Elán, Andrej Turok, Tomi Popovič, Patrik ''Rytmus '' Vrbovský, Petr Janda-Olympic, Karel Gott, Dušan Hlaváček, Pavol Hammel. Peter Lipa, Palo Habera, Paľo Drapák, Marcel Palonder, Love4Money, Vanilla Club, Ivana Christová, Tina, Patrícia ''Paris'' Vittek stb. Inkább nem folytatom tovább mert túl hosszu lenne a sorrend. Megjárta a prágai Propast stúdiót a budapesti Tom Tom stúdiót, saját stúdiója van Pozsonyban, az Ebony. Közel 75 kész szerzemény van a tarsojában. Gondolom idehaza mindenki ismeri az általa felénelkelt ''My na to máme'' címü dalt. Ez a szerzemény a Szlovák nemzeti jégkorong válogatott oficiális himnusza. Saját költségéből fedezte a dalt s adományozta a sport világnak. Született párkányiként viszi a város jó hírnevét a nagyvilágba, ahogy igyekszem én is azonosan viselkedni. Hiszen ki nem szereti a szülő városát az nem szeretheti a családját sem. Ahol haldoklik a kultúra ott meghal a nemzet is.

- Utoljára marad a család,úgy tudom hogy van két fiad, bennük fel lehet fedezni valami vonzalmat a show-biznisz iránt, vagy egészen más művészetek iránt érdeklődnek?

Igen. Több gyermekem van, de a művészettel csak ketten foglalkoznak. Az idősebbik Patrik fotózik s a René viszont rajzol. Többekközt volt egy közös kiállitásuk a lévai galériában. Fotók és karikatúrák. E mellett a Patrik dobos volt egy lévai zenekarban s a René a rajz mellett gitározgat csak úgy saját örömére. Az én nagy örömömre viszont mindketten szeretik a zenét és a művészetet. 

- Köszönöm a beszélgetést.  Telek Lajos.

Én is nagyon szépen köszönöm a felkérést és a lehetőséget.

Fotók: Špaňo János fotóalbumából származnak.

 
 

Posledné čítané / Legutóbb olvasott / Last seen:
09:34:11 Az Egy Csésze Kávé mai vendége: Špaňo János, a MadDogX , Gilotin, Flashback együttesek menedzsere, ... [2014-11-19; 3,254 x]
09:34:11 Garam és Duna menti képek a múltból. Podlupszky Mihály fotográfiái az 1950-es évekből. Egy rendkívül... [2016-04-10; 2,895 x]
09:34:02 Kultúrno-mediálno-informačná avantúra "Novocentrum". Odkrývanie zametených stôp [2015-02-01; 3,521 x]
09:33:49 Otázniky okolo financovania kúpy digitálneho vysielača NZTV: Predalo Novocentrum ďalšiu nehnuteľnosť... [2013-08-15; 5,075 x]
09:33:46 Obrat v zápase o demokraciu v Bielorusku [2020-08-14; 1,086 x]
09:33:30 Egy csésze kávé Győry Attila íróval, a Családi Könyvklub tulajdonosával [2015-06-21; 4,442 x]
09:33:29 Ako vážne to myslí mesto s rozvojom športovísk ukazuje kauza s pokútnym predajom Športhotela na Siho... [2020-02-07; 3,285 x]
09:33:29 Az "Egy Csésze Kávé" címlaplánya - Szíj Melinda énekesnő, a Megasztár 5 harmadik helyezettje... [2014-12-17; 5,138 x]
09:33:16 Príhovor prezidenta Volodymyra Zelenského ku Dňu nezávislosti Ukrajiny 24. augusta 2022 [2022-08-25; 889 x]
09:33:13 Bolo príliš teplo na platenie zmluvnej pokuty...  [2015-09-11; 3,466 x]
09:33:11 Chronológia kauzy "Stavba malej vodnej elektrárne v prírodnej lokalite Zúgov-Kaskády" [2013-03-13; 10,373 x]
09:33:03 Magyarnak lenni a nagyvilágban: Sisi, alias Zombori Szimonetta ételszobrász [2023-04-09; 1,009 x]
09:33:03 Egy csésze kávé: Bertyák Bence látássérült fotográfussal [2022-04-16; 932 x]
09:33:02 Egy csésze kávé Stugel Zsanettel, a Garamkövesdi Bordalversenyt szervező Zöldfaliget Kulturális Egy... [2015-08-01; 3,202 x]
09:33:02 Egy csésze kávé Juhász Gyulával, a Párkányi Városi Múzeum vezetőjével [2018-01-04; 2,331 x]
09:33:01 Hátizsákkal a világ körül - Egy csésze kávé Kónya Péter világutazóval, fotográfussal [2014-07-28; 3,593 x]
09:33:01 Requiem a békéért [2023-10-04; 904 x]
09:33:01 Privát rocktörténet dokumentum-film sorozat, 2009 [2017-09-27; 6,448 x]
09:33:01 Egy csésze kávé mai cimlaplánya Szabó Noemi világbajnok testépítő [2020-04-02; 3,760 x]
09:32:52 Kniha týždňa: Peter Pomerantsev, Nic není pravda a všechno je možné. Surreálne srdce nového Ruska (D... [2023-08-07; 767 x]
09:32:52 Egy csésze kávé virtuális szépségverseny mai cimlaplánya Váradi Judit fitness modell  [2017-10-24; 4,750 x]
09:32:52 Szüreti fesztivált rendeznek Köbölkúton  [2013-10-16; 3,472 x]
09:32:52 Az Időutazás mai vendége az érsekújvári születésű Kovacsics András. Gitáros, zeneszerző, az Omega - ... [2022-05-29; 1,250 x]
09:32:51 Az Érsekújvárból 1947-ben elűzött és kitelepített lakosok névsora / Menný zoznam Novozámčanov vyhnan... [2012-11-07; 14,311 x]
09:32:46 Zverejnené výsledky hlasovania MsZ o vysťahovaní materskej škôlky z jej priestorov na Cyrilometódsk... [2013-02-28; 4,633 x]
09:32:45 Poslanec-predseda komisie pre mestské podniky a člen dozornej rady Novocentra sekundoval k utajeným... [2014-11-18; 5,448 x]
09:32:33 Aký bol rok 2022? [2022-12-31; 1,163 x]
09:32:27 Po rekonštrukcii garáží za 11 tisíc, vchodové dvere za 17 tisíc. Pekelne drahé obstarávania radnice ... [2016-10-02; 3,228 x]
09:32:23 Rozhovor s A. Navaľným si za tri dni pozrelo takmer 14 miliónov ľudí [2020-10-10; 1,086 x]
09:32:20 Film týždňa / The movie of the weeek: Príliš nezávislý človek. Film o Borise Nemcove / The Man Who W... [2017-06-20; 3,985 x]
09:32:08 Ako primátor so svojim krúžkom rozhodli o predaji dôležitej mestskej parcely, znemožnili výstavbu op... [2024-07-06; 1,018 x]
09:32:06 Egy csésze kávé Völgyi Péterné dr. Reich Márta, A Titanic árnyékában - Egy magyar orvos élete c. kön... [2022-09-12; 1,386 x]
09:32:06 Szavazz Te is a Miss Felvidék-re! Íme a Felvidék Szépe 2016 tizenhat döntős lánya [2016-01-22; 3,699 x]
09:32:06 Egy csésze kávé: Sterczer Hildával, Erőss Zsolt özvegyével [2013-12-07; 5,858 x]
09:32:06 Egy csésze kávé Mokány Lajos újságíróval, a legolvasottabb magyarországi futballhonlap főszerkesztőj... [2016-05-02; 5,228 x]
09:32:05 "Našim cieľom nie je Rómov integrovať, ale vysťahovať..." Pozvaného odborníka na rómsku problematiku... [2011-09-28; 3,877 x]
09:31:46 Vysoké hry novozámockých lokálpatriotov - Kauza Novocentrum I. / Érsekújvári lokálpatrióták fortélyo... [2012-08-03; 5,187 x]
09:31:41 Story exkluzívne: 20 rokov Soulmates - príbeh Leslieho Mandoki (60) [2013-11-20; 2,934 x]
09:31:41 Világutazók: Zichó Viktor [2023-07-22; 770 x]
09:31:41 Egy csésze kávé mai virtuális szépségverseny: Andrea Fiedlerová fitneszmodell [2017-05-09; 3,911 x]
09:31:40 Magyarnak lenni a nagyvilágban: Flaskay Dániel a magyar Maugli története [2023-03-16; 1,487 x]
09:31:27 Týždenná smrtnosť v Nových Zámkoch počas 2. vlny pandémie Koronavírusu [2021-01-14; 1,987 x]
09:31:21 Pred ôsmymi rokmi bolo naše mesto hlasné aférou "Šiator" [2010-10-12; 7,772 x]
09:31:12 Videozáznam z rokovania poslancov o deložovaní materskej škôlky na Cyrilometódskej ul. (len pre sil... [2013-03-02; 4,165 x]
09:31:04 Dobrá správa: veľký záujem o očkovanie v novozámockej nemocnici [2021-12-30; 1,158 x]
09:31:02 Egy csésze kávé Címlaplány – In Memoriam Szlovák Dorina kerekesszékes modell  [2015-11-28; 5,010 x]
09:30:58 Egy csésze kávé Botos Palival, a Guru Brothers egyik alapítójával: „Azt hiszem, hogy mi zenésznek sz... [2015-03-02; 4,064 x]
09:30:58 Egy csésze kávé mai vendége Kajári Katalin, aki kávéval fest... [2018-02-28; 3,772 x]
09:30:57 Egy csésze kávé: Vadkerti Imrével, énekes-, színész-, előadóművésszel, a Kormorán együttes frontemb... [2013-12-10; 13,238 x]
09:30:57 Šálka kávy s našim hosťom: Jánom Špaňom, manažérom skupín MadDogX, Gilotin, Flashback, MT Band a red... [2015-04-26; 5,517 x]

The index.php: SIZE[b]: 29,969 MODIFIED: 2024.01.09 22:06:48.MD5: a96b9c14c093fe1384de07847e3e01bc STATUS: FALSE  This window is : x