Úvod / Nyitóoldal
   
 
Juhász Mária  11-08-19   6,284  
0
Ünnepre készülünk. Ezerszáztizenöt év sikereinek, kudarcainak utatmutató példájával, figyelmeztetésével... Megmaradásunkért folytatott küzdelmünk emlékezetével...
Kell az ünnep, az emlékezés! Nagy szükségünk van rá. A lélek csendje megnyugtat. A befeléfordulás hasznos önismeretre késztet. Ebben az évben ismét nélkülözünk. Az öszinte megtisztulás, az igazi színházélmény most elmarad. De marad a remény, a tenni akarás, a szándék. És marad az üzenet.  

Augusztus 20-án, SZENT ISTVÁN ÜNNEPÉN ismét musical-bemutatóra készül az Érsekújvári Rockszínpad.  Stugel Tibor szervezésével, városvezetés ismert anyagi-erkölcsi támogatásával, kormányhivatal hozzájárulásával. Újra megjelenik a szabadtéri színpadon néhány tucat tizenéves. Magukat is megtévesztve elhiszik, hogy értéket teremtenek. Lelkesedésükkel néhány ambiciózus felnőtt szekerét tolják. Tombol majd az "Őrült világ"! Az igényességet a vendégsminkes és a sztárfodrász jelenléte is bizonyítja. Diszkót idéző vibráló fények rejtik el az esetlenül téblábolókat. Dramaturgia munka, szerepelemzés, személyiség-formálás , léleképítés, színpadrendezés, játék- és mozgáskultúra, ... ismeretlen fogalmak.
S hogy mi köze Rómeó és Júlia történetének az államalapító király ünnepéhez ?  Kb. ugyanannyi mint a múlt évi "Oroszlánkirály"-nak, vagy az előző évi ABBA musical-nek... Mert ez már hovatovább egy hagyomány. Igen, Érsekújvárban az igénytelenségnek hagyománya van.
Eredeti budapesti koreográfiák utánzata, ellesett hatáselemek sorozata építi a látszatot. Az az igazság az,hogy az érsekújvári közösség évtizedek óta képtelen felnevelni egy sokszínű kultúrát teremteni, értékelni és jelenlétével is támogatni tudó közönséget. Az az igazság, hogy a nézőtérre igyekvő érdeklődök többsége értéknek hiszi a bóvlit...
Színpadra erőltetett ízléstelenséggel, divatos fércművekkel nem lehet gondolkodni tanítani, sem üzenetet közvetíteni.  És képtelenség, hogy a rendelkezésre álló kevés pénzt érdekszövetségek tagjai osztják szét egymás között.  A Kultúrkorzó törtetése, egyeduralomra való törekvése, és együttműködésre való képtelensége intő jel. Bródy így énekelte: "Láss, ne csak nézz!"..."Gondolkozz, gondolkozz, gondolkozz!"
Augusztus 20-án a musical-egység méltatása helyett István király intelmeinek 10. parancsolata jegyében hajtsunk fejet az emléke előtt. Jóságos cselekedetek rendjének tiszteletével legyen követendő példa a szelídség, a türelem, az alázat! A tisztesség. Az igazságosság. A hit ereje.
Amíg Szent István emléke él, addig mi is itt vagyunk!
2011-09-06 18:54:31 VéZsé
Szerintünk nincs összefogás ahol gyűlölködnek és kirekesztenek. Nem lehet irigy az, aki egész életében sikeres volt. Kire lehetne itt irigy? Nevetséges.
Az igazságért küzdeni kellene és nem tiporni!
2011-09-05 19:14:49 XYZ
Szíves engedélyükkel hozzá szólnák én is a dolgokhoz. Olvastam a komenteket, voltam mindkét színtársulat előadásain jó egy pár alkalommal. A külömbség szemmel láthatóan is már külömbözik. Azonban nem értem, miért nyomják el épp a jobbikat! Keverik itt a szezont a fazonnal egyesek. Az én véleményem az, hogy tiszta röhej, amit művelnek Érsekújvárban a kultúrával kapcsolatban. Személyem szerint valami nagyon nincs redben,ha úgy látom, hogy a Juhász Máriát elnyomni szeretnék egyesek. Azt hiszem, utánna nézek a dolgoknak és jelenteni fogom a Kultúrális minisztériumban, járjanak utána a dolgoknak!
2011-09-04 07:46:02 N.D.
Erre csak a József Attila : A két hexameter versét idézném:

Miért legyek én tisztességes...? Kiterítenek úgyis....
Miért ne legyek tisztesseges...? Kiterítenek úgyis....
2011-09-02 19:57:41 amon
no coment...
2011-09-02 19:43:34 Anonim
Én csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy tényleg nem volt helyén a Rómeó és Júlia a Szent István ünnepnapján. Mi köze van a darabnak az ünnephez? Miért nem bírja elviselni, a tulpa újvári népség, hogy nem volt helyénvaló? Juhász Mária nem irigy! De kiéreztem csalódotságát, és hogy annyi éves munkáját nem veszik figyelembe a várostanács sem és nem tud bizonyítani,mivel a város kiszúrta a társulat szemét nevetséges pénzösszeggel!
Irigy? Ki képes annyira emberséges lenni, mint ő maga? Kérdem én, ki volna hajlandó annyi éven keresztül a saját zsebébe mélyen belenyúlni és csak azért, hogy az újváriaknak egy tényleg minőségteljes előadásban legyen részük és szórakoztassa őket?
Irigy? Szegénynek csak a megalázás maradt, a fejberúgás és a csdalódás... Nagyon el kellene gondolkodni és helyesen cselekedni! Isten éltesse erővel és egészséggel még sokáig kedves Juhász Mária, és remélem, az újváriak végre valahára kilesznek éhezve az igazi, rendes, méltóteljes előadásaira!
2011-08-26 12:48:48 Attila
[quote name="Anonima"] legalább van még magyar összefogás Érsekújvárban, ezen kivül nem igazán akad...[/quote]

Sajnos a magyarra mint nemzetre egyáltalán nem jellemző az összefogás, hanem inkább az irigység és a gyűlölködés, ami lejön a cikkből is. Ezért is fog kihalni, csak idő kérdése, mikor. Külföldön beleolvadnak a többségi nemzetbe, odahaza meg lenyomja a cigány.
2011-08-24 22:20:34 Anonima
Én csak annyit tudok hozzáfüzni ehhez, hogy a mélyen tisztelt irónő mozgasson meg ennyi embert, ilyen szinvonalon, és aztán fejet hajtok elötte. Ez az egész nem más, mint egy irigy ember rosszmájú nyilatkozata, aki 19-én este nem tudott mit kezdeni az indulataival... Úgy gondolom, hogy bocsánatot kéne kérnie az egész csoporttól, és valóban átgondolni az idézeteket amelyeket feltüntetett, mert saját maga ellen szóllnak,.. És mégha igazak is lennének az irottak, fejet kéne hajtani a sok fiatal elött akik ,, csak téblábolnak'' mert a saját szabadidejüket a jó és egészséges dolgokra áldozzák ( legalább van még magyar összefogás Érsekújvárban, ezen kivül nem igazán akad...)
2011-08-23 15:50:27 Török Zsuzsanna
A lényeg azon volt,hogy ök egész évben szívvel,lélekkel készültek erre az ünnepre és mellesleg a darab is fantasztikus élményt nyújtott.Kicsit elgondolkodtató,hogy hogy tud valaki egy nappal elöbb véleményt alkotni olyan dologról vagy olyan eseményröl, ami még meg sem történt.És igenis értéket teremtenek,igaz,nem a régi megszokott sablonok szerint,de hála Istennek vannak még fiataljaink ,és remélem mindíg többen lesznek akikkel minden évben ünnepelhetünk.Egyébként,Szent Istvánra méltón megvolt emlékezve a koszorúzási ünnepségen ,gondolom ön is ott volt ,és minden az elvárásai szerint zajlott le.
2011-08-23 15:49:29 Török Zsuzsanna
Kedves Juhász Mária! Augusztus 19-én megjelent cikkjéhez szeretnék hozzászólni.Én is egyike voltam annak az 1500 embernek akik elindultak szombat este az Érsekújvári rockszinpad elöadására és a Szent Istvánra való megemlékezésre.Mondhatom,hogy emlékezetes este volt és biztosra veszem,hogy még nagyon sok ember van velem egy véleményen.Azok a szinpadon tébláboló gyerekek,mint ahogy ön fejezi ki magát hónapokon keresztül,éjt nappallá téve dolgoztak,és inkább erkölcsi, mint anyagi támogatással hozták létre ezt a darabot,mint ahogy a többi megelözöt is.Hogy Rómeó és Júlia?,vagy Oroszlánkirály?,igaz,hogy nem köti össze semmi Szent Istvánnal,de nem is az volt a lényeg.
2011-08-23 14:55:26 cogersu
Végül álljon itt egy intés, nem Szent István királytól, hanem magától az Úrtól, hogy mindenkinek ki kritikával illet bármit is előbb eme szavak jussanak eszébe:

„Mert amilyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek, és a milyen mértékkel mértek, olyannal mérnek néktek.” (Mt. 7,2)
2011-08-23 14:54:47 cogersu
Március 15. –én, a méltán világhírű budapesti vonósokon sokan voltunk, mégis kényelmesen elfértünk a kultúrházban és üres helyek is akadtak szép számmal. Vajon ilyen nagyon igényes kultúr eseményékre van e szükség, ami csak a város magyar lakosságának egy részét szólítja meg, vagy olyanokra amire kicsik és nagyok, igazi kultúr szakemberek és egyszerű munkások egyaránt eljönnek? Meglátásom szerint mind kettőre. A KultúrKorzó rendezvényeivel pedig igyekszik kielégíteni mindenki igényét, a magaskultúrától a tömegkultúrán át egészen a szubkultúráig.
2011-08-23 14:53:58 cogersu
Egy társulatnak pedig a közönség igényét is ki kell elégítenie, nem lehet minden évben István a királlyal ünnepelni (itt jönnek a klasszikus ellenérvek, hogy jó de van Bánk Bán is, meg más történelmi színdarab, és ekkor teszem fel a kérdést, hogy azoknak mi köze augusztus 20. –hoz és István királyhoz?). Az nem a társulat hibája, hogy a ma közönsége inkább a látvány elemeket értékeli és a könnyen emészthető kultúrát, és nem kíváncsi mélyen szántó nehéz monológokra (hozzá téve, hogy a bóvlinak titulált előadásban elhangzott Mercutio monológja is).
2011-08-23 14:52:35 cogersu
Az viszont, hogy egy olyan ünnepen, amikor a beszédek nagy része a nemzeti összefogásról, együvétartozásról, toleranciáról szól, valaki az ünnep előestéjén (talán Nostredamust játszva) gyalázkodó és személyeskedő kritikát fogalmazzon meg az ünnepi esttel kapcsolatban, gusztustalan. Hát hová lett Szent István király Juhász Mária lelkéből. Remélem a budapesti szervezőbizottságot is kritizálja, mert milyen dolog az, hogy míg valakik a Szent Jobb körmenetben „igényesen” ünnepelnek, addig mások légi bemutatót néznek, vagy könnyű zenei koncerten csápolnak, ne adj Isten a magyar ízek sétányán tömik magukat zsíros kacsacombbal… Örüljünk, hogy valakik csinálnak valamit, mert ha csak az a gyalázatos koszorúzás lett volna, amin az érsekújvári magyarság meg sem jelent jól néznénk ki.
2011-08-23 14:51:45 cogersu
Mélyen tisztelt kritikát megfogalmazó!
A kritika jó és hasznos dolog, amennyiben építő jellegű, de ha mint fegyvert használjuk gyakran a kritizáló személyt minősíti.
Augusztus 20. –a nemzeti ünnepünk, nemzetünk egyik legnagyobb ünnepe és az, hogy Érsekújvárott immár VIII. alkalommal zavartalanul ünnepelhetjük meg nagydolog. Ráadásul városunkban a megemlékezés többrétű esemény volt, hiszen volt ünnepi szentmise, koszorúzás a városalapító szobránál, ahol ünnepi beszéd is elhangzott, majd pedig következett az est fénypontja az ominózus musical. Elismert író klasszikus darabját a helyi amatőr társulat profi módon próbálta előadni, hogy ez sikerült e vagy sem, ezt mindenki döntse el maga (ízlések és pofonok, semmi bajom azokkal, akiknek nem tetszett, vagy azt mondják, hogy ez a Rockszínpad legrosszabb darabja).
2011-08-22 12:59:07 ifj. Keszegh Ágnes
Könnyű megjegyzéseket tenni mindenre, ahelyett, hogy bíztatnák és segítenék a fiatalokat. Adjon inkább hálát az Istennek, hogy vannak Érsekújvárban még Stugel Tiborok, akik ennyi fiatallal együtt még megtudják, méltóan ünnepelni augusztus huszadikát.
Lehet, hogy augusztus 19-én , mikor maga ezt a szöveget irta, ezek a fiatalok István Király Intelmeit olvasták, erőt merítve a fellépéshez, hogy aztán másnap méltóképpen tudják szórakoztatni azt a több mint 1500 nézőt. Ez a közönség már 6 éve rendszeresen eljár a Rock Színpad előadásaira. A maga megnyilvánulása alapján éppen aktuális ez a Shakespeare darab, le kellene már tenni a kardot, hogy a sok fiatal munkája még több embert fogjon össze e szép magyar ünnepen.
 
 

Posledné čítané / Legutóbb olvasott / Last seen:
06:17:43 Hová lett Szent István király? / Kam sa podel Sv. Štefan? [2011-08-19; 6,284 x]
06:17:03 A KultúrKorzót megint kisemmizték a Csemadok és a Matica javára... Vagy mégsem? [2012-11-28; 3,236 x]
06:17:03 Január 21-én megtartotta első közgyűlését az érsekújvári KultúrKorzó / Výročná schôdza novozámockého... [2011-01-23; 3,157 x]
06:16:34 A KultúrKorzó mérsékelt lelkesedést mutat a Kistérség-Színtársulat készülő premierje iránt / Kultúrn... [2013-02-18; 2,880 x]
06:16:33 Az érsekújvári MKP kiáll a jelenlegi polgármester Pischinger Géza újbóli jelöltsége mellett / Novozá... [2014-10-05; 5,002 x]
06:16:33 You are a liar, dear Watson! Az ál-civilek esete a hazug firkásszal... [2014-03-24; 3,393 x]
06:16:10 "Beszéljük meg!" címmel szervezett kötetlen beszélgetést a megyei választások eredményeiről az érsek... [2013-11-13; 3,063 x]
06:16:10 A tisztánlátás kedvéért/Aby každý videl čisto [2011-02-24; 2,782 x]
06:15:42 MsZ schválilo čerpanie úveru na kontroverznú sochu i úpravu mestských infokioskov [2011-02-24; 2,575 x]
06:15:32 Csemadok vs. KultúrKorzó. A médiában folytatódik az érsekújvári "Itt a piros! Hol a piros?" történet... [2013-01-25; 3,070 x]
06:15:31 Kinél legyen a KULCS? [2014-11-26; 3,660 x]
06:15:31 A március 15-iki ünnepségek Érsekújvárban idén is a megosztottság jegyében / Novozámocká maďarská k... [2014-03-15; 4,079 x]
06:15:31 Egy új esztendő margójára [2011-01-01; 3,411 x]
06:14:29 Ha Augusztus 20-án lehetett "Mamma Mia", akkor Március 15-én miért ne lehetne "Ördög tánca"? Tiszta ... [2012-03-18; 3,181 x]
06:14:29 Az érsekújvári magyarságnak az idén sem sikerült méltóképpen megünnepelnie Augusztus 20-át / Ani v ... [2013-08-20; 3,893 x]
06:14:25 Nem kapott pénzt a KultúrKorzó  [2011-12-11; 2,625 x]
06:13:06 "Néhány kakas kukorékol torkaszakadtából kisebb-nagyobb szemétdombokon..." Beszélgetés Juhász Mária... [2013-02-27; 3,129 x]
06:13:06 Miben látom a meggyengült magyar képviselet okait Érsekújvárban [2010-11-30; 4,000 x]
06:01:04 Ki kicsoda a felvidéki magyar internetes médiában? [2015-11-20; 2,239 x]
05:49:32 Ako primátor so svojim krúžkom rozhodli o predaji dôležitej mestskej parcely, znemožnili výstavbu op... [2024-07-06; 1,581 x]
04:30:36 Skončila jedna z významných stavebných firiem regiónu - Molda s.r.o. [2019-02-20; 4,124 x]
04:21:13 Tibor do práce nechodil... / Tibor nem járt be a munkahelyére... [2014-12-13; 6,393 x]
04:20:49 Nová učebnica Maďarčina pre samoukov / Magyar nyelvkönyv szlovák anyanyelvűek számára [2011-02-16; 25,448 x]
04:20:20 Baterkáreň v Šuranoch [2024-08-19; 821 x]
04:20:17 Tak nakoniec predsa: novozámocký McDonalds otvorený [2022-02-04; 2,096 x]
04:20:16 Semmi sem hiányzik lepusztult kirabolt városunkból jobban, mint egy Szent István szobor... [2020-06-27; 1,281 x]
04:13:28 A Komáromi Imanapok emlékezete / Z histórie komárňanských modlitebných dní [2015-01-18; 3,848 x]
03:55:17 Nagyszombat, június 9., Szemeszterzáró mise, Pék László és Hústyava István előadása [2020-06-12; 1,347 x]
03:37:50 Do Nových Zámkov začali zvážať komunálny odpad zo širokého okolia [2024-08-22; 470 x]
03:32:50 Pri prenájme mestských parciel firme poslanca Uhrina primátor obišiel zastupiteľstvo [2019-09-19; 2,539 x]
03:24:59 Voňavá investícia mieri do Nových Zámkov (doplnené) [2021-12-13; 1,719 x]
03:14:21 Názor čitateľa: Projekt bioplynovej stanice je z pohľadu zdravého rozumu nonsens [2021-12-15; 1,371 x]
03:13:47 Také veľmi nezverejňujeme, aby sme (ne)vytvorili rovnaké podmnienky pre všetkých... Z diskusie na Ms... [2022-12-17; 1,322 x]
02:59:30 Ako oslavujú vianoce Vica Kerekes, Peter Oszlik a Lucie Vondráčková [2022-12-26; 1,391 x]
02:42:32 Priebežná správa o stave riešenia podnetov na portáli "Odkaz pre starostu" [2015-02-09; 6,894 x]
02:25:12 Pred 67 rokmi vyšiel prvý slovenský profesionálny satiricko-humoristický časopis Roháč. Pripomíname ... [2015-03-17; 3,781 x]
02:24:47 Egy csésze kávé a holnap sztárjaival. A színpadon a GHP zenekar Nagykaposról [2015-07-29; 8,234 x]
02:24:45 Privatizačná kauza JCP Štúrovo [2023-09-14; 1,442 x]
02:24:32 Vyjadrenie p. Juraja Martinku, konateľa Limestone SK s.r.o. a Limestonereal s.r.o. k článku Anatómia... [2022-10-13; 1,576 x]
02:23:37 Dva roky ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine... [2024-02-24; 461 x]
02:23:17 László Béla - Bárczi Zsófia - Komzsík Attila: A nyitrai magyar pedagógusképzés ötvenöt éve (1960-201... [2016-12-29; 2,769 x]
02:23:17 Osudy Regionálneho enviromentálneho Centra (REC) [2024-08-23; 204 x]
02:23:04 Sme užialení a nenachádzame útechy... Listy Ľudovíta Štúra zv. I.-IV. (1954-1999) v chronológii Wats... [2017-05-25; 4,183 x]
02:20:32 Kto sú najpopulárnejší slovenskí YouTuberi? [2020-11-17; 2,687 x]
02:20:17 Szent István-mellszobor avatása Érsekújvárban... [2024-08-24; 259 x]
02:20:17 A 300 éves Ziliziek Pereden találkoztak [2017-11-09; 2,924 x]
02:19:46 Felvidéki polémiák I. / Felvidécke polemiky I.: Slobodník vs. Petőcz 1997 [2014-10-22; 1,959 x]
02:18:58 A hét könyve / Kniha týždňa: Pukkai László, Mátyusföldi lexikon / Lexikón osobností Matúšovej zeme (... [2015-01-08; 5,882 x]
02:18:58 Ing. Bohátová zástupkyňou riaditeľa SPŠE [2011-08-03; 2,818 x]
02:14:23 Kniha týždňa / A hét könyve: Pavel J. Kuthan, V těžkých dobách. Boje na Slovensku 1918-1919 [2012-11-12; 6,546 x]

The index.php: SIZE[b]: 29,969 MODIFIED: 2024.01.09 22:06:48.MD5: a96b9c14c093fe1384de07847e3e01bc STATUS: FALSE  This window is : x