Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  15-06-07   5,532  
0

Ön mint politikai jelölt indult több választáson Európai parlamentbe, helyi választások most mint érsekújvári városi képviselő testületében kapott helyet nehéz a város problémáira megtalálni a megfelelő gyógyírt?
Egészen pontosan 4 választáson vettem részt aktívan. Aktivistaként segítettem a 2012-es parlamenti és 2013-as kerületi önkormányzati választások kampányait. Majd jelöltként indultam a 2014-es EP választásokon és a városi önkormányzati választásokon. Mindkét választási eredményt sikerként könyvelem el. A tenni akarás, a közösség segítése mindig is bennem lakozott. Több mint tíz évig aktív tagja voltam az érsekújvári cserkészcsapatnak, tagja vagyok a ferences hitközösségnek, elnöke a Via Nova ifjúsági szervezet érsekújvári járási elnökségének. Lényegében alapiskolás koromtól közösségekben tevékenykedem és gondolkodom.  


A több éves tapasztalt megtanított többek között arra, hogy sikert csakis odaadó munkával, együttműködve lehet elérni. Nincs ez máshogy a városi testületben sem. Nézetem szerint, jelenleg kialakult egy egészséges kohézió. Ez lehet az alapja a sikernek - a város problémáinak a megoldására. Mivel sok gondot is megörököltünk az előző testülettől, ezért a látványos fejlesztések még váratnak magukra. Adagoljuk az orvosságokat a páciensnek. Amint elkezdenek hatni, lesznek látható eredményei a munkánknak.

Mit gondol miért van az hogy a városi kultúrák sok helyen nem kapnak megfelelő menedzselést a helyi kultúrházak vezetőinek feladatának kellene lennie annak is hogy hazai értékeinket támogassák mint kultúrfelelősök azért kapják fizetésüket hogy kapcsolatokat építsenek ki és a várost képviseljék itthon és határainkon túl is rendezvényeken Önnek mi erről a véleménye?
Úgy veszem észre sajnos, hogy a mai világban a kultúra luxuscikknek számít. Sajnos a szociális helyzet arra kényszeríti az átlagpolgárt, hogy elforduljon a közösségi élettől. A mindennapi hajsza a megélhetés után, a sorozatos gondok közönyössé teszik az embereket. Ezt minden rendezvényen tapasztalhatjuk. Ezért nagy feladat hárul a kultúrcsoportok vezetőire. Nekik ugyanis nemcsak szervezniük kell az előadásokat, hanem meg is kell tudni tölteniük az előadótermeket. Én személy szerint támogatom a hazai értékeket. Annyi tehetségünk van városunkban, és oly keveset tudunk róluk. Elsősorban őket kell támogatni és teret adni nekik. Az így megtakarított költségeket meg a reklámra az emberek csalogatására lehet használni. Persze kellenek a máshonnan érkező, neves vendégművészek is. Úgy érzem meg kell és meg lehet találni az egészséges összhangot.

A mai világban a kultúra és sport területein is a politikai érdekek kapnak helyet ki melyik pártnak a tagja ki támogatja az illetőt ? Remélem egyszer eljön az idő amikor olyan emberek irányítják majd a kultúra és a sportot is akik nem hódolnak be politikai pártoknak lesz valaha ilyen korszak vagy arra még nagyon sokat kell az embereknek várniuk míg ez a korszak bekövetkezik?
A jövőt megjósolni nem tudom. Viszont Ön a kérdésében egy személyes véleményt fogalmaz meg, miszerint a politika egy ártalmas dolog, egy vírus, amitől mindenkinek óvakodnia kéne. Én ezzel a nézettel nem tudok egyetérteni. A politika a társadalmi fejlődésünk egyik alapja. Az, hogy Közép-Európában a „politika” kifejezés egy negatív tartalmú szóvá fejlődött az előző generációk hagyatéka. Mi fiatalok viszont már progresszívebben gondolkodunk. Nem a mutyit vagy a bizniszt látjuk a politikában, hanem a tenni akarás hajt bennünket. Megértem, hogy az idősebb generációk ebben a témában inkább szkeptikusak, ugyanis ők „másfajta” politizáláshoz szoktak. A világ viszont változik; mégpedig abba az irányba ahová mi engedjük, hogy fejlődjön. A politika ebben a segítségünkre kell, hogy legyen. Mi a különbség egy Damaszkuszban és egy Pozsonyban született kislány sorsában? – A politika, amely meghatározza majd mindennapjait és életét. Életünk minden egyes momentumát ugyanis befolyásolja a politika és a politikai döntések. Ezért nem ódzkodni kell a politikától, hanem elfogadni, tanítani, művelni és a társadalom javára kell fordítani azt.
Visszatérve a kérdéséhez, szerintem nem baj az, ha egy politikus olyan tevékenységet folytat, ami a társadalom hasznára válik. Valahol ez a kötelessége. Hiszen azért lett megválasztva, hogy az embereknek jobb legyen az életük. A másik oldalon meg azért választotta a politikát, mint hivatást, hogy tegyen a közért. Nem az a baj tehát, hogy politikusok támogatják a kulturális, sport vagy egyéb rendezvényeket, hanem az, ha támogatásukat feltételekhez kötik vagy kihasználják. Ez viszont megint csak a régi generációk módszere, tisztelet a kivételnek.

Milyen cél fogalmazódott meg önben mikor létrehozták a Felvidéki Labdarúgó Egyesületet (FLE)?
A válogatott legfőbb célja a közösségépítés. A határon túli magyar sport előbbre vitele által a közösség megerősítésének egy új formája van kialakulóban. Emlékezzünk csak vissza, mekkora öröm volt számunkra, amikor Priskin Tamás magyar válogatott lett, vagy Pinte Attila, Szkukalek Igor a Fradiban játszottak. A szívünkhöz oly közel álló magyar válogatott (adott esetben csapat) így még közelebb került hozzánk. A felvidéki válogatott minden felvidéki magyarnak a csapata. Ez a mienk. Könnyebb vele azonosulni, szívből lehet neki szurkolni. Természetesen az üzenet nem az, hogy ezentúl ne szurkoljunk az anyaországi válogatottnak. A kettő nem mond ellent egymásnak. Mi, felvidékiek, sajnos napról napra kevesebben vagyunk. A sportnak, ezen belül a csapatsportoknak óriási közösségépítő ereje van. Véleményem szerint egy felvidéki válogatott erősítheti a nemzettudatot és az összetartás érzését. Ebből kifolyólag pozitív hatással lehet a minket sújtó asszimilációs folyamatokra is.
További célunk a más nemzetekkel való kapcsolatépítés és baráti viszony kialakítása. Tagjai vagyunk a ConIFA-nak, amely a nemzeti kisebbségek és régiók válogatottjainak világszervezete. Így már idén részt vehettünk többek között egy Man szigeti és svájci nemzetközi tornán, világbajnoksági selejtezőn.

Az idén 3 alkalommal kerül megrendezésre a Felvidéki labdarúgó bajnokság hány csapat nevezett az idén a bajnokságra és mikortól meddig tartanak a selejtezők és mikorra várható a döntő?
A FLE megalapításhoz vezető út a Felvidéki Labdarúgó Bajnokság megszervezésével kezdődött. Idén három éve annak, hogy a Via Nova Ifjúsági csoporttal együtt elkezdtük szervezni a Felvidéki Labdarúgó Bajnokságot. Nagy számban jelentkeztek a fiatalok, hiszen számuk megközelítette az 500-at. Ez mára csak tovább nőtt – 44 csapat vesz részt idén az FLB-n. A döntő augusztus első hétvégéjén lesz Dunaszerdahelyen. Kíváncsian várjuk, hogy Udvard és Szepsi után hova vándorol tovább az FLB serleg.

Ön mint sportember a Felvidéki labdarúgó válogatottat bemutatta a Digi sport tévében is ahol egy ismert televiziós személyiség Csisztu Zsuzsa mikrofonja előtt nyilatkozott ?
Nagy örömömre szolgál, hogy a médiában nagy visszhangra talált a kezdeményezésünk. Testvércsapatunkkal a Székelyföldi Labdarúgó Egyesülettel ugyanis rendszeresen szerepelünk a különböző magyar médiákban. Ezek közé tartozik a Reggeli Start TV-s műsor is a Digi Sporton, amelynek valóban Csisztu Zsuzsa az egyik műsorvezetője. Nekem Szombathy Pálhoz volt viszont szerencsém. Többször is meghívott egy stúdióbeszélgetésre, amelynek szívesen tettem eleget. Szeretném ugyanis, hogy Felvidék híre a lehető legtöbb helyre eljusson.

A jó képviselőt gyakran hívják különböző rendezvényekre vendégnek máskor pedig szereplőnek. Ha egy érsekújvári művész kiállítása volna más városban és megkérnék önt vállalja el megnyitó beszédet elfogadná a felkérést ?
Természetesen igen. Az ilyenfajta megkereséseket mindig megtiszteltetésnek veszem.
Szeretném megköszöni az interjut és munkájához kivánok sok sikert.
Telek Lajos
Fotók: Nagy David fotóalbuma
 

Az idén Dunaszerdahely ad helyszínt augusztus 1-jén és 2-án a Felvidéki Labdarúgó-bajnokság döntőjének, amelyen a régiós selejtezőkből bejutó 12 csapat mérkőzik meg a bajnoki címért.
A döntő tizenkét csapata a selejtezőcsoportok győzteseiből áll össze, kiegészülve Szepsi csapatával, amely a címvédő jogán vehet részt. Ez létszámbeli növekedést jelent az eredetileg tízcsapatosra tervezett döntőhöz képest, amire az elmúlt hetekben becsatlakozók miatt volt szükség.
Hontban hatra nőtt a résztvevő csapatok száma, ez pedig már indokolta a kettéosztást Ipoly-menti és Garam-menti régióra, továbbá Csallóközben is elindul a régiós selejtező. Utóbbi térség becsatlakozásával teljessé vált a bajnokság, hiszen már nincs olyan magyarlakta rész, ahol ne rendeznének selejtezőt, és a Felvidéki Labdarúgó-bajnokság valóban lefedi Felvidéket.
A legutóbbi bővüléssel összesen 43 város és falu csapata igyekszik eljutni a nyári, dunaszerdahelyi döntőbe, továbbá Szepsi biztos résztvevőként, tét nélkül is elindul a selejtezőben – tájékoztatta portálunkat a Via Nova ICs.

A régiós selejtezőcsoportok:

Csallóköz: Alistál, Nyékvárkony, Somorja
Mátyusföld: Farkasd, Negyed, Pered, Zsigárd
Duna-mente: Búcs, Ekel, Karva, Komárom
Nyitra-völgye: Érsekújvár, Párkány, Tardoskedd, Udvard
Zoboralja: Csehi, Kolon, Nyitracsehi, Nyitrageszte
Garam-mente: Érsekkéty, Léva, Zselíz
Ipoly-mente: Ipolypásztó, Ipolyság, Palást
Nógrád-Gömör: Fülek, Guszona, Magyarhegymeg, Újbást, Sávoly
Gömör: Abafalva, Méhi, Radnót-Jéne, Rimaszombat, Tornalja
Bódva-völgye: Debrőd, Rozsnyó, Szepsi, Szeszta
Bodrogköz és Ung-vidék: Kaposkelecsény, Nagyszelmenc, Nagytárkány, Perbenyik, Örös
 

2015-06-11 16:57:52 FeroF
Pán Admin na tejto stránke často a rád píše ironické diskusné príspevky na adresu Slovákov. Nič v zlom, nikdy to nie je nič priame, ale obvykle sú to uštipačné, ironizujúce a zosmiešňujúce hlášky. V lepšom prípade niečo v duchu výroku o práve nerozumieť jazyku... A propos Admin, keď si už požičiavate cudzie slová, tak uveďte ich autora. Som si istý, že to nie je Váš výrok, ale tuším (nie som si istý, len hádam) prezidenta Masaryka.
2015-06-10 20:52:21 Karol
Novozámocký maďar - tíz deka párky horčicával. Tak sa spamätajte.

Nemám problém s maďarčinou, ovládam ju dosť dobre a prosím, nespochybňujte moje korene. Ale ako sa vždy hovorí, najlepšia obrana je útok a keď už nevie niekto čo napísať, útok je istota.
A keď tak velmi tu vyzdvihujete dvojjazyčnosť, prečo nie. Budem rád.
2015-06-10 20:44:48 peter123926
Prispevok Karola nema chybu, lebo on nie je slovak, ani Slovak, ale SLOVAK, preto pise elegantne: "trochu ucty k ludom, ktorY hovoria po slovensky..." :))))) Je smutne, ze nie a nie vyhubit ten sovinizmus, bez ohladu na to, z ktorej strany rieky prichadza...
2015-06-10 07:00:40 Petike
"Karol" je teda poriadne divná osoba. Otec sa mu narodil v Maďarsku, čiže Karol asi má aj maďarské korene, ale maďarské články mu vadia. Presnejšie povedané, vadí mu väčšinový podiel maďarských príspevkov. Karol asi nie je hrdý na svoje korene. Karol by sa mal spamätať a uvedomiť si kde žije. Nové Zámky - Érsekújvár boli, sú a pevne verím, že aj vždy budú dvojjazyčné. A mať úctu ku krajine, ktorá dáva minimálne alebo žiadne možnosti uplatnenia práv menšín je také prazvláštne. No a z používanie hesla "Na Slovensku, po slovensky" nikdy nič dobré nevzišlo.

Adminova posledná veta je napísaná veľmi výstižne, len ju treba vedieť aj správne pochopiť.

O Karolovej manželke tu nikto nepísal, že je menejcenná ...
2015-06-10 06:49:16 Internet
"nemúžete handycapovať slováka na slovensku tým, že by sa mal naučiť jazyk menšiny žijúcej v jeho krajine aby jej porozumel."
Ale Karool, veď trošku rozmýšľajte. :) Watson je internetová stránka a internet sa nerovná "Slovensko", chápeme sa? Nikto Vás nenúti čítať maďarské články. Ak sa admin rozhodne , že bude písať po maďarsky, po čínsky alebo po arabsky na internete, tak to je jeho vec. :)
2015-06-09 19:24:22 Karol
Všetko pekné. Ja si vážim každého slušného človeka. Nemám predsudky a ani antipatie voči iným. Môj otec sa narodil v maďarsku a oženil sa do zámkov. Ja len som chcel povedať, že každý človek, ktorý ovláda viacej jazykov má velkú výhodu oproti iným, no nemúžete handycapovať slováka na slovensku tým, že by sa mal naučiť jazyk menšiny žijúcej v jeho krajine aby jej porozumel. To nie je fér. A zákonné právo si myslím je práve právo toho domáceho, nie iných. Moja manželka nevie po maďarsky, je preto menejcenná?

Inak, pán admin tá posledná veta, to je perla.
2015-06-07 20:52:13 Admin
Karol, nože tu neapelujte na úctu. Naopak prejavte ju Vy voči spoluobčanom a neupierajte im právo hovoriť svojim jazykom. Mimochodom je to ich zákonné právo, takže hľaďte prejavovať viac úcty voči zákonom svojej krajiny!
Mate plné právo nerozumieť jazyku, ktorý ste sa nenaučil, ale dôsledky svojej neznalosti musíte znášať Vy sám...
2015-06-07 20:31:01 Karol
Nič v zlom, ale sme na slovensku a je tu viacej maďarských príspevkov ako slovenských. Už sa spamätajte kde žijete. Trošku úcty ku krajine, ktorá Vám dáva priestor pre Vašu realizáciu. Trošku úcty k ľuďom, ktorý hovoria len po slovensky. Ďakujem.
 
 

Posledné čítané / Legutóbb olvasott / Last seen:
11:19:30 Egy csésze kávé JUDr. Nagy Dávid jogásszal, érsekújvári városi képviselővel, a Felvidéki Labdarúgó E... [2015-06-07; 5,532 x]
11:16:35 Magyarnak lenni a nagyvilágban: Sisi, alias Zombori Szimonetta ételszobrász [2023-04-09; 996 x]
11:14:41 A felvidéki magyar katolikus hívők küzdelme az önálló magyar püspökségért / Zápas maďarských katolík... [2014-12-30; 4,079 x]
11:14:38 Kniha týždňa: Ján Lukačka a kol., Chronológia starších slovenských dejín, Prodama Brat. 2008... [2021-02-19; 3,043 x]
11:11:51 A (cseh)szlovákiai magyarok lexikona Csehszlovákia megalakulásától napjainkig (2014) / Lexikón Maďar... [2014-11-28; 12,055 x]
11:08:16 Výsledky volieb do Európskeho parlamentu v Nových Zámkoch [2024-06-10; 470 x]
11:07:05 Začne rekonštrukcia hororového domu na Hradnej ulici [2024-05-25; 1,139 x]
11:07:03 Nebojte sa p. Učeň, všetko bude OK! Terapeutické video z ordinácie doktora Kleina [2022-09-30; 3,204 x]
11:05:03 Majetkové priznania prokurátorov Okresnej pokuratúry v Nových Zámkoch [2021-03-14; 2,954 x]
11:02:55 Index daňovej spoľahlivosti novozámockých firiem a živnostníkov [2023-06-04; 3,109 x]
11:01:58 Neprepadnúť konšpiračným teóriám... [2024-06-10; 321 x]
11:01:47 Kriminalita v kraji podľa hlásení Krajského veliteľstva Policajného zboru za obdobie apríl 2008 - ap... [2018-03-31; 17,847 x]
10:58:37 Kniha týždňa: Ivana Havranová, Som Jozef Majský (Marenčin PT Brat. 2013) [2024-06-16; 107 x]
10:57:30 Pozor na nekalé obchodné praktiky spoločnosti UPC Slovensko ! [2011-02-06; 18,956 x]
10:56:22 Digitalizované periodiká z obdobia 1914-1918 na portáli Slovenskej národnej knižnice [2021-04-12; 3,197 x]
10:53:50 Kto zradil Rusko. Trojdielny film Marie Pevčich vyvoláva ostré spory v radoch ruskej opozície [2024-05-02; 469 x]
10:37:20 Po stopách kauzy Stacho vs. Klub Strážov [2024-02-19; 586 x]
10:34:34 Jódová profilaxia pre prípad jadrovej havárie [2023-08-20; 876 x]
10:34:23 Zatrpknutí bojovníci - Vladimír Pavlík [2024-02-13; 773 x]
10:17:50 Mesto má novú kronikárku a Matica sa zubami-nechtami drží budovy, ktorú dostala do daru a na údržbu ... [2023-05-26; 1,208 x]
10:11:30 Miloš Majko: Putin stvoril nové symboly Ukrajiny [2023-08-05; 757 x]
09:25:36 Egy csésze kávé: Csukás Lászlóval - búvár-, fotós-, és filmessel [2014-01-21; 5,351 x]
09:24:47 25. marca 1945 - začiatok Bratislavsko-brnenskej operácie (1. časť) [2011-03-19; 3,805 x]
09:19:14 Múltbéli érsekújvári kezdeményezések, szervezkedések: Iródia, 1983 [2017-12-27; 3,245 x]
09:12:28 Ako skončila moja snaha učiť sa po maďarsky. O knihe, z ktorej sa ešte nikto po maďarsky nenaučil.... [2010-09-02; 21,771 x]
09:03:17 Egy nádszegi tanító, aki nem értett a szóból. Az Agócs Béla dosszié (61 cikk) [2013-08-27; 15,647 x]
09:00:16 Pred 70-mi rokmi bola podpísaná Dohoda o výmene obyvateľstva medzi Československom a Maďarskom [2016-02-27; 8,657 x]
08:47:11 Bibliografia článkov z denníka Demokratickej strany ČAS z r. 1945-1946 [2014-06-22; 7,438 x]
08:25:09 Az Egy csésze kávé mai címlap lánya: Szabó-Kiszai Mónika zászlós testépítő [2022-07-03; 1,700 x]
07:47:13 Na Ukrajine odštartoval Zelenského projekt Sociálny výťah [2019-05-28; 1,754 x]
07:25:10 Ako sa nestať kolóniou Západu... [2024-05-30; 561 x]
07:25:08 Egy csésze kávé mai cimlaplánya Szabó Noemi világbajnok testépítő [2020-04-02; 3,721 x]
07:25:06 G. Kovács László történész pozsonyi előadása Liszt Ferencről [2024-05-02; 312 x]
07:24:56 Čoho sa bojím a koho nenávidím. Manifest Alexeja Navaľného [2023-08-17; 858 x]
07:24:54 Az Egy csésze kávé mai címlaplánya Nagy Viktória, a Felvidék Szépe 2016 első udvarhölgye és a Miss G... [2016-05-10; 5,490 x]
07:24:51 Relácia Pod lampou s Evou Polereckou a Zsoltom SImonom [2024-03-30; 756 x]
07:23:44 Beszámoló és fotók Nagyszombati 11.születésnapi szentmise és baráti találkozó Farkas Zsolt szőgyéni ... [2024-05-26; 265 x]
07:23:41 Finále privatizačného príbehu a.s. Elektrosvit Nové Zámky [2013-05-27; 10,218 x]
07:23:39 Novozámocké aktivistky pozývajú na besedu o dobrovoľníctve v stredu 24.4. o 18.00 v Café Hollywood (... [2024-04-22; 548 x]
07:23:22 6. novozámocký protestný míting [2024-04-08; 660 x]
07:23:20 Cesta konopí. Výstava v Múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch [2024-05-26; 281 x]
07:23:18 Výsledky 2. kola prezidentských volieb v novozámockom okrese [2024-04-08; 781 x]
07:23:16 Katarína Habovštiaková: Ideové, spoločenské a jazykové základy Bernolákovej spisovnej slovenčiny (1... [2012-10-08; 4,154 x]
07:23:08 Zbierka na nákup munície pre Ukrajinu [2024-04-21; 426 x]
07:23:04 Katarína Vadkertyová: Poľnohospodárstvo na Slovensku v rokoch 1900-1914 (1975) / Vadkerty Katalin: ... [2013-08-24; 4,528 x]
07:23:02 Kürti Fotóalbum [2013-01-23; 3,793 x]
07:22:47 A hét könyve / Kniha týždňa: Greenwald Glenn, A Snowden-ügy / Prípad Snowden (2015) [2016-04-22; 1,677 x]
07:22:41 Kultúra betónových plotov a súkromných ulíc [2024-05-17; 743 x]
07:22:40 Zúgov 2? Veterným elektrárňam sme zatiaľ unikli o vlások [2024-04-04; 1,053 x]
07:22:38 Egy csésze kávé: Vadkerti Imrével, énekes-, színész-, előadóművésszel, a Kormorán együttes frontemb... [2013-12-10; 13,162 x]

The index.php: SIZE[b]: 29,969 MODIFIED: 2024.01.09 22:06:48.MD5: a96b9c14c093fe1384de07847e3e01bc STATUS: FALSE  This window is : x