Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  13-09-01   8,346  
0

Az 1980-as évek sikeres zenekarában, a Prognózisban tűnt fel mint billentyűs, és zeneszerző. A zenekar feloszlása után több mint 100 hanglemez készítésében vett részt mint hangszeres, zeneszerző, vagy mint hangmérnök. 1990-ben saját stúdiót alapított, mely a mai napig működik. Az első kereskedelmi televízióban, az A3-ban szerez tapasztalatot a média világában, majd az Msat és a Szív TV után a Satelit TV programigazgatója.  

Számtalan, főleg könnyűzenei műsor rendezője, de munkája reklámfilmeken és játékfilmeken is látható. (A rózsa énekei – Grantfilm, 2003; 56 csepp vér – Grantfilm, 2007.) Jelenleg a Dinamit, Triász, és a B-project zenekarokban játszik. Hamarosan a Dinamit együttessel fellép Szlovákiában is. Nemrégiben pedig Párkányi Wellya Panzió teraszán adot remek koncertet a Triásszal.


- Gondoltad volna gyermekkorodban , hogy egyszer még zenész leszel?

Anyukám, Lőrincz Anikó énekesnő volt, a születésemmel egy picit derékba törtem a karrierjét, de gyerekkoromban a barátai zömében zenészek voltak, a múlt évszázad derekának meghatározó egyéniségei, sokat tanultam tőlük...

- Hogyan indult a pályád?

5 évesen kezdtem a klasszikus zenét, közel 20 évig tanultam, könnyűzenét 6 évig. 16 évesen már rock zenekarokban játszottam, de volt, hogy helyettesítettem zongoristát különböző discókban, 78'-ban ezért 110 forintot kaptam naponta..

- Az emberek mindig a zenekarokból a frontembereket jegyzik meg. Te is annak idején tagja voltál a Prognózis együttesnek, ahol egyszerre több kimagasló tehetség találkozott össze, olyanok mint pl. Vörös István, St. Martin, és Te.

Nemcsak jó zenészek , hanem jó szerzők is.

- Te milyennek látod ezt a társaságot?

Sajnos itthon a zenészek mindig perifériára kerülnek, sokkal nehezebb az érvényesülésük, mint más országokban. Szerintem méltatlanul múlnak el zseniális tehetségek, és ezért most létrehoztunk egy egyesületet, a magyar rockzenészek egyesületét, azaz MAROCK, ami érdekképviseleti funkciót fog betölteni.

- Annak idején Rimaszombatban találkoztunk először, amikor Homonyik Sándort kisértétek. A csapat tagjai koncert után bebizonyitották, hogy ez egy összetartó társaság. A gitáros fiúk zenén keresztül szerették volna meghóditani, az ottani bárban játszó cseh zenekar női tagjait, ami a végén sikerült is. Legyőzték a nyelvi akadályokat a zenén keresztül , és ezzel is bebizonyosodott , hogy a zene univerzális lehet kapcsolat teremtésben  is... Neked erről mi a véleményed?

Ez így van, a gondolatnak nincs nyelve, ahogy az emberi érzéseknek sem.

- Az zenei pályafutásod során sok dal született. Az emberek sokszor nem a szerzőket , hanem az előadókat jegyzik meg. Ha most egy kicsit végigtekintenénk a szerzeményeid között, felsorolnád a zenei előadók neveit, akiknek írtál dalokat, és azt is elárulnád melyik dalt szerezted nekik?.

Ez egy nagy feladat lenne, több, mint 40 előadó, több, mint 120 nagylemez, stb....
többek között: Dinamit, Omega, Vikidál Gyula, Varga Miki, Zámbó Jimmy, Szűcs Judith, Pa-dö-dö, Fenyő Miklós, Dolly Roll, musicalek és mozifilmek sora....

- Ebből a listábol is látható, hogy otthonosan mozogsz a különféle zenei stilusok között. Elárulnád, hogy melyik az a zenei stilus, amely tehozzád a  legközelebb áll?

Én hardrock párti vagyok, abban érzem a legjobban magam, ha tehetem, ilyen zenét is hallgatok, kedvenceim a Foreigner, Journey, Manfrad Mann, Toto, Whitesnake, stb...

- Gondolom az évek folyamán sok dal születik, amelynek többsége sokszor, asztalfiókban hever. Hány olyan dalod van, amit még eddig nem énekelt senki?

Van egy pár, most éppen ezeken dolgozok.

- Phil Collins egy interjúban azt mondta, hogy nála általában a zenei alap készül el először a dalszöveg sokszor  a véletnen müve. De egy másik ismert zenész - Sting azt mondta sokszor a dalszövegek születnek meg először ezekhez készül utána el a zene. S te dalaid, hogyan születnek meg, melyik van meg először a zene és melódia vagy a dalszöveg?

A zene van először, az határozza meg a később megírt szöveg tartalmát, hangulatát. Fordítva nekem nem megy, valahogy annak olyan úgymond  megrendelés formája van, persze lehet, hogy másnak az megy jobban...

- Az évek folyamán sok ismert zenésszel együtt dolgoztál, általában mint session zenész aki bizonyos előadókat kisérnek végig koncerteken, mint pl. Zámbó Jimmy állandó kísérője voltál koncerteken itthon és külföldön is. Te azon zenészek közé tartoztál, aki a népszerű énekessel sokszor együtt volt éjjel nappal...  Egy ismert zenész Falco azt mondta lassan a zenész társaimmal többet vagyok együtt mint a barátnőmmel... Sok titkot ismernek a zenészek egymásról, amiket a közönség nem ismer? Elárulnál nekünk néhány zenész titkot ismert előadókról, amiket te éltél meg?

Persze, hogy tele vagyunk titkokkal, amiket nem osztunk meg, hisz ezek magánügyek. A turnék során rengeteg kaland, történet gyűlik össze, nem véletlen, hisz egy koncert után az "éjszakai országút" tartogat meglepetéseket.

- Az évek során a te studiódban is egmásnak adják  a kilincset a zenészek. Ennek  alapján gondolom a névsor is elég hosszú lessz, de próbáldd  meg összeallítani...

Most épp a Triász nagylemezén dolgozunk, de jön Delhusa Gjon, Mr. Joe, és sokan mások...

- Azt szokták mondani, egy dalról sosem lehet megmondani, sikeres lesz-e. Akkor ezek szerint létezik recept a sikerre?

Az arányérzék. Adott egy jó dal, egy jó énekhang, ezek arányban vannak az előadó stílusával, egyéniségével. Akkor tud erős lenni a dolog, ha valamilyen paraméter nincs szinkronba, abból lehet a bukás.

A magyar daloknál sok esetben a dalszöveg, és annak tartalma is sokat nyomhat a lapban, miért van az , hogy a mostani években kevés olyan dal születik, amelyek megmaradnak évek után is. Mit tudott  Máté Péter, vagy Zámbó Jimmy amit kevés  zeneszerző tud, a  dallam, a dalszöveg mind a kettő egyformán szivhez szólt, ezek a dalok halhatatlanok maradtak. Mint szerző  ezt hogyan látod?

Végül is a válasz az előző kérdésedre ugyanaz. Maradandó olyan dal lessz, ami az emberekre hatással van. Az egykor érzett dolgokat érzik át újra, amikor meghallgatják újra a dalt. Ma azért is nehéz ilyet alkotni, mert az emberek a mai világban nehezebben fogadnak el bármit, tele vannak pénzügyi, munkahelyi feszültséggel, és a maradék kapacitást a túllihegett információ áramlat köti le, reklámok, hírek, internet, média ezerrel. Még nem jöttek rá, hogy egy kicsit saját magukkal is kéne foglalkozni, akkor tudnánk ismét sok szép. Maradandó dalt alkotni. Persze ez más művészeti ágakkal is így van.

- Te nemcsak zenei alapokat készitesz, hanem lemezkiadó is vagy egyben. Eddig kiknek adtad ki a lemezeit?

Elsősorban saját produkciókat: Prognózis, Bulldózer, Triász, de sok mást is, pl. Bangó Margit, de szegény Flipper Öcsinek is mi adtuk ki az utolsó lemezét.

- Miért van az hogy  a határok eltüntek, de a magyar zene valahogy nem tört be a külföldi piacra? Több  próbálkozás is volt, egyesek Király Lindában látták  a magyar világsztárt, de utóbbi  időben  a magyar Viva Starr  késziti világsztárokkal lemezét. Mi kell ahoz, hogy Magyarorszának világsztárja szülessen?

Elsősorban nyelvtudás, de anyanyelvi szinten. Fordítva képzeld el, hogy a Fekete Pákó nem a hülyeségeivel érvényesülne, hanem komolyan szeretne magyarul énekelni. Csak akkor sikerülne, ha tökéletesen megtanulja a magyar kiejtést. Ha sántít, akkor csak mosolygunk rajta....
Sok jó dallam születik, ezeket kellene ismert zenei producerekkel közösen kidolgozni. Sok jó studió van, ahol magyarban  is sok jó zene születik.

- Egyesek félnek megmérettetni magukat, te nem gondoltál arra, hogy zenei dalaidat külföldön is  megmutassad?

Amikor a studiókban elkészül a maszter szallag zenei alapja, azt  fel lehetne használni később, vagy angol szöveget lehetne rá irni. A studiódban készülő lemezek masterszallagait, zenei alapjait ének nélkül elszokták tenni a stúdiók.

- Te nem gondolkoztál el külföldi karierren ?

Egy pár lehetőség mellett elmentem, sokszor voltam Hollywoodban, közel jártam a filmes dolgokhoz, de amikor átgondoltam, hogy évekre kint kéne maradnom, a családom, és barátaim miatt inkább nem vállaltam. Azért sokat dolgoztam kint, de az mind magyar produkció volt, pl. Omega. Felejthetetlen koncertek voltak, tavaly júniusban a B.Project formációval megjártuk Kanadát, egy fergeteges turnét játszottunk végig.

- Annak idején elsőként nyujtottál kezet Szabó Andrisnak, annak a vak kisfiúnak, akinek mind a két lemeze a te stúdiódban készült. Hogy jó választás volt ezt, bizonyítsa az is, hogy mind a két lemez aranylemez lett. Tervezel vele újabb albumot?

Benkő Laci volt a producere az anyagoknak, nem tudom, mit terveznek, egyenlőre nem tudok a  folytatásról.

- Sok zenész annak örül ha, olyan világsztárral hozza össze a sors, akit igazán szeret. Te találkoztál már valamelyik világsztárral, és halotta is a zenédet, ha igen kivel?

Évekig dolgoztam az egyik legnagyobb hangszergyártó cégnek, a Korg-nak. Számtalan bemutatót tartottam külföldi és hazai hangszerkiállításokon, volt szerencsém együtt dolgozni Rick Wackeman-nal, és Joe Zavinul-lal, de színpadon is rengeteg sztárral  dolgoztam, pl. Demis Roussos, vagy Chris Normannal...

Az utóbbi időben  a televiziós tehetségkutatók egymás után fedezik fel a popsztárokat. Ma mindenki  igyekszik kiadni lemezeket, a sok zene között olykor elvesznek olyan zenei értékek akik az évek folyamán lettetek már az asztalra valamit, itt gondolok az ismert nevekre, Homonyik Sándor, Varga Miklós, Vikidál Gyula, Sasvári Sándor, hogy csak néhány nevet emlitsek.
- Te hogyan látod a teherségkutatókat ebből a szempontból?

Ez benne van az előbb említett média őrületben. Ezeket a fiatalokat  a média kihasználja, felfuttatja, kiszedi, ami benne van, a végén kicsavarja, és eldobja. A hirtelen jött látszólagos siker hirtelen múlik el, ezek a gyerekek nem nagyon tudják feldolgozni a történteket, kábítószer, alkoholizmus, volt már öngyilkosság is. Csak a nagyon intelligens és tehetséges tud fent maradni, ezt bizonyítja, hogy több száz megasztárból, pár énekes maradt meg a pályán.

- Jelen pillanatban kinek a lemezén  dolgozol  a stúdiódban?. A tavasz folyamán a közönség milyen koncerteken találkozhat veled ?

Elsősorban most a Triász és a Dinamit  lemezek készülnek, próbálunk felszínen maradni.

- Miért van az, hogy eddig nem hallhattunk arról, hogy megjelent Jankai Béla lemeze.Vagy volt  ilyen, csak hozzám nem jutott  el? Vagy eddig meg  sem  jelent?

Volt egy Magyarország történelmét megidéző szintetizátor lemezem, a Hungarian Fate, azaz magyar sors. Előkészítettünk egy szerzői lemezt, már le volt gyártva, amikor leállítattam, mert a megjelenése előtt halt meg a Jimmy. Úgy gondoltam, nem lenne időszerű....

- Köszönöm a beszélgetést,és további sikereket kivánok
Telek Lajos   
fotók: Telek Lajos és archiv



Ez a Riport nem jött volna létre támogató nélkül. Egy csésze fekete élvezet kóstolja meg Ön is a Organó Gold kavét!




 
 

Posledné čítané / Legutóbb olvasott / Last seen:
09:38:36 Šťastnou náhodou sa pánom Kleinovi a Borbélyovi opäť nepodarilo presadiť avantúru. OZ Za Nové Zámky ... [2021-10-23; 2,378 x]
09:38:36 Egy csésze kávé Jankai Béla előadóművésszel, zeneszerzővel [2013-09-01; 8,346 x]
09:38:36 Zoznam proruských trolov na Slovensku [2022-03-12; 2,404 x]
09:38:36 Egy csésze kávé Saláta Kornéllal, a labdarugó-Európa-bajnokság szlovák csapatának tagjával. Exluzív ... [2016-06-11; 2,388 x]
09:38:22 Szikince Fesztivál - Három falu fesztiválja a Felvidéken - ZALABA, 2013. augusztus 31.  [2013-08-17; 2,566 x]
09:38:22 Film týždňa: Júlia Latynina o klimatických zmenách [2019-12-15; 1,309 x]
09:38:22 Egy csésze kávé: Turcsányi Tibivel és Ladányi Patríciával - Pattyval (frissítve!) [2013-11-18; 3,703 x]
09:38:09 A KultúrKorzó PT nyílt levele Érsekújvár polgáraihoz / Otvorený list OZ KultúrKorzo obyvateľom Novýc... [2014-11-04; 5,864 x]
09:37:48 Egy csésze kávé virtuállis szépségverseny: Hornyák Hajnalka fitness modell [2016-11-12; 5,788 x]
09:37:48 Vasárnapi beszélgetés Vitray Tamással Kürtön [2023-11-08; 992 x]
09:37:48 Egy csésze kávé mai Címlaplánya Gyuricz-Ruszka Dalma, 2006 Zala Szépe, aki immár boldog anyuka és a... [2015-12-08; 5,682 x]
09:37:46 "13 priateľov chunty". Propagandistický film ruskej NTV namierený proti umelcom solidárnym s Ukrajin... [2014-08-30; 1,932 x]
09:37:36 Kto platí za odvoz smetí zo súkromných ulíc papalášov? [2019-09-14; 2,898 x]
09:37:31 "Leningrad". Predstavujeme jednu z najpopulárnejších ruských kapiel / Bemutatjuk Oroszország egyik l... [2013-10-06; 2,954 x]
09:37:27 Egy csésze kávé: Dr. Komáromi István zeneszerző-, szövegíró-, és előadóművésszel [2014-01-11; 7,391 x]
09:37:27 Egy csésze kávé: Tóth Péterrel, a A Budapest-Bamakó Rally résztvevőjével [2014-02-27; 2,886 x]
09:37:27 Egy csésze kávé az Echo TV "Hídemberek" c. dokumentum-sorozat szerkesztő-riporterével Tamás Anitával... [2015-03-23; 4,220 x]
09:37:27 Egy csésze kávé: Ján Špaňoval a Veszett kutyák - MadDogX párkányi zenekar menedzserével [2013-10-22; 3,154 x]
09:37:27 Egy csésze kávé Erox Martini énekessel és zeneszerzővel / Šálka kávy s talianskym spevákom a sklada... [2013-08-19; 9,044 x]
09:36:56 Situácia na realitnom trhu v Nových Zámkoch [2024-07-01; 603 x]
09:36:55 Koniec snov o priemyselnom parku na Nesvadskej ceste: primátor ohlásil zámer predať 40 ha parcelu za... [2022-04-11; 1,845 x]
09:36:55 Egy csésze kávé Szvorák Emesével, a Hirek.sk és STV szerkesztőjével [2016-06-01; 4,423 x]
09:36:54 Egy csésze kávé: Így láttuk a Foci VB-t... [2014-07-14; 3,632 x]
09:36:49 Novozámocké horizonty - poslanci MsZ si na ďalších 7 rokov prenajali od mesta (t.j. sami od seba) bu... [2011-06-15; 6,735 x]
09:36:47 Osud "strašidelných domov" jednou z tém predvolebnej kampane v komunálnych voľbách v Nových Zámkoch... [2010-09-26; 6,772 x]
09:36:43 Ako oslavujú vianoce Vica Kerekes, Peter Oszlik a Lucie Vondráčková [2022-12-26; 1,355 x]
09:36:43 Egy csésze kávé Zana Anitával a Parasportpress újságírónőjével [2015-11-22; 2,922 x]
09:36:42 Egy csésze kávé: Szász Kittivel, a világ legjobb női labdazsonglőrjével, világbajnokkal [2013-11-22; 3,541 x]
09:36:42 Peter Lipa – a Szlovák jazz zene koronázatlan királya Párkányban adott koncertett / Štúrovský koncer... [2013-08-04; 2,879 x]
09:36:42 Joseph Dituri 100 napos vízalatti kalandja március 1-jén kezdődött és június 9-én ért véget...... [2023-06-21; 744 x]
09:36:41 Megjelent az AGORA, a Dél-Garam mente kisebbségi kulturális-művészeti folyóirat első száma [2013-11-11; 3,335 x]
09:36:41 V tomto volebnom období stálo "podnikanie" NZTV mesto 30 mil. korún. 6 poslancov v orgánoch a.s. k t... [2014-08-24; 4,685 x]
09:36:41 Egy csésze kávé Juhász Katalin íróval, költővel, szerkesztővel [2014-10-30; 3,111 x]
09:36:41 Világjáró Petrás Előd biciklis világutazóval [2022-06-19; 853 x]
09:36:40 Nagyszombat, június 9., Szemeszterzáró mise, Pék László és Hústyava István előadása [2020-06-12; 1,312 x]
09:36:39 Navaľný vracia úder. Video o Putinovom paláci za miliardu dolárov si za 30 hodín pzrelo 30 miliónov ... [2021-01-20; 1,315 x]
09:36:25 Helytörténet: Sobieski János levelei a párkányi csatáról és Eszergom bevételéről [2013-09-26; 2,967 x]
09:36:24 Az Egy Csésze Kávé mai Címlaplánya az ezerarcú fotóriporter, jeltáncos, dalszövegíró és Plus Size fo... [2015-04-06; 5,380 x]
09:36:24 És még egy csésze kávé: Mészáros Tamás énekessel, zeneszerzővel, szövegíróval [2013-11-22; 3,897 x]
09:36:22 Domáci miláčikovia na poliach informačnej vojny [2023-08-03; 827 x]
09:36:22 Jubileumi emléklap Érsekújvár jeles szülöttjének Prohászka Marcellnak [2012-09-30; 2,392 x]
09:36:21 Dva roky ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine... [2024-02-24; 421 x]
09:36:04 Nech mi niekto povie, čo mám robiť... Reportáž krajských novín o trápení obyvateľov Bieleho domu... [2019-06-20; 2,689 x]
09:36:02 Tíz kérdés Héger Rudolfnak / 10 otázok pre Rudolfa Hégera [2016-01-10; 2,313 x]
09:36:01 Egy csésze kávé: Idén is lesz AquaPhone fesztivál Párkányban [2014-05-29; 4,267 x]
09:36:01 Egy csésze kávé Miroslav Sýkora felvidéki énekessel [2014-12-21; 4,650 x]
09:36:00 Egy csésze kávé virtuális szépségverseny: Katona Heni fitnesz versenyző [2016-08-14; 11,202 x]
09:36:00 Egy csésze kávé/Šálka kávy: dnes je našim hosťom Ing. Marta Mesárošová, manažérka a fotografka inter... [2015-10-31; 2,991 x]
09:36:00 Könyvbemutatók Esztergomban [2013-09-07; 3,290 x]
09:36:00 Agócs Gergely a nánai Gerendás fogadóban‏ megvalósult sikeres fellépése ürügyén [2013-11-16; 3,693 x]

The index.php: SIZE[b]: 29,969 MODIFIED: 2024.01.09 22:06:48.MD5: a96b9c14c093fe1384de07847e3e01bc STATUS: FALSE  This window is : x