Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  15-04-06   5,380  
0

A fotóit elnézve, mintha egy földre szállt angyalt látnánk,benne aki ezer arcával kitűnik a sérült emberek soraiból, igyekszik jeltáncával eltáncolni a sérült emberek örömét, bánatát, de mindemellett, mint fotós, különböző rendezvényeken is ott van, ahol történik valami a sérült emberek érdekében. Mint dalszövegíró pedig igyekszik megmutatni gondolatait, Kaszás Péter személyében pedig nagyszerű zenei alapokat kapott, amelyekkel érdekes dolgok születtek.  


- Kezdjük talán azzal, hogy honnan és hogyan jött az ötlet a jeltánccal?
- Elsőként akkori siket barátomnak, szerettem volna megmutatni, mit is jelenthet, ha szól a zene, mi a története, mondanivalója. Ő ugyanis siket volt. Egy este lementünk Dj Dominique jótékonysági partijára, egész este magyar dalokat játszott. Aznap a táncparketten, miután siket barátaim, akiket egész nap a számítógép kötött le, megértették  a zene világát a jeles táncomon keresztül, elhatároztam, hogy felépítek egy új világot, amivel boldoggá tehetem nemcsak  őt, másokat is. A jeltánc ugyanis mindenki számára „hallhatóvá” fordítja le a zenét.   Második ihletet adta bennem, amikor Csongrádi Kata felkért, hogy kísérjem az Álltam az Olajfák hegyén című video klipjében jeltánccal a dalát, mert megragadta őt ez a világ. Innen indult a jeltánc felépítése.

A jeltánc az, mikor a könnyűzenei pop világot a modern kontakt és művészi táncelemekkel, pantomim elemekkel és jelnyelvi szavak kiegészítésével hangképekké és fényképekké alakítva hozzuk közelebb az emberek szívéhez és lelkéhez. Jelénekek és éneklő kezek jeltánc művészete ez, a  hangjegyek tánc mozdulatokba, táncelemekbe foglalt vizuális kottája.   A műfaj alapgondolata tökéletes összhangban áll Kodály Zoltán híres mondatával: „Legyen a zene mindenkié.” A jeltánc az a művészet, amely a jelnyelv tolmácsolásával és a tánc segítségével adja át a zene varázsát a siketek és nagyothallók számára, ezzel is segítve őket abban, hogy kiszabaduljanak a csend világából. Nem csak hallássérült emberek számára nyújt azonban élményt a műfaj, jóval több ugyanis annál, mintha a dalok szövegét tükörfordítással jelelnék el. Táncelemeket, mimikát, gesztusokat beleszőve teszik komplexebbé az előadást, közvetítik a szöveghez és a zenéhez kapcsolódó érzelmeket, saját koreográfiájuk alapján táncolják el a zenét. A zenének önmagában komoly szerepe van a sérült emberek fejlődésében, rehabilitációjában. Közismert, hogy a zene mozgósítja a fantáziát, az érzelmeket, mobilizálja a személyes élményeket, fejleszti a szimbolikus gondolkodást. Egyúttal lehetőséget nyújt a mozgásos, asszociatív reakciók megnyilvánulásaira is. Értelmileg sérült embereknél ez különösen fontos lehet, mert esetükben többnyire éppen a kognitív, verbális készségek fejletlenek, a zene és mozgás segítségével azonban könnyebben kifejezhetik magukat. A művészet lehetőséget teremt az érzelmek, élmények mélyebb megélésére, feldolgozására. Az indulatok, feszültségek levezetésére. Fejleszti a ritmusérzéket, az önkontrollt, a testképet.

- A sérült emberek érdekeit képviselted eddig, nemcsak itthon, hanem határon túl is, hová sikerült eljutnod eddig a jeltánccal?
Az én társulatom a Napsugár Anna Zenei Amatőr jeltánc Társulat: értelmi fogyatékos, hallás-, mozgás- és látássérült sorstársak kis csapata. Több különböző fogyatékossággal élő színész, énekes és más kultúrában elismert sorstársak is csatlakoztak hozzánk. Akik hozzám járnak, az életükben valamit már letettek az asztalra. Jellemző rájuk, hogy nem mondják, hogy soha, mert soha sem adják fel. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a próbákon és a fellépéseken a társakkal töltött idő közösség és személyiségformáló ereje pozitív hatást gyakorol a résztvevőkre. Megtanulnak együttműködni, tapasztalják, hogy a közös siker érdekében egyrészt egyéni erőfeszítésre, másrészt arra van szükség, hogy segítsék társukat. Toleránsabbakká, megértőbbekké válnak egymással szemben. A jó hangulatú együttlétek megnyugtató ereje javítja a szereplők kedélyállapotát. Esély napok, falunapok, kulturális versenyek és  fesztiválokra jutottunk már el. Eddig a legnagyobb fellépéseink a Brüsszeli Kulturális Intézet Napsugár Anna Önálló estje és a Sziget fesztivál, nem utolsó sorban a Nem Adom Fel Együttes-Kiss Barna, Papp László Sportaréna mind a négy jótékonysági koncertje volt. Nick Vujicic előadásán a Never Give up Gospel Kórus tagként jeltánccal szerepeltem. A tizenöt éves jeltánc fellépések folyamán a Nem Adom Fel Együttes és a Kézenfogva alapítvány segítségével sok nagy művésznek jeltáncolhattam már. Sorolhatnám a listát, nem végeznék most a riport végéig sem: Csongrádi Kata, dr Komáromi István, Pa Dö Dö, Dancs Annamari, Mary Zsuzsi, Miller Zoltán, Quimby, Kiscsillag, Oláh Ibolya, Orbán Johny, Anita, Első Emelet, Béres Alexandra, Kft, Bábú, Megasztárosok győztesei, X- faktorosok győztesei, Pitti Katalin. Nemcsak Magyarországon várnak minket szívesen, hanem külföldről is kaptunk már meghívásokat ahova nem mindig jutunk el úti költség. hiányában. Eljutottam Brüsszelbe, Ausztriába, Lengyelországba, Szerbia Montenegróba, Erdélybe, és természetesen hazánk szinte minden kisebb nagyobb városába. Az előadások mellett országos kulturális versenyeken is részt veszünk az utazások során. Eddig már több mint 150 elismerést, első – külön díjat és oklevelet és országos Hip-Hop Ritmus csapatok táncversenyén Bajnoki címet és kupákat gyűjtöttünk be színpadi látványtánc-jeltánc kategóriában.

- Mint énekesnő, eddig is tanultál, Pitti Katalinhoz jársz énekórákra, több dalt jegyzel, mint szövegíró, amelynek zenéjét Kaszás Péter írta, hogyan születnek a dalszövegeid?
- Reggel utazom a metróban vagy ülök egy kávé mellett a kedvenc kávézómban borús vagy napsütéses időben, munka közben fellépés után pozitív hatásra minden olyan hatáskor születnek a dalszövegeim, verseim, amikor megérint engem valami a szürke hétköznapokban és színessé varázsossá teszi perceimet. Legyen az pozitív vagy negatív életérzés a fontos, hogy ha valami eljut a lelkemig, azt ki kell írnom magamból. Minden lélek érzést meg kell mutassunk a nagy világnak, így ők is tanulhatnak belőle. Nekem fontos, hogy az utam, amit a jóisten nekem szánt sok szeretet adhassak ki szívemből és ezáltal boldogságot kaphatnak abban a pár percben, míg hallgatnak vagy látnak minket akármilyen nehéz a mai világban a megélhetés. Nemcsak a verseimben és a jeltánccal, hanem a napi vagy heti kapcsolattarással segítségadásunkkal is jobbá tehetjük mások életét. Fontos hogy törődjünk egymással és nézzünk rá ismerőseinkre, barátainkra, mert nem tudhatjuk, mikor van épp szüksége ránk.

- Angyalarcú kisgyerek, Várom a jelet, Soha ne mond, Szívdobbanás, Drága Édesanyám, hogy csak néhány dalt említsek, mi van meg előbb, a dalszöveg, vagy a zene?
- A csodálatos zeneszerző Kaszás Péter (Máté Péter egykori zeneszerzője) zenésíti meg dalszövegeimet közös munkával. Olyan hangzás világot próbálunk  bemutatni, hogy majdnem minden zenei műfaj képviselve van. Így megpróbálom közvetíteni a zenei értékemet és tehetségemet a magyar társadalom felé.(Keringő, hastánc, flamenco.) Megírom a verseket, amikből később dalszöveg lesz, elmondom a mesternek az elképzelést és mivel én siket vagyok, a teljes zenei VARÁZST rá bízom és így megszületik a zene, majd feléneklem több órás kemény munkával a zene stúdióban. És mindig csodás zenei hangzások születtek, amikért hálás vagyok neki. Legszívhezszólóbb dalom a Drága édesanyám, amit a fellépéseinken tapasztalunk, anyák napjára készült. A dalt a gyermeki szeretet és a hála szülte. Mi, a fogyatékossággal élő emberek a szívünk szeretetével óvjuk, vesszük körül édesanyánkat, ezért megköszönöm a dalban minden anyának, hogy felneveltek és szerettek bennünket. Mindig odajön előadás után egy kedves néző legyen fiatal vagy idősebb és meghálálja, hogy felemlítettük legszeretettebb család tagját, édesanyját és hálával tartozunk nekik, amíg csak élünk. A klip érdekessége hogy szerepel benne Rozbora András paralimpiai sportoló az első Magyar Gördülő Kerekes székes Tánccsoport, a Baltazár színésznője Raffael Erzsébet és természetesen a Napsugár Anna jeltánc társulat tagjai: Életfa intézet és a Down Zágrábi lakó otthon jeltáncosai. Az Angyalarcú kisgyerekről fontos meséljek e jeltánc munkásságom legelső, legszorgalmasabb legtöbb díjat nyert jeltáncosa. 20 éve mikor elkezdtem a jeltánc világát építeni, tanítani minden fajta fogyatékossággal élő sorstársakat tanítottam a Budapesti Csupa szíveknél, Csató Zsuzsa szervezeténél. Német Zsuzsi down szindrómával küzd és a mai napi sem adja fel a jeltánc és az éneklés élteti. Volt egy kívánsága, írjak róla egy dalt így született az Angyalarcú kisgyerek dal majd a klip ajánlom szeretettel megnézésre http://jeltanc.mlap.hu oldalamról. A Várom a jelet című dalom a Siket világ szépségéről és a jelnyelv értékéről szól. A Szívdobbanást szerelmemnek és menedzseremnek írtam Scharek Jánosnak, aki bekötötte a fejem és azóta boldog asszony vagyok. A Soha ne mondd, hogy soha dal a nem feladásról szól.

- Megérint című dalodat Krizbai Teca énekelte, az a dal mindenkinek belopta magát a szívébe, miért van ez, hogy ilyen sok embert érintett meg?
- Krizbai Teca, akit a Csillag születik című műsorban ismerhettek meg, egyetlen barátnőm, aki szeretetével a dalt felénekelte. Már a hangján keresztül érzékelhető, amit mindenkinek át szeretne adni a lelkén keresztül. Majd a dallal közös szervezésben jelentkeztünk Tecával ő énekelte én jeltáncoltam volna az MTV Dal műsorába ahova sajnos nem választották be. Szomorúságát hogy oldjuk, megleptük  Scharek János férjem segítségével ajándékba  a klippel, így eljuthat mindenkihez. A klipet Divatikon.hu oldal tulajdonosa Kaszás Bence fotóriporter készítette, aki annyi szeretetet, munkát és törődést nyújtott a klip elkészítése alatt, ami lejön a filmen, árad a Boldogság. Miután kitettük a facebook oldalunkra is, a siker ekkor jött. A klipet beválasztották a Nemzetközi Siket Fesztiválra, amit Vácott rendeztek meg. Ismeretlenek írtak, hogy zokogva hallgatták és nézték a klipünket, mert annyira meghatotta őket.

- Mint fotográfus, nagyon sok rendezvényen ott vagy, képviselted a sérült emberek érdekeit, még nem gondoltad azt, hogy az évek folyamán nagyon sok olyan kép gyűlt össze, amelyeket érdemes volna megmutatni egy kiállítás keretén belül, itt Magyarországon vagy akár a határon túl is a sérült emberek életét, vagy esetleg az Európai Parlamentben, hogy igen is, ezek az emberek is részei egy-egy társadalomnak? Jobban oda kellene rájuk figyelni, jobban meg kellene érteni az Ő problémáikat. Te hogyan látod ezt?
- Ez az életcélom nekem is, hogy segítsem lebontani a falakat. Van szerény gyűjteményem fotóimból. Rendszeresen részt veszek pályázatokon. Önálló kiállításom még nem volt.
A figyelem nagyon fontos, adott sok fórum, lehetőség, éljünk vele. Egy ilyen szép példa volt a 2015. március elsejei RIROSZ Világnapi rendezvény.

- Több ismert személyiséggel találkoztál, pl. Zoltán Erika, Steven Seagal, Sütő Enikő és másokkal is, gondolom, minden találkozás, vagy fotózás maga egy megismételhetetlen élmény, vagy tévedek?
- Ez így van e. Egy hete fotóztam Arnold Schwarzeneggert, kezet is fogtunk.

- Volt egy jótékonysági fellépés, Harza Márk kerekes székes kisfiú részére, ahol sérült és nem sérült emberek együtt léptek színpadra, miért van az, hogy ehhez hasonló rendezvény nagyon kevés van Magyarországon?
- Nem tudok pontos választ adni. Több rendezvényen is részt vehettem, például templomi koncerten is hasonló céllal. Látom, érzem a közönség támogatását, szeretetét.

- A Te neved összeforrt a Nem Adom Fel produkcióval, akik annak idején Nick Vujicic, boldogság nagykövetet hívták Magyarországra, most pedig Arnold Schwarzenegger Siker programját támogatják, gondolom ezen a rendezvényen is ott leszel, mint fotós?
- Nagy élménye életemnek találkozás Nick-kel Bolyki Balázs kórusának tagjaként. Schwarzenegerről már beszéltem, óriási élmény mindkettő.

- Az embernek vannak vágyai, tervei, ha egy jó tündér teljesítené három kívánságodat, mit kívánnál?

1. Legfontosabb küldetésem: hogy együtt ledöntsük a falakat a jeltánc útján, amelyeket pár egészséges és fogyatékossággal élő sorstársaim maguk köré építettek, hogy ők is kitörhessenek a bezártság, a magányosság birodalmából! 
2. Első zenei cd-nek Napsugár Anna: Soha ne mondd, hogy soha című megjelentetéséhez szponzort és Lemezkiadót keresek, aki felkarolná az olyan hallássérült magyar lányt, aki már semmit sem hall a hang világból. 
3. Zenei dalaimat szeretném rádióban, klipjeimet - jeltáncot szeretném televízióban és mozifilmben megmutatni.

- Van egy dal, „Never say never”, amelyet egy kerekes székes lány Ivanova Daniela -Lena énekel, amelynek Te jegyzed az angol szövegét, miről szól ez a dal?
- Soha ne mondd, hogy soha. Ez az életfilozófiám. Munkahelyi balesetem után, a család az orvosok és az akaratom segítettek talpra állni, az újra kezdeni. Ezzel a kívánsággal búcsúzom szeretettel, amit dalomban megfogalmaztam:
Soha ne mondd, hogy soha, mert mindig van remény, egy pici fény az út végén.

- Én pedig azt kívánom neked, hogy minden vágyad teljesüljön!
- Hálásan köszönöm a jókívánságot, az úr legyen Teveled!

A beszélgettést köszöni : Telek Lajos
Fotók: Napsugár Anna fotóalbumából
2016-04-30 16:59:09 Benni
Csak egy dolgot kéne csinálni, de azt jól. Ennek a hölgynek láthatóan semmi sem megy a magamutogatáson, állandó, erőszakos szereplési vágyon kívül.
2016-04-30 16:55:06 Benni
Csak egy dolgot kéne csinálni, de azt jól. Ennek a hölgynek egyik sem megy a magamutogatáson, szereplési vágyon kívül.
2016-04-30 16:53:39 Benni
Csak egy dolgot kéne jól csinálni, de azt szívből! S nem másokat megtévesztve, hanem őszintén. Ez a "művésznő" énekhang híján is dalokat ad elő, a színpadon nehezen elviselhető. Az ismert embereket bekeríti a saját népszerűségének hajszolása közben, s szomorú,hogy a fogyatékos embereket is felhasználja a magamutogatásához, állandó szereplési vágyának kielégítéséhez.
 
 

Posledné čítané / Legutóbb olvasott / Last seen:
09:36:24 Az Egy Csésze Kávé mai Címlaplánya az ezerarcú fotóriporter, jeltáncos, dalszövegíró és Plus Size fo... [2015-04-06; 5,380 x]
09:36:24 És még egy csésze kávé: Mészáros Tamás énekessel, zeneszerzővel, szövegíróval [2013-11-22; 3,897 x]
09:36:22 Domáci miláčikovia na poliach informačnej vojny [2023-08-03; 827 x]
09:36:22 Jubileumi emléklap Érsekújvár jeles szülöttjének Prohászka Marcellnak [2012-09-30; 2,392 x]
09:36:21 Dva roky ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine... [2024-02-24; 421 x]
09:36:04 Nech mi niekto povie, čo mám robiť... Reportáž krajských novín o trápení obyvateľov Bieleho domu... [2019-06-20; 2,689 x]
09:36:02 Tíz kérdés Héger Rudolfnak / 10 otázok pre Rudolfa Hégera [2016-01-10; 2,313 x]
09:36:01 Egy csésze kávé Miroslav Sýkora felvidéki énekessel [2014-12-21; 4,650 x]
09:36:01 Egy csésze kávé: Idén is lesz AquaPhone fesztivál Párkányban [2014-05-29; 4,267 x]
09:36:00 Oficiálne stanovisko futbalového klubu k zisteniam hlavného kontrolóra mesta [2018-07-02; 4,244 x]
09:36:00 Agócs Gergely a nánai Gerendás fogadóban‏ megvalósult sikeres fellépése ürügyén [2013-11-16; 3,693 x]
09:36:00 Egy csésze kávé virtuális szépségverseny: Katona Heni fitnesz versenyző [2016-08-14; 11,202 x]
09:36:00 Egy csésze kávé/Šálka kávy: dnes je našim hosťom Ing. Marta Mesárošová, manažérka a fotografka inter... [2015-10-31; 2,991 x]
09:36:00 Könyvbemutatók Esztergomban [2013-09-07; 3,290 x]
09:35:56 Nezadržateľne rastie obludná stavba, ktorú nikto nechcel [2010-09-06; 8,155 x]
09:35:56 "Nech najprv zverejní svoje odmeny hlavný kontrolór!" reagovala na výzvy občanov býv. poslankyňa Ľ. ... [2015-03-12; 5,745 x]
09:35:36 Egy csésze kávé Dr. Márián Zoltán nyugalmazott debreceni ügyésszel és lányával Márián Dorinával, az ... [2022-05-08; 1,714 x]
09:35:36 Mobilmánia Füleken - Szeptember 21-én! [2013-09-04; 2,453 x]
09:35:35 Vadkerti Imre koncert Komáromban Október 5-én [2013-09-18; 2,791 x]
09:35:35 Egy csésze kávé: Antal Tamás dunaszerdahelyi világutazóval [2015-01-14; 3,294 x]
09:35:35 Popbazár: új év új tervek. Mit csinál 2022-ben Miroslav Sykora énekes? [2022-02-10; 1,354 x]
09:35:35 Sihoť - čo s ňou spravíme? [2019-07-24; 4,990 x]
09:35:31 Cynická hra na predaj strechy sponad hlavy Rómov pokračuje / Folytatódik a cinikus játék, amelynek ... [2012-05-24; 3,536 x]
09:35:30 Strašidelný dom v "križovatke smrti" / Kísértet ház a halál-kereszteződésben [2011-02-14; 10,225 x]
09:35:11 Kauza opatrovateľského centra na Andovskej: Spýtali sme sa umelej inteligencie čo si myslí o priebeh... [2024-07-13; 288 x]
09:34:58 BoneyM v Leviciach  [2016-01-31; 2,428 x]
09:34:58 Egy csésze kávé Peter Šrámekkal. A vágsellyi fiú a Rising Star igazi győztese... [2015-04-16; 3,361 x]
09:34:58 Magyarnak lenni a nagyvilágban: Brassai Hunor, fiatal erdélyi politikus [2023-05-17; 767 x]
09:34:57 Egy csésze kávé: mai címlaplányunk Zsiga Melinda fitnesz modell, boksz királynő és a Főiskolák Szépe... [2015-08-09; 12,677 x]
09:34:57 "A kenyér". Vavreczky József (Nagyölved) versenyfilmje a Kulturális Filmek Fesztiválján [2014-08-14; 2,791 x]
09:34:57 Könyvbemutató Esztergomban [2013-09-06; 3,099 x]
09:34:57 Egy csésze kávé Fakas Zsófi énekesnővel [2021-06-20; 1,529 x]
09:34:56 Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity vydal stanovisko k pripravovanému deložovaniu rómsk... [2011-10-07; 3,258 x]
09:34:54 Len pre dospelých. Sex a ruské prezidentské voľby [2018-03-06; 2,241 x]
09:34:39 Egy csésze kávé a párkányi Nikoletta Žáčikkal, a Felvidék Szépe 2017 döntősével [2017-04-03; 5,700 x]
09:34:39 Egy csésze kávé virtuális szépségverseny: Dubay Adrienn fotómodell [2016-08-06; 6,087 x]
09:34:39 Egy csésze kávé Hatos Nikolettel, a Style magazin szerkesztőjével [2015-12-03; 2,592 x]
09:34:38 Egy csésze kávé: Kottra Évával, gasztronómia-, és bor-szakértővel [2014-03-30; 3,598 x]
09:34:38 Novoročný prejav Mgr. Jána Oravca, primátora mesta Štúrovo / Mgr. Ján Oravec polgármester újévi kösz... [2014-01-01; 5,250 x]
09:34:12 Az Időutazás mai vendége Szűcs Alfréd menedzser, újságíró, a Móricka humorlap alapítója, aki 12 éve ... [2021-01-31; 2,388 x]
09:34:11 Garam és Duna menti képek a múltból. Podlupszky Mihály fotográfiái az 1950-es évekből. Egy rendkívül... [2016-04-10; 2,895 x]
09:34:11 Az Egy Csésze Kávé mai vendége: Špaňo János, a MadDogX , Gilotin, Flashback együttesek menedzsere, ... [2014-11-19; 3,254 x]
09:34:02 Kultúrno-mediálno-informačná avantúra "Novocentrum". Odkrývanie zametených stôp [2015-02-01; 3,521 x]
09:33:49 Otázniky okolo financovania kúpy digitálneho vysielača NZTV: Predalo Novocentrum ďalšiu nehnuteľnosť... [2013-08-15; 5,075 x]
09:33:46 Obrat v zápase o demokraciu v Bielorusku [2020-08-14; 1,086 x]
09:33:30 Egy csésze kávé Győry Attila íróval, a Családi Könyvklub tulajdonosával [2015-06-21; 4,442 x]
09:33:29 Az "Egy Csésze Kávé" címlaplánya - Szíj Melinda énekesnő, a Megasztár 5 harmadik helyezettje... [2014-12-17; 5,138 x]
09:33:29 Ako vážne to myslí mesto s rozvojom športovísk ukazuje kauza s pokútnym predajom Športhotela na Siho... [2020-02-07; 3,285 x]
09:33:16 Príhovor prezidenta Volodymyra Zelenského ku Dňu nezávislosti Ukrajiny 24. augusta 2022 [2022-08-25; 889 x]
09:33:13 Bolo príliš teplo na platenie zmluvnej pokuty...  [2015-09-11; 3,466 x]

The index.php: SIZE[b]: 29,969 MODIFIED: 2024.01.09 22:06:48.MD5: a96b9c14c093fe1384de07847e3e01bc STATUS: FALSE  This window is : x