Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  15-07-13   3,599  
0
Azt szokták mondani, borban az igaszság borban a vigasz, meg hogy sírva vigad a magyar jó bor társaságában. Hogy igazak e ezzek a mondások, azt minden ember maga dönti el. De az tény és valóság, hogy a Kürti borfesztivál kinőtte magát eredeti kereteiből és határainkon túl is jó hirnevet szerzett Kürtnek és a régiónak.  


- Hogyan jött az ötlet, hogy Kürtön egy borfesztivált kezdjetek el szervezni?
- Kürtön és a régióban évszázados hagyomány van a szőlőtermesztésnek, borkészítésnek.
Mint fiatal mezőgazdász, borkészítő, azt láttam, hogy a Kürtön és a régióban megtermelt magas minőségű szőlő nem itt kerül feldolgozásra, hanem az ország távolabbi régióiban esetlegesen a határokon túl kerül palackba. A borfesztivál gondolatával ezen szerettünk volna változtatni. Egyrészt szerettük volna megismertetni Kürti termőhelyet a borkedvelőkkel megmutatni valódi értékeinket, másrészt lehetőséget, példát szerettünk volna mutatni a helyi termelőknek ösztönözve őket hogy helyben dolgozzák fel a megtermett szőlőt ezzel is hozzájárulva a borvidék fejlődéséhez.
- Te borász is vagy egyben, aki saját borait próbálja értékesiteni, nehéz eladni a borokat?
- Az elmúlt években köszönhetően elsősorban a kis családi borászatoknak és, ismerjük el, a régió megannyi boros rendezvényének köszönhetően folyamatos fejlődésen megy keresztül a borfogyasztás kultúrája. Ha a termelő egyedi, helyhez borvidékhez, terroirhoz a borász stílusához köthető bort tesz le az asztalra az megtalálja az utat a fogyasztóhoz illetve a fogyasztó előbb utóbb megtalálja a számára kedves nedűt.
- Ezerszer hallhatuk, hogy a turizmus és a borkultúra valahol szorosan kapcsolódik egymáshoz, és párosul még a gasztronómiával. Te hogyan látod ezt?
- Nagyon fontos feladatunknak tartom, hogy a borkészítés rögös, de csodás útján keresztül visszacsatlakoztassunk a helyi gasztronómiához. Valaha a régió önellátó volt és olyan csodás házi termékekkel, ízekkel rendelkeztük, amire büszkék lehettünk. Sajnos a rohanó világ az „élelmiszer gyárak“ ezt igen csak megtépázták és a szó szoros értelemben leszoktattak bennünket a jó minőségű házi ízekről. Sajna kevés maradt a háztáji termelésből a különböző háztáji termékek eltűntek. Személy szerint a borban illetve a bor a helyi gasztronómia és a borturizmus párosításában látom azt a lehetőséget, amivel vissza lehet, lehetne fordítani a pusztítást. Megkóstoltatva a borainkat megízleltetve a különböző házi ételeinket lehet csak teljes képet mutatni a régióról.
- Kevés olyan étterem van a régióban ahol helyi ízzekkel és hazai borokkal csalogatnák az idelátogató turistákat... Szerinted miért van hiány ebből,  hogyan láttod ezt?
- Talán az étterem tulajdonosokat kéne megkérdezni az okokról, de nagy valószínűséggel a rövidlátás az oka illetve a fogyasztó ez esetben az étterembe látogatók elvárásai. Még ha nem is ez a jellemző, de azért vannak a régióban is követendő példák. Sorra nyílnak az olyan éttermek, akik megfelelő hangsúlyt fektetnek arra, hogy helyi alapanyagból helyi értékekből építkezzenek.
- A régi öregek jó borokat tudtak csinálni - vannak-e fellénk borhagyományok, örzik-e a boros pincegazdák az apáról fiura szállo borrecepteket?
- Abból adódóan, hogy minden évjárat más, minden évben fajtától és évjárattól függően máshogy kell közelíteni a szőlőhöz és a borhoz is. Nem hiszek a bevált receptekben, viszont abban igen, hogy apáink, elődeink át tudták és tudják adni azt a hitet és szeretet ami a szőlőhöz a földhöz köti őket. Ha ezeket az értékeket megértjük és befogadjuk, nem kell recept a jó bor elkészítéséhez.
- Azt szokták mondanni, jó borban minden benne van - a borász tapasztalata, ízlése... A jó borász úgy bánik a borával mint a müvész a divájával - itt felétek is igaz ez?
- Gyerekkorunkban, amikor inkább teherként tekintettem a szőlőre, arra a kérdésünkre miért kell ennyit kapálni akkor még egy nagyon egyszerűnek tűnő választ kaptunk. „ Mit szólna a szomszéd, ha nem volna bekapálva, rendesen megdolgozva a szőlőnk" mondogatták szüleink, nagyszüleink. Már a gondolat sem elfogadható hogy ne adjanak, meg mindent ne éljenek együtt a szőlővel, ne tekintsenek a szőlőskertekre úgy, mint a művész az alkotására. Törekedtek a lehető legjobb borok elkészítésére, ami a hasonlattal élve előbb utóbb a termelő múzsája lett.

- Azt szokták mondani borban az igaszság borban a vigasz,vagy sírva vigad a magyar jó bor társaságában...
- Mint általában közhelyekben, ebben is nagyon sok az igazság. Talán úgy mondanám,  hogy a bor összehozza az embereket, közösséget, sőt mi több ez a jó bor egyik küldetése.
- A jó portékának nem kell reklám, de a mai piac-orientált társadalomban alig van olyan terület ahol ez igaz lenne. Ez alól a bortársadalom se kivétel,  fesztiválokra kell járni, a jó borásznak képviselnie kell saját borait hazai és külföldi borversenyeken, ahol az elért eredmények bizonyítják az ő tudását borai minőségét. Te hogyan vélekedsz eről?
- A fesztivál vagy borkóstoló kiváló lehetőség arra hogy reklámozzuk, megismertethessük borainkat, hogy véleményt visszajelzést kapjunk a fogyasztóktól.
Határainkon belül és azon túl is megannyi borverseny zajlik ha úgy tetszik kicsit talán divat is lett borversenyt szervezni és azon részt venni. Nem vagyok híve hogy hétről hétre évi több tíz borversenyenre nevezzük borainkat és azok eredményét reklám célra használjuk. Évi 2-3 alkalommal nevezünk egy egy borunkat melynek eredményét mint visszajelzést, véleményt a munkánkról értékelünk.
- Az idei fesztiválra vissza térve láttom, egy kicsit ti is változtattatok a motótokon, Borköztársaságot hoztatok létre... Borosgazdág és külfölfdi borászok között utazhatunk borkörútra útlevél nélkül... Honnan jött az ötlet, a Borköztársaság?
- A Hangsúly a Szabad borköztársaságon van ami  tulajdonképpen egy hasonlat, ami arra utal, hogy szőlőskertjeinkben borainkal  egy időtálló, belső szabadságot nyújtó és a felületes divathóbortoknak ellenálló értékeket képviselünk.
- Meséljélj nekem egy kicsit aprogramról, az idén kik lesznek a fellépők? Ki felelős a programokért és ki dönti el, kit hívtok meg?
- Ahogy eddig is az idei évben is négy színpadon zajlanak majd a koncertek, előadások. A egyes színpadokat természetesen a hegy szellemiségéhez hűen Kürte jellemző, jellegzetes szőlő fajtákról neveztük el. Rizling nagyszínpad, Veltelíni kisszínpad, Kékfrankos és Dunaj podium. A programok összeállításáért  a 6 tagú csapatunk felel, akik döntésüket a programok struktúráját illetően több szempont befolyásolja. Elsődleges szempont hogy a műsorok előadások változatosak legyenek. Ennek tükrében adunk helyet nem csak a hagyományőrző csoportok, a jazz, blues hanem a világzenének is. Gyerekeknek, családoknak szánt programjainkkal igyekszünk odafigyelni a családos gyermekes látogatók igényeire is.
Jelentős szemszög számunkra (a meganyi kritika ellenére) a magyar kultúra a magyarságságunk bemutatása annak értékeinek megőrzése.
A műsorainkra ugyanaz jellemző ami borainkra a bor a helyi gasztronómiával összekapcsolva ad harmonikus élményt.  A Kürti borfesztivál a csodás szőlőskertek állttal adott hangulat a finomabbnál finomabb nedűk ellenére a helyi kultúra nélkül nem nyújthatna teljes értékű élményt ezért programjainkkal büszkén hirdetjük a régió kulturális értékeit felidézve vagy akár megismertetve a hozzánk látogatóknak legyen az bármilyen nemzetiségű.
- Egy két név...
- Acapella, Anyalai Pepes János és népi zenekara, Aranykert Bábszínház, Back II Black, Bokréta, Deep Voice Group, Gardenö Klaudia kvintett, Hanga citera zenekar, Hullango, Lóci játszik, Korpás Éva, Madarász András, Meszecsinka duó, NowEmber, Peter Srámek, Petra Börnerová trio, REPUBLIC, Rozmaring tánccsoport, Silver Uragan, Szeder zenekar, Zseb együttes   (cca ez a fellépők 70 % a műsor még alakul)
- A Kasnyik család többi tagjai is bekapcsolódnak a borkészitő munkába ?
- Gábor öcsémmel lassan tíz éve a családi birtokot át véve kezdtünk borászkodni. Akkor is és az óta is a borászat a család hathatós segítségével működik.
- Van e recept a jó borra, mi a titka a jó bornak?
- Van egy nagyon régi mondás miszerint  „ A jó bor a szőlőben, nem a a pincében készül". Ha ebben hiszünk, megvan a jó bor alapja. Mi hisszük, hogy a jó borhoz a tökéletes szőlőn kívül, amit számunkra a kürti terroir csodálatos adottságai biztosítanak csupán türelemre és hitre van szükség.
A természet, úgy ahogy az elmúlt több ezer évben, ma is tárcán nyújtja felénk a jó bor lehetőségét.  Csupán hagyni kell, hogy érvényesüljön. Boraink készítésénél elsőrendű feladatunknak tekintjük azokat megőrizni kürtinek. Épp ezért utasítunk el minden nemű természet idegen (segédanyag) használatát, amelyek lehet, hogy felületesen segítik a szőlész borász munkáját, de eltakarják, felülírják az autentikus kürti bor karakterét.
- A barátaid, ismerőseid, hazai és külföldi borászok is szerepet játszottak abban, hogy elkezdtétek szervezni a Kürti borfesztivált?
- Természetesen. Számtalan jó példát láttam külföldön, és tapasztaltam meg a borászkollégák révén hogyan is kell feléleszteni illetve működtetni egy borrégiót
Az idén megjelent egy könyv Győri Attila tollából a 100 legismertebb felvidéki magyar ahol két borász is helyet kapott ön és Bott Frigyes az utóbbi borász borait több promiótus személyiség is megkósta már az ön borait kóstolták már ismert személyiségek?
Nagykövetségek, különböző kulturális eseményen jelen vannak, boraink gondolom ez által eljutottak közismert (celeb) személyiségekhez is. ( Legutóbb édesanyám dicsérte meg a vörös házasításunkat. Nekem ő épp elég promóciós személyiség.)
- Mi a titka a Kürti boroknak?
- Kürti borok titka?  Nagyon fiatalok vagyunk és nagyon kevés tapasztalattal rendelkezünk ahhoz, hogy erre bizton tudjak válaszolni. Keressük a kürti borok titkához az igazi arcához vezető utat és nagy valószínűséggel még 1-2 generáción keresztül keresni is fogjuk. Valószínűleg sok apró mozzanat külső és belső tényező együttes működése a titok.
- Ha elindulna egy új rovat amely Borospince c. alatt olyan riportokat közölne amely borászokkal és bortertmellőkkel foglalkozik, milyen borászokat ajánlanál, kiket mutassunk be határok nélkül ?
- Ez a kérdés évről évre felmerül a fesztivált illetően is. Felvidéken megannyi csodálatos termőhely van jobbnál jobb borokat készítő kézműves borászatokkal, ezért a választás nem egyszerű. Első sorban olyan borászatokat javasolnák ahol a divatos tömegborok csábításán túllépve a bor, mint kommunikációs eszköz kap helyet. Ahol a borász az elkészített nedűbe a saját a kétkezű munkáján túl belevarázsolja a hitvallását, érzéseit a termőhely varázsát hogy azt a régió a közössége építésére fejlesztésére használja fel.
- Tehát azt hisszem sikerült a Borköztársaság egyik alapitóját a Kasnyik borászát és a Kürti Borfesztivál szervezőjét bemutatnom mindenről szó esett de kimaradt a család, amely gondolom, nagyban részese ennek a válalkozásnak...
- Talán közhelynek tűnik, de minden apró siker mögött ott áll a család, akik nélkül egyrészt nem is születhetnének, meg illetve mit sem érnének a sikerek. Legnagyobb támaszt mindkettőnk számára talán az a tudat adja, hogy a család a feleségeink Erika és Virág ott állnak mögöttünk, támogatva, terelgetve segítik mindennapjainkat.  A legerősebb motivációt számomra egyértelműen a fiaim adják hisz annak ellenére, hogy még csak 12 ill 7 évesek a jövő kép alappillérei az életemben.
Köszönöm a beszélgettést, Telek Lajos
 
 

Posledné čítané / Legutóbb olvasott / Last seen:
09:23:18 Egy csésze kávé Petrik Lászlóval, volt ENSZ békefenntartóval [2016-07-24; 3,997 x]
09:23:18 Magyarnak lenni a nagyvilágban: Sávolt Karolina, a 12-éves autodidakta képzőművész [2023-04-02; 4,318 x]
09:23:18 Egy csésze kávé Kasnyik Tamás borászal, a Kürti Borfesztivál szervezőjével, a Szabad Kürti Borköztá... [2015-07-13; 3,599 x]
09:23:14 Egy Csésze Kávé: Nemere István íróval műfordítóval [2014-11-07; 2,831 x]
09:23:13 Egy csésze kávé címlaplánya: Fuzy Anita a Fővárusi Nagycirkusz artistája [2016-02-27; 2,920 x]
09:23:13 The Golden Voices of Gospel koncertsorozat Szlovákiában [2013-12-05; 2,797 x]
09:23:13 Egy csésze kávé: Gratulálok Gyurcsík Tibornak produkciójához! [2014-06-09; 3,238 x]
09:23:13 Ludo, egy hontalan idegenlégiós [2023-01-14; 1,402 x]
09:23:12 Egy csésze kávé – Címlaplány: Ivanova Daniela, művésznevén Lena, a kerekes székes énekesnő... [2015-04-21; 4,122 x]
09:23:12 Magyarnak lenni a nagyvilágban - Fodor Barbara (Cleaning with Barbie) [2023-10-26; 986 x]
09:22:42 Egy csésze kávé: Sztárfellépők az esztergomi Rocklovarda éves kínálatában [2014-05-22; 2,600 x]
09:22:41 Egy csésze kávé Címlaplány: Larion Zoé fotómodell [2015-11-09; 5,535 x]
09:22:41 Kürti Borfesztivál 2018. július 20. – július 21. [2018-07-19; 33,310 x]
09:22:41 Egy csésze kávé: Kürti Borköztársaság Borfesztivál 2019 [2019-07-17; 1,583 x]
09:22:41 Visszapillantás - Képriport a Párkányi csata 330. évfordulójának ünnepségéről / Obrazová reportáž - ... [2013-11-11; 4,938 x]
09:22:41 Kniha týždňa: Françoise Thom, Jak chápat putinismus (Pulchra Praha 2021) [2023-04-03; 1,019 x]
09:22:39 "Ale musíme byť trošku aj zodpovednejší všetci asi..." Z diskusie s poslancami k Zúgovu počas Dňa ot... [2015-04-04; 8,039 x]
09:22:38 Lukratívny byt s terasou, ktorý viceprimátor vehementne zapieral, sa konečne priznal k svojmu majite... [2019-06-12; 4,853 x]
09:22:34 Mesto našlo ďalšiu nehnuteľnosť na predaj - škôlku na Cyrilometódskej ulici. Rodičia bijú na poplach... [2011-03-08; 6,871 x]
09:22:34 Kauza likvidáce MŠ na Cyrilometódskej ul.: Vedenie mesta predstavilo projekt škôlky 21. storočia. Ro... [2013-03-20; 4,100 x]
09:22:32 Kovács Endre: Nové Zámky - Érsekújvár 1938 [2011-04-25; 4,007 x]
09:22:31 Zázračné precitnutie Braňa Becíka: z bojovníka proti obrannej zmluve organizátorom pomoci pre utečen... [2022-02-27; 1,313 x]
09:22:25 Ako sa predávala MŠ na Kollárovej ulici v roku 2008 [2013-03-08; 5,383 x]
09:22:24 Az Egy csésze kávé mai címlap lánya: Szabó-Kiszai Mónika zászlós testépítő [2022-07-03; 1,830 x]
09:22:23 Egy csésze kávé Mgr. Héger Rudolffal a Music Art Művészközvetitő Ügynökség ügyvezető igazgatójával... [2015-05-31; 5,116 x]
09:22:23 Kovács Józsi bácsi hagyatéka / Dedičstvo Kovács Jóžibáčiho [2013-10-21; 2,809 x]
09:22:12 Ste už na pokraji šialenstva zo zlých správ? Niekto odviedol svoju prácu a zinkasoval za Vás svoje 4... [2024-07-12; 201 x]
09:22:10 Égi hang és Szakrális tér Bényben 2013. nov.24. 17 órakor [2013-11-19; 2,417 x]
09:22:10 Zverejnené staré zmluvy Novocentra z kauzy "Rozpredaj areálu býv. kasární v rokoch 2008-2013" [2015-05-22; 4,832 x]
09:22:09 Egy csésze kávé a párkányi Puss Antal bohóc-artistával. Exkluzív interjú Shanghaiból [2015-03-17; 3,972 x]
09:22:09 Egy Csésze Kávé: Takács Áronnal, a Face Team - Akrobatikus Sportszínház alapítójával [2015-02-23; 4,574 x]
09:22:09 Cimlaplány: Vigmann Bernadett, a Miss Universe Hungary 2016-os szépségverseny résztvevője [2023-07-03; 1,549 x]
09:22:09 Vianočný príbeh [2015-12-23; 3,958 x]
09:22:08 Az Egy csésze kávé mai címlaplánya Nagy Viktória, a Felvidék Szépe 2016 első udvarhölgye és a Miss G... [2016-05-10; 5,512 x]
09:22:08 Egy csésze kávé: Kollinger Szabolcsal, a magyar Nick Vujicic-el aki kéz és láb nélkül született... [2014-07-06; 6,892 x]
09:22:08 Egy csésze kávé Zolcer Jánossal [2020-11-22; 3,249 x]
09:22:08 Egy csésze kávé virtuállis szépségverseny - Major Mária bikini modell [2017-09-01; 3,912 x]
09:22:08 Egy csésze kávé a holnap sztárjaival. A színpadon a GHP zenekar Nagykaposról [2015-07-29; 8,095 x]
09:22:07 22. marca zasadá Mestská rada a rokuje aj o osude MŠ na Cyrilometódskej ulici [2011-03-21; 3,536 x]
09:22:05 Dvadsať rokov novozámockého Tempa [2019-01-04; 1,752 x]
09:21:48 Prípad Materskej škôlky na Cyrilometódskej v správach TV Markíza [2011-03-09; 3,816 x]
09:21:45 Za 4 dni má nový dokumentárny film ruského opozičného politika 6 miliónov zhliadnutí [2017-03-06; 2,622 x]
09:21:34 Novozámocké obrazy z doby Covidovej. Posledná výzva pre neočkovaných seniorov, ktorí sa chcú dožiť n... [2021-11-07; 1,862 x]
09:21:32 Kauza opatrovateľského centra na Andovskej: Spýtali sme sa umelej inteligencie čo si myslí o priebeh... [2024-07-13; 287 x]
09:21:30 Egy csésze kávé a Little Symphony együttes tagjaival [2017-07-21; 4,343 x]
09:21:30 Az "Egy csésze kávé" hamarosan folytatódik a "Címlaplányokkal‏"! [2014-09-20; 2,884 x]
09:21:14 Egy csésze kávé Nagy Bendegúz Lóránd kerekesszékes világutazóval, fotográfussal, építésszel, rehabil... [2015-07-05; 4,199 x]
09:21:07 Kniha týždňa: Peter Pomerantsev, Tohle není propaganda. Válka proti realitě (Dokořán Praha 2020)... [2023-05-04; 899 x]
09:21:01 Film týždňa: The Network (1976) [2021-12-25; 851 x]
09:20:51 Egy csésze kávé Somody Zsuzsával, a Veszprémi Tv szerkesztójével [2019-05-08; 1,990 x]

The index.php: SIZE[b]: 29,969 MODIFIED: 2024.01.09 22:06:48.MD5: a96b9c14c093fe1384de07847e3e01bc STATUS: FALSE  This window is : x