Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  16-07-16   3,006  
0

- Mikor álltál először a színpadon mikrofonnal a kezedben?
- Gyermekkoromban imádtam a színpadot. Nem is emlékszem hogy használtunk- e akkoriban mikrofonokat... Szerettem a fegyelmet, mellyel hosszasan készültünk a pár perces produkcióra. A fellépések akkor is és most is – csak a kemény munka végeredményei! Felnőttként viszont a 2011es TUMULTUS FESZTIVÁL volt az első nagyszabású rendezvényem, melyen komplett műsorvezetéssel bíztak meg a szervezők.  


- Eddig sok helyen felléptél, mint énekes, de mint műsorvezető is sok helyen konferáltál kulturális rendezvényeken hogyan látod mit ért ma Felvidéken tehetségesnek lenni vannak, akik segítik a tehetségeket ?
- Műsorvezető és szervező szerepben sokkal tapasztaltabb és magabiztosabb vagyok, mint énekes ként – ez nem vitás. Viszont sokkal közelebb kerülök a fellépőkhöz, ha át tudom érezni az előadási érzelmeiket – ezért is veszem nagyon komolyan az éneklést! Jelenleg harmadik éve vagyok az Ógyallai Művészeti alapiskola diákja. Sok jó felvidéki előadóval hoz össze a sors, rövidebb, vagy akár hosszabb ideig.

- Miért van az hogy csak a legtehetségessebeknek sikerül talpon maradni az ördögi körben?
- A jó hír, hogy nagyon jó oktatóink vannak, akik a előadó művészet minden terén kivételes diákokat nevelgetnek. Kiváló táncosokat, énekeseket, szavalókat, rajzolókat és sorolhatnám reggelig... Viszont csak nagyon kevesen maradnak az iskolaévek után hűek az elsajátított művészetben, mert a sikerhez nem csak a művészi tökéletesség szükséges. A siker ugyanis „csak“ egy lelki állapot, amit nem mindenkinek megadatott megélni. Nem csak évekkel és tapasztalattal, de bizony jó marketinggel is fizetni kell érte.

- Hogyan látod a felvidéki tehetségek helyzetét egy együttes énekes énekesnő vagy táncos produkció csak akkor képes működő képes lenni, ha van meghívás fellépések, de sokkal nehezebb akkor amikor falunapokra és rendezvényekre a polgármesterek igyekeznek Magyarországi sztárokat meghívni mert igy sokkal nagyobb az érdeklődés a produkció miatt ?
- Áldásom szálljon minden kultúrfelelősre és szervezőre, kik előnyben részesítik rendezvényeiken a felvidéki előadókat!
Visszatérve a marketing fontosságára, a külföldi fellépők azért annyira kelendőek, mert az emberek szeretnek részt venni ismert személyek fellépésein.
A sztárok mögött egy precíz masinéria áll, mely nem csak ismerté teszi őket, de folyamatosan meg is tudja tartani az érdekeltség fókuszában.
Ez a masinéria Felvidéken is megvan, csak nem hajlandó beindulni, koordináltan együttműködni... Ezért a kitartó alkotóink csak magukra számíthatnak és sok alkalommal a csodával határos módon alkotnak mindennek dacára! Sajnos az elért, sikereiket a nagy média nem ismerteti az emberekkel, így gyakran csak helyileg ismertek az európabajnok tánccsoportok, vagy a nemzetközi megmérettetéseken helytált zenekarok.

- Eddig kevés tehetségnek sikerült országos vagy határon túl is sikereket elérni nem azt mondom hogy lehetetlen de egyeseknek sikerült mint például Mészáros Tamásnak , vagy a Vidéki Mulatósnak Rigó Mónikának, a Hollósy Bandnak nekik mit gondolsz miért sikerült pedig egyikük sem indult a Megasztárban vagy X Factorban vagy más rendezvényen te hogyan látod ezt ?
- Mészáros Tamás személyes barátom, akivel szó szerint a zene hozott össze. Könnyed bársonyos hangjával egy kivételesen jó énekes, aki élete végéig énekelhetne ismert régi slágereket és az emberek imádnák érte... Az ő sikere viszont nem csak az énekhangján alapul. Tankönyvi példája az elszántságnak a kitartásnak és az önfegyelemnek! Az esetleges kudarcok és az elutasítások megerősítik akaratát és kimeríthetetlen az alkotó ereje. Nem csak hogy mer nagyokat álmodni, de éli is az állmait. Az utóbbihoz pedig igen nagy bátorság szükséges. A Pátria rádióban jelenleg 8 dala forog, és a közelmúltban a magyarországi média is bemutatta szerzeményeit.
Kedves ismerőseim a Vidéki Mulató tagjai, valamint Rigó Mónika és az említett Hollósy Band, egy olyan műfajt képviselnek, mely sokszor megosztja a zenekedvelők véleményét, de mégis teltházas fellépéseket produkál!
Saját barátaimmal is gyakran vitába torkol beszélgetésünk, amikor ki merem jelenteni, hogy a mulatós műfaj a zene egyfajta evolúciója. Sok zenész tanulhatna belőle komplett karrier építést, ha az elítélés helyett szánna rá egy kis figyelmet. Marketingileg abszolút lenyűgöző, hogy létezik egy TV csatorna, ami állandóan játsza ezeket a pozitív jellegű zenéket és ezzel ismerté teszi a zenészeket. Mellette pedig működik egy csapat, mely egyfolytában szervezi a fellépéseket nemzetközi szinten bevetve a reklám minden elérhető eszközét. Öröm fellépni olyan teltházas koncerteken, ahol a gázsi is arra invitál, hogy tovább alkossak.
Ha ezt el tudja valaki sajátítani, akkor attól a perctől mindegy melyik a kedvenc zenei stílusa. Ha meg nem tudja elsajátítani, akkor kérjen segítséget azoktól, akik értenek hozzá. Jómagam is mindig meglepődök azon, hogy az ikonikusan sikeres emberek mennyire kedvesek, ha a véleményüket, vagy a segítségüket kérem. Felvidéken igenis vannak olyan szervezők, akik európai szinten is hatalmasat képesek alkotni, sőt már többször is alkottak. Héger Rudolf egy olyan ember, aki európai hírű sikerei ellenére mindig talál időt a kérdéseimre, bár sokéves tapasztalataival lehet, hogy gyakran elmosolyog rajtuk mielőtt válaszolna. Ha rendezvényeket szervezek, mindig arra gondolok, hogy az adandó kihívásokat hogyan oldaná meg Rudi, és ha nem tudom a választ, akkor hát megkérdezem. Sosem fordult elő, hogy ignorálta volna a kérdésem. Az ilyen emberek kezébe kellene több koordinációs hatalmat adni ahhoz, hogy fellendüljön a felvidéki szórakoztató ipar ága.

- Az énekeseknek utóbbi időben sokkal könnyebb mint egy zenekarnak mert sok esetben profi playback re készült dalok vannak már készem karaoke verzióban vagy tévedek ?
- Az élő előadásnak nincs párja! Egy zenekar sorsa viszont nem a zenészek tehetségén múlik, sokkal inkább az adott életkörülményeiken. Bármelyik tagnak lehet rossz napja, balesete vagy betegsége, ami azonnal hallatszik a banda muzsikáján. Az élet paradoxona, hogy sokan azért szálnak ki, mert egyszerre csak megjönnek a fellépések és egész hétvégeket kell átutazni...
Ezzel ellentétben egy jó zenealap sosem fárad el! Az énekesnek meg csak a saját fellépését kell kordában tartani. Saját tapasztalatomból tudom, hogy ez mennyire igényes feladat.
Manapság nagyon gyakori, hogy vannak profi zenészek, akik több bandában is zenélnek, és énekesek, akik szólóban és együttesben is fellépnek. Ezeket mind meg tudom érteni.
Amit én ellenzek, az az űrénekesek tátogás a full playback zenére! Ennek ellenére nagyon sokan szépen megélnek belőle...

- Említetted sok tehetségkutatón voltál műsorvezető kik azok az előadók énekesek énekesnők együttesek vagy táncosok akik megérdemlik azt hogy megemlítsük őket és lehet hogy ma közeljövőben még fogunk róluk hallani ?
- Két alkalommal vezettem a SZLOVÁKIAI MAGYAR AMATŐR ZENEKAROK SZEMLÉJÉT, melyet a közkedvelt TUMULTUS FESZTIVÁL keretein belül szerveznek. A zsűri által kiválasztott legjobb zenekar képviseli Felvidéket a Hangfoglaló Magyarország tehetségkutató döntőjébe.
A KERECSEN és az AYLEN´S FALL jutottak tovább és nagyon szépen, sikeresen képviselték felvidéket. Legnagyobb örömöm viszont, hogy a fellépő zenekarok még mind aktívak, sőt vissza is járnak a szemlére!
A második tehetségkutató pedig a Cool Club Szlovákia Polgári Társulat által szervezett TEHETSÉG A TÉT – X. Sorozata Ebben a sorozatban nem csak, mint műsorvezető, de mint társszervező is közreműködtem. Az évek alatt megszerzett tapasztalataimat lapba vetve, ez volt eddigi karrierem legnagyobb kihívása és minden percét élveztem! Mivel a társulat először toborzott fellépőket az Újvári járásból, csupa hangképzett énekessel gazdagítottuk a jubileumi sorozatot.
A sorozat nyertese a kicsindi SÓKI CSILLA lett, aki már most nagyon aktív zeneileg, de biztos vagyok benne, hogy minden fellépő hű marad az énekléshez!

- Minden énekes álma egy saját lemez saját dalokkal neked mit gondolsz mikor lesz saját albumod saját dalokkal ?
- Kétnyelvű műsorvezető ként kétnyelvű énekes is vagyok, akinek vannak saját dalai is, viszont 42 évesen tisztában vagyok vele, hogy picit késő csak úgy berobbanni a slágerlisták tetejére. Szeretném befejezni az énekiskolát mielőtt kiadok egy saját albumot, ami inkább egy életmű jellegű lesz mintsem hogy kereskedelmi. Ráadásul az énektanárom szerint a hangom lírai és operett fekvésű, szóval kezdhetek mindent elölről

- Milyen terveid vannak a közeljövőben ?
- Fergeteges nyárnak nézek elébe, mivel olyan emberekkel léphetek fel, kikkel öröm szórakoztatni a közönséget! Július másodikán a karvai Duna Korzón a hagyományos Hídverő napok alkalmából teljes esti program megszervezésével bíztak meg a szervezők. Mészáros Tamás, Sóki Csilla, Pasztorek Cynthia Éva és a Margaret tánccsoport fogadták el meghívásomat.
A szőgyéni falunapokon szintén közösen lépünk fel Mészáros Tamással, Juhász Lenka táncstúdiójával és a helyi tehetségekkel.
Teljes gőzzel szervezem harmadik alkalommal az ógyallai Táncdal gálaestet és újabban beleszerettem a lakodalmakba, mint énekes, verses ceremónia mester!

- Több jótékonysági koncerten rendezvényen voltál műsorvezető miért válasz el egy ilyen felkérést ?
- Minden adottságunk Isten ajándéka, ami sosem fogy el, és azért kapjuk, hogy életünk során másoknak is bátran adjunk belőle! Egy jótékonysági fellépésen a szeretet energiája szinte tapintható és minden alkalommal mélyen magamba szívom. Ez egy hatalmas éltető erő ami arra ösztönöz, hogy tovább fejlesszem az elfogyhatatlan ajándékomat.





Köszönöm a beszélgetést! Telek Lajos

Fotók: Sukola Tamás fotóalbum
 
 

Posledné čítané / Legutóbb olvasott / Last seen:
09:16:57 A bényi lány titka, aki a pengőkről mosolyog a világra / Tajomstvo dievčaťa z Bíne, ktoré sa na nás ... [2013-09-29; 5,345 x]
09:16:57 Egy Csésze Kávé Sukola Tamás énekes-műsorvezetővel és rendezvényszervezővel [2016-07-16; 3,006 x]
09:16:39 Týždenná smrtnosť v Nových Zámkoch počas 3. vlny pandémie Koronavírusu [2022-01-07; 1,720 x]
09:16:38 Pre veľký záujem službu rušíme... V auguste budú zatvorené všetky materské školy v meste [2020-03-07; 3,457 x]
09:16:37 Z "mačky vo vreci" predávanej Novocentrom sa vykľul "strašidelný dom" / A Novocentrum által kínált ... [2012-02-04; 5,287 x]
09:16:31 Kauza Športhotel - z chaotického predaja sa vynárajú obrysy možnej realitnej špekulácie v pozadí...... [2020-02-26; 2,656 x]
09:16:31 Egy csésze kávé: Főúri esküvő a Duna mindkét partján [2014-06-17; 7,095 x]
09:16:31 Egy Csésze Kávé MuDr. Zámola Ferenc testépítővel [2015-08-14; 5,191 x]
09:16:31 Egy csésze kávé Nyáry Éva festőművésznővel, a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjének kitüntet... [2015-05-19; 6,670 x]
09:16:31 Želajte si niečo, dnes padajú hviezdy. Hororová búda spred maďarskej ZŠ je preč... [2021-10-18; 1,697 x]
09:16:30 Egy csésze kávé virtuális szépségverseny: Zsiros Viktória a Felvidék Szépe 2016 döntőse [2016-08-01; 4,597 x]
09:16:26 500 dní trvá krvavý konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou [2023-07-08; 1,007 x]
09:16:25 Z interpelácie na mestskom zastupiteľstve: "Občania sa presunuli všelikde po meste..." Rómovia z Mur... [2014-09-03; 3,662 x]
09:16:22 Lukratívny byt s terasou, ktorý viceprimátor vehementne zapieral, sa konečne priznal k svojmu majite... [2019-06-12; 4,852 x]
09:16:19 Megemlékezés a Párkányi Csata 330. évfordulójáról Párkányban 2013.10.19 14.00 órakor a Római katolik... [2013-10-16; 2,883 x]
09:16:18 Idén is nagyot durran a Tatai Patara! Európa legrangosabb történelmi fesztiválja máj. 22.-24. [2015-05-08; 3,054 x]
09:16:18 Egy Csésze Kávé: Norbert Marshallal, világsztárok menedzserével [2014-11-27; 4,055 x]
09:16:15 Od r. 2009 preinvestovalo vedenie mesta do vlastnej propagácie cez "noviny zadarmo" 20 miliónov korú... [2014-06-27; 4,926 x]
09:16:12 Film týždňa: Oliver Stone: Neznáma Ukrajina / Revealing Ukraine (2019) [2019-07-26; 2,142 x]
09:16:04 Kauza Mostná: Vzdalo sa Mesto zmluvnej pokuty 29 tisíc Eur na základe výhrad dodávateľa k projektu, ... [2015-08-26; 5,346 x]
09:15:59 Zdanlivo rozhodnuté: škôlka na Cyrilometódskej ul. musí uvoľniť svoje doterajšie príjemné piestory a... [2013-02-26; 2,936 x]
09:15:57 A párkányi Mária Valéria híd korabeli fotókon / Štúrovský most Márie Valérie na starých fotografiác... [2013-10-29; 4,884 x]
09:15:57 Egy csésze kávé Miss Spinner 2017 Kerekesszékes szépségkirálynő választás egyetlen felvidéki résztv... [2017-03-21; 2,428 x]
09:15:57 Popturmix Music Expo Budapesten, Shakatak Érsekújvárban [2017-10-08; 2,016 x]
09:15:57 Egy csésze kávé Andrásfalvi-Faragó Zoltán író, újságíró, műkedvelő természetfotóssal [2015-02-15; 4,380 x]
09:15:57 Egy csésze kávé: Boldog Új Évet! [2014-01-01; 3,193 x]
09:15:56 Popturmix: Vendégségben a Kárpát-medence Mulatós Királyánál - Mulatós Sancinál és barátainál - akikk... [2017-09-23; 5,500 x]
09:15:56 A Popbazár mai vendége a lévai születésű SÓLYA Lajos rockzenész, aki az Omega együttes dobosát szólí... [2022-11-28; 1,233 x]
09:15:56 Egy csésze kávé egy régi arccal a felvidéki médiából - Ernő D. Tok sportújságíró  [2015-08-04; 6,046 x]
09:01:03 Kauza opatrovateľského centra na Andovskej: Spýtali sme sa umelej inteligencie čo si myslí o priebeh... [2024-07-13; 286 x]
08:56:02 Keď sa plnia sny... Mgr. Učeň konečne riaditeľom úradu práce [2024-01-06; 4,150 x]
08:52:13 Z histórie priemyselných a poľnohospodárskych podnikov novozámockého okresu II. Elitex Šurany / Az é... [2013-06-11; 8,796 x]
08:46:00 Ako to vidím ja: Musí mesto dvíhať dane? Nebolo by lepšie šetriť a začať od seba? [2023-11-29; 1,930 x]
08:39:55 Privatizačný príbeh komárňanských lodeníc / A komáromi hajógyár privatizációjának története... [2023-12-15; 1,235 x]
08:29:48 Tentoraz idem voliť EU v Nových Zámkoch [2019-02-25; 2,089 x]
08:29:24 A hét könyve: Iratok a nemzetiségi kérdés történetéhez Magyarországon a dualizmus korában I.-VII. (B... [2020-12-18; 1,434 x]
08:27:54 Mestský úrad vs. hlavný kontrolór [2014-11-12; 4,128 x]
08:25:18 Digitalizované periodiká z obdobia 1914-1918 na portáli Slovenskej národnej knižnice [2021-04-12; 3,322 x]
08:24:13 Príliš deravý dom na chytenie Rostasa... [2018-04-27; 2,649 x]
08:08:14 Krátka správa zo zastupiteľstva... [2020-11-26; 2,118 x]
07:46:57 Ako primátor so svojim krúžkom rozhodli o predaji dôležitej mestskej parcely, znemožnili výstavbu op... [2024-07-06; 1,016 x]
07:37:32 Ľudia krútia hlavami nad novými kontajnermi za milión Eur: toto už len načo bolo dobré?! [2018-08-16; 4,536 x]
07:34:11 Nová Kasárenská tesne pred štartom [2020-07-11; 3,176 x]
07:33:37 Az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium VIII. a. oszt. végzett növendékei 1942-43 /Absolventi VIII. a... [2012-09-17; 4,036 x]
07:33:35 "Pracovná skupina pre lepšie Nové Zámky" sa predstavuje [2015-03-27; 6,221 x]
07:33:31 Bránka zamknutá, koncert sa nekoná! Pozadie neuskutočneného koncertu Desmod+Cigánski diabli v ŠH Mil... [2013-03-21; 7,425 x]
07:33:18 Film týždňa: Pretrhnuté väzby, film Andreja Lošaka / Broken Ties. A film by Andrey Loshak (2022)... [2022-07-03; 1,614 x]
07:33:11 Novozámocká tržnica - miesto, kde sa osudy malých ľudí krížia s ambíciami mocných... [2018-07-01; 3,055 x]
07:32:56 Zázračné precitnutie Braňa Becíka: z bojovníka proti obrannej zmluve organizátorom pomoci pre utečen... [2022-02-27; 1,312 x]
07:32:28 Poslankyňa Bohátová sa sťažovala na zdevastovaný areál záhradnej reštaurácie pri hale Millénium. Maj... [2011-06-08; 5,830 x]

The index.php: SIZE[b]: 29,969 MODIFIED: 2024.01.09 22:06:48.MD5: a96b9c14c093fe1384de07847e3e01bc STATUS: FALSE  This window is : x