Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  22-11-28   1,233  
0
Hogyan emlékszel vissza a lévai gyermekkorodra milyen volt a város akkor?
Léván születtem, de a gyermekkoromat Barsbesén (Bese – Besa) töltöttem. Őseim is innen származnak. Ott éltem szüleimmel (édesapám SÓLYA Lajos, édesanyám FEDERICS SÓLYA Ilona) és húgommal Magdikával. Sajnos az édesapám 2007-ben és a drága hugicám 2010 eltávoztak közülünk. Lévához leginkább a várának történte köt és az alapiskolák által meghirdetett versenyben a képeim után kapott díjak, amelyeket a helyi Kultúrházban (DOM KULTÚRY) adtak át nekem.  
 

- Nemrég újból anyukáddal Léván jártál, gondolom nosztalgia volt ez egy kicsit felidézni a régi szép emlékeket, te hogyan látod miben változott ez a város?

- Szeptember 14-én édesanyámmal ellátogattam Lévára, mivel ezen a napon töltötte be a 85-ik életévét és ebből az alkalomból a megszervezett programok között Lévai vára látogatása is szerepelt. Amikor csak tudok, meglátogatom ezt a kincset és az ott élő barátaimat.

Rólam azt kell tudnod, hogy a magyarok történelme mindig is nagyon foglalkoztatott, mivel én magam is magyar vagyok. Lévai vár története a szívügyemmé vált, főleg azoktól az időktől, amióta a Dobó István személyéhez kötődik.

1552. szeptember 9-én Hádim Ali budai pasa, Ahmed és Szokoli Mehmed együttes erővel, mintegy 60-70 ezer emberrel ostrom alá vette Eger várát, a "Felvidék kapuját." A Dobó István kapitány vezette egri védők létszáma alig érte el a 2500 főt. A 38 napos ostrom azonban a jelentős túlerő, árulás, majd az egykori székesegyházban elraktározott lőpor felrobbanása ellenére is sikertelen maradt: 1552. október 18-án a törökök visszavonultak, s a vár magyar kézen maradt.

Eger vár hőse 1558-ban I. Ferdinánd császártól kapta ajándékba a lévai várat, így vált a vár urává, annak kapitányává, majd Bars vármegye főispánjává. A várudvarban fölépítette a reneszánsz kastélyt, melynek munkálatait fia, Ferenc fejezte be. Lévai tartózkodása idején megerősítette a bányavárosok felé vezető útvonalakat.  70-80 évekhez képest fejlődött a város, de van még sok hiányossága, pld. a központban lévő kultúrház elhanyagolt állapota. Látszik, hogy ez idáig a város vezetése nem nagy hangsúlyt fektettek a kultúrára.

- Néhány éve a FEKETE SKORPIÓ együttessel játszottál Léván, milyen volt a közönség?

- Nagy öröm volt fellépni a szülővárosomban. Ez már a második alkalom volt, hogy felléphettem ott a FEKETE SKORPIÓ zenekarommal. Először 2017-ben épp a Dobó kapitány várudvarában kaptunk alkalmat bemutatkozni, amit a Lévai Csemadok Alapszervezete meghívására történt. Második alkalommal pedig 2019-ben a Lévai vásáron léptünk fel. Úgy éreztem a közönség nagy örömmel fogadott minket annak ellenére, hogy már nagyon kevesen beszélik a magyar nyelvet. Ez viszont egy nagyon szomorú tény… az újkor politikai rendszere rendesen megnehezítette sorsát az ott élő magyarságnak úgy, mint más Felvidéki városokban élőknek is.

- Kinek volt az ötlete, hogy régi Skorpió együttes dalait játszatok és van e valaki a régi SKORPIÓ tagok közül, mint együttes tagja és kik alkotják ezt a zenekart?

- A FEKETE SKORPIÓ története úgy indult, hogy a kétezres évek közepén megszólítottam FEKETE Gábort a SKORPIÓ zenekar egyik alapítóját – dobosát – dalszerzőjét a ROHANÁS albumukon lévő MÁSKÉP DOBOGNA című dalának feldolgozása kapcsán. Természetesen a válasza igen volt, és ettől kezdve jó baráti viszonyba kerültünk. Többször ellátogatott hozzám Komáromba és én hozzá Szentendrére. Akkoriban a saját zenekarommal a GÁLYA zenekarral koncerteztem Szlovákia magyar lakta településein, és a híd túloldalán Esztergomban és környékén. A GÁLYA zenekar koncertműsorát saját kompozícióiból és HARDROCK stílusú feldolgozásokból állítottam össze.

2016 nyarán FEKETE Gábor Franciaországban dolgozott. Felhívott telefonon és közölte velem ötletét, hogy hozzunk össze egy GÁLYA / SKORPIÓ fúzió zenekart, melynek koncert műsora mindkét zenekar dalaiból lennének összeállítva. Az általam hozott dalok melyek a GÁLYA, HATS OFF és az ORFEUS zenekaraim kivonata lett volna, mint kiderül zeneileg igényesnek tűntek, így maradunk a Gábor fő álma mellett, ami a SKORPIÓ tribute zenekart volt. Az eredeti ötlete az volt, hogy hozzuk össze a zenekart az eredeti alapító tagokkal FRENREISZ Károly nélkül, mint PAPP Gyula, SZŰCS Antal Gábor, FEKETE Gábor egy szóló énekes, ahol én lettem volna a basszusgitáros. Mind ez valóságban lehetetlen volt megszervezni, mivel PAPP Gyula Sopronban élt, és a Szűcs Antal Gábor viszont oszlopos tagja Frenrejsz vezette SKORPIÓ zenekarnak. Egy alkalommal egy Szentendrei koncertünkön mely 2020-ban volt, fellépett velünk a PAPP Gyula is.

Közös megegyezéssel a SKORPIÓ tribute helyett FEKETE SKORPIÓ lett a zenekar neve, mely értelmezése a SKORPIÓ színére utal, mely kimondottan az első 2 SKORPIÓ LP, a ROHANÁS és az ÜNNEPNAP dalait játssza, melyek zenei anyaga tette országosan és nemzetközileg híressé a SKORPIÓ-t, és ennek zenei anyagának színpadi, élő zenei megszólalását tűzte ki céljául és ezt követően ebben a szellemben és hangzásban alkotja mai az új FEKETE SKORPIÓ dalok is. A billentyűs pozíciójának betöltése volt a legnagyobb kihívás, ugyanis PAPP Gyula hangszer virtuozitásának és hangszín kreativitásának reprodukálása komoly feladatot okozott. Végre 2016 év végén elkezdődtek a próbák. A SKORPIÓ zenéje mellett a zenészek kiválasztása sem volt egyszerű.

2017 tavaszára lett koncertképes a zenekar, ekkor érkeztek az első koncert felkérések. Felejthetetlen sikeres koncerteket tudhat a zenekar maga mögött kezdve a Szlovákia Magyarlakta területeit, többek között Lekér, Léva, Komárom, Párkány, Bátorkeszi stb., továbbá a Magyarország területén Esztergom, Szentendre, Velence és Budapest városokban. Az igen tisztelt közönség mindenütt nagy szeretettel és lelkesedéssel fogadta a zenekart, komoly sikereket aratott. Jelenlegi tagok:
1. SÓLYA Lajos / basszgitár-ének – Eddigi szereplései: TOWER – CODA – GÁLYA – Hats Off TBB – Orfeus – CORONA – (FEKETE SKORPÓ alapító - koordinátor) 
2. FEKETE Gábor –  dob/ének – Eddigi szereplései: ZG – HUNGÁRIA – 1973-as SKORPIÓ
(FEKETE SKORPIÓ alapító - koordinátor)
3. CSINTALAN Ggyörgy / dob – Eddigi szereplései:  dob tanár – MOBILMÁNIA
4. CSINTALAN Márk / szólógitár / ének – Eddigi szereplései: Gitártanár – MOBILMÁNIA
5. ÁRON Andrea / billentyűk/ének – Eddigi szereplései: zenetanár – (felvidéki rock produkciók)
6. BEDŐCS Imre / ének – Eddigi szereplései: KORMORÁN – felvidéki rockszínház

FEKETE SKORPIÓ FACEBOOK OLDALA: https://www.facebook.com

A fenti összefoglalóban leírtak következményeként a GÁLYA zenekaromat, egy időre felfüggesztettem.

- Úgy tudom sikerült jó barátságot kialakítani Léva volt alpolgármesterével Tolnai Csabával te pedig elkészíttettél terveket a lévai vár megvilágítására. Csaba halálával ezek a tervek nem valósultak, meg látsz esetleg esélyt arra, hogy ezek a tervek a közeljövőben az új polgármesteri választások után esetleg újból előkerüljenek, ha az energia árak ennyire megemelkedtek?

- Tolnai Csabával SPANO János barátom hozott össze, aki a főszervezője volt 2019-es FEKETE SKORPÓ koncertének Léván. Máig sem tudom felfogni, hogy ilyen tehetséges őszinte embernek miért kellett távozni az élők sorából, lesújtott halál híre. Ő volt a Lévaiak reménye, aki újra fel tudta volna éleszteni e város történelmét és azt beépíteni az ottélők mindennapjaiba. Tudod az, aki elfelejti múltját, annak jövője sincs. Csaba nagyon szerette a rockzenét és szeretett volna személyesen is megismerni, így SPANO János volt találkánk közvetítője. Zene mellett ecsetelte várossal való terveit és így szóba került a vár megvilágítása is. Mivel nekem zene mellett van egy Kft-m TranzEl s.r.o., mely lassan 20 éve lámpa importtal foglalkozik, így felajánlottam neki a vár megvilágításának tervei és annak költségvetésének díjmentes kidolgozását – elkészítését. Örömmel fogadta ajánlatomat, így a német ERCO lámpa gyártóval, aki megvilágításával világ élvonalába tartozik, modern és ó épületek terén. Több projektet csináltunk már együtt. Magyarország több várát, kastélyát világítottak meg, mint pld. Esztergom vára és a Bazilika épülete, Budai vár, Szépművészeti Múzeum stb. Egy ekkora méretű vár megvilágítása, mint a Lévai, nem kis költségekkel jár, így felajánlottuk neki egy vissza nem térítendő pénz segítséget is. A projekt elkészült, de annak kivitelezése elmaradt sajnos. Természetesen, ha lenne rá igény, mi készen állunk folytatni azt.
 

- A te ötleted alapján készült több kastély park és épület megvilágítási terve meséljél kicsit
erről hol lehet látni eddigi munkáidat?


- Igen a cégem www.tranzel.sk referenciái széles palettával rendelkezik, mint pld. Esztergomi Bazilika északi szárnyának megvilágítása - Magyarország, Cseh Nagykövetség Budapesten Hegy Zsolnai utca - Magyarország, Kastély - Chateau Amade wellness a hotel – Várony (Vrakúň), Erődrendszer Komárom, Dunamenti Múzeum Komárom, Tiszti Pavilon – Komárom, Szlovák Nagykövetség Finország – Helszinkiben és még sorolhatnám…
 

- Kétévente részt veszel Milánóban világítás technikai kiállításokon, manapság mi a trend az épület világításoknál?

- Kétévente kerül sor Milánóban egy világméretű lámpa kiállításra, ahol az összes neves lámpagyártó cég képviselteti magát. Nagy örömmel veszek részt ezen a rangos eseményen, ahol minden kreatív lámpaforgalmazónak – viszonteladóknak, mint pld. mi is vagyunk, lehetősége nyílik az ott látottakat beépíteni a saját terveibe és megrendeléseibe. Imádom Olaszországot, picit második hazámnak tekintem… nekem a szabadságot és a kreativitást jelenti. Imádom az ottani formatervezést. Az egész világ másolja, nagyon szeretem a képzőművészetét is. Az egyik nagy kedvencem és példaképem a Leonardo da Vinci, aki egy
személyben volt festő, szobrász, zenész, építész és hadmérnök.

- Egy vár vagy egy város megvilágítása egy fontos látványosság a turizmus szempontjából, mely vonzóbbá teszi az adott települések értékeit, hogy ha katalógus vagy kisfilm készül a városról. Mind ez a látványosság tükrözi a tervező névjegyét is vagy tévedek?

- Fény nélkül nem lehet elképzelni az életünket. Fénnyel szebbé és vonzóbbá tudjuk tenni környezetünket. Egy város mely olyan értékekkel rendelkezik, mint pld. egy vár, az, ha jól meg van világítva, turistacsalogatóvá válik és nem kis bevételre tesz szert. Nem egyszerű egy jó világítás tervevet előkészíteni, főleg egy várnál. Figyelembe kell venni a műemléki értékeit, terepet mely nagy részben sziklás és azok keretein belül mind azt megvalósítani. Nem szabad túlvilágítani egy várat vagy giccsessé tenni, ami olykor sikerül egyes kivitelezőknek. Egy jó névjegy mindig hozza az újabb érdeklődőket és beruházókat.
 


- Mikor nálad jártam Komáromban mutattál nekem egy demót, amelyen J.S. Bach D-moll Toccata és fuga dal kezdetének betétjével indul, azóta elkészült a dal, amelyet a CORONA együttes játszik, ahol a doboknál Debreczeni Ferenc az Omega együttes dobosa ül, de többi tagot is ismert zenekarokból hoztad össze, kik ők?

CORONA zenekar története 2021 tavaszán indult, amikor megszólítottam KOVÁCS Ferencet (gitár – GÁLYA, Orfeus), CIKI - DEBRECZENI Ferencet (dobok – OMEGA), GIDÓFALVY Attilát (billentyűk – KARTHAGO, FÁRAÓ) és TAKÁTS Tamást (ének – KARTHAGO, TBB, iLAND) zenészeket egy dalon belüli közös szereplésre, amit J.S.BACH emlékére (D – moll / Dal – J.S.BACH emlékére) írtam még 2011-ben. 2021 Augusztus 28-án megkezdtük a dal rögzítését az „e – music Hangstúdióban”, Budapesten. Miután elkészültünk a dal rögzítésével, arra az elhatározásra jutottunk, hogy CORONA néven folytatjuk tovább az együtt zenélést.
2022.02.26 a zenekar koncertfelkérést kapott a Dobosok Fesztiváljára (ahol a CIKI volt mint sztárvendég), mely 26-odik alkalommal lett megrendezve Budapesten a Vigyázó Sándor művelődési központban. Repertoár a D – moll / Dal – J.S.BACH emlékére mellett a zenekarban szereplő tagok múltban írt dalaiból lett feltöltve.
Zenekar ebben a felállásban sajnos nem volt hosszú életű. TAKÁTS Tamás a meglévő három zenekara mellett kijelentette, hogy nem lesz képes a CORONA zenekarban jól teljesíteni, így még a beindulása előtt teret enged egy olyan énekesnek, aki 100%-ban tud majd teljesíteni. Természetesen Tomit a zenekar egyik alapító tagjaként jegyzi.
A CORONA név értelmezése:
- Zenei kifejezés: zenei darabon belüli hangszeres kiállás / megállás
- Hitelessége: több ország fizető eszközként használja
- Valaminek a megkoronázása: pld. a zenekar munkásságának megkoronázása
CORONA zenekarral az a célom, hogy mint egy hírvivő működjünk a magyar határokon kívül pld. a Visegrádi országokban és jó hírét vigye a magyar zenének mit ezt idáig tették az OMEGA, LGT és SKORPIÓ zenekarok. Amióta ezek a zenekarok nincsenek, külföld felé megszűnt létezni a magyar rockzene.
CORONA FACEBOOK OLDALA: https://www.facebook.com/groups/455379349576572
 






- Mikor meghallgattam a dalt azt mondtam neked ez nagyot fog durranni és akkor még nem tudtam kik játszanak a szuper gruppban úgy tudom más nevek is felmerültek, hogyan lehetséges egy ilyen formációt létre hozni a magyar zenei életből?

- Még az elején a felsorolt zenészek mellett SPANO János barátom összehozott engem egy világsztár, Roland GRAPOW-al (gitár – HELLOWEEN, MASTERPLAN), akivel voltak közös terveink. Egy új zenekar  megalapítása, mely akkor játszott volna amikor a MASTERPLAN épp nem koncertezik. Ez a tervet végül is el lett vetve, viszont a D – moll / Dal – J.S.BACH emlékére írt dalomban szeretett volna részt venni. Végül ez a terv is meghiúsult, családi okok miatt még sem tudott részt venni benne, pedig a dal nagyon tetszik neki. Ő lett volna a Német vonal a dalomhoz, mivel tudjuk, hogy J.S.BACH német volt, és így a német piacon is érdekessé vált volna ez a Magyar / Német fúzió. Viszont ez az ötlet még mindig nincs elvetve, mivel lehetséges, hogy jövő évben, ha minden jól megy, dalt rögzítjük majd angol nyelven is, és videoklippet is szeretnék készíteni hozzá. Majd a jövő megmutatja…

- Hogyan lehetséges egy ilyen formációt összehozni?...

- Hát ahhoz szükséges egy jó dal szerkezet, mint pld, a D – moll / Dal – J.S.BACH emlékére írt dalom. Minden egyes tag, amikor megkapta, nagy meglepetésemre megtisztelésnek vette, hogy szerepelhet benne. Úgy érzem részemről a megtiszteltetés, hogy a Magyarország élvonalába tartozó zenészek megtiszteltek jelenlétükkel benne. Szerettem volna, hogy olyan rutinos Magyarországi zenészek ötletei jelenjek meg a dalban, akik méltóak a J.S.BACH emlékéhez. Ennek a szerzeménynek az a küldetése, hogy a mellett, hogy a J.S.BACH zenéjét tanítják és játszák a világ minden tájain, emlékére még eddig nem született dal. Ezért az a célom, hogy angol nyelven is megjelenjen a világ minden országában. Dal szövege, amit szintén én írtam, Bach egész életét foglalja magába.

- Mikorra várható a lemez megjelenése és mikorra terveztek koncerteket esetleg lesz e fellépés Léván?

- A CD-nek karácsonyra tervezzük, remélem sikerül. Koncertek terén még nincsenek konkrét időpontok mikor és hol fogunk legközelebb fellépni, természetesen tervben van a Lévai fellépés is, de jelenleg a zenekar szerkezetén dolgozok.

- Léván születtél de Komáromban élsz hogyan látod fejlesztéseket. Szép városaink vannak még is jócskán le vagyunk maradva. Nyaranta Olaszországban egy ezer lelket számláló falucskában minden évben megrendeznek egy koncertet Andrea Boccellivel. Az idén harminc ezren voltak. Vagy nagyon jó példa Mezőkövesd, ahol a múzeum vezetője kitalálta, hogy Tony Curtisről városuk szülöttjéről múzeumot kellene csinálni. Mindenki ellené volt aztán új választások után egy fiatal ember került a város polgármesteri székébe, aki fantáziát láttot benne megcsinálták. Tony lányának megtetszett az ötlet és édesapja festményeit oda ajándékozta Mezőkövesdnek most olyan értéket kapott a város, amelyért a világ minden pontjáról jönnek a turisták. Te hogyan látod ezt ?

- Legnagyobb hiányosságait Komáromnak abban látom, hogy nem épít a történelemére eléggé. Ha csak a város híres szülöttjeit említem, mint V. László királyunkat, aki Komáromban született, JÓKAI Mórt, FESZTI Árpádot, LEHÁR Ferenc, SERES Rezsőt a Szomorú Vasárnap dalszerzőjét, KLAPKA György tábornok hadvezért stb., az év minden hónapjában lehetne egy rangos esemény mely alapján a turizmust fel lehetne lendíteni. Nem beszélve a várról és a termálvízről. Mindkettőt összekötve lehetne egy olyan fürdője városunknak, ami mesze környéken nincs. Meg lenne oldva a vendégek elszállásolása és a vele járó
szolgáltatások. A  gondot abban látom, hogy a rendszerváltás óta nincs olyan polgármestere és képviselő tanácsa a városunknak, akik a felsoroltakat meg tudták volna részben is valósítani.

- Te sokfelé megfordultál szerinted városaink miért maradnak le?

- Lemaradást ahogyan már említettem sokszor a városok megválasztott polgármestereiben és azok képviselőiben kereshető. Ahhoz, hogy egy város jól működjön, fontos, hogy a megválasztott polgármester és képviselők a város érdekeit és annak lakosait szolgálják, ne saját zsebre működjenek. Fontos egy olyan menedzsment, aki fel tudja fedezni azokat a pozitívumokat melyekkel előre viszik a város fejlődését.

- Komáromot tekintve több olyan név is van, amely világviszonylatban elismert, mint Lehár Ferenc az operettkirály, vagy Ivan Reitner filmrendező, aki olyan filmeknél tette le névjegyét mint a Szellemirtók, Ovizsaru, Ikrek. Ha a város díjat nevezne el róla a város polgárai dönthetnék el melyik színésznek vagy színésznőnek adnák átt, így a város diszpolgára lehetne sok ismert személyiség. Mi erről a véleményed?

- Komáromban hagyománnyá vált a díszpolgárrá avatás. Nevekhez kötni a diszpolgári címet talán nálunk picit nehéz lenne, mivel az általad felsoroltak mellet még megemlíteném a V. László királyunkat, aki Komáromban született, JÓKAI Mórt, FESZTI Árpádot, SERES Rezsőt a Szomorú Vasárnap dalszerzőjét, KLAPKA György tábornokot hadvezért is. Talán kategóriákra kéne osztani egyes Komáromi díjakat, mint zene, költészet, film-színház stb. és a felsorolt nevekkel kiegészíteni. De legnagyobb hiányosságát Komáromnak abban látom, hogy nem épít a történelemére eléggé. Ha csak a felsoroltakat említem, akkor is az év minden hónapjában lehetne egy rangos esemény, mely alapján turizmust fel lehetne lendíteni, nem beszélve a várról és a termálvízről.

- Megmutattam neked egy új tehetséget, akit Rock Miladynek hívnak, ő szerinted megérett arra, hogy esetleg a CORONA együttes előtt is felléphessen?

- A zenekar nem zárkózik el attól, hogy fiatal tehetséges előadók támogasson, akár mint előzenekaraként.

- Sok tehetség van, de a város kultúráért felelősei inkább a Magyarországi produkciókat részesítik előnyben, szegény tehetségeink pedig saját maguk szervezik fellépéseiket, boldogulnak ahogy tudnak, te hogyan láttod ezt?

- Manapság nagyon sok az új zenekar, mindenki zenélni szeretne. Vannak közöttük tehetségesek és kevésbé tehetségesek. Ahhoz, hogy sikeres légy, fontos egy nagyon jó koncepció pld., hogy kinek - milyen rétegnek szeretnél játszani és mit. Mind ezt egy jó koncert műsorba összefoglalni, ha lehetséges saját szerzeményekkel ötvözve. Az ide vezető út kemény munkát igényel… sokan félúton feladják. Tehát akibe nincs kitartás és alázat, az elveszik.

Köszönöm a beszélgetést Telek Lajos
Fotók SÓLYA Lajos archív
 
 
 
 

Posledné čítané / Legutóbb olvasott / Last seen:
09:15:56 Popturmix: Vendégségben a Kárpát-medence Mulatós Királyánál - Mulatós Sancinál és barátainál - akikk... [2017-09-23; 5,500 x]
09:15:56 Egy csésze kávé egy régi arccal a felvidéki médiából - Ernő D. Tok sportújságíró  [2015-08-04; 6,046 x]
09:15:56 A Popbazár mai vendége a lévai születésű SÓLYA Lajos rockzenész, aki az Omega együttes dobosát szólí... [2022-11-28; 1,233 x]
09:01:03 Kauza opatrovateľského centra na Andovskej: Spýtali sme sa umelej inteligencie čo si myslí o priebeh... [2024-07-13; 286 x]
08:56:02 Keď sa plnia sny... Mgr. Učeň konečne riaditeľom úradu práce [2024-01-06; 4,150 x]
08:52:13 Z histórie priemyselných a poľnohospodárskych podnikov novozámockého okresu II. Elitex Šurany / Az é... [2013-06-11; 8,796 x]
08:46:00 Ako to vidím ja: Musí mesto dvíhať dane? Nebolo by lepšie šetriť a začať od seba? [2023-11-29; 1,930 x]
08:39:55 Privatizačný príbeh komárňanských lodeníc / A komáromi hajógyár privatizációjának története... [2023-12-15; 1,235 x]
08:29:48 Tentoraz idem voliť EU v Nových Zámkoch [2019-02-25; 2,089 x]
08:29:24 A hét könyve: Iratok a nemzetiségi kérdés történetéhez Magyarországon a dualizmus korában I.-VII. (B... [2020-12-18; 1,434 x]
08:27:54 Mestský úrad vs. hlavný kontrolór [2014-11-12; 4,128 x]
08:25:18 Digitalizované periodiká z obdobia 1914-1918 na portáli Slovenskej národnej knižnice [2021-04-12; 3,322 x]
08:24:13 Príliš deravý dom na chytenie Rostasa... [2018-04-27; 2,649 x]
08:08:14 Krátka správa zo zastupiteľstva... [2020-11-26; 2,118 x]
07:46:57 Ako primátor so svojim krúžkom rozhodli o predaji dôležitej mestskej parcely, znemožnili výstavbu op... [2024-07-06; 1,016 x]
07:37:32 Ľudia krútia hlavami nad novými kontajnermi za milión Eur: toto už len načo bolo dobré?! [2018-08-16; 4,536 x]
07:34:11 Nová Kasárenská tesne pred štartom [2020-07-11; 3,176 x]
07:33:37 Az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium VIII. a. oszt. végzett növendékei 1942-43 /Absolventi VIII. a... [2012-09-17; 4,036 x]
07:33:35 "Pracovná skupina pre lepšie Nové Zámky" sa predstavuje [2015-03-27; 6,221 x]
07:33:31 Bránka zamknutá, koncert sa nekoná! Pozadie neuskutočneného koncertu Desmod+Cigánski diabli v ŠH Mil... [2013-03-21; 7,425 x]
07:33:18 Film týždňa: Pretrhnuté väzby, film Andreja Lošaka / Broken Ties. A film by Andrey Loshak (2022)... [2022-07-03; 1,614 x]
07:33:11 Novozámocká tržnica - miesto, kde sa osudy malých ľudí krížia s ambíciami mocných... [2018-07-01; 3,055 x]
07:32:56 Zázračné precitnutie Braňa Becíka: z bojovníka proti obrannej zmluve organizátorom pomoci pre utečen... [2022-02-27; 1,312 x]
07:32:28 Poslankyňa Bohátová sa sťažovala na zdevastovaný areál záhradnej reštaurácie pri hale Millénium. Maj... [2011-06-08; 5,830 x]
07:32:23 S podnikateľmi, ktorí nám zdevastovali Zúgov, sme opäť najväčší kamaráti. Dostali 10 hektárový pozem... [2018-02-03; 6,897 x]
07:32:12 Parkujeme, parkujete... Z listu čitateľa [2015-01-17; 4,547 x]
07:32:11 Helytörténeti kiadványok az érsekújvári járás településeiről / Miestopisné publikácie o obciach novo... [2013-04-26; 7,537 x]
07:32:08 Film týždňa: Navalny (CNN Films, HBO Max 2022) [2022-04-06; 1,154 x]
07:32:08 Novým lídrom ruskej opozície je Júlia Navaľná [2024-02-27; 440 x]
07:32:04 Kauza likvidáce MŠ na Cyrilometódskej ul.: Vedenie mesta predstavilo projekt škôlky 21. storočia. Ro... [2013-03-20; 4,099 x]
07:31:59 Parcela mne, parcela tebe... Mestský pozemok rodičom viceprimátora za 15 €/m2 [2015-06-30; 6,587 x]
07:31:48 Archív okresných novín Chýrnik od r. 2008 [2013-04-13; 7,809 x]
07:31:45 "13 priateľov chunty". Propagandistický film ruskej NTV namierený proti umelcom solidárnym s Ukrajin... [2014-08-30; 1,931 x]
07:31:44 Domáci miláčikovia na poliach informačnej vojny [2023-08-03; 826 x]
07:31:38 Film týždňa: Služobník národa (TV 1+1 Ukrajina, 2015-2019) [2019-05-12; 2,616 x]
07:31:16 Toto neskončí dobre. Starosta Dvorov n. Žitavou stále mobilizuje proti opatreniam na zabránenie šíre... [2021-11-14; 1,667 x]
07:31:16 Ani na vlne zázračnej solidarity s Ukrajinou by sme nemali zabúdať na lojalitu k prostému ruskému čl... [2022-02-28; 1,003 x]
07:30:58 Találkoztak az érsekújvári gimnázium öregdiákjai [2012-11-25; 2,317 x]
07:30:34 Poslanec Valent terčom kritiky za zbabranú tržnicu. Na dnešnom zastupiteľstve si mohol vypočuť že i... [2018-06-27; 3,335 x]
07:30:01 Kniha týždňa: Ivana Havranová, Som Jozef Majský (Marenčin PT Brat. 2013) [2024-06-16; 339 x]
07:29:44 Ak ma zabili, je to dôkaz toho že sme silní. Nevzdávajte sa! [2024-02-18; 550 x]
07:29:41 Kriminalita v kraji podľa hlásení Krajského veliteľstva Policajného zboru za obdobie apríl 2008 - ap... [2018-03-31; 18,244 x]
07:29:23 Logportál: "V databáze sa nenachádza žiaden záznam!" [2011-12-19; 3,679 x]
07:28:57 Kto platí za odvoz smetí zo súkromných ulíc papalášov? [2019-09-14; 2,897 x]
07:28:56 Začne rekonštrukcia hororového domu na Hradnej ulici [2024-05-25; 1,300 x]
07:28:55 Po stopách dávnych udalostí: Únos 66 čsl. príslušníkov v Angole v marci 1983 [2024-07-09; 229 x]
07:28:54 Luxusný byt viceprimátora Štefánika opäť zmenil majiteľa [2020-01-06; 3,692 x]
07:28:37 Zákazníkom Jednoty, ktorí si nevyberú úspory z vernostných kariet do 30.06.2024, tieto prepadnú... [2024-06-29; 621 x]
07:28:25 Hľadajme taký spôsob, Jaro, ktorý zas neovplyvní moju situáciu, veď vieš na čo myslím... Na internet... [2018-07-06; 4,182 x]
07:28:22 Historické názvy novozámockých ulíc / Történelmi utcanevek Érsekújvárban [2012-11-27; 11,494 x]

The index.php: SIZE[b]: 29,969 MODIFIED: 2024.01.09 22:06:48.MD5: a96b9c14c093fe1384de07847e3e01bc STATUS: FALSE  This window is : x