Úvod / Nyitóoldal
   
 
Oto Psenak  13-04-25   5,277  
0
Szerényi Ferdinánd magyar  szociálde­mokrata emigráns volt, aki Pozsonyban a magyar tanítóképzőben, majd a gimnáziumban tanított, s a Masaryk Akadémiában tevékeny­kedett. Szerkesztője és fő társ­szerzője volt A csehszlovákiai magyar tanítók almanachja 1918— 1933 című kiadványnak. Ez a kisebbségi magyar iskolaügy tizenöt éves fejlődését ismertető írásokat és statisztikákat tartalmaz. Forrásértékét  emeli, hogy 111 oldalra terjedő függelékrészében több mint 700 magyar tanító fényképét közli.  

 
 
 

Beszámolóm. írta Točik Károly, áll. tanfelügyelő, Érsekújvár
A novézámky-érsekujvári I. számú tankerület a következő politikai járá­sokból áll:
Az egész novézámky-i-érsekújvári járás, — a starádalai-ógyallai járás dél­nyugati része, — a vráblei-verebélyi járás délkeleti része.
A tankerületben az állam megalakulásakor 70 népiskola és 2 polgári iskola volt. Ebben az időben az iskolák tannyelve mindenütt a magyar volt. A beállott viszonyok következtében 40 esetben az iskolafenntartók szlovákra változtatták a tanítás nyelvét. A tankerületben megmaradt továbbra is magyar tannyelvűnek 30 népiskola 89 osztállyal és 2 polgári iskola 10 tanerővel.
Az államfordulattól a mai napig a magyar iskolák száma 3 új népiskolá­val növekedett meg. Megszűnt 1 polgári iskola (zsidó polgári iskola Nővé Zám-kyban). Jelenleg az iskolák száma 33, még pedig elemi népiskolák 137 osztállyal és 1 polgári iskola 4 osztállyal.
A magyar népiskolákat 6713 gyermek látogatja. Egy-egy osztályra átlag 49 gyermek esik. A polgári iskolába 211 gyermek jár s itt egy-egy osztályra 53 tanuló jut.
A tanítóság több mint 50%-ának államfordulat-előtti képesítése van. A ja-vadahnilag szabad tanítói állások rendes képesítésű tanerőkkel vannak betöltve. A tanítóság 99% -a a szlovenszkói Általános Magyar Tanító Egyesületben van tö­mörülve. Ezenkívül az egyes felekezetek tanítói külön felekezeti tanítói egyesü­letekben helyezkednek el.
A tanítóság általában jól végzi a tanítói állásával járó kötelességeit. Az iskolán kívüli munkálkodás nem mindenütt kielégítő. Az államfordulat előtti ta­nítóságnak nagy hátrányára van az a körülmény, hogy nem tudja figyelemmel kisérni a pedagógiai téren elért vívmányokat; nem tud jól szlovákul.
A társadalom elég nagy szeretettel viseltetik az iskolák ügye iránt. Az is­kolabővítésekkel járó költségeket mindig, mindenütt s minden ellenvetés nélkül megszavazza.
Az osztályok majdnem kivétel nélkül rendes és megfelelő tantermekben vannak elhelyezve. 11 tanterem hiányzik. Azon helyeken, ahol tanteremhiány van, váltakozó félnapos tanítás van behozva. Az iskolalátogatás nagyon jó; 92— 97%-os.

Kerületem magyar iskoláinak élete. Írta Voříšek Ferenc, áll. tanfelügyelő, Érsekújvár
Magyar iskolákkal 1920-ban ismerkedtem meg először, mikor az érsekújvári tanfelügyelőséghez kaptam beosztást és boldogult Kurinszky Ferenc tanfelügyelő oldalán beleláthattam szervezetükbe, a tanítás módozataiba és eredményeibe, fel­szerelésük mértékébe, ill. hiányaiba is. Az átmenet ideje volt, amikor a magyar tanítóság megfelelő segédeszközök, iskolai könyvek, sőt az államnyelv ismerete nél­kül volt kénytelen dolgozni. A magyar tanítóság dicséretére válik, hogy egy-két kivétellel minden esetben megfelelt a fokozott munka követelményeinek, sok jó­akarattal törekedett kötelességeit teljesíteni az állameszme és a nevelés szolgála­tában.
Hasonló viszonyok voltak a rozsnyói kerületben, ahol 1921 április 1-étől 1931 aug. 31-ig működtem és ahol a felügyeletem alatt álló iskoláknak 50%-a szin­tén magyar volt. Az ifjabb magyar tanítói nemzedék készségesen elsajátította az évek múlásával az államnyelvet és munkájában alkalmazkodott a csehszlovák iskolaügy szelleméhez különösen az állameszme szempontjából és az egyes tárgyak metodikájának tekintetében. Megfelelő segédeszközöket szereztek be, iskolai köny­veket adtak ki és ezzel megindult az iskolaügynek unifikációja. Ezt elősegítették a szlovák tanítókkal együtt megtartott gyűlések, melyeken metodikai kérdésekkel foglalkoztak, nevezetesen az újonnan a tantervbe felvett tárgyaknak: a polgári ne­veléstannak, a honismeretnek és nevelő kézimunkának anyagával. Az államnyelv­nek ismerete megkönnyítette a magyar tanítóknak, hogy a nélkülözhetetlen szlo­vák pedagógiai munkákkal foglalkozzanak és ezáltal tökéletesítsék nevelő és oktató munkájukat.
A magyar iskoláknak fejlődése az érsekújvári kerületben nagyjában ugyan­az, mint a rozsnyóiban volt, azzal a különbséggel, hogy az itteni iskoláknak 75%-a magyar. Egy állami iskola van csak, a többi mind felekezeti, főkép római katolikus.
Ma 5 magyar iskola van 189 osztállyal. Óvoda egy községi van egy osztály-lyal. Polgári iskola nincs.

A tanulók száma egy osztályban átlag 54.75.
Az államfordulat óta 52 új osztály nyílt meg. 1928 óta feltűnő az osztályok szaporodása, amióta a 8 éves tankötelezettség érvénybe lépett. Azóta 46 új osztály nyílt meg.
A szükséges iskolatermek hiánya, nem megfelelő számbeli szaporodása miatt a váltogatott tanítást kellett behozni, még pedig 34 osztályban.
Az államfordulat óta 18 új iskolaépületet emeltünk, de ez sem elégíti ki a szükségletet, a legközelebbi jövőben még 12 új épületet kell építeni.
Miután a statisztikai adatok szerint számottevő gyarapodás alig lesz az isko­lások számában, így az osztályokban sem fog nőni a szükséglet.

A közeli jövőnek feladatai közé tartozik a polgári iskoláknak szervezése is.
Tekintettel arra, hogy kerületem magyar lakossága kizárólag fölmívelés-sel vagy mezőgazdasági iparral (szeszégetés, malomipar) foglalkozik, a gazdasági jellegű népiskoláknak vagy megfelelő gazdasági tanfolyamoknak nagy jelentősé­gük volna és a nép gazdasági jólétét fokozhatnák. Sajnos, a lakosság részéről ezek a tervek kevés megértésre találnak és a gazdasági krízisre való hivatkozással sem­mi áldozatra sem hajlandó, a kezdeményezést is az államtól várja.
Az iskoláknak felszerelése aránylag elég jó. Nagy a haladás ezen a téren is bár sokszor kellett megküzdeni az iskolafenntartónak ellenkezésével. A tanítóknak érdeme, ha ezt az ellenkezést sikerült leküzdeni és meggyőzni a lakosságot a jó fel­szerelés nélkülözhetetlen voltáról.
Nem mulaszthatom el, hogy meg ne emlékezzek a fiatalabb magyar tanítói nemzedékről, mely már államunk képzőiből került ki és teljes megértéssel van a kor követelményei iránt, tudja az államnyelvet és tudatában van annak, hogy köztársaságunk magyar iskolái részére egészen sajátos szellemet kell teremteni, mely az állameszme szolgálatában megőrzi a magyar sajátosságokat is, persze nem a régi magyar iskola szellemében, hanem a demokráciának abban a szellemében, mely szabad fejlődést biztosít a magyar kisebbségnek határainkon belül. Ennek a feladatnak megoldásával fogja a magyar tanítóság népének a legnagyobb szol­gálatot tenni.



Nové Zámky-Érsekújvár I. II.
Tanfelügyelők: Tocik Károly, Voříšek Ferenc.
I.

Állami iskolák.
  1. Stará Dala-Ógyalla. 180, VK. Múcska Erzsébet, Nagy István szöv, dal, műk, előad, Kmetykó József, Szá-nik Aranka, Tunár Gyula szöv, gazd, műk, előad, um, Vollayné Kollányi Erzsébet műk.
  2. Malá Maňa-Kismánya. VK, akció.Dömötör Sándor, dr. Prchlíkné Kunos Aranka.
  3. Diva-Gyiva. 20, VK.Ferlich Gyula dal, műk, tűz.

Községi iskolák.
  1. Andód. 110, VK, akció. Krajcsír János műk, dal, Krajcsírné Ottinger Mária műk, Komáromy Józsa. Németh Erazmus.
  2. Martos-Kindes. Szabó Árpád.
  3. Tardosked-Tardoskedd. Ádámy Sarolta, Perger Mária,

Felekezeti iskolák.
  1. Bagota. Rk, 125, VK. Bóznerné Szkacsik Margit műk, Bózner Erzsébet műk, Virsik János ig, szöv, pol, könyvt, tűz, egy, ir.
  2. Baracka-Baracska. Ref. Patay Margit, Rózsa Bertalan.
  3. Besa-Bés. Ref, 30, VK. Dékay Endre ig, gazd, előad, műk, könyvt, Schmidt Imre um.
  4. — Rk.Janovsky Tibor.
  5. Besenov-Zsitvabesenyő. Rk, 64. Décsy László egy, műk, előad, Ocsovszky Jolán ig, szöv, Pálinkás Tibor ir, Némethy Elemér előad, gazd, Racska Rozália, Veszély László ir, tűz.
  6. Horny Pial-Felsőpél. Ref, 26. Brányik Géza.
  7. Hetin-Hetyén. Ref, 68. Bordán József, Bordánné Böszörményi Lenke előad, műk, Nemesik Béla ig, Tárnok Margit.
  8. Sándorpuszta. Rk. Darvas Kálmán.
  9. TineMmely. Rk, 10. Lacza Imre, Lakos Margit, Szabó Kálmán ig, dal.
  10. — Ref, 19. Osztényi József ig.
  11. Iza-Izsa. Rk, 202, VK, akció, szülszöv. Láng Jenő ig, műk, szöv, ir, Lángné Vörössék Gabriella egy, Majthényi Já­nos szöv, műk, Szili Margit.
  12. — Ref. Papp Béla, Böjthe János nyugalomban.
  13. Krátké Kesy-Kurtakeszi. Rk, 43, akció. Fehérvári Gizella, Kossányi Géza István.
  14. Lót. Ref, 3. Rácz Ferenc.
  15. Marcelová-Marcelháza. Rk, 32, akció, ifjtkp.Daubner Teréz előad, műk, mese, IJhereczky Pál ig, előad, műk.
  16. — Ref, 68, VK, akció. Szűcs Károly ig, szöv, um, ir, Zsemlye Berta műk, mese, előad.
  17. Martos-Martos. Ref, 38. Joó Endre egy, Osztényi Benő ig, gazd, tűz, egy, Vecseyné Takáts Olga a házi iparművészet irányítója.
  18. Nasvad-Naszvad. Rk, fiú, 56. Bencsik Jenő előad, Budinszky Sándor szöv, Gira László, Győry Kálmán um, szav. kórus, Fónay József ig, dal, Fónayné Gosztonyi Szilárdka, Kucse-ra Lajos, Simonyi Lajos iparművész, Szabó Ferenc, Vass Lajoc.
  19. — Rk, leány. Bartos Emerika, Karsay Klarissza, Královics Elvira, Korenchy Erzsébet, Parma Mária, Seszták Bernadetté, Szaló Erzsébet, Zsilinszky Imelyda.
  20. Nové Zániky-Érsekujvár. Rk, polgári leány (Flenger-intézet). Dr. Körper Károly, Czuczor Mella, Lábady Celine, Bertha Cassilda val, Czabán Magna, Gavlak  Alexandra, Szabó Etelka, Seszták Terézia.
  21. — Rk, fiú elemi. Berényi Győző, Bresztovszky Lajos, Drien Károly, Dubay Géza ig, tanisk. Gukás Géza, Massányi Kornél, Keményi Rezső um, előad, Pataky Ferenc dal, Standt Ferenc műk, dal, Szabó Vazul, Tatárik Emil sport, cserkész, Új­vári József, Willand János ir, um.
  22. — Rk, elemi leány, 380, szülszöv. (Az Isteni Megváltó leányai.) Bellák Adrienne, Bukovy Gabriella, Cséfalvay Margit Colombiere műk, Czu­czor Ilona Claudia, mese, műk, Czuczor Erzsébet Immaculata, Csányi Fran­ciska, Decsi Rózsa Narcissa ig, Krnscsenits Mária Benedicta, Nagyfalusyné Gombos Piroska, Novotny Erzsébet Konstantina műk, Szepessy Ilona Stella, Szilágyi Mária.
  23. — Rk.Penker Cantina, Takáts Hadrianne.
  24. — Izr. neológ. Krausz Ábrahám val, Róth Jenő, Schauerné Stern Mária ir.
  25. Pozba. Ref, 21, VK. Járdánházy József, Szabó Erzsébet.
  26. Slovensky Meder-Tótmegyer. Rk. Somszky Vilmos.
  27. Tardosked-Tardoskedd. Rk, 360, VK. Ádámy Rezső dal, előad, műk, Baran Sándor előad, Garamvölgyi Vince egy, Kropacsek Imre könyvt, ir, Kropacsekné Jónás Anna könyvt, műk, Vilcsekné Gyurcsánszky Jozefin, Sehenk Trén, Lohner Endre előad, Prisz-tács József előad,
  28. — Rk, leány. (Az Isteni Megváltó leányai.) Bertha Dionysia ig, Juhász Hildeberta, Király Hélia. Laky Klára, Mészáros Hiltrudisz, Bartos Edit, Csvirigh Katalin Emília.
  29. Vel'ky Kyr-Nagykér. Rk, 125, VK, akció, isktkp, szülszöv. Beregszegi Mária, Dejcző Teréz, Ernst Sándor ig, dal, szöv, műk, um, Fray Béla, Kopasz Elemér, Oberth Jolán, Oberth Kálmán, Pan Béla.

II.

Községi iskolák.

  1. Karva. 37, VK, akció.Szalayné Ilona, Vilmos Béla dal, sport, műk.
  2. Bátorové Kesy-Bátorkeszi. Óvoda. Laczar Júlia.
  3. Kolta. 30, VK, akció. Denk Erzsébet um, Koperniczkyné Korenchy Etelka.

Felekezeti iskolák.
  1. Bajtava. Rk, 19, szülőszöv. Bondor Erzsébet tanf, műk, Zillich Ernő ig, szöv, dal, műk.
  2. Bart. Rk, 10, VK. Jászainé Kovács Erzsébet műk, ir, um, Jászai József szöv, tanf.
  3. Bátorové Kesy-Bátorkeszi. Rk, 14, akció. Bednárik Anna, Csemez Matild, Geisz Ádám ig-, krón, Mehrli Ilona, Ősz-i Margit, Ribai István.
  4. -- Ref, 40, akció, szülszöv, iskköz. Lelkesné Nagy Ilonka műk, egy, vasisk, üttő Irén, Üttő Károly dal.
  5. Belá-Béla. Rk, 60, VK. Gajdár István ig, dal, műk, tűz, Országh Gizella tanf, előad.
  6. Bína-Bény. Rk, 76, akció. Balázsy Géza szöv, tűz, könyvt, krón, tanf, Balázsyné Szegő Margit, Belueh László tanf, Horváth Dezső dal, tanf, előad, Tatárik Erzsébet, Tóth Sarolta tanf.
  7. Búc-Búcs. Ref, 73, VK, akció. Kerekes Béla szöv, tűz, krón, Kerekesné Cseh Karolin, Nagy Lajos ig, dal, műk, pol, előad.
  8. Cúz-Csúz. Rk 210, VK, akció. Búkor Vilma, Csongrády Árpád ir, előad, um, Kunos Rezső tűz, Kunosné Fleischer Erzsébet, Molnár János, Wagner Rezső ig, pol.
  9. — Izr. Popper Frida.
  10. Dvor Sv. Mikulása. Palik Júlia.
  11. Űarmotky-Kisgyarmat. Rk, 48, VK, akció. Czirók Matild, Pintér Gyula tűz, tanf.
  12. Dvory nad Zitavou-Csallóközudvard. Rk, 260, akció. Dinnyés Károly ig, szöv, egy, műk, ir, um, Fekete Anna, Ferlich Gyula, Iste-nesné Paxy Etel, Kocsán János, Miholics Zoltán, Miholics Ilona, Miholics Erzsébet, Mossóczy Péter, Nagy Júlia, Paty Pál sport, gazd, Szecsányi Gé­za szöv, Szecsányiné Haszmann Zsófia, Tóth Apollónia.
  13. — Ref, 20, VK, akció, isktkp, iskköz. Erdélyi Gáspár dal, sport, műk.
  14. Ebed. Rk, 25, VK, akció. Bukovszky Gyula ig, szöv, tűz, műk, sport, Feisthammel Valéria tanf, műk, Pollákné Puskás Anna tanf, Tury Sándor szöv, tűz, műk.
  15. Farnad. Rk, 15, VK. Bodóné Warchol Erzsébet, Bodó Sándor cserkész, gazd, Krckó Imre ig, szöv, sport.
  16. — Ág, ev. Gschweng József.
  17. — Ref, 140, VK. Hadnagy Gyula.
  18. Fyr-Fűr. Rk, 65, VK. Handzsárik István szöv, könyvt, egy, Horváth Karola szöv, Palenik Lajos cserkész, Urbán Ferenc ig, szöv.
  19. Helemba. Rk, 18, VK, akció. Kégly Rózsa műk, tanf, előad, um, Palotay Sándor dal, tanf.
  20. Kamenica nad Hronom-Garamkövesd. Rk, 24, VK. Endrődi Lajos ig, tűz, dal, műk, Prohászka Margit műk, Szabóné Szabó Má­ria műk.
  21. Kainendín-Kéménd. Rk, 164, VK, akció. Dudich Sándor um, műk, Csepregi Kálmán ig, szöv, tűz dal, Bánovszky Blanka, Kaucsár Mária Ágnes, Rácz Béla sport.
  22. Kamenné Darmoty-Kőhídgyarmat. Rk, 62, VK, akció, szülszöv, isktkp. Kónya József ir, um, Tóth Ilona, Szoleczky János szöv, tűz, műk.
  23. Kerť-Kürt. Rk, 102, VK. Boros Jenő szöv, if j. Korenchy Rezső, id. Korenchy Rezső szöv, Korenchyné Fekete Mária, Kvasznovszky Mária, Ruzsicska Jenő, Verseghy Imre ig, szöv, Verseghy Mária.
  24. Svaty Stefan-Szent István puszta. Rk. Karácsonyi József.
  25. Kéť-Kéty. Rk, 18, VK. Kassay Eszter, Nadler Lajos szöv, dal.
  26. — Ref, 33, VK. Jónás József tanf, tűz, dal, műk, előad, Pappné Sárközy Edith műk, előad.
  27. Kicsind. Rk, 40, VK, akció. Laczy József tűz, dal, egy, Szántóné Grujber Ilona műk, tanf, gazd.
  28. Köbölkút. Rk, 15, VK, akció. Báthyné Hegedűs Margit műk, előad, Hetényiné Volner Anna, Hetényi An­tal egy, pol, sport, Kanozsay István egy, Stampay János ig.
  29. Leled. Rk, 8. Kósa Emili a műk, dal, szöv, Kováts Imre dal, szöv, pol.
  30. Libád. Rk, 40, VK. Lakatosné Idató Anna műk, tanf, Pintér Ferenc ig, dal, egv, műk.
  31. Madar-Magyar. Rk, 9, VK. Denk Klotild mese.
  32. — Ref, 33, VK, akció, isktkp, iskköz. Győrffy Lajos ig, dal, tűz, pol, egy. műk, ir, um, Szalayné Vermes Blanka, Szalay Sándor tűz, sport, dal.
  33. Malé Kosihy-Kiskeszi. Rk, 30, VK. Abbay Jenő műk.
  34. Pathpuszta. Rk. Világi Árpád, Világiné Essősy Ilona.
  35. Moca-Dunamocs. Rk, 36, VK. Poór Sarolta, Vilmos Mihály ig, dal, egy, sport.
  36. — Ref, 67, VK, akció. Bíró Oamilló dal, tűz, műk, Fekets Ella ig, műk, előad, tanf, Kornó Ilona műk, előad, tanf, Fekets László szöv, dal, egy (nyugalomban).
  37. Muzla-Muzsla. Rk, 90, VK, akció, isktkp. Gajdár Erzsébet, Kanozsay József ig, szöv, műk, ir, Pajor János, Schenken-gelné Hlavicza Anna, Szabó Emil műk, Szabóné Ruman Rózsa, Torma Jó­zsef sport egy, um, Tormáné Kanozsay Gizella.
  38. Chlum Sv. Jura. Rk. Kozáry Ilona.
  39. Nána. Rk, 55, VK, szülszöv. Benkő Endre műk, tanf, tűz, um, Nagy József ig, szöv, tűz, műk, krón, um. gazd, tanf, Nagyné Pampurik Mária.
  40. Nová Vieska-Kisujfalu. Ref, 55, VK, akció. Mokos Margit, Tóth István dal, tűz, egy, előad, um.
  41. Parkan-Párkány. Rk. Bellus Gyula szöv, tanisk, műk, Bernáth Anna, Bittér Béla, Szekér Erzsé­bet, Zoltán Amália, Tóth Gábor dal, ir.
  42. Páld. Rk, 23. Heinlein Edit, Révész János ig, dal, egy, ir.
  43. Perbete. Rk, 210, VK, akció. Fellner Rózsa tanf, Forgács Béla egy, cserkész, Gáffor Margit, Mattey Mar­git, özv. Markovicsné Mattey Angéla, Parma Jenő, Reviczkyné Benyo Má­ria, Váczy József ig, szöv, Wajda Gyula dal, műk.
  44. — Ref, 34, VK, akció. Nagy Lajos szöv, Pappné Földes Júlia műk, Udvardy Gyula dal, egy, tűz.
  45. Radvaň nad Dunajom-Dunaradvány. Ref. Ördögh János.
  46. Virthova pustatina-Vérth-puszta. Rk, 6, VK. Antal Magda műk, tanf.
  47. Salka-Szalka. Rk, 10, VK, szülszöv. Baráth Béla ig, műk, dal, Laczó Mária Lujza, Szabó Ágnes, Vígh János szöv, Weibl Ilona.
  48. Seldín-Szőgyén. Rk, 580, VK, ifjgond, iskköz. Bíró Béla ig, pol, dal, um, egy, Bíróné Gyermek Ilona, Bátori Emil sport, Drobny József egy, Drobnyné Rotyik Julianna, Dékány Mária, Erőss Imre szöv, ifjgond, krón, Kiss József m"ik, egy, szöv, Kissné Matusik Mária, Mol­nár Margit, Pál Elemér, Varga Mária Magdolna tanf, Erőssiié Metzker Ber­ta (nyugalomban).
  49. Svaty Péter pri   Komárne-Komáromszentpéter. Rk, 50. Fekete Győző dal, szöv, Kossányi Alajos szöv, Kossányi József egy, ir, um. Kossányi Margit, Petrovszky Eleonóra, Kossányiné Bohón Erzsébet nyug. um, ir.
  50. — Ref, 54, VK, akció. Szabó Dénes tűz, val, Szabóné Kőrös Júlia.
  51. Sarkan-Sárkány. Rk, 10. Csepiga Eduárd dal, előad, műk.
  52. Veľké Ludince-Nagyölved. Rk, 20, VK. Behula Ilona val, Mehrli Stefánia. Ochaba Anna val, Schmera Lajos sport. Surányi Gyula ig, szöv, dal, ir.
  53. — Ref, 35, VK, akció Kniesner Imre, Kniesnerné Baka Irma.

 
 

Posledné čítané / Legutóbb olvasott / Last seen:
15:16:07 A háború előtti felvidéki magyar aktivizmus emlékei IV. / Pamiatky predvojnového maďarského aktiviz... [2013-04-25; 5,277 x]
15:16:04 Môžeme opäť spokojne spávať. Naozaj? [2021-12-18; 1,137 x]
15:15:58 Moszkvai gyerekek, mi a fasz van veletek? A Kádár-rendszer ellenkultúrája a könnyűzene és a szubkult... [2024-10-16; 86 x]
15:15:56 Toto mesto je smutné miesto [2010-09-08; 4,065 x]
15:15:39 O novozámockej žurnalistike... [2012-01-30; 3,994 x]
15:15:38 V Nových Zámkoch zrušili k 1. 9. útulok pre chlapcov z detských domovov [2011-09-18; 2,565 x]
15:14:32 Hazard zvíťazil. Pre koho má primátorov Kasíno-biznis prednosť pred voličmi? [2023-04-26; 1,574 x]
15:13:22 Spomienky Ivana Stodolu. Bolo ako bolo (1965) Smutné časy, smutný dom (2005) [2015-01-12; 5,902 x]
15:12:44 Družicové snímky novozámockej skládky TKO za obdobie 2006-2024 [2024-10-07; 398 x]
15:11:26 Bezdomovci v labyrinte: Zastupiteľstvo schválilo koncepciu pre riešenie ich problémov... [2024-10-09; 468 x]
15:04:25 Kürti Fotóalbum [2013-01-23; 4,274 x]
14:59:59 Egy csésze kávé: Novák Henriett rimaszombati szinésznővel [2015-01-22; 13,072 x]
14:59:37 Nedôstojné hry novozámockej radnice s Katarínou Šimončičovou [2021-09-22; 1,823 x]
14:57:28 Kniha týždňa: Andrej Fujas, Nové Zámky od pevnostného mesta 1580 po dnešok 2015. Klenot renesančnej ... [2024-09-29; 312 x]
14:57:17 MUDr. Jaššovi vyfúkli dohodnutú mestskú parcelu priamo spred nosa... [2024-10-05; 622 x]
14:32:09 K diskusii o veterných elektrárňach: Veterné elektrárne zosilňujú sucho a prívalové dažde [2024-04-21; 1,053 x]
14:30:04 Voľby posunuli naše mesto správnym smerom, i keď primátorom zostáva O. Klein [2018-11-11; 5,449 x]
14:28:14 Pred 70-mi rokmi bola podpísaná Dohoda o výmene obyvateľstva medzi Československom a Maďarskom [2016-02-27; 9,006 x]
14:26:56 Trafiku nechcel a ostatným trafikantom zbytočne strpčoval život. Primátor včera odvolával posl. Balo... [2023-06-28; 2,412 x]
14:24:17 Prehľad pohrebných obradov v Nových Zámkoch / Temetési szertartások Érsekújvárban [2013-09-07; 20,675 x]
14:14:50 Najvyšší sú zrušil rozsudok krajského súdu v kauze Holotovho domu [2024-10-10; 551 x]
14:04:26 Egy csésze kávé Zolcer Jánossal [2020-11-22; 3,408 x]
13:21:06 Predstavujeme regionálne médiá Žurnál [2024-10-10; 185 x]
13:14:49 Pozor na nekalé obchodné praktiky spoločnosti UPC Slovensko ! [2011-02-06; 19,172 x]
13:13:38 A hét könyve / Kniha týždňa: Haiczl Kálmán, Érsekújvár múltjából (1932) [2014-04-27; 2,572 x]
13:13:32 Pred 20 rokmi začalo vysielať novozámocké Radio Star / 20 éve kezdett sugározni az érsekújvári Radi... [2015-09-26; 2,333 x]
13:13:26 Castrum Novum - choré noviny do chorých pomerov [2016-05-31; 3,807 x]
13:13:18 Len 86 čitateľov odpovedalo na anketu o vydávaní Castrum Novum kladne. Mesto napriek tomu tvrdí, že ... [2015-09-13; 3,791 x]
13:13:01 Podklady k rozpočtu sú na milú kedveš... [2016-12-14; 2,898 x]
13:13:01 Veľký Kýr nemá šťastie so starostami... [2014-10-13; 8,112 x]
13:12:46 Prehľad dotácií z Prvej pomoci/COVID v NZ od marca 2020 do júna 2022 [2022-09-18; 1,557 x]
13:12:43 Stretnutie s pracovníkmi Historického ústavu SAV na tému „Dlhé“ 19. storočie a prvá svetová vojna... [2012-01-28; 5,171 x]
13:12:43 Radnica nechala zamurovať opustenú budovu. Bezdomovcom odkazuje: Vaše miesto je pod mostom! [2021-02-10; 1,754 x]
13:12:43 Kauza tzv. Holotovho domu. Mesto prehralo súd a O. Klein by chcel žalobcom odovzdať okrem 1.5 mil Eu... [2022-08-23; 1,118 x]
13:12:33 Obvodný úrad v Nových Zámkoch udelil pokuty 12 štatutárom mestských podnikov za porušenie práva na i... [2012-10-24; 6,745 x]
13:12:22 Otokar Klein jubiluje [2014-09-19; 5,864 x]
13:12:22 Dusno v mestskej sociálnej ubytovni a nocľahárni na Považskej ulici [2024-01-23; 894 x]
13:12:16 Čestné uznanie pre mesačník Chýrnik/Hírnök [2011-11-08; 1,755 x]
13:12:16 Exekúcia mestu po nezákonnej Pischingerovskej dražbe nehrozí [2022-08-24; 1,420 x]
13:12:16 Egy fontos könyv a karácsonyfa alá: megjelent Strba Sándor Érsekújvár-trilógiájának harmadik kötete... [2021-12-19; 1,068 x]
13:12:15 Castrum Novum - choré noviny do chorých pomerov [2015-11-17; 3,548 x]
13:12:15 "Naše novinky" skončili [2016-07-23; 2,727 x]
13:12:03 Poslanci Katonovci požiadali o odkúpenie mestského pozemku za účelom vybudovania parkoviska... [2020-02-11; 2,402 x]
13:08:41 A hét könyve: Daniel Pipes: Összeesküvések: a paranoia évezredes története (Agave Könyvek Bp. 2007)... [2022-12-11; 809 x]
13:07:37 Ludo, egy hontalan idegenlégiós [2023-01-14; 1,487 x]
13:05:03 Primátor zostal. Agónia pokračuje [2022-11-10; 1,352 x]
13:04:53 Kniha týždňa: Jan Tesař, Mnichovský komplex: Jeho příčiny a důsledky (Prostor Praha 2022) [2024-10-15; 57 x]
13:04:23 Riaditeľ Novovitalu si z peňazí daňových poplatníkov kúpil teréniak ako sa patrí... [2019-06-28; 3,754 x]
13:02:33 Kam sa podel bod D? Odhalil Anonym ďalší fígeľ v návrhu VZN o zákaze hazardu? [2023-04-25; 1,429 x]
13:01:26 Kniha týždňa: Ján Lukačka a kol., Chronológia starších slovenských dejín, Prodama Brat. 2008... [2021-02-19; 3,439 x]

The index.php: SIZE[b]: 29,969 MODIFIED: 2024.01.09 22:06:48.MD5: a96b9c14c093fe1384de07847e3e01bc STATUS: FALSE  This window is : x