Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  13-11-20   2,934  
0
Štúrovská rocková skupina M a d D o g X, ktorá zožala úspech v maďarskom X faktore, chystá spoluprácu so svetovo známym hudobníkom a hudobným producentom LESLIE MANDOKI - m.

Story exkluzívne: 20 rokov Soulmates - príbeh  Leslieho Mandoki (60)
Spolu s kamarátom z konzervatória László Benckerom a mladým animátorom Gáborom Csupó (1975) sa mi podarilo uniknúť z diktatúry k slobode. Gábor odišiel do Hollywoodu kde založil jedno z najväčších animačných štúdií na svete a vytvoril projekty ako The Simpsons, The Rugrats, Duckman alebo Real Monsters. László a Gábor ešte stále spolupracujú.  


Idealizmus našej mladosti, sny a vízie, hudba a umenie, boli v našich srdciach a cítili sme chuť do života. Viac ako inokedy cítim hlbokú vďačnosť za to, že som v Nemecku našiel nový domov a mal som to šťastie žiť vďaka hudbe a premeniť sny v realitu. Rozhodnutie zostať v Nemecku malo čisto emocionálny charakter, pretože po prvých priateľských stretnutiach som mal krajinu, kultúru a ľudí rýchlo vo svojom srdci.

Samozrejme, že som ako hudobník hral, čo moje srdce cítilo. Je ťažké vcítiť sa do kože iného interpreta a skladať mu hudbu na telo tak ako pre seba. A preto aj čas ktorý som prežil ako " popová hviezda " mal svoju dobrú stránku. Otvorilo mi to niektoré zamknuté dvere a pootvorilo ďalšie. Tak som si vytváral celoživotné priateľstvá.

Mal som veľkú výhodu, že som si ako skladateľ a producent získal dôveru vynikajúcich umelcov. Tak som napísal napríklad prvú pieseň pre Ami Stewart. Produkoval som Jennifer Rush. Pre Joshuu Kadisona som vytvoril nádherný album "Americana" a mal som tú česť skladať a produkovať aj s Lionelom Richiem. Práca s Chaka Khan alebo Temptations ma zaviedla do citového sveta R & B a taktiež bola úžasná spolupráca s hudobníkmi ako  sú TOTO,   Brecker Brothers, Al Di Meola, len aby som spomenul niekoľkých z týchto uznávaných hudobníkov.


Najúžasnejšie je pracovať s úspešnými umelcami. Výsledkom takejto spolupráce je hotový kvalitný hudobný materiál. Som veľmi rád, že sa nám podarilo vytvoriť debutový šesťnásobný platinový album No Angels.

Kvalitné štúdiá sú snom každého muzikanta. V nich môžeme dosiahnuť naše vízie bez technických obmedzení. Sú nielen kreatívnou pečiatkou v hudobnom priemysle, ale aj vo filmovom priemysle od Bavorska až po Hollywood. Som veľmi vďačný za veľa zaujímavých a ambicióznych projektov na ktorých som pracoval. Ako hudobný producent pre Disney som pracoval na hudbe pre "Mulan" , "Atlantis". Som hrdý na spoluprácu s Philom Collinsom ("Tarzan"), za ktorú sme získali víťazstvo na Grammy a na Oscarovi. Tak isto aj s "Brother Bear", s Elton Johnom  na "Road To El Dorado" pre DreamWorks.     

Tvorivý duch roku 1970 rozpútal moju celoživotnú vášeň k hudbe a rozdúchal umelecké hodnoty driemajúce vo mne. Keď som sa po našom dobrodružnom úteku ocitol v centrálnom tábore pre žiadateľov o azyl, bola mi položená otázka, čo chcem robiť. Moja odpoveď znela, "prišiel som na západ aby som mal šancu stretnúť sa s mojimi idolmi, hudobnými hrdinami, ako sú Ian Anderson a Jack Bruce a pokúsiť sa pracovať s nimi a robiť hudbu spoločne". Vďaka projektu "spriaznené duše" (Soulmate) som bol schopný splniť si tento sen. V tomto roku oslavujeme jeho 20.výročie. Tvoríme a hráme spolu s legendami a ikonami rocku a jazzu. Upevňujeme tým aj mnoho priateľstiev. Čas od času sa stretneme v štúdiu pri jazere Starnberg, kde pri dobrom jedle a pití spoločne tvoríme hudbu, spoločne uvažujeme, tak ako to bolo kedysi v komunite Hippies. No a Jack Bruce potvrdil starú pravdu, " keď sme spolu, sme kapela ".



Odohrali sme nespočetné množstvo koncertov, kde bolo taktiež veľa vplyvných umelcov ako sú Robin Gibb (Bee Gees), Roger Hodgson (Supertramp), Jon Lord (Deep Purple), Chris de Burgh, Mick Hucknall (Simply Red), alebo Peter Frampton, ktorí sa k nám tiež pripojil. Mohol by som dať dokopy 50 rokov Rocku, super skupiny aj pre dva pravidelné televízne programy.

Máme "spriaznené duše" nielen v Nemecku ale aj v Amerike a v Anglicku.  Z Nemecka by som spomenul hviezdy na medzinárodnej úrovni ako sú : jazzový trubkár Till Bronner, geniálny crossover David Garrett - nemecká rocková ikona, rocker Udo Lindenberg, Peter Maffay. On so mnou nielen hudobne spolupracuje, ale sme aj dobrí priatelia.

Ako zvláštne stretnutie cítim tiež preklenutie priepasti medzi hudbou a inými oblasťami našej spoločnosti, čím môžeme spojiť emócie s našimi hudobnými prejavmi. Tak v súčasnosti zažívam v našom hudobnom prostredí cenné a intenzívne stretnutia s dizajnérmi, mienkotvorcami a osobnosťami z oblasti politiky, obchodu, médií či umenia. Obzvlášť pamätné a intenzívne zostane pre mňa stretnutie s Michailom Gorbačovom.

Aj v koncerne rodiny Volkswagen a Audi môžem žiť svoju kreativitu a je mi to veľkou cťou. Pri príležitosti 100 rokov Audi vo Volkswagen Arena Wolfsburg som zažil jeden z najvýznamnejších koncertov svojho života v rockovej symfónii "25 million Golf" v ktorej sa predstavilo až 16 svetových hviezd.

Špeciálnym projektom pre mňa bola "Hudba Biblie". Biblické príbehy na 24 CD. Načítané hlavnými aktérmi, ako Suzanne Borsody, Jana Josefa Liefers, Friedrich von Thun, Michael Mendl, Christine Neubauer, Ulrich Tukur a ďalšií. Tiež mi bola veľkým potešením spolupráca s Karl - Heinz Rummenigge, vyplývajúca z produkcie súčasného albumu "Voices of the South" FC Bayern od fanúšikov pre fanúšikov.

Pre hudobníka ako som ja, ktorý bol politicky prenasledovaný v čase diktatúry, je obzvlášť veľkou poctou už po niekoľkýkrát hudobne spolupracovať na parlamentnej volebnej kampani nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Mal som 16 rokov, keď môj otec prehral bitku s rakovinou. Sľúbil som mu, že jeho vnuci už nikdy nebudú čítať cenzurované noviny. On mi povedal : "Ži svoje sny a nemárni svoj život! "

V súlade s týmito slovami sa uzatvoril zvláštnym spôsobom kruh, keď som mohol vystupovať opäť v mojom meste - v Budapešťi. Po všetkých tých rokoch som mohol na naše výročie stáť na pódiu s hudobnými legendami ako Jack Bruce a Al Di Meola v Paláci umenia pred svojimi spriaznenými dušami. Zaujímavé je, že túto víziu som si sformuloval v rozdeľovacom tábore žiadateľov o azyl v roku 1975 krátko po našom úteku. A dnes sa stala realitou.

Steve Lukather a Al Di Meola hovorili, že som " maďarský Quincy Jones ". Jack Bruce ma porovnáva s Duke Ellingtonom. Môj drahý priateľ Ian Anderson hovorí o mne, že som bol " vrchný kuchár v kuchyni hudby ". Výroky mojich kolegov hudobníkov berte s veľkou rezervou. Pretože to nie je o mne a dokonca ani pre mňa. Je to celé o hudbe. Vlastne jadro vystihol Greg Lake, keď povedal počas nášho výročného koncertu : "Skvelá na tejto veci je interakcia výborných muzikantov, ktorí sa chápu navzájom. Komunikujeme prostredníctvom hudby, to je krása toho všetkého. Výsledkom je hudba, ktorá je dielom jedného z najlepších zoskupení na svete. Hráme z lásky k hudbe  a táto láska je tu v miestnosti. To je to, čo cítime všetci tu - monštruózna energia a pocity, ktoré sme nechali vypuknúť. Energia, ktorá nám dovolila a predurčila komunikovať s vami ľuďmi, našimi poslucháčmi. To je ten pravý hudobný zážitok, ktorý spôsobí hudba."

Áno, je to podľa môjho názoru zázračné. Nie je to o jednotlivcovi, ale o hudbe a ľuďoch, ktorí prídu na naše vystúpenia s otvoreným srdcom. Chcú nás pozvať do svojich duší a zároveň sa pozrieť do tých našich. Toto je tá pravá odmena ktorú nám dáva publikum. Snažíme sa využiť našu hudbu ako poďakovanie fanúšikom za ich vernosť a lásku k našej tvorbe.

Počas uplynulých 20 rokov som mal tú česť a privilégium zdieľať javisko a najväčšími umelcami. Tento čas ktorý sme spolu s týmito hudobníkmi prežili aj v štúdiách bol pre mňa požehnaný.


Mandoki project :

LESLIE MANDOKI - spev, bicie a perkusie
LASZLO BENCKER - klávesy
CHRIS THOMPSON - spev
BOBBY KIMBALL - spev
CHAKA KHAN - spev
IAN ANDERSON - spev a flauta
GREG LAKE - spev a gitara
PETER MAFFAI - spev a gitara
JACK BRUCE - spev a basgitara
NICK VAN EEDE - spev a gitara
DAVID CLAYTON - THOMAS - spev
ERIC BURDON - spev
NIK KERSHAW - spev a gitara
PETER FRAMPTON - spev a gitara
AL Di MEOLA - gitary
STEVE LUKATHER - gitary
MIKE STERN - gitary
STEVE KHAN - gitary
RANDY BRECKER - trúbka a krídlovka
MICHAEL BRECKER - tenor saxofón
BILL EVANS - tenor a soprán saxofóny
JOHN HELLIWELL - saxofóny a klarinet
TILL BRONNER - trúbka
VICTOR BAILEY - basgitara
ANTHONY JACKSON - basgitara
PINO PALLADINO - basgitara
JON LORD - hammond
UDO LINDEBERG - spev
Midge URE - spev a gitara
ROBIN GIBB - spev
DAVID GARRETT - husle
TEXT A  FOTO TELEK LAJOS
 
 

Posledné čítané / Legutóbb olvasott / Last seen:
09:31:41 Story exkluzívne: 20 rokov Soulmates - príbeh Leslieho Mandoki (60) [2013-11-20; 2,934 x]
09:31:41 Világutazók: Zichó Viktor [2023-07-22; 770 x]
09:31:40 Magyarnak lenni a nagyvilágban: Flaskay Dániel a magyar Maugli története [2023-03-16; 1,487 x]
09:31:27 Týždenná smrtnosť v Nových Zámkoch počas 2. vlny pandémie Koronavírusu [2021-01-14; 1,987 x]
09:31:21 Pred ôsmymi rokmi bolo naše mesto hlasné aférou "Šiator" [2010-10-12; 7,772 x]
09:31:12 Videozáznam z rokovania poslancov o deložovaní materskej škôlky na Cyrilometódskej ul. (len pre sil... [2013-03-02; 4,165 x]
09:31:04 Dobrá správa: veľký záujem o očkovanie v novozámockej nemocnici [2021-12-30; 1,158 x]
09:31:02 Egy csésze kávé Címlaplány – In Memoriam Szlovák Dorina kerekesszékes modell  [2015-11-28; 5,010 x]
09:30:58 Egy csésze kávé Botos Palival, a Guru Brothers egyik alapítójával: „Azt hiszem, hogy mi zenésznek sz... [2015-03-02; 4,064 x]
09:30:58 Egy csésze kávé mai vendége Kajári Katalin, aki kávéval fest... [2018-02-28; 3,772 x]
09:30:57 Egy csésze kávé: Vadkerti Imrével, énekes-, színész-, előadóművésszel, a Kormorán együttes frontemb... [2013-12-10; 13,238 x]
09:30:57 Šálka kávy s našim hosťom: Jánom Špaňom, manažérom skupín MadDogX, Gilotin, Flashback, MT Band a red... [2015-04-26; 5,517 x]
09:30:51 Miloš Majko: Putin stvoril nové symboly Ukrajiny [2023-08-05; 785 x]
09:30:49 Expresná rekonštrukcia ZŠ Mostná. Prečo platíme rýchlostný príplatok, ak sa nikam neponáhľame?... [2015-07-28; 6,722 x]
09:30:31 Párkányi Nyári Fesztivál a Vadas fürdönél: Mr. President világsztárral! [2014-05-26; 3,165 x]
09:30:31 Az Egy csésze kávé mai címlaplánya Hervay Viki, a Sk Talent U8 lánycsapatának volt tagja, a Karpátok... [2016-04-16; 4,131 x]
09:30:25 Československý kult atentátnikov v čase rusko-ukrajinského konfliktu [2022-05-29; 1,009 x]
09:30:15 Film týždňa: Černobyl 1-5 (HBO, 2019) [2019-06-17; 1,813 x]
09:30:11 Poslanci "riešili" situáciu s neprispôsobivými občanmi na Murgašovej ulici [2011-06-07; 7,200 x]
09:30:11 Az Egy csésze kávé mai címlaplánya: Nagy Zsuzsanna a Kangoo Jumps Slovakia tagja [2016-06-28; 3,506 x]
09:30:11 Ma indul a III. Majer István emléktúra. A kürti Kovács Tamás ujból nekivág drótszamáron Európának...... [2013-08-14; 4,495 x]
09:30:10 Egy csésze kávé: Göbő Sándorral és lányával Göbő Annával, a Ketten formáció tagjaival [2022-02-23; 974 x]
09:30:10 Egy csésze kávé Bregyán Gáborral [2021-03-07; 2,538 x]
09:30:10 Egy csésze kávé Elzer Roland fiatal vállalkozóval [2015-09-19; 4,562 x]
09:30:10 Film týždňa: Mníchov. Na prahu vojny (Netflix 2021) [2022-03-18; 1,028 x]
09:30:10 Egy csésze kávé: Vincze Tiborral, Párkány polgármester-jelöltjével [2014-06-22; 2,886 x]
09:29:59 Bránka zamknutá, koncert sa nekoná! Pozadie neuskutočneného koncertu Desmod+Cigánski diabli v ŠH Mil... [2013-03-21; 7,426 x]
09:29:45 Egy csésze kávé Kis Adrival, a Fanny magazin szerkesztő-újságirójával [2015-05-17; 3,601 x]
09:29:45 Rozhovor pri šálke kávy s Mátyásom Csabaim, majiteľom magazínu Lemezbörze...plusz [2015-07-12; 3,368 x]
09:29:44 Egy csésze kávé címlaplány - Szlovák Dorina kerekesszékes modell [2015-09-23; 4,493 x]
09:29:44 Magyarnak lenni a nagyvilágban. Telek Lajos új rovata a Watson.sk-n [2023-03-04; 970 x]
09:29:19 MsÚ nedovolil poslancovi prefotiť si stavebný denník zo ZŠ Mostná [2015-10-29; 5,693 x]
09:29:17 Naliehavá prosba nevychádzať na ulicu bez rúška na tvár [2020-03-14; 2,026 x]
09:29:15 Zmeny vo vedení mestského podniku Novocentrum [2011-02-11; 3,666 x]
09:29:07 Egy csésze kávé: Steven Eugene Kuhn-al, amerikai háborús veteránnal [2013-12-18; 5,287 x]
09:29:07 Egy csésze kávé Glória Lilla Kozma modellel, az olasz Italia Uno tv-műsorvezetőjével [2015-10-17; 5,641 x]
09:29:06 Meghívó - Mega mulatós parádé Érsekújvár [2023-08-27; 867 x]
09:29:03 Film týždňa: Papik (Seriál, Ukrajina 2020, 2021) [2022-01-06; 1,022 x]
09:28:49 Világutazó rovatom újabb vendége: Erika Valkovičová fotográfus [2022-07-23; 1,377 x]
09:28:49 Watson.sk sa ospravedlňuje poslancom J. Huršanovi a R. Schwarzovi za uvedenie klamstiev a neprávd v ... [2013-06-21; 5,082 x]
09:28:49 Egy csésze kávé virtuális szépségverseny mai vendége Molnár Melyssa fitnesz modell [2017-10-02; 3,730 x]
09:28:48 Nová Kasárenská tesne pred štartom [2020-07-11; 3,177 x]
09:28:46 MsÚ sa nedarí spočítať náklady na prevádzku materských škôl [2011-05-10; 3,666 x]
09:28:46 Opatrenia v súvislosti s koronavírusom / Intézkedések a koronavírus miatt [2020-03-10; 1,650 x]
09:28:27 Meghívó Párkányba... néhány megjegyzéssel / Pozvánka do Štúrova [2013-11-21; 2,605 x]
09:28:27 Egy csésze kávé Répásy Zsolt fotóssal [2015-09-29; 5,040 x]
09:28:26 Egy csésze kávé a Svédországban élő Gerák Andrea énekesnővel / Šálka kávy so speváčkou Andreou Gerák... [2013-08-24; 4,483 x]
09:28:26 Cserkész ereklyék, várábrázolások és egzotikus rovarok a Füleki Vármúzeumban / Výstava o histórii s... [2013-10-09; 2,496 x]
09:28:26 Egy csésze kávé: Kis Györggyel, a Cool Club CC elnökével és a TAT tehetségkutató verseny ötletgazdá... [2013-12-05; 9,407 x]
09:28:15 Ste už na pokraji šialenstva zo zlých správ? Niekto odviedol svoju prácu a zinkasoval za Vás svoje 4... [2024-07-12; 202 x]

The index.php: SIZE[b]: 29,969 MODIFIED: 2024.01.09 22:06:48.MD5: a96b9c14c093fe1384de07847e3e01bc STATUS: FALSE  This window is : x