Úvod / Nyitóoldal
   
 
Oto Psenak  15-03-27   6,220  
0

Príjemným spestrením Dňa otvorených dverí novozámockej radnice 27. marca bola prezentácia mladých ľudí z občianskeho združenia Pracovná skupina pre lepšie Nové Zámky. Členovia sa sami definujú ako "kreatívni a entuziastickí mladí ľudia, ktorí chcú prispieť k vytvoreniu prostredia na území mesta nové zámky, kde sa nám bude všetkým lepšie žiť!” Snažia sa rozvíjať kultúrne, sociálne a environmentálne projekty na území mesta a napĺňať svoje krédo “v prostredí, kde sa budeme dobre cítíť my novozámčania, dokážeme poskytnúť niečo pre návštevníka“. V článku priblížime päť projektov vypracovaných členmi združenia.  


 


Trvalkové záhony (Katarína Urbanská)


KDE ich zakladať? Trvalkové výsadby majú dobré využitie v pásoch-napr. medzi cestou a chodníkom,kruhové objazdy a iné plochy technického charatkeru. Overené trvalkové výsadby extenzívneho charakteru ako Silbersommer,Perennemix začali do ČR prenikať z Nemecka,Švajčiarska,Holandska...sú to špeciálne vybrané zmesy trvalých bylín,ktoré sú vhodné do suchých a slnečných stanovišť, extrémnych podmienok mesta.
PREČO ich zakladať? V trvalkových záhonoch je jednou z možností využiť autoregulačné princípy (vzájomné väzby medzi rastlinami,výsledkom čoho je dynamická rovnováha)a znížiť tak potrebné náklady na údržbu...v priebehu roka človek do týchto záhonov vstupuje minimálne... Tieto záhony sú vďaka rozmanitosti rastlín premenlivé nielen v priebehu roka,ale aj v priebehu svojho vývoja počas nasledujúcich rokov. Dynamiku zabezpečujú na jar cibuľoviny,v lete a na jeseň trvalky avzime sú to štruktúry rastlín. Podporujú biodiverzitu v meste (zdroj potravy pre včely,motýle a iný hmyz)
NÁKLADY? Na založenie: mulč, 9ks rastlín/m2 a 20ks cibuľovín na m2. Pri ploche 25m2 by to mohlo byť cca 650 eur. Cena celkom (práca a materiál): na údržbu: celková časová náročnosť záhradníckych prác je priemerne 4-7min/m2/rok, pripočítáť môžeme ešte 3cm vrstvu štrku,ktorá sa bude každým 4.rokom dopĺňať. To by celkovo mohlo predstavovať 3eur/m2/rok.
Fotografie: Internet


Objekt Ker (Baloghová, Szöke, Urbanská, Slobodník)



Projekt „OBJEKT KER" - hlavnou myšlienkou je pretvorenie chátrajúceho (totožného/identického) objektu na piciu fontánku s možnosťou oplachu rúk. Vodu chceme získať navŕtaním studne vedľa objektu. Filtráciou chceme zmeniť úžitkovú vodu na pitnú. Vnútro objektu by plnilo funkciu technickej miestnosti pre vodárničku a technológiu na filtráciu vody. Technická miestnosť by bola verejnosti neprístupná. K picej fontáne by mali ľudia prístup z vonkajšej strany. Na umiestnenie picej fontány by sa využilo existujúce okno. Ostatné dve by slúžili na umiestnenie informačných tabúľ, ktoré by opisovali spôsob získavania a premenu úžitkovej vody na pitnú a informovali o podpore projektu.
Obvodové steny budovy by obopínala gabiónová konštrukcia, ktorá by zároveň plnila funkciu ochrany popínavých rastlín a podpornej konštrukcie po ktorej by mohli rásť.
Spodok gabiónovej konštrukcie do výšky cca 40 cm budú vypínať riečne kamene, ktoré v jednej časti objektu budú vystupovať smerom von a tým vytvárať priestor na sedenie.
Vykopanie studne zabezpečí mesto. Exteriérové a interierové rekonštrukčné práce budú realizované dobrovoľnícky, v spolupráci so strednou odbornou školou. Mesto zabezpečí údržbu objektu, pravidelné hodnotenie kvality vody a výmenu filtrov vo vlastnej réžii.


Prekrytie tržnice (toito architekti)

 


Mesto má mať svoje trhovisko. priestory, kde sa realizuje výmena a nákup tovarov a služieb je klasickým géniom loci každého mesta. Je to miesto kde sa nakupuje, stretáva, klebetí a žije. Súčinnosť viacerých programov do útvaru prináša atraktivitu. V Nových Zámkoch funguje tradičné trhovisko už dlhé obdobie Snahy presunúť trhovisko pod strechu a do inej lokality mesta, na ktorú sú novozámčania zvyknutý, nevyšli. Spoločenské začlenenie do existujúcej štruktúry mesta je v tejto lokalite výnimočné.
Priestor, ktorý každý pozná a kde každý každého pozná. Navrhujeme zvýšiť atraktivitu tohto výnimočného útvaru zastrešením celej plochy trhoviska ľahkou oceľovou konštrukciou, ktorá nemá ovplyvniť pozíciu a fungovanie trhu, ale vytvoriť trh vyššieho štandardu, multifunkčný trh s pridanou hodnotou. V návrhu pracujeme so symbolikou stromu/zhluku stromov. Strom ako tradičný symbol ochrany pre človeka pred rôznymi vplyvmi. Strom sme vyabstrahovali do formy priestorovej konštrukcie, ktorá je vytvorená "kmeňom" - subtílne oceľové podporné stĺpy v abstraktnom tvare kmeňa stromu s konármi a "korunou"- ľahkou oceľovou trojuholníkovou strieškou v naklonenej rovine.
Zhluk týchto "stromov"vytvára jedinečný priestorový zážitok, vyslovuje asociácie s okolitým parkom so zeleňou a zároveň vytvára prestrešenie trhoviska, ktoré má potenciál udržať v meste trhovnícku tradíciu.


stégIKON (toito architekti)





KulturPark (Peter Szilágyi)



Primárnym cieľom projektu KulturPark je revitalizovať a zmodernizovať park v centrálnej mestskej zóne a osadiť v ňom pódium. Myšlienka, oživiť verejný priestor v centre mesta, sa vnukla sama. V meste momentálne žiadny podobný priestor neexistuje. Miestne ochotnícke združenie má v meste viac ako pätnásťročnú tradíciu. Každý rok poskytuje
občanom mesta bohatý kultúrny program v podobe divadelných inscenácií a kabaretov. Realizuje pravidelný Regionálny festival neprofesionálnych divadiel. Cieľovou skupinou ich
predstavení je široká verejnosť - deti, mladí ľudia do 30 rokov, nad 30 rokov i seniori. Ochotnícki kultúrni aktivisti už dlhšiu dobu postrádajú v meste obdobný priestor, v ktorom
by ponúkali rôzne kultúrne služby verejnosti - workshopy, interaktívne predstavenia pre deti, čitáreň, večerné divadelné inscenácie koncerty a happeningy - pod holým nebom.
Park v správe mesta je už dlhodobo zanedbávaný, no jeho topologické vlastnosti ho predurčujú pre podobnú funkciu. Revitalizácia parku a vsadenie novej funkcie by bolo prínosom ako pre park, tak aj pre rozšírenie možností kultúrneho vyžitia občanov mesta i jeho návštevníkov.  Cieľovou skupinou projektu KulturPark sú všetci obyvatelia mesta Nové Zámky, turisti a náhodní návštevníci so vzťahom ku kultúre, vekovo neobmedzení.


Financovanie projektov

3. Program Rozvoja Vidieka

CO MOŽNO FINANCOVAT???
- Lepšie využitie potenciálu krajiny na maximalizáciu sekvestrácie CO2 v polnohospodárstve a lesnom hospodárstve

NÓRSKY A ŠVAJCIARSKY FINANCNÝ MECHANIZMUS
- Projekty zamerané na ekoparky, revitalizáciu objektov kultúrneho dedicstva a pod. (materiál na nasledujúce obdobie je v procese tvorby)

CEZHRANICNÁ SPOLUPRÁCA HU-SK, CZ-SK a pod.
- Rozvoj turizmu(cyklotrasy, vodné trasy, ekoturizmus),
- Revitalizácia objektov kultúrneho dedicstva – ich multifunkcné využitie v kooperácii verejnej a súkromnej sféry,
- Cezhranicná mobilita – dopravná aj pracovná,

SPÔSOB FINANCOVANIA, VSTUPNÉ NÁKLADY a Niektoré dalšie aspekty
- Výška dotácie sa pohybuje od 85 – 95% tzn. spoluúcast mesta od 5 do 15%
- Vypracovanie kvalitnej projektovej dokumentácie v súcinnosti s mestom, UPN, noriem a predovšetkým genius loci (predíde sa dodatocným
- Príprava žiadosti v dostatocnom casovom predstihu (eliminácia casového stresu, chýb a vyradenia projektov z hodnotenia)
- VEREJNÉ OBSTARÁVANIE (zabezpecenie kvalitného a spolahlivého partnera pri realizácii stavebných prác a dodávke tovarov a služieb) nákladom, kráteniu zo strany SO/RO a dalším výdavkom)
- Implementácia projektu – sledovanie priebehu, podávanie správ na SO/RO a vyúčtovanie dotácie

















2015-03-31 08:33:49 Beňačková
Veľmi ma potešilo, že konečne sa niekto začal zaujímať aj o životné prostredie v našom meste. Žijem v Nových Zámkoch od narodenia, ale fakt sa hanbím za to, aké je naše mesto špinavé. Pravidelne sa pohybujem v okolí železničnej stanice, pošty 2, chodíme na prechádzky cez Sihoť ku Kauflandu a pozdĺž rieky Nitry až ku Štrandu, ale je to fakt hnus ako to vyzerá. Minule sme tu mali návštevu z Anglicka a počas prechádzky som sa fakt hanbila za to, že tu žijem. Stačí sa pozrieť napr. ako vyzerá priestranstvo pred takým verejných objetkom ako je železničná stanica. Miesta určené na kvetinové záhony slúžia ako odpadkové koše , lavičky sú zdemolované, všade plno špačkov od cigariet... Dúfam, že časom sa aj s týmto bude niečo robiť. Veľmi vám fandím vo vašej práci a rada priložím ruku k dielu, ak bude treba, hoci času mám málo, lebo sa starám o imobilnú mamičku. Ešte raz ďakujem a držím palce.
 
 

Posledné čítané / Legutóbb olvasott / Last seen:
05:32:10 "Pracovná skupina pre lepšie Nové Zámky" sa predstavuje [2015-03-27; 6,220 x]
05:31:59 Neprepadnúť konšpiračným teóriám... [2024-06-10; 504 x]
05:31:56 Hľadajme taký spôsob, Jaro, ktorý zas neovplyvní moju situáciu, veď vieš na čo myslím... Na internet... [2018-07-06; 4,181 x]
05:31:56 Osudový dátum pre Nové Zámky: 18. január 2008... [2014-04-22; 6,409 x]
05:30:54 Mediálne púšte: vytráca sa lokálne spravodajstvo? [2024-06-21; 272 x]
05:30:54 Kultúra betónových plotov a súkromných ulíc [2024-05-17; 848 x]
05:30:45 Brantner nebude informovať o svojom hospodárení [2012-02-09; 5,406 x]
05:30:45 Rokovanie zastupiteľstva 4. marca 2015. Sme rukojemníkmi zmluvy s Brantnerom? [2015-03-04; 5,874 x]
05:30:36 Viete si predstaviť mesačný plat 7 tisíc Eur? Viceprimátor Štefánik ho má... A ktože ho tak štedro p... [2018-10-13; 15,864 x]
05:30:36 Zmluva podpísaná za prítomnosti médií 18. januára 2008 Walterom Brantnerom, sa nenašla [2014-05-12; 5,213 x]
05:30:19 Kniha týždňa: Ivana Havranová, Som Jozef Majský (Marenčin PT Brat. 2013) [2024-06-16; 335 x]
05:30:11 Ďalších 5 mil. Sk na Logportál: zlý sen, ktorý nechce skončiť / További 5 mil. Sk a Logportál projek... [2011-10-15; 5,050 x]
05:30:10 Majetkové priznania primátora a poslancov MsZ v Nových Zámkoch za rok 2022 [2024-01-13; 1,419 x]
05:29:50 Situačná mapka budúcej stavby Baumaxu na Vajanského ulici [2013-06-18; 12,113 x]
05:29:49 Opustené objekty na Slovensku [2024-06-24; 312 x]
05:29:34 Novozámocká tržnica - miesto, kde sa osudy malých ľudí krížia s ambíciami mocných... [2018-07-01; 3,054 x]
05:29:34 Za slušné Slovensko môžeme urobiť najviac, ak budeme pracovať za slušné Nové Zámky. Nedozrel čas, ab... [2018-03-15; 5,794 x]
05:29:06 Privet, eto Navaľnyj...  [2024-06-05; 455 x]
05:29:05 Miléniový podnikateľský model / A Milléniumi vállalkozási model [2013-03-26; 4,813 x]
05:28:43 3. jún 2015 - čierna streda Nových Zámkov: primátor Klein podpísal Dohodu o urovnaní s Brantnerom... [2015-06-17; 6,513 x]
05:28:43 Mokré skúšky novozámockej tržnice nedopadli dobre [2018-05-26; 3,255 x]
05:28:11 Egy nádszegi tanító, aki nem értett a szóból. Az Agócs Béla dosszié (61 cikk) [2013-08-27; 15,700 x]
05:27:33 Novozámocká telenovela pokračuje. Zhrnutie predchádzajúcich častí [2018-03-31; 4,302 x]
05:27:32 Baumaxu sa netešia všetci rovnako - obyvatelia z okolia si začínajú uvedomovať negatívne dopady na i... [2013-07-23; 3,052 x]
05:27:05 Ad: Parkovanie v Nových Zámkoch: Čím väčšia mizéria, tým lepší biznis II. [2014-09-23; 5,447 x]
05:27:04 Film týždňa: Služobník národa (TV 1+1 Ukrajina, 2015-2019) [2019-05-12; 2,615 x]
05:26:48 Ste už na pokraji šialenstva zo zlých správ? Niekto odviedol svoju prácu a zinkasoval za Vás svoje 4... [2024-07-12; 200 x]
05:26:22 Ako hlavný kontrolór hĺbkovo skontroloval mestský podnik Brantner Nové Zámky bez toho, aby nos z kan... [2019-10-24; 3,041 x]
05:26:15 Viceprimátor konateľom fy Bytkomfort. Rozhodli dva hlasy: jeho vlastný a strýkov (Aktualizované o vý... [2015-10-20; 7,548 x]
05:26:15 Projekt fiktívneho mestského špedičného Logportálu si všimla aj Aliancia Fair-Play [2013-04-09; 5,616 x]
05:25:54 Galéria umenia pozýva na výstavu Ernest Zmeták – Talianske cesty [2024-07-03; 365 x]
05:25:41 S košíčkom a malou dušičkou medzi trhovníkmi. Prineste bločky, nemôžem uveriť, že mi Brantner nehovo... [2018-07-13; 3,229 x]
05:25:40 Kúpil si viceprimátor Štefánik luxusný byt od developera, ktorému mesto predtým lacno predalo 5000m2... [2018-10-12; 12,723 x]
05:25:19 Zákazníkom Jednoty, ktorí si nevyberú úspory z vernostných kariet do 30.06.2024, tieto prepadnú... [2024-06-29; 620 x]
05:25:07 Film týždňa: Domáce väzenie (Домашний арест 2018) [2019-09-14; 1,335 x]
05:25:05 Škandalózna prax podvojných pozvánok na MsZ, keď verejnosť nemá prístup k prerokovávaným materiálom,... [2019-03-03; 2,352 x]
05:25:05 Nezvyklý rozsah a formu nadobúda propagačná kampaň na Logportál / Szokatlan méreteket és formákat öl... [2012-01-12; 3,897 x]
05:24:58 Šapitó stojí! Novozámčania si pod krytou tržnicou predstavovali niečo iné... [2018-05-10; 3,966 x]
05:24:31 Petícia za pozastavenie výstavby „Obchodného centra“ na ulici S.H. Vajanského [2015-06-15; 4,205 x]
05:24:31 Parkovanie v Nových Zámkoch [2014-05-11; 9,065 x]
05:24:30 Kto zradil Rusko. Trojdielny film Marie Pevčich vyvoláva ostré spory v radoch ruskej opozície [2024-05-02; 564 x]
05:24:15 Koncert moskovskej skupiny Nogu Svelo v Bratislave 28. mája 2024 [2024-05-25; 371 x]
05:24:02 Parkujeme, parkujete... Z listu čitateľa [2015-01-17; 4,546 x]
05:24:02 Súdna dohra jednej kauzy z roku 2018... [2024-05-20; 1,042 x]
05:23:47 Prvoaprílový žart - Logistický portál pre Nové Zámky za 500 tis. Eur / Áprilisi tréfa - Logportál fe... [2011-04-09; 5,782 x]
05:23:47 Obvodný úrad začal priestupkové konanie voči štatutárom mestských pdnikov kvôli porušovaniu práva na... [2012-06-30; 4,903 x]
05:23:47 Trezor vydáva svoje tajomstvá. Zverejnené majetkové priznania funcionárov novozámockej samosprávy za... [2021-04-02; 2,314 x]
05:23:21 Pázmány Péter Gimnázium évkönyvei, közlönyei és értesítői / Ročenky, výročné správy a oznamy novozám... [2013-01-27; 7,149 x]
05:22:35 Ako sa nestať kolóniou Západu... [2024-05-30; 678 x]
05:22:02 Primátor Klein si pripravuje obhajobu pokračovania mega-nevýhodnej zmluvy s Brantnerom. Vraj nemôžem... [2020-08-18; 2,122 x]

The index.php: SIZE[b]: 29,969 MODIFIED: 2024.01.09 22:06:48.MD5: a96b9c14c093fe1384de07847e3e01bc STATUS: FALSE  This window is : x