Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  15-07-12   3,368  
0

V polovici osemdesiatych rokov som čítal článok v časopise Képes Riport o zriedkavej zbierke ojedinelých platní, z ktorých som počul aj niekoľko songov v rádiu, potom prišiel časopis Lemezbörze...plusz, v ktorom je redaktorom, fotografom aj vydavateľom v jednej osobe. Na nedávnom krste albumu skupiny Gilotin zo Slovenska, ktorý sa konal v Budapešti ho pozval manager skupiny Ján Špaňo popri basgitaristovi Som Lajosovi zo skupiny Piramis za druhého krstného otca. Tu som sa s ním stretol osobne a využijúc príležitosť sa mi podarilo vymámiť od neho niekoľko viet pre stránku Jedna šálka kávy.  


- Počul som, že máte v zbierke množstvo hodnotných až dokonca jedinečných zriedkavostí, medzi nimi sa nájdu aj také nahrávky, na ktorých nie len speváci, ale aj športovci či herci prepožičali svoj hlas. Kedy ste začal so zbierkou platní a ako ju hodnotíte dnes?
V prvom rade pozdravujem čitateľov Jednej šálky kávy. Už aj v detstve som veľmi rád počúval hudbu, vtedy sa v obchodoch dali kúpiť len bakelitové platne. Až neskôr sa objavili vinylové s mikrobrázdami. Vždy som sníval o tom, že raz budem mať veľkú zbierku platní s katalógovým systémom. Tento sen sa mi splnil. Počas môjho života mi prešlo cez ruky viacero zvukových aj obrazových nosičov ako napríklad už spomínané bakelity, vinyly, kazety, CD, minidisky, no žiaľ som zažil aj ich zmiznutia z trhu. V dnešných časoch kleslo na minimum aj vydávanie CD platní a žiaľ sa musíme spriateliť so sťahovaním albumov. Ja sa však prikláňam ešte stále k starým systémom a myslím si, že v tom nie som sám. Svoju zbierku som dlhodobo staval a od päťdesiatych rokov až po dnešok v nej nájdete množstvo obľúbených šlágrov.

- Platne športovcov sa považujú za kuriozity? V akom náklade sa objavujú na trhu, alebo sa k nim dá dostať len zriedkavo?
- Medzi skladbami so športovým zameraním sa objavujú vyslovene dobré piesne, ktoré sa často s úspechom umiestňujú aj v medzinárodných hitparádach. Nebolo ťažké si ich obľúbiť. Druhá otázka je, že je človek v tomto prípade náchylný cielene skúmať skladby so športovou tematikou a tak z toho hľadania vyrastie výnimočné zberateľské odvetvie. Samozrejme sú aj také albumy z ktorých producenti očakávajú väčší dopyt hlavne kvôli samotnému menu športovca-interpreta.

- Z Vašej zbierky sme mohli počuť chuťovky aj v rádiách. Oslovili Vás sami, čítali o zbierke, alebo to zo strany rádií prišlo skôr spontánne?
- V druhej polovici sedemdesiatych rokov som komerčnej báze pracoval vo vtedajšej NSR, odtiaľ som posielal najnovšie platne Maďarskému rádiu. Ako mladý som bol pravidelným poslucháčom programov legendárneho Komjáthy György-a, neskôr som už ja písal väčšinu textov vysielania. Vypomáhal som aj B. Tóth Laci-mu v jeho programe Poptarisznya a z materiálov mojej zbierky sa onoho času spúšťalo rádio Danubius. Mal som samostatné seriály v kráľovskom vysielači ("od Rock and Roll po Funky", "Pohľad do európskych diskoték" a pod.) a môžem spomenúť aj taký Vianočný večer, keď v rádiách Kossuth, Petőfi, či Danubius odznel môj vianočný program. Aj v mojom časopise Lemezbörze...plusz bola počas rokov hudobná príloha pod názvom "L+Éterklub" , ktorú mohli poslucháči počuť vo viac než šesťdesiatich domácich komerčných rádiách pod taktovkou takých známych moderátorov ako Dombóváry Gábor, Novotny Zoltán, alebo Székhelyi József. Súbežne s týmito programami sa aj v rádiu Calypso vysielal program "Lemezbörze...plusz v Calypso rádiu" , kde som predstavoval hudobné rarity s týždňovou pravidelnosťou v trvaní tridsať minút.

- Vaša zberateľská záľuba sa po čase spojila so zbieraním autogramov. Táto vášeň sa nakoniec v časopise Lemezbörze...plusz zjavila ako celok. Kedy ste sa rozhodol, že by bolo dobré priniesť na svetlo sveta takýto magazín, ktorý ako viem, je jedinečným počinom? Existuje v Európe, alebo v niektorej inej krajine podobný plátok? Zvyklo sa hovoriť že musí byť chlap na svojom mieste, ktorý sa odhodlá v dnešnej ťažkej hospodárskej situácii vydať tlačové médium. Vy ste sa predsa odhodlal dať pod strechu nemožné no podarilo sa Vám dokonca priniesť na trh nie len jedinečný ale aj výnimočný časopis. Podľa Vašich skúseností sa oplatila tá úmorná práca a priniesla svoje ovocie?
- Vlani sme oslavovali 20 výročie Lemezbörze...plusz. Tieto dve desaťročia potvrdili správnosť môjho rozhodnutia. Trh si vyžaduje časopis s takouto tematikou. Dokazuje to aj záujem čitateľov z celého sveta. Zberateľské vydania sa objavujú napríklad v Nemecku (Oldie Markt) či v Anglicku (Record Collector), ale tieto sa posudzujú z úplne iných uhlov. Uvedením nášho časopisu na trh sme fyzicky oživili burzu platní. Tieto medzinárodné výmenné stretnutia sme doteraz 68 krát usporiadali v Petőfi Csarnok, kde sa pravidelne stretávame so slovenskými aj českými zberateľmi. V budúcnosti budeme v Budapest Bálna organizovať retro burzy, kde vás srdečne pozývame.

- Môžem potvrdiť, že sa v maďarskom show biznise priatelíte a poznáte skoro s každým a aj s viacerými svetovými hviezdami ste sa stretli osobne. Oni sa fotili nie len s časopisom Lemezbörze...plusz v rukách ale aj s Vami a dokonca ste dostal od nich aj autogram. takže to boli exkluzívne stretnutia? Prezraďte o tom niečo aj našim čitateľom.
- Tematika časopisu si vyžaduje utužovanie osobných kontaktov s domácimi ale aj zahraničnými umelcami. Aj fotky uverejnené v časopise si riešime sami, tak vlastne keď naši čitatelia nahliadnu do galérie na našej web stránke, uvidia tam všetky obrázky, ktoré sme zhotovili od počiatkov nášho magazínu. Každá oslovená osobnosť nám napíše odkaz pre čitateľov s vlastnoručným podpisom, ktorý zverejníme na našich stránkach. Stáva sa, že máme len niekoľko sekúnd na jedno foto, ale veľmi často dostaneme pre L+ špeciálny priestor na exkluzívny rozhovor.

- Vo Vašom vlastníctve je veľa takých fotografií a autogramov od ľudí, ktorí už nie sú medzi nami, ale vďaka Vášmu časopisu zostanú naveky milou spomienkou. Mohli by ste nám prezradiť niekoľko príbehov? Je ťažké dostať sa do blízkosti svetových hviezd. V Maďarsku alebo aj vo svete si dopredu dohadujete stretnutia s mangementom, poprípade vydavateľstvom, s organizátorom koncertov a či len tak vrazíte cez dvere a urobíte interview?
- Ako som už spomínal, Lemezböze...plusz zastupuje niekoľko hudobných žánrov, preto sa pokúšame vžiť do tvorivého sveta všetkých oslovených spevákov aj skupín. Pri stretnutiach nám najviac brzdia našu prácu manageri oslovených umelcov. Vyhovárajú sa rôznymi frázami (umelec je unavený, veľa cestoval, pripravuje sa na show, atď.) takto sa pokúšajú udržať médiá ďalej od cieľovej osoby. Keď sa už niekomu podarí dostať k umelcovi, má skoro vyhraté. Každé stretnutie zanechá za sebou iné a iné spomienky. Na vyrozprávanie týchto príhod by sme potrebovali vypiť veľmi veľa dobrej kávy.

- Prehliadol som si Vaše fotografie. Predstavujete rôzne hudobé žánre, pop, rock, jazz. Zo všetkých tých stretnutí bolo aj také čo vo Vás zanechalo stopy navždy?
- Ako vo filmoch sme cez červené semafóry prenasledovali limuzínu gitaristu skupiny Queen, Briana Maya, spôsobili sme tým dopravnú zápchu. Veľmi skoro sme odišli z koncertu Roda Stewarta aby sme ho stihli ešte pred odletom na letisku, no nakoniec sme dorazili naraz, pretože poslednú pieseň už odohrala jeho skupina bez neho. Rod skočil s uterákom na krku do auta. Viac nocí sm strávili v Paríži, aby sme sa mohli stretnúť s Alainom Delonom. Avšak Robin Gibb niekdajší člen skupiny Bee Gees držal počas fotenia v Berlíne náš magazín vo svojich rukách.

- V Maďarsku je množstvo festivalov na ktorých vidieť aj Váš časopis. Ktoré z týchto podujatí má podľa Vás v Maďarsku najvyššiu hudobnú úroveň?
- Jednoznačne je to festival Sziget. Ďalej sú to festivaly usporiadané taktiež v ich réžii ako Balaton Sound, či festival VOLT v Šoprone. Samozrejme je množstvo ďalších agentúr, ktoré majú pod sebou veľa dobrých koncertov, festivalov, ktoré sa oplatí navštíviť.

- Počas rokov ste sa stretli s viacerými svetovými hviezdami, sú medzi nimi aj takí s ktorými sa zvítate ako so starými dobrými priateľmi?
- Našou špecialitou je, že hviezdy fotíme s L+ -som v ruke. S ktorými sa to už stalo a opäť sa niekde stretneme, väčšinou si nás pamätajú. Napríklad Chris Rea mal foto v našom časopise ktorom drží náš časopis. Keď sme sa tretíkrát stretli, to číslo držal v ruke, v ktorom bola fotka na ktorej vtedy držal náš magazín. Na to sa už aj On pousmial. S DJ Bobom a Leslie Mandokim sme sa viackrát stretli v Nemecku a pozdravili sme sa ako dobrí známi. H.P. Baxxter zo skupiny Scooter sa už ani nič nepýta, len siahne po časopise aby vzniklo ďalšie foto.

- Zvykli ste okrem Vášho časopisu ponúknuť svetovým hviezdam fľašu vína, prípadne fľašu pálenky tvrdiac, že to sú výborné maďarské produkty, nech sa páči, toto ochutnajte?
- Angeline Jolie aj Sir Elton John dostali od nás obrovské kytice červených ruží, tomuto gestu nedokázali odolať a prišli autogramy. Známy herec Bruce Willis bol najviac hrdý na svoj jediný CD album, keď ho uvidel v našich rukách. Natoľko ho to dojalo, že bol jedným z hviezd, ktoré nám dovolili prísť až do svojej blízkosti. Antony Hopkins bol viditeľne rád, že od nás na rozlúčku dostal fľašu svojho obľúbeného maďarského vína.

- Viete si predstaviť, že tieto príbehy zo stretnutí s umelcami niekedy uverejníte aj formou knižného vydania?
- Nie je to žiadne tajomstvo, v mojej hlave sa už dali dokopy myšlienky o vydaní knihy, no predtým najprv musím urobiť poriadny prieskum na knižnom trhu.

- Keby Vás pozvali na Slovensko a Českej republiky na festivaly, aby ste predstavil Váš magazin Lemezbörze...plusz, prijali by ste pozvanie a s radosťou by ste reprezentoval Váš produkt?
- Kamkoľvek pôjdem s radosťou, kde ma zavolajú. Veď stretnutia, rozhovory takéhoto druhu predstavujú aj pre Lemezbörze...plusz dobrú reklamu a promo. Žiaľ s časom stojím na vojnovej nohe. L+ vyžaduje veľa práce, času, relatívne je nás málo, aj z týchto príčin sme ešte stále nad vodou. Na Slovensku som bol veľakrát, môj krstný otec, ktorý žiaľ už nežije, býval v Nových Zámkoch.

- Myslím si, že nie je ľahké popri tom zaneprázdnení byť denno denne pripravený ísť na miesta, kde sa niečo deje. Vidím, že ste sa stretli aj s českým Slávikom Karlom Gottom. Plánujete v blízkej budúcnosti rozhovory do vášho časopisu Lemezbörze...plusz aj so slovenskou alebo českou elitou?
- Nie len Karel Gotta sme predstavili na stránkach magazínu L+, aj iných českých a slovenských interpretov nájdete v galérii nášho časopisu. Želám vám všetkým príjemné surfovanie. Najnovšie sa dočítate aj o krste v klube Route66 Baráti Klub-Budapešť. Aj o takýchto podujatiach sa dozviete na našich webových stránkach.

- Dúfam, že si fanúšikovia hudby budú môcť čoskoro vypočuť niečo z Vašej jedinečnej zbierky platní, ktoré majú priam cenu zlatého pokladu a v rámci nášho rozhovoru Vás aj viac spoznajú. Ďakujem Vám za rozhovor.
- Aj ja ďakujem za šálku kávy.

Text : Telek Lajos
Foto: album www.lemezborze.hu


2015-07-13 18:11:46 FeroF
Zaujímavý článok, zaujímavý človek.

Plus palec hore aj za dvojjazyčnosť.
 
 

Posledné čítané / Legutóbb olvasott / Last seen:
09:29:45 Egy csésze kávé Kis Adrival, a Fanny magazin szerkesztő-újságirójával [2015-05-17; 3,601 x]
09:29:45 Rozhovor pri šálke kávy s Mátyásom Csabaim, majiteľom magazínu Lemezbörze...plusz [2015-07-12; 3,368 x]
09:29:44 Magyarnak lenni a nagyvilágban. Telek Lajos új rovata a Watson.sk-n [2023-03-04; 970 x]
09:29:44 Egy csésze kávé címlaplány - Szlovák Dorina kerekesszékes modell [2015-09-23; 4,493 x]
09:29:19 MsÚ nedovolil poslancovi prefotiť si stavebný denník zo ZŠ Mostná [2015-10-29; 5,693 x]
09:29:17 Naliehavá prosba nevychádzať na ulicu bez rúška na tvár [2020-03-14; 2,026 x]
09:29:15 Zmeny vo vedení mestského podniku Novocentrum [2011-02-11; 3,666 x]
09:29:07 Egy csésze kávé: Steven Eugene Kuhn-al, amerikai háborús veteránnal [2013-12-18; 5,287 x]
09:29:07 Egy csésze kávé Glória Lilla Kozma modellel, az olasz Italia Uno tv-műsorvezetőjével [2015-10-17; 5,641 x]
09:29:06 Meghívó - Mega mulatós parádé Érsekújvár [2023-08-27; 867 x]
09:29:03 Film týždňa: Papik (Seriál, Ukrajina 2020, 2021) [2022-01-06; 1,022 x]
09:28:49 Watson.sk sa ospravedlňuje poslancom J. Huršanovi a R. Schwarzovi za uvedenie klamstiev a neprávd v ... [2013-06-21; 5,082 x]
09:28:49 Egy csésze kávé virtuális szépségverseny mai vendége Molnár Melyssa fitnesz modell [2017-10-02; 3,730 x]
09:28:49 Világutazó rovatom újabb vendége: Erika Valkovičová fotográfus [2022-07-23; 1,377 x]
09:28:48 Nová Kasárenská tesne pred štartom [2020-07-11; 3,177 x]
09:28:46 Opatrenia v súvislosti s koronavírusom / Intézkedések a koronavírus miatt [2020-03-10; 1,650 x]
09:28:46 MsÚ sa nedarí spočítať náklady na prevádzku materských škôl [2011-05-10; 3,666 x]
09:28:27 Egy csésze kávé Répásy Zsolt fotóssal [2015-09-29; 5,040 x]
09:28:27 Meghívó Párkányba... néhány megjegyzéssel / Pozvánka do Štúrova [2013-11-21; 2,605 x]
09:28:26 Egy csésze kávé a Svédországban élő Gerák Andrea énekesnővel / Šálka kávy so speváčkou Andreou Gerák... [2013-08-24; 4,483 x]
09:28:26 Cserkész ereklyék, várábrázolások és egzotikus rovarok a Füleki Vármúzeumban / Výstava o histórii s... [2013-10-09; 2,496 x]
09:28:26 Egy csésze kávé: Kis Györggyel, a Cool Club CC elnökével és a TAT tehetségkutató verseny ötletgazdá... [2013-12-05; 9,407 x]
09:28:15 Ste už na pokraji šialenstva zo zlých správ? Niekto odviedol svoju prácu a zinkasoval za Vás svoje 4... [2024-07-12; 202 x]
09:28:07 Prehľad dotácií z Prvej pomoci/COVID v NZ od marca 2020 do júna 2022 [2022-09-18; 1,374 x]
09:28:02 Čím viac hláv, tým menej kapusty, alebo načo platíme za právne služby nitrianskej firme? [2016-10-13; 4,066 x]
09:28:01 Egy csésze kávé virtuális szépségverseny - Megismertük a Miss Spinner 2017 nyerteseit [2017-04-29; 4,011 x]
09:28:01 Egy csésze kávé: Zárug Zita és Harkányi Árpád ifjú házaspárral, akik nászútjukon körbebiciklizik a F... [2014-02-15; 7,502 x]
09:27:58 Futbalové A-mužstvo sa rozutekalo, funkcionári sa okydávajú špinou. Na toto šli státisíce z našich d... [2018-07-23; 6,452 x]
09:27:51 Rozhovor s kapelou 3+2, nekorunovanými kráľmi svadobného rocku zo Srbska [2018-10-15; 2,851 x]
09:27:51 Egy csésze kávé virtuállis szépségverseny: Szőcs Annamária fitness modell [2017-09-27; 9,980 x]
09:27:51 Egy csésze kávé JUDr. Nagy Dávid jogásszal, érsekújvári városi képviselővel, a Felvidéki Labdarúgó E... [2015-06-07; 5,547 x]
09:27:51 Radics Gigi Párkányban [2013-11-05; 3,026 x]
09:27:30 Fergeteges "Leningrád" koncerttel indult az idei Sziget Fesztivál / Fenomenálnym koncertom skupiny ... [2014-08-12; 1,927 x]
09:27:18 Cynická hra na predaj strechy sponad hlavy Rómov pokračuje / Folytatódik a cinikus játék, amelynek ... [2012-05-24; 3,535 x]
09:27:12 Egy csésze kávé: "Címlaplány" rovatunk vendége a párkányi fitness lady Andrea Andi Heumann [2015-03-10; 3,301 x]
09:27:12 Egy csésze kávé Fejes Gábor kerékpárversenyzővel [2021-12-31; 1,035 x]
09:27:12 Címlap lány: a párkányi Janszó Orsolya operaénekesnő [2023-08-13; 822 x]
09:27:11 A párkányi Hencz Róbert újabb trófeát szerzett -két magyar világbajnokot ünnepeltek Monacóban... [2014-04-13; 4,014 x]
09:26:58 Vysoké hry novozámockých lokálpatriotov - Kauza Novocentrum II. / Érsekújvári lokálpatrióták fortély... [2012-08-09; 6,592 x]
09:26:42 Egy csésze kávé: Omotunde Komolafe úrral a "Miss Afro Hungary" szépségverseny szervezőjevel [2014-02-07; 7,101 x]
09:26:42 Egy csésze kávé Somogyi György képregény-íróval, Kittenberg-kutatóval [2019-05-26; 1,855 x]
09:26:42 Ak Vám nie je ľahostajný osud novozámockých štadiónov, príďte vyjadriť svoj názor na Hlavné námestie... [2019-08-07; 2,411 x]
09:26:39 Mierový pochod aj v Nových Zámkoch [2023-02-23; 1,182 x]
09:26:39 Film týždňa: Putinovi svedkovia, rež. Vitalij Manskij 2018 [2019-01-02; 1,689 x]
09:26:32 Občan všeličo vidí a všeličo si pamätá - alebo ako to vidím ja... [2016-07-15; 4,012 x]
09:26:30 Informácia o uskutočnených výberových konaniach... s otáznikmi [2015-04-02; 5,629 x]
09:26:17 Egy csésze kávé Pintér Gyulával, az egykori érsekújvári Radio Star alapítójával [2015-10-07; 2,669 x]
09:26:17 Érsekújvárban ad koncertet a legendás skót Nazareth zenekar, vendég a Republic [2018-04-13; 4,003 x]
09:26:17 Egy csésze kávé Kicsindi Melindával az Első Felvidéki Tacskó találkozó főszervezőjével [2017-05-20; 6,706 x]
09:26:14 Poslanci slovenskej koalície sa po dvoch rokoch opäť pokúšajú zlikvidovať materskú škôlku na Cyrilom... [2013-02-24; 2,674 x]

The index.php: SIZE[b]: 29,969 MODIFIED: 2024.01.09 22:06:48.MD5: a96b9c14c093fe1384de07847e3e01bc STATUS: FALSE  This window is : x