Úvod / Nyitóoldal
   
 
Oto Psenak  16-08-05   3,966  
0
Pán prednosta, vo svojej funkcii striedate okresnú šéfku strany SMER Helenu Bohátovú. Aká je vlastne náplň práce prednostu Okresného úradu a v akom stave ste prevzal úrad?
Prednosta Okresného úradu je zodpovedný za prevádzku a chod úradu. Úrad som prevzal v zásade v dobrom stave. Po svojom nástupe som navrhol iba pár personálnych presunov, aby boli  pracovné úlohy rovnomerne rozdelené medzi jednotlivé odbory. Veľká výhoda nášho úradu je, že všetky odbory vrátane klientskeho centra sú v jedinej budove na Podzámskej ulici 25. Občan alebo podnikateľský subjekt vie väčšinu svojich  záležitosti vybaviť na jednom mieste. Patríme medzi prvé okresy, kde sa otvorili klientske centrá. Ľudia sa nemusia potulovať medzi rôznymi kanceláriami, všetko vybavia na prízemí OÚ a hneď pri vstupe ich usmernenia pracovníci OÚ.  


Najväčšie nedostatky som našiel v oblasti dodržiavania zákona o používaní jazykov národnostných menšín. Už som požiadal kanceláriu vládneho splnomocnenca pre národnostné menšiny, aby zabezpečili všetky potrebné preklady - informačné tabule, formuláre vrátane softvérovej mutácie pre vyvolávací systém v klientskom centre do maďarského jazyka.

Po Vašom hlasovaní proti koalícii so SMEROM na Republikovej rade MOST-HÍD  v marci t.r. mnohých prekvapila Vaša nominácia na prednostu okresného úradu. Bolo ťažšie presvedčiť „vlastných“ a či koaličných partnerov?

MOST-HID je demokratická strana, každý môže na jednotlivých fórach strany vysloviť svoj názor a každý hlasuje vždy podľa vlastného svedomia a vedomia. Nijak nesúvisí moja nominácia na prednostu okresného úradu s mojím hlasovaním na Republikovej rade. Od začiatku založenia strany som jej okresným predsedom, nebolo treba nikoho presvedčiť.

Pred mnohými rokmi sa vtedajší prednosta Obvodného úradu L. Marenčák snažil organizovať okrúhle stoly o možnostiach regionálneho rozvoja.  Sám ste aktívny podnikateľ – vinár, vidíte možnosti ako zo svojej novej pozície napomôcť rozvoju regiónu?

Neviem aký osud mali Marenčákove okrúhle stoly, nebol som ich účastníkom. Ja osobne neverím okrúhlym stolom, sám som ich niekoľko dávnejšie organizoval a boli to skoro vždy len akademické debaty s nulovým výsledkom. Skôr som zástancom toho nájsť  ľudí, ktorí sú zanietení v danej oblasti a majú aj možnosti urobiť niečo pozitívne  v danej oblasti a spájať ich. V oblasti cestovného ruchu sa javí náš región čím ďalej tým atraktívnejším. Vidiecky turizmus rastie vďaka termálnym kúpaliskám a  vínnym festivalom v regióne. Podľa informácií, v tomto programovacom období budú projektové výzvy na cyklotrasy. Treba sa o to uchádzať, aby boli ponúknuté ďalšie alternatívy pre turistov.
Neviem o príprave žiadnej veľkej priemyselnej investície pre náš okres. Preto vidím skôr možnosti pre firmy z nášho okresu, ktoré vedia participovať na subdodávateľských  dodávkach pre veľké existujúce a budúce firmy v Nitre a okolí. O týchto možnostiach plánujem rokovať s nitrianskym okresným a mestským úradom.

Podľa našich informácií sa na Vás opakovane obrátil primátor mesta s ponukou zaujať viceprimátorskú stoličku. Aká bola Vaša odpoveď a aká je celková situácia v novozámockom zastupiteľstve ktorého ste poslancom? Aké sú vaše ambície a ciele pri práci v samospráve?

S pánom primátorom som viackrát hovoril na rôzne témy. Pozícia prednostu Okresného úradu ma plne vyťažuje a neuvažujem o ďalších pozíciách. A vôbec, nie som zástancom zhromažďovania politických funkcií.
V mestskom zastupiteľstve som členom politického klubu SMK-MOST. Je nás sedem, taká je naša politická sila v 25 člennom zastupiteľstve. Naše predstavy vieme presadzovať  pomocou našich politických spojencov, aj to len priostredníctvom kompromisov. Dosť dávno som v komunálnej politike a viem, že predvolebné sľuby a povolebná realita sa málokedy rovnajú.

Funkcia v ktorej pôsobíte Vám ponúka široké možnosti. Máte nejaké vízie napredovania mesta a regiónu? Kde sú podľa Vás potenciálne možnosti  a na čom by sa malo stavať pri hľadaní východísk?

Prednosta okresného úradu je v dočasnej štátnej službe s presne vymedzenými právomocami a obmedzenými možnosťami. Podľa mojej mienky netreba mať veľké a hlavne  nereálne vízie, stačí keď každý z verejných činiteľov na svojom mieste odvedie stopercentnú robotu. Moja predstava je jednoznačná, viesť OÚ Nové Zámky vrátane  pracoviska  Štúrovo tak, aby si ľudia vedeli vybaviť svoje záležitosti čo najjednoduchšie, s kratšími čakacími dobami a hlavne na jednom mieste. Pravidelne budem vyhodnocovať parametre, ktoré slúžia na meranie efektívneho fungovania OÚ a zároveň budem pracovať na tom, aby sme optimalizovali naše služby. Okrem existujúcich služieb nášho klientskeho centra chcem rozšíriť naše služby o pracovníka plynární, aby občania z nášho okresu nemuseli chodiť do Komárna, keď potrebujú vybaviť svoje záležitosti v SPP. Ďalej vidím možnosť otvoriť na klientskom centre právny a poradenský servis osobám, ktoré si zo sociálnych dôvodov nevedia najať právnika.
Ďakujem za rozhovor.
2016-08-14 07:59:02 realito
zdravím vás všetkých a nezabudnite ešte na jednu dôležitú vec, že politika je "pánske huncútstvo" :-)
2016-08-13 10:29:25 tokmagosos
Pan Kupecky :D . Vsak presne to hovorim. MOST sa so sudruhmi nemal spolcovat. To je urcite fakt. Rovnako je fakt, ze kotleba sa do parlamentu nemal dostat. To su vsak len moje zbozne zelania a so vzniknutou situaciou nic nenarobim a musim ju priijat ako fakt. No a ked situaciu prijmem, tak v sucasnosti je urcite plus, ked niekto schopny vymeni sudruzku neschopnu...
Politiku rovnako ako vy sledujem len okrajovo, teda nie som nijak politicky cinny. Ci jej rozumiem, alebo nie je otazne, ale vy v tomto pravdu urcite nemate. Pokojne by sa pan Bona mohol do spominanej funkcie dostat aj keby MOST nezradil svojich volicov. Zamyslite sa, a pridete na to aj vy ;-) Stacilo by, ak by s komunistami a fasistami nikto slusny nekomunikoval...
2016-08-13 10:14:30 tokmagosos
Peter, samozrejme ze vyska konta nepredurcuje nic. A tobouz nie uspesnost v politike. Tak som to urcite nemyslel. To, ze cim ma niekto viac - tak bude aj viac chciet moze byt za istych okolnosti pravda. ALE - ked sa neuspesny, chudobny a neschopny clovek dostane do politiky, tak to je vacsinou vacsia pohroma ako ked do politiky ide clovek, ktory si vie pookojne zarobit slusnou cestou. Teda, ze politiku neberie ako najlepsi sposob sa obohatit... to som myslel. Rovnako si ale nemyslim ze moralny ludia na patricnej odbornej urovni musia pochadzat z chudobnej vrstvy. Pana Bonu osobne poznam. Nie je to urcite "najlepsie co tu mame", ale pisal som, ze je to urcite schopnejsi clovek ako sudruzka, ktoru vymenil...
2016-08-11 09:52:46 Kupecký Milan
Pán Tokmagoš, nedá mi aby som nezareagoval. Nemám nič proti nejakému poslanciovi či predsedovi Bónovi, súmui uýkradnutí, no myslel som na špinavosť politiky všeobecne, bez výnimky. Ale pedsa mi nedá poukázať, aký ste politický diletant, hoci je a sa do nej nehrabem a zaujímam sa iba okajovo. Na otvorenie vašich očí: Keby nedopadli voľby tak, ako dopadli, nikdy by sa Most Híd do parlamentu nedostal, teraz vládne so Smerom, ktorý tak právom odsudzujete, no špinavá politika je v tom, že ak by Smer neišiel so Mostom, nikdy by sa Bóna do tejto funkcie, ktoré si vždy politici rozdelia, pán Bóna nedostal. Už chápete v čom je tá politika a špinavosť? Ak nie, tak medebatujte o tom, čomu nerozumiete. Irtem? milan kupecký
2016-08-11 06:20:19 Peter
Pán ,,tokmagosos"...je absolútne naivné si myslieť, že výška konta predurčuje úspešnosť v politike! Skôr naopak! Platí známe ,,...čím viac máš, tým viac budeš chcieť"/známa pesnička od Elánu/ ako aj ,, nie je problémom dneška nakŕmiť chudobných, ale problém je uspokojiť bohatých"!!! Pokiaľ vo verejných funkciách nebudú vysoko morálni ľudia na patričnej odbornej úrovni a pod dostatočnou a účinnou kontrolou verejnesti /nie apatickej dnešnej/ , tak sa z miesta nepohneme! Nepoznám p.Bónu, ale žiaľ doterajšie strannícke rozšády nič pozitívne pre ľudí neprinieli.....
2016-08-08 16:21:22 tokmagosos
Takito ludia su pre vas vzduch? Skusili ste, pan Kupecky, niekedy zamestnavat a davat pracu viacerym ludom? A robit to dlhodobo? Nie? Lebo prave toto spominany pan robi. Je urcite vhodnejsia volba na post prednostu Okresneho uradu ako nejaka smeracka, ktora zije len prisosnuta na state. ;-)
Tazke casy v mojom minulom prispevku som dal do uvodzoviek, a myslel som tazke casy pre stranu MOST, ked padlo rozhodnutie o manzelstve so smerom. Do politiky by sa praveze mali dostavat len ludia dostatocne financne zabezpeceni. Zial, tak to aj s nasou republikou vyzera, ked sa tam hrnu ludia, co si inak - slusne zarobit nedokazu...
Poobzerajte sa okolo seba a urcite najdete aj cestneho a charakterneho cloveka aj v nasej politike. Rovnako nie je pravda, ze slusne zit sa neda, ak clovek nie je zlodejom. Neviem medzi akymi ludmi sa pohybujete, ale ja vo svojom okoli vidim nejedneho slusneho a charakterneho cloveka, ktoremu sa dari.Jasne, treba sa snazit a nie cakat na pomoc inych.
2016-08-07 08:23:50 Kupecký Milan
Pre mňa sú takíto ľudia vzduch. Kedy žila spomínaná osoba v ťažkých časoch? Ťažkých, pre ostatných občanov, ktorí sa nemohli cez stranícke funkcie dostať do politiky, ku korytu. Práve peniaze a bezcharakternosť všetkých politikov ženú do funkcií, kde môžu zo svojich postov, okrem toho že odčerpávajú vysoké peniaze, demokraticky kradnúť. Ukážte mi jedného čestného a charakterného politika? Neexistuje!!!! To sa predsa vie. Hovorí sa síce, že čestný človek ešte žije! Ale prosím vás Z ČOHO? Ak je čestný, môže iba živoriť, prežívať. Je to aj o príležitosti, ktorá robí zlodeja a svet je práve postavený na tom.
2016-08-06 18:24:15 tokmagos
Urcite v tomto pripade neide o stare zname "z blata do kaluze". Ked clovek, ktory sa vedel aj v "tazkych casoch" drzat hesla "charakter rozhoduje" a nesuhlasit s koaliciou Mostu s tou zlodejskou smerackou bandou vymeni sudruzku na jej mieste, je to jednoducho krok vpred. A ked sa jedna o skuseneho uspesneho podnikatela, je to urcite velke plus... Drzim palce panovi Bonovi a verim, ze vysledky jeho prace si vsimneme vsetci...
2016-08-06 05:47:55 Kupecký Milan
Politická a kariérna výmena osôb na tomto poste? Pre občanov mesta: Čert, ako diabol, inak povedané z blata do kaluže!
 
 

Posledné čítané / Legutóbb olvasott / Last seen:
20:19:07 Rozhovor s novovymenovaným prednostom Okresného úradu v Nových Zámkoch Ing. Bertalanom Bónom [2016-08-05; 3,966 x]
20:18:16 A hét könyve / Kniha týždňa: Sztanyiszlav Belkovszkij, Putyin. Az ember, aki nem is létezett (2014)... [2016-05-19; 2,060 x]
20:18:14 Szurkoló újságírók [2019-05-27; 2,063 x]
20:17:32 Kniha týždňa: Ján Lukačka a kol., Chronológia starších slovenských dejín, Prodama Brat. 2008... [2021-02-19; 3,196 x]
20:16:59 Kniha týždňa: Výbor na ochranu nespravodlivě stíhaných 1978-1989. Ed. Jaroslav Pažout a kol. (Academ... [2022-04-18; 1,162 x]
20:16:53 Zamilovanosť počas manželstva? - je ako práca v bani [2015-04-05; 3,795 x]
20:16:33 Novozámocké nebo opäť rozozvučalo burácanie stíhačiek [2013-06-30; 2,447 x]
20:13:06 Štb v Nových Zámkoch v rokoch 1980-1990 [2024-02-21; 1,055 x]
20:10:13 Index daňovej spoľahlivosti novozámockých firiem a živnostníkov [2023-06-04; 3,535 x]
20:09:10 Mestský úrad vs. hlavný kontrolór [2014-11-12; 4,136 x]
19:43:05 Kauza rekonštrukcie Kina Mier. Správa hlavnéhio kontrolóra o dodržiavaní Zmluvy medzi Mestom Nové Zá... [2018-06-22; 3,868 x]
19:27:40 Bizarné stavby regiónu - Hotel Gbelce [2018-04-07; 26,897 x]
19:24:52 Magyarnak lenni a nagyvilágban: Flaskay Dániel a magyar Maugli története [2023-03-16; 1,562 x]
19:06:09 Egy csésze kávé Fekete Gáborral a Skorpió együttes dobosával [2021-03-28; 4,866 x]
19:03:58 Z histórie priemyselných a poľnohospodárskych podnikov novozámockého okresu V. Konzerváreň Nové Zámk... [2014-01-22; 6,271 x]
19:03:15 Reakcia čitateľa na článok o veternych elektrárňach [2024-04-11; 1,021 x]
19:02:28 Ohlupovanie občanov cez mestské médiá: Ako sa tomu bránia v Poprade... [2024-08-05; 408 x]
19:01:16 Privatizačný príbeh komárňanských lodeníc / A komáromi hajógyár privatizációjának története... [2023-12-15; 1,349 x]
18:50:55 Keď sa plnia sny... Mgr. Učeň konečne riaditeľom úradu práce [2024-01-06; 4,272 x]
18:40:23 29. júna usporiadajú v Nových Zámkoch Letecký deň (aktualizované) [2013-05-19; 4,591 x]
18:39:59 Kniha týždňa / A hét könyve: Ladislav Ballek, Pomocník. Rekonštrukcia príbehu. / A segéd. Újragondol... [2012-08-13; 5,642 x]
18:37:09 Príbeh Európskej charty menšinových a regionálnych jazykov [2024-01-30; 1,337 x]
18:30:18 Nyitravármegye nemes családai / Šľachtické rody Nitrianskej stolice [2011-02-19; 41,078 x]
18:29:55 Mapa sociálnych inovátorov [2023-08-20; 1,910 x]
18:29:47 Časopis Index hodnotil najväčšie agroprojekty podporené za október 2023 z eurofondov - dve firmy bol... [2024-03-23; 762 x]
18:28:22 Kauza Globsec. Bojuje v SR proti hybridným hrozbám eventová agentúra? [2022-06-04; 909 x]
18:20:56 Szlovákiai jelentés. A magyar kisebbség állapotáról. Magyar füzetek 4, Párizs 1982 / Správa o situác... [2013-04-01; 6,677 x]
18:18:50 Beszámoló és fotók Nagyszombati 11.születésnapi szentmise és baráti találkozó Farkas Zsolt szőgyéni ... [2024-05-26; 480 x]
18:18:48 Privet, eto Navaľnyj...  [2024-06-05; 529 x]
18:18:47 Ako sa tri statočné ženy postavili mafii... [2024-06-22; 739 x]
18:18:46 Kauza opatrovateľského centra na Andovskej: Spýtali sme sa umelej inteligencie čo si myslí o priebeh... [2024-07-13; 647 x]
18:18:45 Egy nádszegi tanító, aki nem értett a szóból. Az Agócs Béla dosszié (61 cikk) [2013-08-27; 15,764 x]
18:18:39 A teljes Holbay László életmű a Watson.sk-n [2013-01-13; 126,579 x]
18:18:33 Cesta konopí. Výstava v Múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch [2024-05-26; 480 x]
18:18:32 Szabó László: Érsekújvári albumok [2013-01-28; 7,660 x]
18:18:30 Kniha týždňa: Jan Keller, Hybridní politika (Nakl. Ivan David Praha 2020) [2024-07-11; 242 x]
18:18:27 Mesto nepatrí vyvoleným a zmluvy sa majú dodržiavať... [2021-05-16; 2,029 x]
18:18:25 Situácia na realitnom trhu v Nových Zámkoch [2024-07-01; 757 x]
18:18:23 Po stopách dávnych udalostí: Únos 66 čsl. príslušníkov v Angole v marci 1983 [2024-07-09; 372 x]
18:18:19 Határtalanul magyarul [2024-05-26; 562 x]
18:18:14 Ako sa nestať kolóniou Západu... [2024-05-30; 819 x]
18:18:11 Koncert moskovskej skupiny Nogu Svelo v Bratislave 28. mája 2024 [2024-05-25; 503 x]
18:18:10 Mediálne púšte: vytráca sa lokálne spravodajstvo? [2024-06-21; 411 x]
18:18:04 Ste už na pokraji šialenstva zo zlých správ? Niekto odviedol svoju prácu a zinkasoval za Vás svoje 4... [2024-07-12; 696 x]
18:17:59 Opustené objekty na Slovensku [2024-06-24; 449 x]
18:17:56 Prenájmy v Nových Zámkoch [2024-07-03; 544 x]
18:17:55 Výsledky volieb do Európskeho parlamentu v Nových Zámkoch [2024-06-10; 852 x]
18:17:53 Senki sincs elfeledve. A holokauszt érsekújvári áldozatainak névsora / Nikto nie je zabudnutý. Zozna... [2011-06-19; 11,841 x]
18:17:46 Zákazníkom Jednoty, ktorí si nevyberú úspory z vernostných kariet do 30.06.2024, tieto prepadnú... [2024-06-29; 760 x]
18:17:45 Ennyi volt, véget ért. Ropovod Družba skončil [2024-07-22; 423 x]

The index.php: SIZE[b]: 29,969 MODIFIED: 2024.01.09 22:06:48.MD5: a96b9c14c093fe1384de07847e3e01bc STATUS: FALSE  This window is : x