Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  22-10-14   2,600  
0
Mai vendégem az érsekújvári születésű Szeredy Krisztina. Két éve találkoztunk a kürti falunapon, ahol igazi dívaként elvarázsolta a közönséget. A vastapsból amely következett sok mindent lehet leszűrni; hogy a Kedves Olvasó két évet várt erre a beszélgetésre, az főképp az én hibám, mert a rossz email cím miatt hiába próbálkoztam a kapcsolatfelvétellel, majd egy telefonos egyeztetés után mégis csak létrejött ez az interjú...  - Indítsuk ezt a beszélgetést a szülőfölddel; meséljen nekünk az érsekújvári kezdetekről, gyermekkoráról?
- Igazán szerencsésnek mondhatom magam, mert gyönyörű gyermekkorom volt. Megkaptam mindent, amire szükségem volt. A támogatást, törődést, felkészítést a zenei pályára.

- Hány évesen került kapcsolatba a zenével?
- Egészen pici korom óta vagyok kapcsolatban a zenével. Kétéves koromból van egy emlékképem, hogy édesanyámék elvittek egy lakodalomba, ahol egyszer csak a zenész karjában találtam magam és énekeltem. Szinte az összes családi és baráti összejövetelen a kis Tinike - mert ez volt a becenevem - produkálta magát, énekeltem és táncoltam. Már az óvodában és általános iskolában is engem küldtek a különböző rendezvényekre, műsorokra, templomba, sőt még esküvőkre is énekelni.

– Hogyan emlékszik vissza a gimnáziumi éveire?
-Tele voltam önmegvalósítási vággyal, habzsoltam az életet. Mindig is maximalista voltam, a legjobb jegyeket szerettem volna megszerezni. A gimnáziumi évek alatt a Csemadok zenés színpadával jártuk Szlovákiát és Magyarországot, rengeteg fellépéssel. A társulatot Záhorszky Elemér vezette. Énektanárom Halla Mária volt, rengeteget tanultam tőle. Több Ki mit tud?-ra és énekversenyre is eljutottam. Szóval, ebben az időszakban döntöttem el végérvényesen, hogy énekesnő szeretnék lenni.

– Innen egyenes út vezetett a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol énekművész szakon tanult, itt diplomázott 2005-ben?
- Nem vezetett egyenes út. Először a Budapesti Operettszínház iskolájába vettek fel, majd 2000-ben nyertem felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem énekművész szakára. Igen, itt diplomáztam 2005-ben.
– Szülei mit szóltak a döntéséhez?
- Szüleim korán elváltak, de mindig is édesanyám és anyai nagymamám egyengette az utamat, és mindenben támogattak, hogy a lehető legnagyobb segítséggel tudjam a tehetségemet kibontakoztatni.

- Két egymást követő évben vendégszerepelt a londoni Covent Garden iskolájában. Ezek után két éven keresztül az USA-ban és Kanadában koncertezett. Mit adtak Önnek ezek a fellépések?
- Tapasztalatot, fejlődést, sok tanulást, visszaigazolást. Bele tudtam tekinteni a nemzetközi művészvilágba, megismerni az elvárásokat, és megtanulni, hogy nagyon keményen meg kell dolgozni a sikerért. Ami persze egyáltalán nem volt olyan nehéz, mert a közönség felém áradó szeretete inspirált és mindig nagy erőt adott.
 
 


- Ha életútját nézem, tagja a Budapesti Operettszínháznak, a debreceni Csokonai Nemzeti  Színháznak, a budapesti Turay Ida Színháznak, a kassai Thália Színháznak, de fellép Ausztriában,  Németországban, Belgiumban, Kanadában és Amerikában is; úgy is fogalmazhatok, hogy kitárult a világ Ön előtt, lehetőségeket és szerepeket kapott, hogy bizonyíthassa tehetségét. Mit gondol erről?
- Igen, több színháznál megfordultam belföldön és külföldön egyaránt, és mindig főszerepeket énekeltem. Szeretem a próbafolyamatot megélni, szeretek társulatban dolgozni, szeretem, ha sokan vannak körülöttem. A felsorolt külföldi országokon kívül Japánban, Ausztráliában, Mexikóban is vendégszerepeltem, mindenhol nagyon jól éreztem magam. Érdekes, hogy olyan kis porszemek vagyunk a világban, de amikor pl. Ausztráliában nekem tapsol a közönség, akkor úgy érzem, én vagyok a Föld legszerencsésebb embere. Mindig, amikor megérkezem egy külföldi turnéról, még hetekig tart, mire lenyugszom, annyira élnek bennem
az élmények és a siker íze.

– Operaénekesként színészi tehetségre is szükség van. Ön nagy erővel tud játszani. Ráadásul mintha jól megférne Önben a naiva és a díva is egy személyben, vagy tévedek?
- Rátapintott a lényegre. Nekem két oldalam van. Az egyik a szerény, finom lelkű, a másik a vérmes, tűzről pattant. Általában mindig sikerül elővennem azt, amire éppen szükség van. Az emberek inkább az erőteljesebb díva karaktert látják bennem, de amikor megcsillogtatom lírai énemet, ami őszintén és mélyről fakad, nagyon értékelik.

– Van szerepálma?
- Sok mindent eljátszottam már, de nagyon szeretném az Operaház fantomjában Christint, illetve Verdi Traviátájában Traviata szerepét elénekelni. Majd később a kor előrehaladtával drámaibb szerepeket is.

– Vannak példaképei a pályán?
- Természetesen. Tokody Ilona, aki az énektanárom is, Rost Andrea, Anna Netrebko.

- Sztredová Krisztinaként látta meg a napvilágot Érsekújvárott, nem ment férjhez, mégis Szeredy Krisztinaként ismerjük. Hogyan van ez, hogyan született meg ez a név?
- 2006-ban vettem fel a művésznevemet. Felkértek egy amerikai turnéra, és a menedzserem azt ajánlotta, hogy változtassam meg a nevemet, mert a Sztreda nem jól megjegyezhető. Három opció volt: Újváry, Szerdahelyi és Szeredy. Ő a Szeredyt ajánlotta, de én is ezt választottam volna.

– Mit jelent az Ön számára az istenhit?
- Sokat. Hiszek Istenben, kis koromban jártam hittanra, erős tagja voltam a templomi csoportnak Érsekújvárott. Hiszem, hogy van isteni gondviselés, hogy van egy sorsunk, amire születtünk. Ha kudarcok, fájdalmak vagy nehézségek érnek, megpróbálok hinni abban, hogy az élet tanít, és lehet, hogy csak később jövök rá, ezek miért történtek. Ugyanakkor mottóm ez: Segíts magadon, Isten is megsegít!

- Több mint húsz éve van a szakmában. Hogyan gondol az éneklésre két évtized énekesi
múlttal a háta mögött? Hobbiként vagy munkaként?

- Egyszerre mindkettőként. Nekem a munkám a hobbim és a hobbim a munkám. Remélem, ez mindig így is marad.

- Mit tesz a hangja védelméért?
- Mindig vigyázok, hogy meg ne fázzam, télen szigorúan sapka, sál, kesztyű, nyáron igyekszem a klímás helyeket elkerülni. Egyet viszont mindig megengedek magamnak. Mivel imádom a fagyit, sokat fagyizom. Ha ezt éppen társaságban teszem, akkor biztos, hogy én leszek az utolsó, aki elnyalja, ugyanis olyan lassan engedem le a torkomon, hogy mire lenyelem, már teljesen elolvad és átmelegszik a számban.

- A világ számos országában fellépett már. Melyikre emlékszik vissza a legszívesebben?
- Mindegyikre. De talán Mexikó volt a legérdekesebb, Ausztrália pedig a leggyönyörűbb.

- Ha valaki énekel, a testét és a lelkét is vásárra viszi. Az énekes van a kirakatban, és a
közönség úgy gondolhatja, rajta múlott, hogy jó vagy rossz az előadás. Ez egy kényes
foglalkozás. Mi erről a véleménye?

- Igen, mi úgymond a bőrünket visszük a vásárra. Rajtunk múlik, hogy siker lesz, vagy bukás. De ezt azért megelőzi egy próbafolyamat, egy jó rendezés, egy jó zenekar, tánckar vagy énekkar nagyon magas  színvonalra tudja emelni a produkciót, élőbbé teszi.

- El tudja mondani, milyen érzés, amikor az ember operát énekel? Hiszen ez egy különleges
tevékenység: erősítés nélkül beénekelni hatalmas tereket. Nem egyszerű feladat.

- Mikrofon nélkül sokkal jobban szeretek énekelni, mint mikrofonnal. Minden operaházban és koncertteremben nagyon jó az akusztika. Úgy vannak megépítve, hogy még az utolsó sorban is hallják az énekes pianoját, az énekes pedig nagyon jól visszahallja magát a színpadon. Hatalmas élmény.

- Nem sok interjú készül Önnel, pedig sok előadásban énekel, és mindig kiválóan.
Visszahúzódó típus?

- Ezt egyáltalán nem lehet elmondani rólam. Szeretek a középpontban lenni, de mivel nem vagyok celeb, és a bulvársajtóban is csak ritkán szerepelek, ezért nem sokat olvashat rólam a közönség. Én inkább teszem a dolgomat, megyek, ha hívnak.

- Szigorúan szétválasztja a magánéletét és a művészit, de gondolom, egyiket sem tudná
elhagyni az életéből. Akkor művésznő, amikor bemegy a színházba és a színpadon szerepel.
De tekintsünk be a kulcslyukon a magánéletébe; megtalálta már a nagy „Őt”? vagy milyennek
képzeli el? milyennek kellene lennie szíve választottjának?

- Egy dal jut eszembe. „Holdvilágos éjszakán, / miről álmodik a lány? / Hogy jön egy királyfi tán / hófehér paripán.”  Szóval legyen szép, okos, gazdag, jószívű. A jelentkezőket várom a mai napig... Komolyra fordítva a szót, mindig szigorúan szétválasztottam a magánéletemet és a színpadi életemet. Nem szövődött nagyobb szerelem egyik kollégámmal sem, de azért voltak kapcsolataim. Úgy gondolom, elég egy művész a családba, két dudás nem fér meg egy csárdában. Viccet félretéve, azért nem olyan könnyű kitartani mellettem azzal az életformával, amit folytatok. Egy civil foglalkozású partner elég nehezen viselné a sok próbát, utazást, éjszakázást, a sok nem együtt töltött időt.

- Milyen gyakran jár haza Érsekújvárba, látogatóba a szüleihez, és mikor láthatjuk hazai
színpadon?

- Elég gyakran járok haza, hiszen tanítással is foglalkozom, és sok szlovákiai magyar tanítványom van. A koronavírus helyzet sajnos a művészvilágot sem kímélte, így kell még egy kis idő, hogy minden helyreálljon, de legközelebb Dunaszerdahelyen, a Bihari Napokon, majd Ipolynyéken az Őszirózsa énekversenyen zsűritagként és fellépő művészként is láthat, hallhat a hazai közönség.

Köszönöm a beszélgetést.
Telek Lajos
Fotók Szeredy Krisztina fotóalbumából
 
 
 
 

Posledné čítané / Legutóbb olvasott / Last seen:
12:48:06 Címlaplány - Szeredy (Sztredová) Krisztina énekművész, szoprán operaénekes [2022-10-14; 2,600 x]
12:47:03 Komáromi mérföldkövek 2023 helytörténeti konferencia [2023-04-30; 922 x]
12:46:35 Bizarný prípad z Bánoviec. NDS postavila nad diaľnicou R2 dva zbytočné mosty, ktoré samosprávy nechc... [2023-09-01; 1,078 x]
12:45:23 Migračná kríza v Nových Zámkoch kulminuje... [2023-08-27; 1,899 x]
12:44:03 Privatizačná kauza JCP Štúrovo [2023-09-14; 1,220 x]
12:43:34 Konečne sa podarilo zvýšiť plat primátora - alebo ako to vidím ja... [2016-06-15; 5,760 x]
12:42:49 S košíčkom a malou dušičkou medzi trhovníkmi. Prineste bločky, nemôžem uveriť, že mi Brantner nehovo... [2018-07-13; 3,216 x]
12:42:13 Z histórie priemyselných a poľnohospodárskych podnikov novozámockého okresu VI. Mliekospol a.s. (Mil... [2015-02-04; 8,535 x]
12:42:10 Výstavba na P.Blahu za Ajaxom sa nekoná. Po škandále s nitrianskou realitkou Mesto odstúpilo od zmlu... [2017-06-25; 3,384 x]
12:41:07 A hét könyve: A gazdaság története a régióban / Hospodárstvo v dejinách regiónu (Šaľa 2021)... [2023-09-22; 968 x]
12:40:25 Trefa do čierneho. Progresívne Slovensko natočilo volebné video s L. Borbélyom [2023-09-17; 1,941 x]
12:37:43 Nové Zámky zabudli osláviť 125. výročie založenia nemocnice, rovnako ako si nespomenuli minulý rok n... [2021-06-09; 2,669 x]
12:36:07 Egy csésze kávé... Telek Lajos rovata a Watson.sk-n [2013-11-18; 14,982 x]
12:35:10 Za slušné Slovensko môžeme urobiť najviac, ak budeme pracovať za slušné Nové Zámky. Nedozrel čas, ab... [2018-03-15; 5,782 x]
12:34:42 Len včera uverejnili zmluvu a dnes sa na cintoríne už bagrovalo... [2020-09-22; 1,998 x]
12:34:13 Zasadať či nezasadať „ZADARMO“? - Ako to vidím ja [2015-08-15; 3,728 x]
12:33:43 Kým občania nevedeli čo podpisujú, tak aktéri obchodu zjavne áno... ako to vidím ja [2017-03-01; 4,009 x]
12:31:07 Prehľad dotácií z Prvej pomoci/COVID v NZ od marca 2020 do júna 2022 [2022-09-18; 1,327 x]
12:29:48 Majetkové priznania poslancov NSK za rok 2022 [2024-01-24; 712 x]
12:29:44 Az Egy csésze kávé mai címlaplánya Nagy Viktória, a Felvidék Szépe 2016 első udvarhölgye és a Miss G... [2016-05-10; 5,482 x]
12:28:40 A 300 éves Ziliziek Pereden találkoztak [2017-11-09; 2,842 x]
12:28:33 S týmto mestom je radosť obchodovať, zaplatí aj za nič... [2017-01-23; 3,172 x]
12:27:58 Kauza Čistý deň: Okresný súd v Trnave dnes rozhodol v neprospech Natálie Blahovej [2023-05-04; 1,308 x]
12:27:25 Kniha týždňa: Tomáš Jahelka, Prečo zmizli Ťapákovci (Communio Minerva, 2021) [2023-08-14; 716 x]
12:26:46 Niekedy sa aj realitní mágovia utnú. Cestu k Jazdiarni predalo Novocentrum omylom hneď dvakrát - A... [2017-09-13; 4,525 x]
12:26:08 Spomínate si ešte na cyklochodník, ktorý mesto muselo zaplatiť, hoci nemuselo? Vysvitlo, že v skutoč... [2018-08-01; 2,852 x]
12:23:11 Prejav Alberta Apponyiho k americkému obecenstvu z r. 1929 [2023-09-15; 1,016 x]
12:22:50 Kriminalita v kraji podľa hlásení Krajského veliteľstva Policajného zboru za obdobie apríl 2008 - ap... [2018-03-31; 17,787 x]
12:22:31 Az Egy Csésze Kávé mai vendége Ludovic Maquet, Makki Lajos, Jan Mesensky [2023-01-22; 3,064 x]
12:19:33 Najdlhšia klobáska rastie v najzanedbanejšom meste / A legelhanyagoltabb városban terem a leghosszab... [2011-10-18; 2,954 x]
12:17:25 Zneužíval primátor právomoc verejného činiteľa? [2021-10-12; 2,511 x]
12:16:54 Kniha týždňa: Peter Pomerantsev, Tohle není propaganda. Válka proti realitě (Dokořán Praha 2020)... [2023-05-04; 877 x]
12:16:47 Viete si predstaviť mesačný plat 7 tisíc Eur? Viceprimátor Štefánik ho má... A ktože ho tak štedro p... [2018-10-13; 15,839 x]
12:16:09 Čo vytiahol kúzelník z klobúka - návrh rozpočtu mesta na r. 2018 [2017-12-05; 4,179 x]
12:15:31 Film týždňa: Máme, čo sme chceli (SR, 2023) [2023-10-26; 938 x]
12:11:37 Petícia proti soc. zariadeniu na Bratislavskej ceste uspela. Obyvatelia si môžu vydýchnuť [2019-04-18; 2,973 x]
12:10:57 Ani v tomto volebnom cykle sa nám nepodarilo kúpiť služobné auto pre primátora pod milión korún... A... [2016-04-11; 3,489 x]
12:09:38 Tak transparentne ako je len možné... 25.júna sa budú losovať nájomné byty. Bude volať primátor víťa... [2020-06-14; 2,598 x]
12:08:59 Čoho sa bojím a koho nenávidím. Manifest Alexeja Navaľného [2023-08-17; 850 x]
12:08:39 Neprepadnúť konšpiračným teóriám... [2024-06-10; 194 x]
12:06:58 Ad neuskutočnené zastupiteľstvo: 12 poslancov by predsa len rado prediskutovalo niektoré návrhy...... [2019-02-02; 2,330 x]
12:06:49 Fatimai októberi, körmenettel egybekötött imaest a csallóközi búcsújáró helyen, Dercsikán [2023-10-16; 974 x]
12:01:24 Kauza mestskej skládky: Vyjadrenie žalovaného v 2. kole [2023-05-03; 1,427 x]
12:00:21 Végső búcsú Chrenka Edittől [2023-10-14; 782 x]
11:59:31 Návrh na zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva vo veci predaja starej nemocnice [2018-10-24; 3,039 x]
11:59:13 Vyjadrenie k žalobe ohľadom článku Anatómia jedného podvodu 1 [2023-01-14; 1,411 x]
11:58:58 Občianska iniciatíva sa snaží zachrániť pre mesto Holotov dom. Voči kšeftárom však nemajú veľkú šanc... [2023-09-24; 1,505 x]
11:57:30 Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetsége elnökének pozsonyi előadása - beszámoló [2023-04-18; 1,090 x]
11:55:48 Magyarnak lenni a nagyvilágban: Sávolt Karolina, a 12-éves autodidakta képzőművész [2023-04-02; 4,188 x]
11:54:07 Majetkové práva k pozemkom pod mestskou skládkou TKO v Nových Zámkoch [2023-11-05; 1,035 x]

The index.php: SIZE[b]: 29,969 MODIFIED: 2024.01.09 22:06:48.MD5: a96b9c14c093fe1384de07847e3e01bc STATUS: FALSE  This window is : x