Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  21-03-07   2,538  
0
Az Egy csésze kávé mai vendége Bregyán Gábor, akit Gavril Bredean néven ismernek a világ számos országában, ahol a politikai elit tagjai közül számos magas rangú vezető védelmét látta el. A kiváló, sokoldalú és világlátott testőr Erdélyből, Nagyváradról és a későbbiekben Magyarországról disszidált a francia idegenlégióba, majd nemzetközileg elismert személyi védelemmel foglalkozó szakemberré, később pedig díjazott feltalálóvá vált néhány év alatt.  




- Mi vitte rá, hogy az francia idegenlégióba menjen?
- A kalandvágy, Rejtő Jenő legendás írásai, és nem utolsó sorban maga a hívatás; ma már köztudott, hogy a szakmai kiképzés az idegenlégióban a világ legjobbjai között van, és majdnem minden hadseregben a legkeményebb kiképzést a békaemberek, a két- és hároméltű (víz, levegő, föld) kommandósok kapják az amerikai SEAL-ek által híressé tett egységekben. Én is egy ilyen gyors bevetési csoport (les Crabes du 13) tagja voltam a Djibouti-ban állomásozó 13e DBLE kötelékén belül.

- Úgy tudom, Franciaországban a légió után volt biztonsági őr, majd hamarosan testőr lett. Hogyan kapta a felkérést?
-Igen, a szakma legalsó szintjén kezdtem, egy idegenlégiós múlttal és egy jó alapfokú franciával, ezen a vonalon voltak a legjobb esélyeim az integrálódásra és a szakmai továbbképzésre. Az első felkérést még biztonsági őr koromban kaptam: az egyik akkori munkatársam és barátom egy perzsa származású srác volt, akinek az édesapja a volt iráni sah egyik magas rangú katonatisztje volt, így az örökös, Reza Pahlavi egyik egynapos párizsi látogatása alkalmával kerültem be a személyi gárdába. Mint később megértettem, ott és akkor nem annyira a tudás, inkább a megbízhatóság volt a legfontosabb.

- Az ön által létrehozott és vezetett cég specialitásai az "elvállalhatatlan műveletek" voltak. Részt vett például Afrikában fogvatartott üzletember kimenekítésében, és olyan akciókban, ahol sem az állami szervek, sem pedig a hadsereg vagy a titkosszolgálatok nem léphettek. Olyan magas köröket érintettek ezek a megbízások, hogy még ma sem beszélhet róluk?
- Hát igen, ma már köztudott, hogy a diplomáciai gondok elkerülése végett "privát kontraktorok" bevonásával, ex kommandósokkal és volt titkos ügynökökkel, meg lehet oldani olyan feladatokat, amikkel az államok nem tudnak vagy éppen nem óhajtanak foglalkozni... Természetesen ezek a feladatok nagyobb veszéllyel és nagyobb fizetéssel járnak, ugyanakkor a titoktartás így is kötelez bennünket. Persze van, aminek híre megy, így az én afrikai kiruccanásomnak is. Az érdekesség végett pár éve összefutottam egy csak magyar ex idegenlégiósokból álló csapattal, akik egy dél-Afrikai gyémántbánya tulajdonosára vigyáztak, és az ilyenkor szokásos "ki, merre, kivel és mit csinált?" beszélgetésünk során közölték velem, hogy profi berkeken belül még 20 év után is  legendaként emlegetik az akkori, elég nagy port keverő munkámat.


- Annak idején Frei Tamás szeretett volna filmet forgatni az életéről, munkájáról. Ön nemet mondott a felkérésnek, mert a testőri szakmában a diszkréció, a titoktartás alapvető fontosságú. Ha most kapna ilyen felkérést, most is nemet mondana?
- Abban az időben a Victoria’s Secret tulajdonosára vigyáztunk a Franciaországi St. Tropez-ben, 103 méteres yacht, plusz család, gyerekek - sosem jó nagydobra verni a nagyok életét, családi kiruccanáskor meg még végkép nem, így kénytelen voltam visszautasítani a felkérést (munka közben szerettek volna filmezni). Amúgy most is visszautasítanám, mert az én műfajomban -, ha csak nem hivatalos (mindenki által látott) - utakról van szó, akkor ez elképzelhetetlen lenne.

- Közel öt éven keresztül vigyázott Viktor Csernomirgyinre, aki 1992-1998 között az orosz miniszterelnöki posztot töltötte be, majd ukrajnai nagykövetként, később pedig az orosz elnök tanácsadójaként tevékenykedett. Ha egy testőr politikusokat védelmez, akkor a rossz emberektől, merénylőktől kell őt megvédenie, míg a sztárokat a fanatikus rajongóktól kell óvni. Van különbség a testőri feladatokban ebben a vonatkozásban?
- A szakma alapja ugyanaz, a helyszínek biztosítása, útvonalak tervezése és biztosítása, az úgynevezett ellenség kezelése más. Míg a sztárokat nagyrészt azoktól kell megvédeni, akik szeretik őket, addig a politikusoknál ez a probléma kevésbé áll fent, a különösen veszélyeztetett személyek esetében ez szinte fel se merül... A csapat összeállításban rejlik a titok; a sztárokhoz elég egy-két jól képzett specialista, és befér néhány kezdő a tömegek kezelése érdekében vagy a helyszínek biztosítására, ám a veszélyesebb helyzetek vérprofikat igényelnek, minden csapattagnak olyan szinten kell lennie, hogy ha egyedül marad, akkor is képes legyen véghez vinni a VIP védelmét.


- Ön nagyon sok ismert embert védelmezett már, említhetnénk például Les Wexner, a Victoria’s Secret tulajdonosának európai utazásait is, amit szintén ön biztosított az amerikai Robert (Bob) Oatmannal. Mire kell ilyenkor figyelnie egy testőrnek?
- Mindenre. Amikor az újoncokat tanítottam, mindig azzal kezdtem, hogy éljék bele magukat egy anya szerepébe, aki a gyerekére vigyáz, mint a szeme fényére. Semmi nem kerüli el a figyelmét, mindenkire gyanakszik, a kocsiból való ki- és beszállás egy külön műfaj, stb. Alapvetően a jó testőr munka lényege a tanult (lövészet, harc, vezetés, kriminalisztika, profilozás stb.) profi részén felül, a józan ész és az alázatosság felsőfokú használatán alapszik.



- Védte többek között Meg Ryant, Sharon Stonet, Carey Lowelt (Richard Gere neje és ex- James Bond-lány), a Tom Cruise és Nicole Kidman házaspárt, valamint George Michaelt is, és még sok más sztárt. Milyennek ismerte meg a hollywoodi hírességeket? Nehezebb egy-egy világsztárral dolgozni az allűrjei miatt, mint mondjuk egy üzletemberrel vagy politikussal?
- A sztárokat nagy részt a Franciaországba való pár napos átutazásuk alkalmával védtem, és engem ritkán kértek fel az ilyen típusú munkákra, mivel szakmai körben ismert volt, hogy ez nem az én műfajom -, kivéve, ha pont akkor más típusú veszélyhelyzet alakult ki körülöttük, otthon hagyták a saját testőrüket, vagy a helyismeret miatt kerültem a meglévő testőrcsoportba. Ezt a megoldást mondjuk a szakmában kölcsönösségi alapon, elég sűrűn használjuk... A sztárokkal kapcsolatban annyit tudnék hozzátenni, hogy ott a show része vagy, a rivaldafény csóvája, és átveszed az életstílust (bulik, balhék, orgiák, farmer naci és póló), míg az üzletemberekkel az ő életstílusukat veszed át (irodák, ügyvédek, nagy vendéglők, unalom, ing, nyakkendő). Mindegyiknek megvan a maga sármja, a jó és rossz tulajdonságai, de főleg a napi 14-16 óra talpon állás és várakozás a jellemző mindkettőre.



- Ha jól sejtem, elég nagy kihívás volt Naomi Campbell egyik születésnapi bulijának biztonságát megszervezni Saint Tropez-ban, ahol jelen volt a monacói herceg és közel negyven másik világsztár is. Elképesztő dolog egy ilyen feladatot teljesíteni. Hány biztonsági személy védelmezte az akciót?
- Igen, ez 1999-ben volt, az egyik ügyfelem közeli barátja volt Naominak, és kölcsönadta neki a házát erre az alkalomra, engem pedig megkért hogy utazzak le, és vegyem a kezembe a dolgokat... Az ilyen típusú "felvonulások" alkalmával a munka legnagyobb része a helyszín biztosításával van, és a hangsúly az érkezések balettjének megszervezésén, valamint a kéretlen vendégek (valakinek a valakije) elegáns visszautasításában rejlik. A személyi testőrök és a sofőrök kívül maradnak, hiszen a külkerület agyon van biztosítva. Ebben az esetben 70 úgymond statikus őr állt a kerítések mentén, és 15 kutyás járőr forgott a magánterület külső részén, valamint 4 őr a kapuban és 2 kutyás járőr a kerítésen belül, de volt egy orvos és egy mentőautó, 2 tűzoltó, és 3, a mi zsargonunkban búvárnak nevezett beolvasztott ember (mintha meghívottak lennének), akik az esetleges kialakuló feszültségek, részegek és vagy verekedők gyors és diszkrét eltávolításával voltak megbízva.

- A film- és zeneipari hírességek mellett mégis főként a politikai elit tartott igényt az Ön szolgálataira. Milyennek ismerte meg a politikusokat? A privát szférájukban ők is jobban "elengedik" magukat, tudnak lazák, közvetlenek, viccesek lenni?
- A válaszom igen. Ezt nem nagyon részletezném, csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy ők is emberek, néha szórakoznak, nekik is vannak családi gondjaik, mint mindenkinek, és próbálnak egy normális életviszonyt fenntartani.

- Farkas Attila éveken keresztül vigyázott Michael Jackson biztonságára, korábban pedig George W. Bush testőre is volt. Ismerik egymást, találkoztak valaha?
- Nem sajnos. Azért sajnos, mert nagyon kevés magyarral futottam össze a 17 év alatt, míg ebben a szakmában voltam, pedig biztos van egy jó pár profi a világon, de hát a világ elég nagy.



- Franciaországban sztártestőrként ismerik, a lapok rendszeresen cikkeznek Önről. Nehéz elbújni a média elől?
- Nem, és már nem cikkeznek annyit, mióta kiléptem a szakmából. Ma már pénzügyi stratégiával foglalkozok, és mivel a könyvem főleg a fiataloknak, kezdőknek készült, egy szakmai bevezető volt, így főleg a profi berkeken belül voltam ismert. Ez nem jár akkora sztársággal, mintha a Harry Potter kalandjait írtam volna meg.

- A védett személyek listája hosszú, de érdemes megemlíteni Szaúd-Arábia uralkodóházának "egyik" trónörökösét, akinek európai útjait kísérte, illetve a Katari és az Arab Emirátusok uralkodó családjának tagjai is felkérték, hogy segítse a saját titkosszolgálatuk és testőrségük munkáját. Mi volt az ön feladata, és mennyiben volt nehezebb egy teljesen más kulturális környezetben biztosítani a védelmet?
- Amit tudni kell, hogy az ilyen típusú munkákhoz egy nemzetbiztonsági átvilágításon megyünk át mindkét országban, hiszen legtöbbször fegyveresen dolgozunk, amiért a belügyminiszter vállalja a felelősséget egy ideiglenes és az adott személy védelmére kiállított fegyverviselési engedéllyel. Az alapvető feladatunk egy eléggé komplex dolog volt, ugyanis napközben a két ország hivatalos védelmi csoportjainak az úgymond segítői voltunk, de az estéket és privát utakat csak mi biztosítottuk, úgyhogy ugyanazon a szinten kellett legyünk, mint bármelyik hivatalos rendőri vagy katonai testőr szervezet az adott ország kulturális szokásainak ismeretével egyetemben... Az elején minden kicsit nehézkes, de 1-2 nap alatt összeszokik a társaság, és általában minden flottul működik, tudván, hogy egy rendőri, egy katonai és egy privát szerv tesztoszterontól duzzadó csapatait kell összeboronálni, és ebben általában mi, a privátok vagyunk a mediátorok.

- Nem maradtak ki a védett személyek sorából az orosz, az amerikai és dél-amerikai milliárdosok sem. Milyen embereknek ismerte meg őket, voltak esetleg különleges hóbortjaik?
-Ezekről a személyekről konkrétan még ma sem beszélhetek, legfeljebb csak annyit, hogy ők is emberek, és hóbort, furcsa szokás terén van minden, mint a karácsonyfán.



- Térjünk kicsit vissza az időben 1997-be! Genfben, a találmányok világkiállításán harmadik helyezést ért el a találmánya (EMS-technology). Mi is volt ez pontosan? Illetve, milyen egyéb találmányai voltak még?
-Hogy egyszerű legyek, mondjuk úgy, hogy 1997-ben én voltam az első, aki egy teljes testi passzív izommozgatásra alkalmas kombi ruhát csinált, ami ma már mindenhol van. Az ötlet még testőr koromban fogant meg, a sportra szánt időhiány miatt. De a Magyar Közlekedéstudományi Intézettel közösen kidolgoztunk egy különleges gáz- és részecskeszűrőt gépkocsikra, és volt több biztonsági találmányom a repülő utas-csomagszállításban is.

- Ön írta az első személyi védelemről szóló könyvet Franciaországban, amit a sikerre való tekintettel háromszor kellett újranyomtatni, világszerte a francia nyelvű területeken nagy sikert aratott. Megjelenik ez a könyv esetleg magyarul, szlovákul, vagy csehül is valamikor?
- Mint már említettem, ez főleg egy professzionális bevezető a szakmában kezdők számára, persze egy-két történettel fűszerezve. Egyenlőre csak francia nyelven van, és én személy szerint nem terveztem más nyelven kiadatni, de ha bárkinek kedve lenne hozzá, áldásom rá.

- Tervez könyvet írni a múltjáról, a munkájával kapcsolatos élményeiről a közeljövőben?
- Mostanában nem, habár van egy kollégám és barátom, aki mostanában forgat egy filmet a saját életéről, testőrként egy ország leggazdagabb örökösével való szerelmi sztorijáról, mert ilyen is van. Ez eléggé kedvcsináló.

- George Michael különleges és csodálatos ember volt, egy igazi művész és legenda. Ön gyakran kísérte a sztárt és partnerét titkos útjaik, kiruccanásaik során. Mint testőrnek, meg kellett terveznie minden napot, azt hogy hova mennek vacsorázni, stb., ami már önmagában is nagy feladat. Mire kellett oda figyelnie?
- Az én időmben még Keny Goss volt a partnere, és igazából itt a nehézség abból, állt hogy ők terveztek meg mindent, nekem alkalmazkodni kellett. Titkos utak voltak, ahol a környezetükből senki nem tudott ezeknek a kiruccanásoknak a létezéséről és úti céljáról.

- Amikor a rajongói autogramot, közös fotót szerettek volna kérni George Michaeltől, hogyan lehetett ezt kezelni?
- Itt jön az a rész ahol a józan ész és az alázatosság játssza a főszerepet, úgy a sztár, mint a testőr részéről. Ha felismerték, akkor már csak a rajongók megértését és józan viselkedését kellett beolvasztani, de általában megértők voltak és viszonozták a kedvességet és a sztár közvetlenségét.

- A testőri munkát segítő fülbe rejthető kommunikációs eszközök, az új generációs kamerák, az arcfelismerő szoftverek és egyéb kütyük mellett a fegyverek is fejlődtek, valamint megjelentek a drónok és még számos más eszköz, ami potenciális veszélyforrás lehet ma már. Ön szerint a technológia fejlődésével nehezebb vagy könnyebb lett a testőri szakma?
- Pár évvel ezelőtt csak a bankokban voltak megfigyelő kamerák, ma már szinte mindenhol. A technológia haladása segíti a biztonsági szervek működését, de ugyanakkor a rosszakarók is ki tudják használni ezt a fejlődést. Haladni kell a korral, és ez egyértelműen elősegíti a testőrök munkáját is.

- Köszönöm az interjút!

Az interjút készítette: Telek Lajos
Társszerkesztő: Branyiczky Rita
A fotók Bregyán Gábor fotóalbumából valók.
 

 
 
 
 
 

Posledné čítané / Legutóbb olvasott / Last seen:
09:30:10 Film týždňa: Mníchov. Na prahu vojny (Netflix 2021) [2022-03-18; 1,028 x]
09:30:10 Egy csésze kávé: Vincze Tiborral, Párkány polgármester-jelöltjével [2014-06-22; 2,886 x]
09:30:10 Egy csésze kávé Bregyán Gáborral [2021-03-07; 2,538 x]
09:30:10 Egy csésze kávé Elzer Roland fiatal vállalkozóval [2015-09-19; 4,562 x]
09:30:10 Egy csésze kávé: Göbő Sándorral és lányával Göbő Annával, a Ketten formáció tagjaival [2022-02-23; 974 x]
09:29:59 Bránka zamknutá, koncert sa nekoná! Pozadie neuskutočneného koncertu Desmod+Cigánski diabli v ŠH Mil... [2013-03-21; 7,426 x]
09:29:45 Rozhovor pri šálke kávy s Mátyásom Csabaim, majiteľom magazínu Lemezbörze...plusz [2015-07-12; 3,368 x]
09:29:45 Egy csésze kávé Kis Adrival, a Fanny magazin szerkesztő-újságirójával [2015-05-17; 3,601 x]
09:29:44 Egy csésze kávé címlaplány - Szlovák Dorina kerekesszékes modell [2015-09-23; 4,493 x]
09:29:44 Magyarnak lenni a nagyvilágban. Telek Lajos új rovata a Watson.sk-n [2023-03-04; 970 x]
09:29:19 MsÚ nedovolil poslancovi prefotiť si stavebný denník zo ZŠ Mostná [2015-10-29; 5,693 x]
09:29:17 Naliehavá prosba nevychádzať na ulicu bez rúška na tvár [2020-03-14; 2,026 x]
09:29:15 Zmeny vo vedení mestského podniku Novocentrum [2011-02-11; 3,666 x]
09:29:07 Egy csésze kávé: Steven Eugene Kuhn-al, amerikai háborús veteránnal [2013-12-18; 5,287 x]
09:29:07 Egy csésze kávé Glória Lilla Kozma modellel, az olasz Italia Uno tv-műsorvezetőjével [2015-10-17; 5,641 x]
09:29:06 Meghívó - Mega mulatós parádé Érsekújvár [2023-08-27; 867 x]
09:29:03 Film týždňa: Papik (Seriál, Ukrajina 2020, 2021) [2022-01-06; 1,022 x]
09:28:49 Egy csésze kávé virtuális szépségverseny mai vendége Molnár Melyssa fitnesz modell [2017-10-02; 3,730 x]
09:28:49 Világutazó rovatom újabb vendége: Erika Valkovičová fotográfus [2022-07-23; 1,377 x]
09:28:49 Watson.sk sa ospravedlňuje poslancom J. Huršanovi a R. Schwarzovi za uvedenie klamstiev a neprávd v ... [2013-06-21; 5,082 x]
09:28:48 Nová Kasárenská tesne pred štartom [2020-07-11; 3,177 x]
09:28:46 MsÚ sa nedarí spočítať náklady na prevádzku materských škôl [2011-05-10; 3,666 x]
09:28:46 Opatrenia v súvislosti s koronavírusom / Intézkedések a koronavírus miatt [2020-03-10; 1,650 x]
09:28:27 Egy csésze kávé Répásy Zsolt fotóssal [2015-09-29; 5,040 x]
09:28:27 Meghívó Párkányba... néhány megjegyzéssel / Pozvánka do Štúrova [2013-11-21; 2,605 x]
09:28:26 Cserkész ereklyék, várábrázolások és egzotikus rovarok a Füleki Vármúzeumban / Výstava o histórii s... [2013-10-09; 2,496 x]
09:28:26 Egy csésze kávé: Kis Györggyel, a Cool Club CC elnökével és a TAT tehetségkutató verseny ötletgazdá... [2013-12-05; 9,407 x]
09:28:26 Egy csésze kávé a Svédországban élő Gerák Andrea énekesnővel / Šálka kávy so speváčkou Andreou Gerák... [2013-08-24; 4,483 x]
09:28:15 Ste už na pokraji šialenstva zo zlých správ? Niekto odviedol svoju prácu a zinkasoval za Vás svoje 4... [2024-07-12; 202 x]
09:28:07 Prehľad dotácií z Prvej pomoci/COVID v NZ od marca 2020 do júna 2022 [2022-09-18; 1,374 x]
09:28:02 Čím viac hláv, tým menej kapusty, alebo načo platíme za právne služby nitrianskej firme? [2016-10-13; 4,066 x]
09:28:01 Egy csésze kávé virtuális szépségverseny - Megismertük a Miss Spinner 2017 nyerteseit [2017-04-29; 4,011 x]
09:28:01 Egy csésze kávé: Zárug Zita és Harkányi Árpád ifjú házaspárral, akik nászútjukon körbebiciklizik a F... [2014-02-15; 7,502 x]
09:27:58 Futbalové A-mužstvo sa rozutekalo, funkcionári sa okydávajú špinou. Na toto šli státisíce z našich d... [2018-07-23; 6,452 x]
09:27:51 Egy csésze kávé virtuállis szépségverseny: Szőcs Annamária fitness modell [2017-09-27; 9,980 x]
09:27:51 Egy csésze kávé JUDr. Nagy Dávid jogásszal, érsekújvári városi képviselővel, a Felvidéki Labdarúgó E... [2015-06-07; 5,547 x]
09:27:51 Radics Gigi Párkányban [2013-11-05; 3,026 x]
09:27:51 Rozhovor s kapelou 3+2, nekorunovanými kráľmi svadobného rocku zo Srbska [2018-10-15; 2,851 x]
09:27:30 Fergeteges "Leningrád" koncerttel indult az idei Sziget Fesztivál / Fenomenálnym koncertom skupiny ... [2014-08-12; 1,927 x]
09:27:18 Cynická hra na predaj strechy sponad hlavy Rómov pokračuje / Folytatódik a cinikus játék, amelynek ... [2012-05-24; 3,535 x]
09:27:12 Egy csésze kávé Fejes Gábor kerékpárversenyzővel [2021-12-31; 1,035 x]
09:27:12 Címlap lány: a párkányi Janszó Orsolya operaénekesnő [2023-08-13; 822 x]
09:27:12 Egy csésze kávé: "Címlaplány" rovatunk vendége a párkányi fitness lady Andrea Andi Heumann [2015-03-10; 3,301 x]
09:27:11 A párkányi Hencz Róbert újabb trófeát szerzett -két magyar világbajnokot ünnepeltek Monacóban... [2014-04-13; 4,014 x]
09:26:58 Vysoké hry novozámockých lokálpatriotov - Kauza Novocentrum II. / Érsekújvári lokálpatrióták fortély... [2012-08-09; 6,592 x]
09:26:42 Ak Vám nie je ľahostajný osud novozámockých štadiónov, príďte vyjadriť svoj názor na Hlavné námestie... [2019-08-07; 2,411 x]
09:26:42 Egy csésze kávé: Omotunde Komolafe úrral a "Miss Afro Hungary" szépségverseny szervezőjevel [2014-02-07; 7,101 x]
09:26:42 Egy csésze kávé Somogyi György képregény-íróval, Kittenberg-kutatóval [2019-05-26; 1,855 x]
09:26:39 Film týždňa: Putinovi svedkovia, rež. Vitalij Manskij 2018 [2019-01-02; 1,689 x]
09:26:39 Mierový pochod aj v Nových Zámkoch [2023-02-23; 1,182 x]

The index.php: SIZE[b]: 29,969 MODIFIED: 2024.01.09 22:06:48.MD5: a96b9c14c093fe1384de07847e3e01bc STATUS: FALSE  This window is : x