Úvod / Nyitóoldal
   
 
Oto Psenak  13-02-27   3,129  
0

Az "Imádok férjhez menni" c. zenés vígjáték sikeres szombati premierje után beszélgettünk Juhász Mária rendezőnővel az előadásról, terveiről, az érsekújvári magyar kultúra helyzetéről.

- Tisztelt rendezőnő, mennyire elégedett az előadással, azon belül is a szereplők játékával?
- Goethét idézem: "A lehetetlent kell akarnunk, hogy elérjük a lehetségest!" - Két hónap alatt, alig mérhető alacsony számú próbaidővel, sok-sok hiányzással, színpadlehetőség nélkül...  

Lehetetlennek tűnő, embertelen feladatot róttam magamra. Ehhez képest: színpadra léptünk! Igaz, kényszerhelyzetben (lejárt közben a bp-i támogatás határideje). Saját mércém szerint - sajnos - csak közepes szintű előadást látott a közönség. (Kiváló zenekar nélkül gyengébbre sikeredett volna!) Szégyenkeznünk azonban így sem kell; szerintem a szokásos újvári színvonal felett teljesítettünk.
Kedves, őszinte volt a szereplők színpadi jelenléte; kellemes összhang jellemezte a játékot. Lelkesedésük, játékkedvük, példásnak mondható, - hatásosan játszottak! Hálás volt érte a közönség. Szinte önmagukat múlták felül a váratlan helyzetek rögtönzött megoldásában is. Minden dicséretet megérdemelnek, - annak ellenére, hogy természetesen lesz még mit csiszolnunk, jobbítanunk.
Tulajdonképpen kényszermegoldás vegyítette a régi történetet, és az új helyzetet (díszletre, bútorzatra, jelmezre, illetve azok kölcsönzésére nincs pénzünk), ezért felesleges pl. az ajtók, ablakok számonkérése! Ki-ki a saját ruhatárából öltözött, - sajnos nem mindig a lemegfelelőbben...  Fegyelmezettebben kellett volna a többször említett szabályokhoz igazodniuk: színek, minták, formák, anyagok összhangjával, jó ízléssel, történéseknek és a darabbeli télies időszaknak megfelelően. Változtatnunk kell rajta!
- Összehasonlítva az előző rendezésekkel, miben volt ez más?
- Nem szokásom félkész munkára ráfogni, hogy elkészült, hogy rendben van... Mindig erős hiányérzettel küzdöttem, az előadáson is. Utólag sem mondhatok mást: 45 perces próbákkal nem sokra megy az ember. Továbbá: rendszeresen hiányoztak a főszereplők, (pl.: lányok helyettesítették a fiúkat, de ez nem oldott meg semmit). Futtában, be-beugrott percekre, erősen megosztott figyelemre nem lehet építeni! Komoly munka, kellő odafigyelés nélkül nem várható időálló eredmény, - bármennyire is azt hiszik... És időközben talán azt is megtanulják a szereplők, hogy fontosságsorrend ismerete, -sőt, gyakorlása - nélkül örökös kapkodás lesz az életük.
- Kik támogatták az előadást? Mennyire támaszkodhatott más érsekújvári kultúrszervezetek jóhiszemű együttműködésére?
- A bp-i Bethlen G. Alap támogatott bennünket, és 30, - számomra ismeretlen - adakozónak köszönhetjük a segítséget. Béres József mérnök úr, a papírfeldolgozás területén sikeres vállalkozó Párkányból és Czuczor Elvira (Korzó) volt kiemelt támogatónk a polgármester úr pedig terembércsökkentést ígért.  Itt említem meg dr. Peternai Zsuzsa, a Pázmány Péter Gimnázium igazgatónőjének támogatását, amely nélkül nem jöhetett volna létre a produkció.
A következő kérdésre adott válasz: kultúrszervezetek jóhiszeműségét ebben a városban sohasem tapasztaltam! (Intézmények vezetői közül régebben Tóth József, Deák Tibor, Szabó Eleonóra volt segítőkész, jelenleg utóbbiaknak van rá lehetőségük.) Itt együttműködés helyett irigységből eredő elutasítás, sőt rosszindulatú akadályoztatás a "divat"! Érdekszövetségek védik egymást, és az együttműködés megértés leple alatt jelent kirekesztést, megosztást, ellenségeskedést. Azonnal meg kellene szüntetni az ilyen közösségrombolást!


A rendezőnő és a két férfi-főszereplő a darab bemutatója után (Fotó: Tóth Lehel)
- Milyen tervekkel készül az elkövetkező időszakra?
- Örülnének néhányan, ha kijelenteném, hogy belefáradtam, hogy semmit sem tervezek. Nem szerzek ezzel örömet a minősíthetetlenül jellemtelen gáncsoskodóknak!
Öt évtized közösségépítő munkája áll mögöttem. Bizonyíthatóan, tagadhatatlanul. A tisztességes, hozzáértő munka most is éltet. (Minden más a jó Istenre tartozik...)
- Egészében hogyan értékeli az érsekújvári magyar közéletet? Gazdag közösségi életet élnek-e az újvári magyarok?
- Hm...! Néhány kakas kukorékol, -torkaszakadtából, rekedten, - néhány kisebb-nagyon szemétdombon! Tyúkok helyett mindenféle más BAROMfi szaladgál körülöttük, látszatra majdnem-elégedetten...! Régóta nem tudják már, melyiknek hol lenne a helye, s hogy mi végre vannak ott ahol...
- Negyvennégy éve lakom ebben a városban. Azóta látom, hogy mindig akadnak kukorékolók! Tolakodnak-tollasodnak, rohangálnak ide-oda, csípnek-rugdosnak (ezt szeretik a  legjobban), aztán néhányan időtlen idők óta maradnak, maradnak! Szemétdombon érzik jó magukat; várják-lesik, mikor csillan meg valami...!
Szomorú tény: szerintem ilyen az érsekújvári magyar közélet! Nagy szégyen! Szemétdombon viaskodó kakasokból, vagy gyámoltalan kiszolgáltatott  gyáva csordahadtól mit várhat a gondolkodó, tenni akaró ember? (Elnézést kérek az általuk megtévesztettektől, becsapottaktól!)
Konkrét kérdésre konkrét válasz: Érsekújvárott régóta nem létezik magyar közélet! Sőt! A közösségi élet fogalma is ismeretlen! Szellemiség, együttgondolkodás, elhivatottság, igyekezet, stb. nélkül NEM MEGY!
Minél gyakrabban jókat enni-inni, ehhez itt-ott még színlelni is valamit...? Teljesen más tárgykör (kategória)! Gazdag élet? Valakik számára bizonyára létezik. Közösségi élet? Nincs ilyen. Gazdag közösségi élet? Újvári magyarok körében? - Na, neee!
- Miben látja a legnagyobb akadályt, ill. fékező körülményt?
- Egyértelmű válaszom: ez jellemkérdés! Előbbi gondolatok összessége, (és mindaz, amit hosszasan lehetne még ecsetelnem), választ ad erre a kérdésre. Akadályok leküzdéséhez, fékek feloldásához ÖNFELÁLDOZÓ, BECSÜLETES, HOZZÁÉRTŐ, ELKÖTELEZETTEK kellenek! Vezető állás, helyezkedni tudás, kapcsolatok, életkor, stb. - semmi nem számít! A "nagybetűs" követelmények viszont igen! Enélkül remény sem lesz sokáig!
- Lát-e esélyt a  kibontakozásra, vagy pedig beigazolódik Vadkerty Katalin jóslata, és 50 év múlta Érsekújvárban nem lesz magyar szó...?
- Ha így folytatják, szerintem semmi esély. Hiába "forgalmaz" ugyanis a KultúrKorzó vagy a Csemadok olykor-olykor színvonalas programot is! A lényeg egészen másutt van!
Azoknak kellene teret adni, akik nem saját népszerűségükért, nem jobban kifizetődő székfoglalásokért, hanem a közösség érdekében cselekszenek!
Akiknek alkotóképessége régóta közismert, akik otthonosak a magyar nyelv terén, és elkötelezettek a magyar kultúra iránt.
Akik folyamatosan bizonyítják, hogy munkájukban azonos a gondolat a szó és a tett! Jelenleg erről szó sincs, ezért azonnal változtatni kellene! Ha semmi sem történik, nemhogy 50-év múlva, talán 20-30 év múlva sem lesz hallható magyar szó ebben a városban! Szerintem ezt akarják! - Miért hagyjuk?!

A beszélgetést köszöni: Psenák Ottó

2013-03-05 08:27:17 anonymus
Polgármester úrnak üzenem, hogy ne a szeszbe keresse a búját - bánatát, hanem "Talpra magyar...!" Tehát "Itt az idő, most, vagy soha!" Az elvonókúra nem szégyen, el kell menni és tiszta vizet önteni a pohárba! Főleg segíteni, támogatni azoknak, akiknek igazán érdekükben áll a magyarság fenntartása és akik szeretnék művelni az eddig műveletlent, de nem volt mostanáig nagyon nagy esélyük a fennmaradásra!
2013-03-05 08:07:45 anonymus
Polgármester úrnak üzenem, hogy ne a szeszbe keresse a búját - bánatát, hanem "Talpra magyar...!" Tehát "Itt az idő, most, vagy soha!" Az elvonókúra nem szégyen, el kell menni és tiszta vizet önteni a pohárba! Főleg segíteni azokon, akiknek érdekükben áll a magyarság fenntartása és művelni az eddig műveletlent! Végezetűl még annyi, hogy "Minden ember ember, csak nem minden ember ember a talpán!"
2013-03-05 08:06:37 anonymus
Kedves olvasó, bekell, hogy valljam, és persze aláírom, J. Mária szavait... Több, mint 10 éve kísérem figyelemmel az alkotó munkáját. Rengeteg a jellemtelen ember körülötte! Nem tapintatatlanságból, hanem "figyelmezett fegyelmezettségől" állítom, hogy "fegyelemtelen figyelmetlen" nem más, mint maga a polgármester mester úr. Nem tudom, hogy cinkos vagy főcinkos, de elsősorban magába kellene néznie! Mit tett az elmúlt esztendőben annak érdekében, hogy létezzen eredeti színvonalas kultúrális előadás? Mit tett annak érdekében, hogy rendes támogatást nyújtson J.Mária részére, hogy tudjon alkotni szívből-lélekből, őszintén és becsűletesen az újvári magyar közzösségi közönség részére? Semmit!
 
 

Posledné čítané / Legutóbb olvasott / Last seen:
06:13:06 "Néhány kakas kukorékol torkaszakadtából kisebb-nagyobb szemétdombokon..." Beszélgetés Juhász Mária... [2013-02-27; 3,129 x]
06:13:06 Miben látom a meggyengült magyar képviselet okait Érsekújvárban [2010-11-30; 4,000 x]
06:01:04 Ki kicsoda a felvidéki magyar internetes médiában? [2015-11-20; 2,239 x]
05:49:32 Ako primátor so svojim krúžkom rozhodli o predaji dôležitej mestskej parcely, znemožnili výstavbu op... [2024-07-06; 1,581 x]
04:30:36 Skončila jedna z významných stavebných firiem regiónu - Molda s.r.o. [2019-02-20; 4,124 x]
04:21:13 Tibor do práce nechodil... / Tibor nem járt be a munkahelyére... [2014-12-13; 6,393 x]
04:20:49 Nová učebnica Maďarčina pre samoukov / Magyar nyelvkönyv szlovák anyanyelvűek számára [2011-02-16; 25,448 x]
04:20:36 MsZ schválilo čerpanie úveru na kontroverznú sochu i úpravu mestských infokioskov [2011-02-24; 2,574 x]
04:20:20 Baterkáreň v Šuranoch [2024-08-19; 821 x]
04:20:17 Tak nakoniec predsa: novozámocký McDonalds otvorený [2022-02-04; 2,096 x]
04:20:16 Semmi sem hiányzik lepusztult kirabolt városunkból jobban, mint egy Szent István szobor... [2020-06-27; 1,281 x]
04:13:28 A Komáromi Imanapok emlékezete / Z histórie komárňanských modlitebných dní [2015-01-18; 3,848 x]
03:55:17 Nagyszombat, június 9., Szemeszterzáró mise, Pék László és Hústyava István előadása [2020-06-12; 1,347 x]
03:37:50 Do Nových Zámkov začali zvážať komunálny odpad zo širokého okolia [2024-08-22; 470 x]
03:32:50 Pri prenájme mestských parciel firme poslanca Uhrina primátor obišiel zastupiteľstvo [2019-09-19; 2,539 x]
03:24:59 Voňavá investícia mieri do Nových Zámkov (doplnené) [2021-12-13; 1,719 x]
03:14:21 Názor čitateľa: Projekt bioplynovej stanice je z pohľadu zdravého rozumu nonsens [2021-12-15; 1,371 x]
03:13:47 Také veľmi nezverejňujeme, aby sme (ne)vytvorili rovnaké podmnienky pre všetkých... Z diskusie na Ms... [2022-12-17; 1,322 x]
02:59:30 Ako oslavujú vianoce Vica Kerekes, Peter Oszlik a Lucie Vondráčková [2022-12-26; 1,391 x]
02:42:32 Priebežná správa o stave riešenia podnetov na portáli "Odkaz pre starostu" [2015-02-09; 6,894 x]
02:25:12 Pred 67 rokmi vyšiel prvý slovenský profesionálny satiricko-humoristický časopis Roháč. Pripomíname ... [2015-03-17; 3,781 x]
02:24:47 Egy csésze kávé a holnap sztárjaival. A színpadon a GHP zenekar Nagykaposról [2015-07-29; 8,234 x]
02:24:45 Privatizačná kauza JCP Štúrovo [2023-09-14; 1,442 x]
02:24:32 Vyjadrenie p. Juraja Martinku, konateľa Limestone SK s.r.o. a Limestonereal s.r.o. k článku Anatómia... [2022-10-13; 1,576 x]
02:23:37 Dva roky ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine... [2024-02-24; 461 x]
02:23:17 Osudy Regionálneho enviromentálneho Centra (REC) [2024-08-23; 204 x]
02:23:17 László Béla - Bárczi Zsófia - Komzsík Attila: A nyitrai magyar pedagógusképzés ötvenöt éve (1960-201... [2016-12-29; 2,769 x]
02:23:04 Sme užialení a nenachádzame útechy... Listy Ľudovíta Štúra zv. I.-IV. (1954-1999) v chronológii Wats... [2017-05-25; 4,183 x]
02:20:32 Kto sú najpopulárnejší slovenskí YouTuberi? [2020-11-17; 2,687 x]
02:20:17 A 300 éves Ziliziek Pereden találkoztak [2017-11-09; 2,924 x]
02:20:17 Szent István-mellszobor avatása Érsekújvárban... [2024-08-24; 259 x]
02:19:46 Felvidéki polémiák I. / Felvidécke polemiky I.: Slobodník vs. Petőcz 1997 [2014-10-22; 1,959 x]
02:18:58 Ing. Bohátová zástupkyňou riaditeľa SPŠE [2011-08-03; 2,818 x]
02:18:58 A hét könyve / Kniha týždňa: Pukkai László, Mátyusföldi lexikon / Lexikón osobností Matúšovej zeme (... [2015-01-08; 5,882 x]
02:14:23 Kniha týždňa / A hét könyve: Pavel J. Kuthan, V těžkých dobách. Boje na Slovensku 1918-1919 [2012-11-12; 6,546 x]
01:28:58 Popravy legionárov počas československo-maďarského konfliktu v roku 1919 / Legionáriusok kivégzése a... [2013-07-03; 7,853 x]
01:24:56 Az Egy Csésze Kávé mai vendége: Špaňo János, a MadDogX , Gilotin, Flashback együttesek menedzsere, ... [2014-11-19; 3,279 x]
01:08:35 Zelená primátorovmu Cintorín biznisu [2020-08-31; 3,439 x]
01:08:34 Historik Roman Holec o Trianonských rituáloch / Roman Holec szlovák történész a Trianoni rítusokról... [2011-04-11; 10,154 x]
01:05:26 Pred 20 rokmi zomrel šuriansky rodák Dr. Emil Vidra [2012-06-30; 4,823 x]
01:04:13 Trafiku nechcel a ostatným trafikantom zbytočne strpčoval život. Primátor včera odvolával posl. Balo... [2023-06-28; 2,381 x]
01:02:44 Správa hl. kontrolóra o výsledku kontroly oprávnenosti vyradenia majetku mesta za takmer 60 tis. Eu... [2015-02-25; 6,134 x]
01:01:43 Situácia bezdomovcov jednou z tém na zasadaní MsZ 28. marca 2011 / A hajléktalanok helyzete a vá... [2011-03-29; 6,556 x]
01:01:18 Nové Zámky v radostnom očakávaní klobáskového festivalu... [2013-10-08; 2,501 x]
00:56:49 Najdlhšia klobáska rastie v najzanedbanejšom meste / A legelhanyagoltabb városban terem a leghosszab... [2011-10-18; 2,994 x]
00:54:40 Menoslov zosnulých, ktorých popol bol uložený do spoločného hrobu na novozámockom cintoríne / Az érs... [2017-02-15; 4,338 x]
00:51:28 Kriminalita v kraji podľa hlásení Krajského veliteľstva Policajného zboru za obdobie apríl 2008 - ap... [2018-03-31; 18,877 x]
00:45:17 Mesto má ďalší prehratý spor. Kauza pokazenej dražby Holotovho domu z r. 2008 skončila katastrofou p... [2022-05-23; 2,031 x]
00:43:46 História populačného alarmizmu [2023-11-26; 903 x]
00:43:23 Zneužíval primátor právomoc verejného činiteľa? [2021-10-12; 2,535 x]

The index.php: SIZE[b]: 29,969 MODIFIED: 2024.01.09 22:06:48.MD5: a96b9c14c093fe1384de07847e3e01bc STATUS: FALSE  This window is : x