Úvod / Nyitóoldal
   
 
Oto Psenak  17-06-20   3,985  
0
Dvojhodinový film o živote a politickej dráhe Borisa Nemcova (1959-2015) je dokumentom mimoriadnej sily. Hlavný hrdina začínal svoju politickú kariéru ako gubernátor Nižného Novgorodu, kde si ho všimol B. Jeľcin ktorý ho pozval na post vicepremiéra do reformej vlády V. Černomyrdina. Po odchode z úradu bol lídrom ruskej opozície. 27. februára 2015 sa stal obeťou atentátu neďaleko Kremľa v centre Moskvy. Film režisérky Very Kričevskej podrobne mapuje politickú kariéru B. Nemcova a dáva nahliadnuť do posledných desaťročí  života ruskej spoločnosti o ktorých našinec nevie takmer nič...  



 
 


Aleksej Navaľnyj, súčasný líder ruskej opozície:  Stretol som ho naposledy tri dni pred smrťou. Navštívil ma vo väzení. V noci. Čo je prísne zakázané. Ale jemu to dovolili, lebo on bol Boris Nemcov...
 


Prezident Boris Jeľcin, interview v Nižnom Novgorode, 1994:
- Nedávno ste povedal, že Vaša dôvera v gubernátora Nemcova sa upevnila.
- Áno on natoľko vyrástol, že s ním možno uvažovať aj na prezidentský post.

Tatiana Jumaševa, dcéra B. Jeľcina: Mal otcove sympatie, boli si charakterovo podobní... Otec, ktorý nemal syna, sa v ňom videl...
 


Boris Nemcov, 1989: Naša účasť v politike nie je nadlho. Teraz sa tam ísť musí, lebo už ani vedou sa nemožno zaoberať, ale veci sa utrasú a inteligencia sa může vrátiť k svojim činnostiam...

Nina Zvereva, žurnalistka, asistentka B. Nemcova: Rozhodol sa kandidovať a na letáky naísať "Boris Jefimovič Nemcov, Žid". "Nechcem ísť ako Rus, lebo to bude prvé, čo proti mne použijú." Áno boli to také časy, keď to bolo veľmi frekventované...
 


 
Michail Prochorov,  biznismen: Nemcov hovoril: rozhodol som sa kandidovať do parlamentu. Je to tam, ako keď sa rozpadáva rodina. Nie je možné pokračovať a žiť ako predtým.... Poslanci sa navzájom nenávidia. Je ich treba vystriedať.... A tu je toľko dobrých kandidátov a sľubujú vám všetko na svete. Ja vám nesľubujem nič, len že jediné: nebudem klamať. Ja - Nebudem - Klamať!  Dobre to vymyslel, bolo to geniálne...
 
 


Oleg Sisuev, býv. primátor Samary: Na jeseň 1993 chodil Nemcov v čiernom obleku a bielych ponožkách...
Nebol nikdy komunistom, ani komsomolským frunkcionárom, de facto bol disidentom. Tento systém je neefektívny, je celý naruby. Musí sa zmeniť...
 


 Jevgenija Aľbac, novinárka: Na prvý pohľad mi bol nesympatický. Stúpla mu sláva do hlavy. Bol nesmierne populárny ako gubernátor. Navyše krásavec, všetkým babám v Novgorode pobláznil hlavy...
Grigorij Javlinskij, autoror reforiem, predseda strany jabloko:  Chodil v bielych ponožkách a bol veľmi pekný, energický,...
 


Bola revolúcia a revolúcia praje mladým. Jeľcin videl mladého človeka - povedal mu - máme tu hospodársky krach, lístkový systém, prázdne obchody, nedostatok liekov, chýba vykurovací olej... Ja ťa vymenujjem, ak za tri mesiace nebudú výsledky, odvolám Ťa...
 


Jegor Gajdar, býv. predseda vlády:  Po puči a rozpade ZSR som sa ocitol v čele vlády. Ekonomika sa jednoducho zastavila. Boris využívajúc naše vzťahy ku mne chodil každý tri dni a riešil prblémy Nižného Novgorodu. Na jar 1992 si vymyslel, aby som pricestoval do N. Novgorodu. Vymýšľali sme ako nastaviť región, aby vstal na nohy.

Boris Nemcov: Chýba Benzín?! Nech si sadne ku mne do auta. Hneď to preveríme, ale ak mi klame, beda mu!...
 


Boris Nemcov: Ceny narástli 50 násobne. A Jelcin pricestoval do Novgorodu a rozhodol sa navštíviť trh. Bábušky sa naňho hneď vrhli, že čo si spôsobil... Ide k pultu a tam vidí maslo za 305 rubľov ktoré predtým stálo 5,50. Pýta sa ma, a kto tieto ceny určil? Hovorím mu: Boris Nikolajevič, to Vy. Ako ja?! Nechali ste ich na trh, a takéto ceny trh nastavil... Kto je riaditeľom mliečneho kartelu? Odvolaj ho a nech sa ceny vrátia späť!
 


Michail Fridman, biznismen: Zoznámili sme sa v čase privatizácie. Zastupoval som fond Alfa Kapital. Získali sme nejaké akcie fabrík z Nižného Novgorodu. Vznikli tam akési ťažkosti, išli sme k nemu, aby sme sa dohodli a prestali klásť prekážky.
Vstúpili sme do jeho kancelárie a hneď sa spýtal: Tak načo ste pricestovali?  Chcete mi fabriku ukradnút?  Teda takto. Ukradnúť sa vám to nepodarí, zaplaťte 500 miliónov USD a môžete si zobrať závod k čertovej materi. Sú nejaké otázky? Niečo sme habkali, on vstal a povedal: nemám viac času, stretnutie sa skončilo!

Michail Chodorkovskij, biznismen: Vzťahy medzi nami boli vždy napäté. Vždy si držal odstup od tých, ktorých nazývali oligarchami, odo mňa tiež...
 


Dennodenne chodil medzi ľudí a vysvetľoval, že zmeny sú potrebné, dom potrebuje opravu, lebo inak spadne strecha. Nemáme inú možnosť a nemáme kam ísť.  Trpezlivo vysvetľoval denno-denne aj cez televízne obrazovky. Čo je súkromné vlastníctvo a načo ho potrebujeme. Čo je sloboda.
Margaret Thatcher ho navśtívila v N. Novgorode, veľvyslanci sa s ním stretávali, pochopili kde sa treba zoznamovať s budúcim Ruskom.
 
 


Boris Nemcov: Myslím si, že sa nemôžeme prizerať, aby sa do Ruska vracali cínové truhly z Čečenska s našimi vojakmi. Som proti vstupu vojsk do Grozného, do miest a dedínn Čečenskej republiky. Sľubujem že urobím všetko preto, aby som presvedčil vedenie krajiny ukončiť túto vojnu.
 
 


Dimitrijj Muratov, novinár: Keď vojnová kampaň naberala obrátky, keď zomierali tisíce vojakov, keď matere vojakov vypravili do Čečenska zachraňovať svojich synov, Nemcov sa na furgone plnom podpisových hárkov vypravil do Moskvy za Jeľcinom.

Boris Nemcov: Prišiel som za Jeľcinom, keď uvidel tie podpisy, čítal text petície "Vážený Boris Nikolajevič, žiadame okamžite zastaviť vojnu". Jeľcin sa pozerá na podpisy a pýta sa: Tieto podpisy sú za mňa, alebo proti mne? Vravím mu: Len od Vás to závisí. Ak zastavíte vojnu, tak sú za Vás... No dobre, tak choď... povedal krajne nahnevaný. Nič proti mne nepodnikol, len mi nechal odpojiť priamu linku do Kremľa.

A potom zničoho nič mi linku zapojili späť, volá mi Jeľcin  a pýta sa: no čo, holubica mieru, do Čečenska so mnou pocestuješ? Ideme uzatvoriť mier. Priletel som do Moskvy, na Vnukove 2 stojí vládny špeciál a pred ním bledí ministri, ktorí mi hovoria: musíš odhovoriť Jeľcina, aby neletel, zastrelia ho. Snáď len nechceš aby Tvojho obľúbeného prezidenta zastrelili?!
Prichádza Jeľcinova limuzína, ten vychádza a pýta sa: čo tu stojíte, nasadajte. Hovorím mu, že Koržakov a Barsukov sa boja o jeho život. Načo on: azda si sa len nezľakol? Tak poďme do lietadla. A zbabelci nech ostanú tu.
 


Boris Jeľcin: Včera bol Jandarbijev u mňa v Moskve, podpísal dohodu o ukončení akýchkoľvek vojnových aktivít.
 
 


Alfréd Koch, politik: Situácia bola ťažká - ekonomika v ruinách, voľby do dumy prehrané, kontrola nad parlamentom v rukách komunistov a LDPR (strana Žirinovského pozn. Watson). Obrovské riziko prehrať prezidenstké voľby.  Naozaj vtedy málokto veril, že Jeľcin môže znova vyhrať. Neveril ani Gajdar. Dokonca navštívil Nemcova v Nižnom Novgorode s otázkou, či sa nechce zúčastniť prezidenstkých volieb.

Jegor Gajdar: Dospeli sme k názoru, že B. Nemcov by mohol byť osobnosťou najväčšmi schopnou konsolidovať demokratických voličov. Nemcov to vśak odmietol.

Boris Nemcov: Vo východnej Európe platí zákon kyvadla, ktorý ukazuje, že na osi Jeľcin-Zjuganov zvíťazí Zjuganov. Aj keby sa podarilo nerozhodných presvedčiť že Zjuganov je horší ako Jeľcin, je minimálne 50 perc. voličov, ktorí za Jeľcina hlasovať v nijakom prípade nebudú.
 
Evgenij Kiseľov, tv novinár, dôverník majiteľa NTV Gusinského: V tom čase sa v Davose na sumite G6 - a treba vedieť že vtedy panovalo smrteľné neptriateľstvo medzi ruskými oligarchami, napr. medzi Berezovským a Gusinským - tak na tomto stretnutí ma chytí Berezovský za rukáv  a vraví, oj Jevgenij, kde by som našiel Gusinského? A ja sa pýtam, Boris Abramovič, a čo by ste s ním chceli?  -Potrebujem  sa porozprávať vo vážnej veci...
Hneď sa aj stretli a zhovárali. A potom mi Gusinskij hovorí: počúvaj, Berezovský seriózne navrhuje uzavrieť prímerie a spoločne podporiť Jeľcina....
 


Michail Fridman, biznismen: Od toho momentu boloo jasné, že Boris Nikolajevič zostáva a treba len dohodnúť v akej forme. Jedna skupina hovorila, že sa tak má udiať cez vojenský prevrat, iná skupina, že je možné vyhrať voľby cez médiá aj bez ozbrojeného vystúpenia. Z dvoch zlých možností sme si vybrali menšie zlo, ako sa nám vtedy javilo. Aj my bankári sme podpísali otvorený list Jeľcinovi a Zjuganovovi o tom, že je potrebné zmierniť rétoriku a konfrontačný tón, sociálnu demagógiu a všetko ostatné.
Bolo nám povedané, že ak Jeľcin prehrá, je s nami koniec... Ja ako človek ďaleký od politiky som nesmelo poznamenal, že víťazstvo Zjuganova by nám síce osobne spôsobilo problémy, ale z hľadiska historického procesu by to azda bolo aj lepšie pre krajinu... Konečne by tu bol precedens keď sa moc získava na základe výsledkov volieb... Nasledovali také podráždené reakcie, že som ďalej už iba ticho sedel a čuśal.
Osobne si myslím, že víťastvo Zjuganova by pomohlo Rusku dostať sa do normálnych pomerov...
 
Boris Nemcov: Verím že po víťazstve Zjuganova dôjde k rozkolu v radoch komunistov a že bude v Rusku sformovaná silná opozícia. Aj preto by bolo veľmi vhodné, keby súčasny prezident navrhol znmenu ústavy smerom k obmedzeniu prezidentských právomocí.
 


 
Boris Nemcov: Po prvom kole získali Jeľcin aj Zjuganov v nižnenovgorodskej oblasti rovnaký počet hlasov. Zavolal mi Zjuganov - chcem za Tebou prísť. Nec sa páči, zoznám nás so svojou družinou.
A potom mu vravím: Ľudia, ktorí sú okolo Vás - nie v Moskve ale v regiónoch - to sú spravidla ľudia neúspešní, smoliari, závistlivci, ľudia pomstychtiví... Možno vy ste dobrý človek, ale títo okolo vás sú raz takí... Bojím sa, že pre krajinu bude Váš príchod k moci veľké nešťastie, aj keď pripúšťam, že vy osobne môžete byť dobrý chlap.
Práve preto, všetci čo sedíme na tejto strane stola - my za vás hlasovať nebudeme.
 


Interview s Jeľcinom po operácii: Boris Nikolajevič, ako sa cítite? -No ak to porovnám s prvými dňami po operácii, tak dobre.
Tatiana Jumaševa, dcéra B. Jeľcina:  Černomyrdin presvedčil jeľcina, aby Čubajs, ktorý v tom čase viedol prezidenstkú administráciu, prešiel za podpredsedu vlády a riadil ekonomický blok. Ten začal hľadať členov tímu a jeden z kandidátov bol Nemcov. Čubajs pozval Nemcova a presviedčal ho, ale ten odmietol. Aj v Novgorode je treba pripraviť reformy atď. Vtedy si otec pomyslel, že by som ho mohla presvedčiť ja. Mala som s ním naozaj veľmi dobré vzťahy, aj keď sme sa nestretávali často.

Boris Nemcov: Všetci ma odhovárali, aby som sa nebol kamikadze. Potom pricestovala dcéra Jeľcina Tatiana.

Tatiana Jumaševa: Pricestovala som už po zotmení, Jumašev ho telefonicky upozornil, Borja bol šokovaný, vôbec to nečakal.

Boris Nemcov: Štyri hodiny ma presviedčala, vyplakávala, a potom povedala: Otec ti celý život pomáhal - čo bola svätá pravda - je čas mu to vrátiť. A z čisto z ľudkého hľadiska som nevel odmietnuť.
Ešte pred Tatianou ku mne prišiel Boris Abramovič (Berezovský - pozn. Watson) ako taký Kerenský  zababuśený v čapici a hovorí: My sme tu prijali spoločné rozhodnutie - treba Ťa vymenovať za načáľnika. A ja sa ho pýtam a "my" to je kto? No s chlapcami sme sa dohodli a povedali to Jeľcinovi. Ten samozrejme počúvol... Vtedy som pochopil že to nedopadne dobre. Hovorím Berezovskému: Borja, zle to skončí, veľmi zle. (B. Berezovského našli v marci 2013 obeseného v kúpeľni jeho londýnskeho bytu - pozn. Watson)

Tatiana Jumaševa: Berezovského som nevidela, vraj sa veľmi rýchlo rozlúčil keď sa dozvedel o mojom príchode, ale toto sa naňho podobalo - hneď ako niekde niečo začul sa to snažil zobchodovať ako svoju zásluhu...
 


Jeľcin: No čo, Boris Jefimovič, veľmi zaujímavý variant. (Nemcov: Veľmi nebezpečný variant) Vy mladí - s Čubajsom vo vláde... vytvoríte svieži mladý tím

Aľbac: To už bolo také ťažké obdobie, keď Rusku vládli oligarchovia, ktorí si robili vo vláde čo chceli...

Rozhovor s B. Nemcovom: Pred niekoľkými hodinami ste prijali menovanie do vlady. Kto Vás prehovoril, Berezovskij? Nemcov: Prezident. Došlo k zhode názorov na situáciu v ktorej sa nachádzame. Sú len dve cesty - buď banditský kapitalizmus, alebo kapitalizmus národný s ľudskou tvárou.
 


Valentin Jumešov, hlava prezidentskej administrácie za vlády B. Jeľcina:  Dobre sa pamätám ako Nemcov - ktorý bol prvým vicepremiérom a súčasne ministrom energetiky - bránil predaju Gazpromu.

Nemcov: Rozhodli sme sa čestne predať SvjazInvest - najväčśiu telekomunikačnú firmu.
 


Boris Berezovskij, podnikateľ-oligarcha:  V jeden pekný deń sa Anatolij Borisovič (Čubajs - pozn. Watson) zobudil a rozhodol sa, že odteraz bude biznis fungovať podľa iných pravidiel.  Nie tak ako fungoval doteraz - škaredý, nesprávny, ale fungujúci.
 
Karty boli rozdané tak, aby Svajzinvest mala sprivatizovať skupina Gusinského  ktorý sa spojil so śpanielskou  Telefonicou.. Boli tam pravidlá hry, ktoré sa vytvorili dávno predtým, ako prišli chlapci. Všetci ich akceptovali a biznis sa nimi riadil. A vtedy prichádzajú noví ľudia a vravia: všetko bude odteraz inak. Urobíme čestný konkurz.
 
V. Jumašov:  Predpovedal som Borisovi, čo sa stane. Potom, ako Gusinskij prehrá - a on počas troch rokov veľmi škurpulózne lepil svoj - ako je nám teraz jasné - nezmyselný - Svjazinvest, že o mesiac už vláda mladých reformátorov nebude. Snažil som sa ich presvedćiť, aby sme zvolali biznis a povedali, že to bude naposledy a potom sa bude hrať čestne, ale nepodarilo sa mi ich dvoch (Čubajsa a Nemcova - pozn. Watson) presvedčfiť.
 
Boris Berezovskij: Boli dohody, ktoré boli vypracované za mnohé roky, že tí ľudia, ktorí vzali na seba obrovské riziká, budú mať prednosť pri privatizácii veľkých spoločností vo vybraných sektoroch ekonomiky. Nebolo to správne, súhlasím, ale taká bola dohoda!

Fridman: Či to bolo správne rozhodnutie? Áno bolo správne. Ale či bolo rozumné? To asi nie. A hlavne nebolo taktické začať so Svjazinvestom.

Boris Nemcov: Majitelia najväčších TV staníc NTV a ORT, chceli získať štvrinu všetkých telekomunikácií Ruska. Keďže vláda vyhlásila kurz, že už žiadne privatizácie zadarmo nebudú a privatizácie po známosti tiež nebudú, a vyhrá ten, kto zaplatí najviac, tak sa stalo, že vyhrala iná firma, ktorá ponúkla 1 miliardu 875 miliónov USD. A títo dejatelia prehrali, lebo ponúkli menej. A keďže chceli aby to bolo, ako vždy predtým, nemôžu sa uspokojiť.

Irina Chakamada, členka tíma B. nemcova: Naozaj, suma ponúknutá Potaninom, bola väčśia, ľebo Gusinský nepresvedčil španielsku Telefonicu, aby ponúkla viac. Gusinský prehral celkom zaslúžene.

Sisuev:  U Čubajsa a Necova bola silná motivácia a oni sa nemohli zrieknuť svojich princípov. To ich silno odlišovalo od dnešných politikov...

Jumašov: Odchod Berezovského a Gusinského do opozície spolu s ich televíznymi stanicami, myslím, ze to bola fatálna chyba. V skutočnosti málokto rozumie že keby nebolo Svjazinvestu, história by sa odvíjala inak.
Zúčastňoval som sa informačnej vojny proti Čubajsovi a spol. Ako viete, túto vojnu sme vyhrali.
 


TV moderátor opozičnej NTV: Striptérky sa odhaľovali pred Nemcovom a Potaninom na špeciálne postavenom pódiu nad bazénom. Disponujeme videonahrávkou, na ktorej sa Nemcov vyškiera medzi krásavicami. Pritom ani Nemcov ani krásavice nemajú na sebe bikini....
V súvislosti s privatizačnými príbehmi sa mihne v obraze aj G. Soros.
 
 


Sergej Jastřembský, poradca prezidenta Jeľcina: U Berezovského a Gusinského bola taká koncepcia - kým sa s nimi Putin nevysporiadal - že vláda vykonáva požiadavky veľkého kapitálu. Keď sme im hovorili, že nebudeme hrať podľa ich nôt, odvetili, že nás dajú preč a postavia tam ochotnejśích.
Borja sa s nimi pustil do boja, následkom čoho sa do neho pustili tak, že perie lietalo. Profesionáli z televíznych staníc z neho urobili nepriateľa vlasti.
Fixovali obraz Nemcova ako v bielych nohaviciach víta Alieva na letisku a jeho nepodarený nápad nahradiť vládne limuzíny domácimi poruchovými Volgami.

Boris Berezovskij:  Čo sa týka B. Nemcova, nemyslím si, źe má akúkoľvek šancu stať sa prezidentom Ruska. To je výsledok môjho pozorovania odkedy prišiel do Moskvy. Z diaľky vyzeral oveľa príťažlivejśie. Zdá sa, že nie je pripravený rieśiť úlohy...

Sisuev: Na Borju nebolo možné nič vykopať, napriek tomu ho dennodenne polievali špinou. Aký je neefektívny, aké spôsobuje krajine śkody. Jelcin silno kolísal. Jeho zásoby trpezlivosti a síl chrániť reformátorov sa končili.

Nemcov: Keď Jelcin raz prišiel na odovzdávanie cirkevnej zvonice, povedal mi jedinú vetu: Unavil som sa vás brániť. Odpovedal som mu: nie je potrebné ma brániť, som dospelý človek, nie je potrebné sa pre mňa obetovať...

Jumaševa: Otec robil čo mohol, sloboda médií bola preňho veľmi dôležitá, považoval ju za jednu z mála reálnych výsledkov svojho vládnutia.
 


Interview s B. Jeľcinom: Boris Nikolajevič, a neznepokojujú Vás časté útoky na prvého vicepremiéra? Jeľcin:  No trošku ma znepokojujú. Nemôžem sa neznepokojovať, lebo sú to moji nominanti. Dohodli sme sa, že tento mediálny tlak sjkončí...

Vtedy sa Čubajs a Nemcov vybrali za Jeľcinom a presverdčili ho, že biznismen a izraelský štátny občan Berezovskij nemôže šéfovať výboru pre národnú bezpečnosť. Že to je za hranicou únosnosti. Jeľcina postavili pred voľbu buď alebo. Jeľcin nakoniec súhlasil a Berezovského odvolal.

I. Chakamada: Nič mi nepovedal, len aby som s ním išla, musíme zvolať tlačovú konferenciu venovanú zápasu s oligarchami. Ja som ostala šokovaná. vedela som, za akých okolností Jeľcin zvíťazil v 1996-m roku. Rozuimela som, že Jeľcin je obmotaný oligarchickými väzbami a že platí za to, źe mu pomohli vo voľbách. Ale Borja si nedal povedať - to bol celý on. Vravím mu, Ty vyhlasuješ vojnu oligarchom ovládajúcim ekonomiku!

B. Nemcov na tlačovke: Téma sa nám javí ako aktuálna teraz, lebo o rok bude možno neskoro sa jej venovať....

B. Nemcov v rozhovore s novinárkou:  Potom sme obmedzili vysielanie, ale začalo sa širiť spravodajstvo načierno. Gazprom som Berezovskému nedal, Svjazinvest som mu nedal a ešte som ho vyhodil z roboty...
 
Kiseľov: V správach začali hovoriť o klesajúcich preferenciách Nemcova ako o najdôležitejśej udalosti dňa. Podieľal som na tejto kampani a cítim sa byť vinný pred nebohým Nemcovom. Začal som týždeň čo týždeň hovoriť o klesajúcich preferenciách a asi som prispel k tomu aby sa od neho odvrátila mnohomiliónová divácka masa... Bola to akási hra na zníženie popularity.

Jumašev:  Sila médií bola rozhodujúca. Prečo to Čubajs s Nemcovom podcenili, ja neviem... Tí čo boli za kampaňou, sa riadili krátkodobými cieľmi. Nemohli tušiť čo spôsobia a aké neśťastie - aj na samých seba - privolajú.
 


B. Nemcov v rozhovore s novinárkou:  Dosiahli sme, źe sme babkám a dedkom vyplatili penzie. Dokázali sme radikálne obmedziť vykrádanie štátnej pokladnice. Radikálne. Desiatky triliónov rubľov sme zachránili. A podarilo sa zastaviť prepad ekonomiky.

Sisuev:  Veľmi sme potrebovali peniaze do štátnej pokladnice, aby sme zaplátali diery v rozpočte. A zdalo sa, že ku koncu 1997-ho roku sme boli z najhorśieho vonku. Čubajs odraportoval Jeľcinovi, že dlžoby na platoch boli doplatené. Vtedy však začala ázijská kríza a nám bolo jasné, že všetky naše krvopotné výsledky budú čochvíľa zničené.
 


Aľbac: Prezident odvolal vládu Čeernomyrdina, novým predsedom vlády sa stal Sergej Kirijenko. Ťažko sa to pretláčalo cez dumu, prešiel až na tretí krát. Boli to skutočne ťažké časy. Kirijenko bol tiež z Novgorodu, šéfoval tam nejakej banke keď bol Borja gubernátorom.

Tlak na prezidenta bol obrovský. Duma ho denno-denne vyzývala na rozhodné kroky. On síce televízor nepozeral, ale vśetci ostatní áno. Po pogromistickej kampani vedenej našim TV u Borisa neboli žiadne šance získať hlasy v Dume. Nakoniec si Jeľcin vybral Kirijenka.
 
Jeľcin: Je treba, aby aparát zvýšil úsilie. Aby pracovali živo, so záujmom...

Aľbac: Pýtala som sa ho, ako cíti. Vravel, že je to len dočasný variant. Ale nebol to dočasný variant, Kirijenko bol pre nioch oveĺa pohodlnejší než Nemcov.

B. Nemcov v rozhovore s novinárkou:  Počuli ste Boris Jefimovič o tom, ža sa hovorí, ako strácate pozície vo vláde... - Ale to hovoria od 17. marca 1997-roku, keď som bol vymenovaný. Každý boží deň. Ty už nie si vo vláde, ty už nie si na svete, teba už vyškrtli odvšadiaľ - takto to ide každý deň...

Tatiana Jumaśeva: V istom ćase tej kritiky bol už tak veľa, že u otca nebola iná možnosť. Aby uchránil svoju moc, obetroval Nemcova. V tomto zmysle bol oveľa lepśím politikom ako Nemcov...
 


B. Nemcov o štrajku baníkov "Vláda doviedla naśu krajinu do slepej uiličky" - v 1998-m roku baníci bubnovali svojimi prilbami 100 m od miesta kde sme pracovali. Blokovali cesty, železnice, ničili ruskú ekonomiku. Nadviazali sme dialóg s tymito baníkmi, ktorí živorili - to je svätá pravda.
- Sfárali ste do baní - čo ste tam videli?
- Videl som tam také veci, źe neviem či by niektorý z našich moskovských priateľov tam prežil viac ako deń...

Na záver bol augustovský default, ktorý skončil odvolaním vlády. Ak by bol premiérom Ruska v marci 1998 roku vymenovali hoci aj Ježiśa Krista s jeho neobmedzenými možnosťami, to možno by to udržal miesto augusta do septembra, alebo do októbra. Dlhšie nie.

Sisuev. Boris sa nezúčastňoval na príprave rozhodnutí spojených s defaultom. To bol už prejav nedôvery k Borisovi. Vtedy pochopil, že musí hľadieť svoju budúcnosť a nepokračovať v stratenom boji a jeho miesto je v Dume.
 


B. Nemcov: Krajina potrebuje prezidenta smelého, silného a som presvedčený ža takým bude V. V. Putin... Ak mu oligarchovia nevykrútia ruky a nohy, tak by mohol mať šancui získať hlasy voličov. V každom prípade ja ho budem podporovať.

Jeľcin: V. V. Putin súhlasí s nomináciou na prezidenta 4.júna 2000.

B. Nemcov: Čo som vedel o Putinovi? Vedel som o ňom že bol pomocníkom Sobčaka, že je verným človekom Jeľcina, že bol na narodeninách Berezovského. Spomínal som si, ako ma odhováral bojovať s oligarchami - konkrétne s Gusinským, a Berezovským v čase predajka Svjazinvestu...
 
Alfréd Koch: Spmínam si 1991 rok  - GKČP, v auguste na Mariinskom námestí v Petrohrade vystupuje Sobćak pred demonštrantami a hovorí o tom, že Sov. Zväz sa za chvíľu rozpadne a nastane demokracia a vedľa stojí nadšený Putin ktorý pomáha robiť revolúciu. Vtedy na ňom nebolo vidno, źe by mal obavy z tejto "najväčšej geopolitickej katastrofy" ako ju dnes nazýva,,,

Sisuev: Čubajs aktívne presadzoval Putina na čelo FSB. Pýtal som sa ho prečo - ja som ho nepoznal. Čubajs povedal: je to náš človek.
 
 


V. V. Putin: Sloboda slova, svedomia, médií a právo na vlastníctvo sú elementárne práva v civilizovanej krajine, ktoré bude štát chrániť

Koch: Krajina si mohla vybrať medzi starým KGB-šnikom Primakovom a mladým KGBšnikom Putinom... Taká voľba sa nám ponúkala po 10-tich rokoch budovania demokracie...

Kiseľov: Voľby do štátnej dumy v r. 1999 boli rozhodujúce z hľadiska ďalšej politickej kariéry B. Nemcova. Práve prostredníctvom týchto volieb sa vrátil so veľkej politiky. Stál na čele Zväzu pravých síl (ZPS) a ich heslo bolo "Putina na prezidentský post a Kirijenka do Dumy."
 


B. Nemcov v predvolebnom prejave: Počítame s mladými ľuďmi, so ženami, s múdrymi ľuďmi.

B. Nemcov reportérovi: No vy sa na mňa pozrite, možno si rozmyslíte tú otázku? Nie! Škoda... Nuž ak si niekto myslí, že ZPS bude vreckovou stranou Kremľa, mýli sa. Ak bude Kremeľ robiť hlúposti, budeme prví, ktorí sa ozveme... ak bude robiť správne veci, budeme ho podporovať.

Javlinskij: Putina za prezidenta! No to bol čisto ZPS-ovský projekt. Veľmi sa o to snažili, veľmi to chceli, no a aj to dosiahli... Preto sa naše cesty vtedy definitívne rozišli.

Fridman: Podporovali sme ZPS, považovali sme to za legálnu formu podpory biznisu. 15-20% obyvateľov už rozumelo tomu čo je to trh a bola by chyba, keby neboli v Dume. Videl som, že Borja má najsilnejśiu stranu a medzi biznismenmi mal dobrú reputáciu. Vedeli o ňom, že nebral úiplatky.

Nemcov: Zväz pravýc síl mal štyri mesiace pred voľbami 1perc. podporu a nikto nám neveril. Napriek tomu sme z volieb vyšli ako 3. najsilnejśia strana s 8.5perc.

I. Chakamada: Strana bola profilovaná ako liberálna s ekonomickým programom a sociálnou empatiou. Ako bývalý gubernátor Nemcov dobre rozumel sociálnej otázke. Nesnažili sme sa o hlúpy populizmus, nechceli sme klamať. Ale popritom všetkom sme rozumeli, źe ľudia musia byť vtiahnutí do reformného procesu. Musí sa im páčiť...
Nemcov mal ten názor, že Putin je reformátor, ktorý bude pokračovať v reformách, privatizácii, v znižovaní daní a zblížení so západom. A že nie je dokonalý demokrat, to nepovažoval za veľký nedostatok.
 
 


Michail Kasjanov, býv. premiér: Bol som premiérom a Nemcov nás podporoval v parlamente.

B. Nemcov: Podarilo sa prijať extra dôležité zákony. Znížili sme aň z príjmu na 13 percent. Bol prijatý zákon o pôde a stabilizovali sme Rubeľ, ktorý sa stal konvertibilnou menou. Bola opozícia, ale tieto zákony sme presadili.

I. Chakamada:  Putin sa s ním ako s lídrom frakcie stretával veľmi často. Mali veľmi dobré vzťahy. Tykali si a bavili sa o všetkom, aj o súkromných veciach.

Javlinskij: Putin spočiatku spolupracoval s Nemcovom, lebo k moci prišiel aj s jeho pomocou. Ale ich názory sa stále viac vzďalovali.
 


Kiseľov: Hovoríme o jari 2001, o finále zápasu o televíznu stanicu NTV - či ostane u Gusinského, alebo pôjde pod Kremeľ. Nemcov z jednej strany mal veľa priateľov vo vláde, z druhej strany mal dobré vzťahy so mnou, so Svetlanou Sorokinou, k ďalším redaktorom NTV. S Borisom boli všetci novinári zadobre, čo samozrejme v normálnych pomeroch nebýva... Bol na pochybách. Chcel pomôcť obom stranám...
 
B. Nemcov: Naša strana má dve priority. Brániť slobodu a vlastnícke práva. Otázka je, čo robiť v situácii, ak si tieto hľadiská protirečia...

Javlinskij: Začali s likvidáciou NTV. Bola to taká rituálna poprava - mala ukázať, že moc si v každom sektore nájde obeť, ktorú nemilosrdne zničí, aby ostatných zastrašila.

B. Nemcov: Jeseň 2002 Prečo som sa postavil proti Putinovi môžem ilustrovať na kauze Nord-Ost. Boli sme tam na Dubrovke a viedol som vyjednávanie s čečenskými teroristami. Dohodli sme sa, že za každý mierový deň v Čečensku budú púśťať ľudí z centra na Dubrovke. Bola dosiahnutá dohoda, že sa zúčasním ďalšich rokovaní. A vtedy mi zavolal Putin a povedal, že nech ide hocikto ale ja s Lužkovom nie. "Som hlava śtátu, žiadam Vás o to, neskôr všetko vysvetlím." Potom mi zavolal Čubajs a požiadal o to isté. Bez bližśieho vysvetľovania. A ja som bol taký blbý, že som ich počúvol. Bola to chyba, neísť tam.
Bezpečnostné sily použikli nejaký tajný plyn, uspali ľudí a príslušníci oddielu Alfa potom postrieľali teroristov. Ale z 900 rukojemníkov zonmrelo 130 ľudí.
Neskôr som sa pýtal šéfa prezidenstkej kancelárie Vološina, prečo nám Putin bránil tam ísť. Odpoveď ma šokovala: Vraj sa bál, źe nám narastie popularita.

I. Chakamada: Potom sa všetko rozsypalo.

B. Nemcov: My poslanci sme sa rozhodli vec vyšetriť. Dozvedeli sme sa fantastické veci. Plyn nebol jedovatý. Spiacich ľudí evakuovali spôsobom, že ich naukladali na seba a mnohí sa v tomto umelom spánku zadusili...
Hovoril som Putinovi: týchto ľudí bolo možné zachrániť. Som povinný podať žalobu na policajtov, ktorý svojou neziodpovednosťou spôsobili smrť ľudí a potrestať ich. Putin sa pýta: Načo by to bolo dobré? Tých ľudí už nikto nevráti...

B. Nemcov:  Jeseň 2003. Boli 4 epizódy, ktoré zmenili môj vzťah k Putinovi. V auguste 2000 keď stroskotala ponorka Kursk a Putin sa opaľoval v Soči. Október 2002 - tragédia v Nord Oste, 25. október 2003 zatknutie Chodorkovského - tam bolo všetko jasné. 2004 september - ostreľovanie beslanskej śkoly z granátometrov a tankov - smrť viac ako 300 školákov...

I. Chakamada: V 2003-m roku som povedala Čubajsovi, že stačilo hrať tieto hrátky. Dúfali sme, že Putin buude viesť krajinu dopredu, ale teraz, pri všetkej úcte je čas ísť do opozície...

Kasjanov: Zabrzdenie reform začalo vo februári 2003 keď sa u prezidenta stretli najväčśí biznismeni a začal konflikt s Chodorkovským. Všetci sme pocítili, že Putin začína vyvíjať tlak na biznis.

M. Prochorov: Ich strana začala volebnú kampaň ako partner vlády. A mesiac pred jej koncom začali s ostrou kritikou Putina.

Koch: Všetko išlo podľa plánu a mali sme šancu prekonať 5 percent. Bola zaplatená mediálna kampaň. Na konci októbra však zatkli Chodorkovského. Čubajs vystúpil s verejným apelom na Putina, že štátna moc musí vysvetliť čo robí a s akým cieľom.

I. Chakamada: Reakcia Čubajsa bola veľmi ostrá a emocionálna. Od toho momentu sme dôsledne podporovali Chodorkovského. Spolu s tým sa tvár strany akosi rodvojila - Čubajs aj Gajdar sedeli vo vláde, my s Nemcovom sme boli v opotzícii. Všetky mediálne vystúpnia boli zrušené, a na poldruha mesiaca sme sa ocitli mimo médií.

Ryžkov: Táto kampaň vošla do učebníc ako odstaršujúci príklad. Bol natočený napríklad šot v ktorom naši reformátori letia v luxusnom malom prúdovom lietadle Gulfstream, sedia v kreslách potiahnutých bielou kožou. Títo glamúrni hipsteri sa bavia v superjete, kým ľudia živoria v nevykúrených bytoch a títo čerti na bielych kožených sedačkách im odkazujú - hlasujte za nás.

Sisuev: Žili si vo svojom vnútornom krúžku - výborných, vzddelaných sčítaných ĺudí sršiacich vtipom a šarmom. Žiaľ nepochopili, že Rusko je iné. Samozrejme každý by chcel, aby celé Rusko bolo také, ale žiaľ nie je.

B. Nemcov: Vedeli sme, že zápas v podmienkach autoritatívnej a riadenej demokracie je ťažký. Keď štátna moc považujen ľudí za blbcov.

Javlinskij: ZPS vytvárala tento režim, pomáhala vytvoriť jeho ekonomickú základňu, do volieb šli  s heslom Putina za prezdienta, a potom sa tento režim zbavil celej ZPS ako handry a začal stavať autoritatívny systém.

Sisuev: Je to banálne, al je to tak: Nepochopili sme, čo si Rusko žiada. To bol náš hlavný problém.

Fridman: Boris to ťažko znáśal, ale regeneroval sa rýchlo. Vyspal sa, išiel navečerať s priateľmi, spoznal ďalšiu očarujúcu devušku a jeho nálada išlo prudko nahor.
V 2008-m roku začal v Rusku spotrebný raj. V 1000-ročnej histórii Ruska ľudia nežili tak dobre. To vysvetľuje fantastickú popularitu Putina. Politika vyšla z módy. Vnútornú politiku riadil v tom čase Vladislav Surkov a keď pochopil, źe to nikoho nezaujíma, jednoducho ju zlikvidoval.
 
 


B. Nemcov November 2004 - Myslím si, že potrebujeme slobdnú a demokratickú Ukrajinu. Slobodné a demokratické Rusko... A potom budeme spoločne prosperovať.

V. Juščenko, býv. prezident Ukrajiny: Prichádza Boris Nemcov na Majdan a pýta sa ma: môžem podísť k ľuďom bližśie? Davaj, hovorím mu... Na Majdane ho vśetci zbožňovali. Na rukách ho nosili.
Koch: do Moskvy sa vrátil iný človek. S pátosom revolúcie. Kým predtým plánoval zavesiť politiku na klinec a venovať sa zarábaniu peňazí a starostlivosti o deti a rodinu, teraz sa plány zmenili.

B. Nemcov: Ľudí ochotných riskovať je v Rusku minimum. Súvisí to s našou tragickou históriou - občianskou vojnou, Gulagom, represiami, komunizmom. Pochopil som, že pre mňa už inej cesty niet a tohoto sa nevzdám, z tohoto sa nevymotám.

I. Chakamada: Keď sa ocitol na ulici a pochopil že niet návratu, rozhodol sa byť v tvrdej opozícii. Hnala ho aj túžba pomsty za Nord-Ost, myslel si, že nelichotivé správy o jeho účasti prichádzajú priamo od Putina, a potom tu bol ten pocit, že keby Jeľcin vtedy vydvihol jeho, všetko by šlo inak...

Fridman: Boli sme priatelia, pýtal sa ma: teraz keď nemám prácu, nevieš ma niekde zamestnať? Povedal som mu rovno, neverím že sa zmení, ostane politikom  a pre mňa mať takého zamestnanca je veľké riziko.
 
Navaľnyj: Dlhšie sme sa rozprávali, keď ma navštívil v cele vo vyšetrovacej väzbe. Rozumel som jeho tragickej dileme: Bol to jediný politik z 90-tych rokov, ktorý nebol zlodejom. Hovorím mu, Borja, si perfektný chlapík, ale tie 90-te roky sú nalepené na tebe. Tvoje biele nohavice na letisku, privatizácia, do ktorej si sa síce nezapojil, ale aj tak Ťa všetci volajú na zodpovednosť, všetky problémy  a starosti Jeľcinského obdobia - to všetko Ty reprezentujeś. Pouvažujme čo s tým urobiť...
Ale obaja sme vedeli, že s tým sa už urobiť nedá nič. Jednoducho každé obdobie prináśa svoje trváre... Rozumel, že ho nemôžeme vystaviť na prvé miesta kandidátky, lebo sa okamžite staneme terčom kritiky. Rozumel, že keď som kandidoval za primátora Mskvy, odmietrol som, aby ma prišiel podporiť...
 
Fridman: Pochopil som, že s ním nemôžem udržiavať také dobré vzťahy ako v minulosti, lebo mi to spočítajú... Dobré vzťahy s ním by boli toxické pre môj biznis, partnerov, kolegov.
 
Boris Nemcov 31. decembra 2010 na Triumfalnom namesti v Moskve:  Čo Vám chcem, povedat priatelia: Rusko si zaslúži viac. Prečo sme sa tu zišli v novoročnú noc? Lebo si myslíme, že tento režim, zlodejský, hnusný, mafiózny, musí byť poslaný do čertovej matere, na smetisko dejín!
 


Manželka B. Nemcova: A veď my sme sa prave v ten den rozvadzali. Veru tak. Odchádzame spoločne z mítingu, keď sa na nás neočakávane vrhla skupina policajtov z OMONa a odviezli Borju do väzenia.
Celú noc ho držali v betónovej kobke.

Žanna Nemcova, dcéra: Po dvoch dňoch nevyzeral veľmi dobre. Potom mu dali spoločníka - chlapca nakazeného tuberkulózou, ktorý kaśľal celú noc.

Z interview B. Nemcova s novinárkou: Počas 5 hodinového súdneho pojednávania Vám sudkyňa odmietla dať stoličku. Je to možné?
- Po 40 hodinách v tej klietke som sa tešil, že si na súde oddýchnem. Advokát si vypýtal pre mňa stoličku, odpoveď bola, že prišlo priveľa ľudí, stoličky sa minuli, nech stojím...
Predstavte si väzenskú celu. 5 až 15 ľudí, fajčí sa tam. Všetci sú v sivom opare, záchod je na očiach všetkých. Hovorím načáľnikovi: no veď neponižujme ľudí, veď urobme nejakú priehradku, nech ťa už nepozorujú všetci pri tomto fenomenálnom procese...

Sisuev: Mal naozaj nedobrý pocit z toho, čo prežil.
 


Iľja Jašin, opozičný politik z tímu Nemcova: Poslanec za Jabloko. Myslel si, že ak ho zavrú, tak tam umrie. Mal dobrú výdrž, ale samozrejme nechcel do väzenia. Hovoril, ak ma tam zavrú na 5-10 rokov ako Chodorkovského, neprežijem to, zabijú ma tam.

Navaľnyj: domnieval sa, že tým že bol miestopredsedom vlády, skoro sa stal prezidentom, bol šéfom Putina, patrí do vnútorného kruhu a je pre nich nedotknuteľný. Domnieval sa, že mu môžu robiť nepríjemnosti, ale nebudú ho biť, väzniť a nezabijú ho.

Ryžkov: Putin mal vtedy svoj obvyklý 4-hodinový televízny seans a vytiahol si otázku: Čo si myslíte o Nemcovi, Ryžkovovi a Mylovovi a celej tejto bande.

Putin: Peniaze a moc. A čo iné by chceli? Oni tu uragánili v 90-tych rokoch, nakradli spolu s Berezovským a tými, ktorý sú teraz vo vazení  miliardy a teraz sa derú späť k moci... Ak im to dovolíme urobiť, s nejakými miliardami sa už neuspokoja, celé Rusko rozpredajú...
 


Ryžkov: Putin nás nazval menovite troch: Nemcova mňa a Mylova. Mylov uragániť nemohol, lebo v tom čase sedel ešte v škole. Nemcov bol s Berezovským v konflikte kvôli privatizácii Svjazinvestu a Berezobský bol práve jedným z autorov diskreditačnej kampane proti nemu. Podali sme na Putina žalobu a viete ako sa z toho vyzula jeho advokátka? Vraj menujúc nás nás nemal na mysli ako konkrétrnych ľudí...
 
Sisuev: No vari Putin nevedel, že Nemcov nikdy nic neukradol, že je to najćestnejśí človek? No prabdaže to vedel...

B. Nemcov: Putinské Rusko, nie je miesto pre diskusie. jediné miesto, kde možno efektívne politizovať v Rusku, je ulica. Lepšie ako Alexander Sergejevič (Puškin - pozn. Watson) to nikto nepovedal. "Kým sloboda v nás horí, kým srdcia naše pre česť bijú..."

Sisuev: Keďže politikom sa nestal, musel ísť na barikády. Spomínam si na veľa prípadov, ako ho lapá policajt, ako vychádza z vazenia po 15 dňoch, ako naňho útočia našisti (prísluśníci prokremeľskej strany Naše Rusko - pozn. Watson) hádžu na jeho auto záchodovú misu, sriekajú mu lieh do tváre...

Navaľnyj: Nemcov sa stal disidentom, so vśetkým čo k tomu patrí. Musel všade s dvomi náhradnými košeľami - prvú ti zaháďžu vajíčkami, druhú paradajkami a až v tretej sa dostaneš na svoju tlačovku.


Nemcov mladej demonštrantke: No povedz, že ľubiš Putina. - Áno,ľúbim! - No a povedz, za koľko?

Ryžkov: Bol na 100perc presvedčený že hjo nezabijú. Pýtam sa ho ako si môže byť istý?
- Preto že som bol členom najvyššej nomenklatúry.  A u nás od poravy Beriju v r. 1953 nikoho tak vysoko postaveného nezabili.

B. Nemcov na demonštrácii: Je nás mnoho, zvíťazíme!
 


Ryžkov: V 2011-m roku sme organizovali proticvládny míting na Čistých Prudach a stalo sa niečo zvlastne.  Tým istým organizatorom, ktorý 7 rokov nevedeli zvolať viac ako 300 ľudí - prakticky sme poznali svojich prívržencov po mene - prišlo znenazdajky na míting 7 tisíc ľudí.

Navaľnyj: Bol to míting zúfalstva. Vyzývali sme hlasovať za kohokolvek proti Jedinoj Rossii (strana podporujúca V. Putina), čo sposobilo, ze v Moskve museli sfaľśovať výsledky. Na internet sa dostali videozáznamy zachycujuce falzifikácie...
Po mitingu sme zorganizovali pochod, asi 100 ľudí bolo zatknutých a vtedy sa začalo sučasné protestne hnutie v Rusku...10 decembra bolo vonku 100 tisic ludi. Boli to protesty 2011-2012. roku, na ktoré teraz s nostalgiou spominame...

Muratov: Protesty na Bolotnej po sfaľšovaných voľbách ukázali, že moc v Rusku je nelegitímna.
Smial som sa nemcovovmu nápadu kandidovat v Jaroslavli. Akurát Ty so svojim moskovskym ksichtom a bielymi nohavicami, s historkami o tvojich 15 frajerkách,... no teba nikdy nezvolia na vidieku... A on to dokazal, zvolili ho. A miestni úradnici mu hovoria: Počúvaj my ťa nesmieme podporiť, ale obivujeme Ťa, ty si veľký molodec.

Chodorkovský: Myslím si, že mal guráž a práve takto by chcel zomriet. Na moste pred Kremľom od guľky. Od guľky reálneho nepriateľa, nenáhodnáho. Dobrá smrť.

B. Nemcov: Ľudia, ktorí bojovali za slobodu - napr. Dekabristi, hrali dôležitú úlohu v Rusku, ale vždy boli v menšine. Posúvali krajinu dopredu, hoci často za cenu svojho životra. Tak to boilo s Alexandrom II, so Stolypinom, s Gorbačovom a Jeľcinom - pravda posledných dvoch popravili iba morálne...

Vrátim sa, nepochybujte o tom...


B. Nemcov na archívnej fotografii s A. D. Sacharovom a jeho ženou E. Bonner.


Titulnú pesničku k filmu zložil Andrej Makarejevič,  líder skupiny Mašina Vremeni:


 
 
 

Posledné čítané / Legutóbb olvasott / Last seen:
09:32:20 Film týždňa / The movie of the weeek: Príliš nezávislý človek. Film o Borise Nemcove / The Man Who W... [2017-06-20; 3,985 x]
09:32:08 Ako primátor so svojim krúžkom rozhodli o predaji dôležitej mestskej parcely, znemožnili výstavbu op... [2024-07-06; 1,018 x]
09:32:06 Szavazz Te is a Miss Felvidék-re! Íme a Felvidék Szépe 2016 tizenhat döntős lánya [2016-01-22; 3,699 x]
09:32:06 Egy csésze kávé: Sterczer Hildával, Erőss Zsolt özvegyével [2013-12-07; 5,858 x]
09:32:06 Egy csésze kávé Mokány Lajos újságíróval, a legolvasottabb magyarországi futballhonlap főszerkesztőj... [2016-05-02; 5,228 x]
09:32:06 Egy csésze kávé Völgyi Péterné dr. Reich Márta, A Titanic árnyékában - Egy magyar orvos élete c. kön... [2022-09-12; 1,386 x]
09:32:05 "Našim cieľom nie je Rómov integrovať, ale vysťahovať..." Pozvaného odborníka na rómsku problematiku... [2011-09-28; 3,877 x]
09:31:46 Vysoké hry novozámockých lokálpatriotov - Kauza Novocentrum I. / Érsekújvári lokálpatrióták fortélyo... [2012-08-03; 5,187 x]
09:31:41 Story exkluzívne: 20 rokov Soulmates - príbeh Leslieho Mandoki (60) [2013-11-20; 2,934 x]
09:31:41 Világutazók: Zichó Viktor [2023-07-22; 770 x]
09:31:41 Egy csésze kávé mai virtuális szépségverseny: Andrea Fiedlerová fitneszmodell [2017-05-09; 3,911 x]
09:31:40 Magyarnak lenni a nagyvilágban: Flaskay Dániel a magyar Maugli története [2023-03-16; 1,487 x]
09:31:27 Týždenná smrtnosť v Nových Zámkoch počas 2. vlny pandémie Koronavírusu [2021-01-14; 1,987 x]
09:31:21 Pred ôsmymi rokmi bolo naše mesto hlasné aférou "Šiator" [2010-10-12; 7,772 x]
09:31:12 Videozáznam z rokovania poslancov o deložovaní materskej škôlky na Cyrilometódskej ul. (len pre sil... [2013-03-02; 4,165 x]
09:31:04 Dobrá správa: veľký záujem o očkovanie v novozámockej nemocnici [2021-12-30; 1,158 x]
09:31:02 Egy csésze kávé Címlaplány – In Memoriam Szlovák Dorina kerekesszékes modell  [2015-11-28; 5,010 x]
09:30:58 Egy csésze kávé Botos Palival, a Guru Brothers egyik alapítójával: „Azt hiszem, hogy mi zenésznek sz... [2015-03-02; 4,064 x]
09:30:58 Egy csésze kávé mai vendége Kajári Katalin, aki kávéval fest... [2018-02-28; 3,772 x]
09:30:57 Šálka kávy s našim hosťom: Jánom Špaňom, manažérom skupín MadDogX, Gilotin, Flashback, MT Band a red... [2015-04-26; 5,517 x]
09:30:57 Egy csésze kávé: Vadkerti Imrével, énekes-, színész-, előadóművésszel, a Kormorán együttes frontemb... [2013-12-10; 13,238 x]
09:30:51 Miloš Majko: Putin stvoril nové symboly Ukrajiny [2023-08-05; 785 x]
09:30:49 Expresná rekonštrukcia ZŠ Mostná. Prečo platíme rýchlostný príplatok, ak sa nikam neponáhľame?... [2015-07-28; 6,722 x]
09:30:31 Párkányi Nyári Fesztivál a Vadas fürdönél: Mr. President világsztárral! [2014-05-26; 3,165 x]
09:30:31 Az Egy csésze kávé mai címlaplánya Hervay Viki, a Sk Talent U8 lánycsapatának volt tagja, a Karpátok... [2016-04-16; 4,131 x]
09:30:25 Československý kult atentátnikov v čase rusko-ukrajinského konfliktu [2022-05-29; 1,009 x]
09:30:15 Film týždňa: Černobyl 1-5 (HBO, 2019) [2019-06-17; 1,813 x]
09:30:11 Az Egy csésze kávé mai címlaplánya: Nagy Zsuzsanna a Kangoo Jumps Slovakia tagja [2016-06-28; 3,506 x]
09:30:11 Ma indul a III. Majer István emléktúra. A kürti Kovács Tamás ujból nekivág drótszamáron Európának...... [2013-08-14; 4,495 x]
09:30:11 Poslanci "riešili" situáciu s neprispôsobivými občanmi na Murgašovej ulici [2011-06-07; 7,200 x]
09:30:10 Egy csésze kávé: Vincze Tiborral, Párkány polgármester-jelöltjével [2014-06-22; 2,886 x]
09:30:10 Egy csésze kávé: Göbő Sándorral és lányával Göbő Annával, a Ketten formáció tagjaival [2022-02-23; 974 x]
09:30:10 Film týždňa: Mníchov. Na prahu vojny (Netflix 2021) [2022-03-18; 1,028 x]
09:30:10 Egy csésze kávé Bregyán Gáborral [2021-03-07; 2,538 x]
09:30:10 Egy csésze kávé Elzer Roland fiatal vállalkozóval [2015-09-19; 4,562 x]
09:29:59 Bránka zamknutá, koncert sa nekoná! Pozadie neuskutočneného koncertu Desmod+Cigánski diabli v ŠH Mil... [2013-03-21; 7,426 x]
09:29:45 Egy csésze kávé Kis Adrival, a Fanny magazin szerkesztő-újságirójával [2015-05-17; 3,601 x]
09:29:45 Rozhovor pri šálke kávy s Mátyásom Csabaim, majiteľom magazínu Lemezbörze...plusz [2015-07-12; 3,368 x]
09:29:44 Egy csésze kávé címlaplány - Szlovák Dorina kerekesszékes modell [2015-09-23; 4,493 x]
09:29:44 Magyarnak lenni a nagyvilágban. Telek Lajos új rovata a Watson.sk-n [2023-03-04; 970 x]
09:29:19 MsÚ nedovolil poslancovi prefotiť si stavebný denník zo ZŠ Mostná [2015-10-29; 5,693 x]
09:29:17 Naliehavá prosba nevychádzať na ulicu bez rúška na tvár [2020-03-14; 2,026 x]
09:29:15 Zmeny vo vedení mestského podniku Novocentrum [2011-02-11; 3,666 x]
09:29:07 Egy csésze kávé: Steven Eugene Kuhn-al, amerikai háborús veteránnal [2013-12-18; 5,287 x]
09:29:07 Egy csésze kávé Glória Lilla Kozma modellel, az olasz Italia Uno tv-műsorvezetőjével [2015-10-17; 5,641 x]
09:29:06 Meghívó - Mega mulatós parádé Érsekújvár [2023-08-27; 867 x]
09:29:03 Film týždňa: Papik (Seriál, Ukrajina 2020, 2021) [2022-01-06; 1,022 x]
09:28:49 Világutazó rovatom újabb vendége: Erika Valkovičová fotográfus [2022-07-23; 1,377 x]
09:28:49 Watson.sk sa ospravedlňuje poslancom J. Huršanovi a R. Schwarzovi za uvedenie klamstiev a neprávd v ... [2013-06-21; 5,082 x]
09:28:49 Egy csésze kávé virtuális szépségverseny mai vendége Molnár Melyssa fitnesz modell [2017-10-02; 3,730 x]

The index.php: SIZE[b]: 29,969 MODIFIED: 2024.01.09 22:06:48.MD5: a96b9c14c093fe1384de07847e3e01bc STATUS: FALSE  This window is : x